badania lekarskie wstępne

Temat przeniesiony do archwium.
Pytanie krótkie do uczestników "doświadczonych" na polu zawodowym w Italii:
dostaję pracę we Włoszech (załóżmy praca biurowa, zero warunków szkodliwych czy innych zagrożeń zdrowotnych), jakie jest podstawowy pakiet badań wstępnych? Czy są one pokrywane przez pracodawcę?

dziękuję za pomoc
U mnie w pracy badania wstepne dla pracownikow biurowych sa pokrywane przez pracodawce, ale to dotyczy tylko pracownikow na czas nieokreslony. Na czas okreslony, nie sa przewidziane zadne badania.

Jezeli gdzies jest inaczej, to jest to polityka firmy a nie regulacje prawne.
edytowany przez marysia2: 05 gru 2011
ach, czyli zupelnie luźniejsze podejście niż w Polsce? OK Marysia2, dzięki serdeczne....

Może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenie w tym temacie?
Regulacje prawne jak najbardziej istnieją i dotyczą wszystkich pracowników, którzy wykonują określony typ pracy. Generalnie każda firma, a ramach BHP, ma obowiązek wyodrębnienia ryzyka, jakie niesie ze sobą praca na każdym stanowisku, a następnie opracowania planu badań lekarskich (sorveglianza sanitaria) dla pracowników, którzy na takie ryzyko są narażeni. Dla przykładu, również osoby wykonujące pracę biurową, które spędzają co najmniej 20 godzin tygodniowo przed komputerem (tzw. rischio VDT), muszą przechodzić takie badania co 5 lat i nieważne, na podstawie jakiej umowy są zatrudnieni. Badania te przeprowadzane są przez lekarza medycyny pracy nominowanego przez każdą firmę (medico competente), a ich koszt ponosi w całości pracodawca.
Ja moge powiedziec tylko to co wiem z mojego doswiadczenia. Pracownicy mojej firmy przechodza takie badania 2 razy w roku, za wszystko placi firma odbywa sie to wszystko w naszym biurze lekarz przychodzi do nas. Badany jest wzrok cisnienie krwi, kregoslop i kondycja ogolna.

»

Życie, praca, nauka