Prawo jazdy

Temat przeniesiony do archwium.
hej, mam pytanko odnośnie prawa jazdy we Włoszech. Mam zrobiony kurs w pl, teoria i praktyka, ale niestety nie zdążę zdać egzaminu tutaj a wyjeżdżam na dniach do pracy. Przeglądałam inne wątki na ten temat, ale chciałabym mieć jak najbardziej aktualne info. Gdzie zgłosić się aby zdać egz? Będę w okolicach Mediolanu. Czy muszę powtarza ć kurs? Dodam, że zależy mi na czasie, bo służbowe autko czeka:D ile kosztuje to wszystko i jak wygląda exam? Jeśli ktoś coś wie, będę niezmiernie wdzięczna:)
Musisz wszystko robić od nowa. Miałam ten sam problem i mnie nie udało się go obejść.
pzdr
M
Cytat: Margo49
Musisz wszystko robić od nowa. Miałam ten sam problem i mnie nie udało się go obejść.
pzdr
M

czyli powtarzać kurs? serio? nie da sie jakoś tłumaczyc przysięgle zaswiadczenia o odbyciu kursu czy cos?
przecież w PL też nikt Ci nie uzna kursu odbytego w innym kraju .
Ale w IT chyba tylko teoretyczny kurs musisz zrobić. Nie ma limitu godzin praktyki do wyrobienia bo każdy może swoim autem ćwiczyć po zapisaniu sie na kurs.
Musisz powtorzyc kurs: najpierw teoria i po zdaniu teorii otrzymasz, tzw. foglio rosa, ktore ma waznosc przez 6 miesiecy podczas ktorych mozesz jezdzic samochodem i oczywiscie musisz zdac egzamin praktyczny, aby otrzymac patente. Dodam, ze foglio rosa uprawnia cie do prowadzenia samochodu pod warunkiem, ze bedzie z toba jezdzil ktos, kto ma patente B od minimum 10 lat. Musisz zdac egzamin teoretyczny na ten egzamin masz tez 6 miesiecy. Ceny rozne w zaleznosci od szkoly - znalazlam szkoly za 600 euro za kurs teoretyczny plus oplaty za oba egzaminy i oczywiscie jazdy praktyczne (cena za godzine 28/30 euro), ale i tez takie ktora cena wynosila 350 euro w cene byly juz wliczone egzaminy, wizyta lekarska i ksiazki. Cena jazd probnych jest podobna 28/30 euro we wszystkich szkolach. Musisz odbyc rowniez wizyte okulistyczna u lekarza w scuola guida (oczywiscie platna) i dodatkowo OBOWIAZKOWO (nowa legge) przyniesc od lekarza certificato anamnestico (oczywiscie kazdy lekarz wystawi ci taki certyfikat odplatnie). Aha i najwazniejsza rzecz: scuole guida nie przyjma cie na kurs prawa jazdy, jesli nie masz stalego meldunku we Wloszech (residenza). Ja zdaje egzamin w piatek:) Aha dodam, ze ceny dotycza Milano:)
Hejka,

Pociesze Cie, nie musisz powtarzac calego kursu. Mozesz zapisac sie jako "da privato" zaplacic ok. 150€ (nie jestem pewna odnosnie cen) i isc bezposrednio na egzaminy. Najpierw musisz zdac egzamin teoretyczny bez koniecznosci powtarzania kursu bo jak sama nazwa wskazuje uczysz sie sama. Po zdanym egzaminie dostaniesz "Foglio rosa" i chyba po miesiacu mozesz zapisac sie na egzamin praktyczny. Sama w ten sposob bede zdawac na prawko, w najblizszych dniach dowiem sie dokladnie i dam Ci znac.

Zapraszam Cie do sledzenia mojego bloga w ktorym opisuje jak wyglada zycie we Wloszech, a dokladnie w Rzymie :))

http://catnthecity.blogspot.com/

POzdrawiam!!
edytowany przez Coccusia: 04 gru 2011
Kojarzycie czy jest opcja zdawanie egzaminu na prawo jazdy w innym języku niż włoski? Chodzi mi o angielski lub polski.
Podejrzewam że we włoszech może być łatwiej o zdanie egzaminu. Zwłaszcza ładnej dziewczynie.

PS. Nie mam siebie na myśli. Bo ani ja ładny, ani dziewczyna ;P
Grzech mozna zdawac egzamin w innym jezyku, z tego co wiem nawet po polsku :) Jak pisalam w poprzednim poscie chcialabym sie zapisac na kurs w najblizszych dniach. Postaram sie opisac na moim blogu jak wyglada "zdobywanie" prawa jazdy we wloszech krok po kroku :)

http://catnthecity.blogspot.com/
edytowany przez Coccusia: 05 gru 2011
Boooh po polsku? Mam CD z 500 zestawami pytan i owszem jest tam kilka jezykow do wyboru, ale polskiego nie ma (te jezyki sa ustanowione przez Ministerstwo Transportu).
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje

»

Życie, praca, nauka