Ciaza a slub cywilny..

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Mieszkam ze swoim chlopakiem- polakiem, ktory pracuje we wloszech legalnie od kilku lat. Posiada wszystkie dokumenty. Ja niestety posiadam tylko codice fiscale. Nie pracuje i nie pracowalam we wloszech. Spodziewamy sie dziecka, chcialabym urodzic we wloszech i zostac tu kilka moze kilkanascie lat. Czy jezeli wezmiemy slub cywilny bede mogla korzystac bezplatnie z lekarza , i roznego rodzaju badan?
Zalezy mi na czasie poniewaz jestem w pierwszym miesiacu ciazy, a wizyty i badania prywatnie troche kosztuja.
Interesuje mnie tez to czy bedzie mial na to wplyw miejsce zawarcia zwiazku malzenskiego. Gdzie lepiej wziasc slub cywilny w polsce czy we wloszech? Czy ma to wogole w moim przypadku jakiekolwiek znaczenie?
Piszcie prosze jezeli ktos sie orientuje...
Hej!A czy masz twojego lekarza?Czy bedac do tej pory tutaj,pomyslalas o tym?Ogòlnie pomoc medyczna we Wloszech jest bezplatna dla kazdej osoby,bez wzgledu na to skad pochodzi(obowiazuje ticket).
Nie nie mam tu swojego lekarza. Myslalam o tym i czytalam. Chciala sie tu ubezpieczyc ale nie wiem czy to obejmie darmowe badania, wizyty i pobyt w szpitalu . I czy bedzie to wystarczajace na okres ciazy... ? Z tego co mi mowily niektore osoby to jezeli nie mam ubezpieczenia ani tu ani w polsce to musze chodzic do lekaza prywatnie.
Na czym polega ten ticket? Masz moze jakis link na ten temat ?
sa rozne tickety..generalnie jak ktos ma ubezpiecznie to i tak musi placic za kazda wizyte U SPECJALISTY ticket..sa rozne ceny za badania tez sie placi ticket..tylko o lekarz di base/I kontaktu /nie placisz ticketu.Najtaniej slub ci wyniesie w kraju w stylu: ty maz i tylko 2 swiadkow/oplata skarbowa w USC 75 zł; ..jesli wezmiesz slub tu w comune / http://www.nozzeitalia.com/guida/formalit%C3%A0_matrimonio_civile.htm / to muszisz go zarejstrowac w waszym USCw miejscu ost zameldowania w kraju/i ty i on/ Nie wiem czy to prawda ale ost slyszlam ze slub wComune jest bez oplat..ktos cos wie na ten temat????
Dzieki.
Nie chodzi mi o koszt slubu. To nie jest istotne. Bardziej interesuje mnie to czy jezeli wezme slub we wloskim urzedzie cywilnym ( nie w polskim konsulacie np .w mediolanie ) to czy szybciej mnie tu zamelduja, wyrobia karte medyczna. Wiem ze w takim przypadku musialabym miec z polski zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia zwiazku malzenskiego ( nulla osta al matrimonio ) i akty urodzenia. Czy to im by wystarczylo? Niechce tego przeciagac miesiacami bo juz troche wiem jak tu wlosi funkcjonuja. Ze wszystkim maja zawsze jakis problem , wiecznie czegos im brakuje, utrudniaja wszystko. A jak wspominalam zalezy mi na czasie.
A czy jak wezme slub w polce to po powrocie do itali zamelduja mnie bez problemu, w te samo miejsce gdzie jest zameldowany maz ? I ile to potrwa ? I ile bede czekac na karte tessera sanitaria?
ile trwa to, tamto i owo..a powiem ci ze to zalezy od regionu..od urzednikow ich profesjonalnosci lub jej braku.. It to specyficzny kraj, tu kochaja biurokracje, epatuja sie nia...wiekszosc pytan bylo juz omawianych tu na fiolecie...przejdz sie do swojej ASL..i dowiedz sie ile to bedzie trwalo od momentu kiedy dostarczysz akt slubu...u zrodla ci wszystko powiedza dokladniej niz tu na forum :D
acha i jeszcze jedno Wlochy nie sa krajem socjalnym..a na dodatek obecnie tna wszystko,wszystko...nie spodziewaj sie pomocy na dziecko ze strony rzadu wloskiego czy gminy,to juz czasy minione
Cytat: SettediNove
ile trwa to, tamto i owo..a powiem ci ze to zalezy od regionu..od urzednikow ich profesjonalnosci lub jej braku.. It to specyficzny kraj, tu kochaja biurokracje, epatuja sie nia...wiekszosc pytan bylo juz omawianych tu na fiolecie...przejdz sie do swojej ASL..i dowiedz sie ile to bedzie trwalo od momentu kiedy dostarczysz akt slubu...u zrodla ci wszystko powiedza dokladniej niz tu na forum :D

no, to zupenie jak we Francji :-)
Potem jak przyjemnie zalatwia sie wszelakie sprawy w polskich urzedach, milo, sypatycznie i od reki, echhh
i mozna 'przyspieszyc' bombonierka czekoladowa ahahahahah :D

Co do tego to bylam i sie pytalam i nie tylko w ASL, to powiedzieli mi ze nie wiedza ile to moze potrwac ...moze miesiac ...moze 1,5 , albo kilka tygodni. I ze jak bedzie wszystko gotowe to wysla mi smsa. Albo albo.....
Dlatego droga SettedNovete zadalam te same pytania na forum . Majac nadzieje ze ktos odpowie mi na nie kierujac sie wlasnym doswiadczeniem w tej sprawie.
Cytat: paliczka18
Bardziej interesuje mnie to czy jezeli wezme slub we wloskim urzedzie cywilnym ( nie w polskim konsulacie np .w mediolanie ) to czy szybciej mnie tu zamelduja, wyrobia karte medyczna.

Nie ma znaczenia, gdzie zawrzesz związek małżeński, liczy się "efekt końcowy", czyli to, że będziesz żoną swojego obecnego partnera.

Wiem ze w takim przypadku musialabym miec z polski zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia zwiazku malzenskiego ( nulla osta al matrimonio ) i akty urodzenia. Czy to im by wystarczylo?

Akty urodzenia nie są potrzebne, wystarczą zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa przetłumaczone i poświadczone w polskim konsulacie oraz dokument tożsamości. Jeśli zależy wam na czasie, to zastanowiłabym się jednak nad ślubem cywilnym w Polsce, chociażby dlatego, że we Włoszech najpierw składa się tzw. "przyrzeczenie" przed urzędnikiem stanu cywilnego, potem przez 8 dni na stronie gminy muszą być opublikowane zapowiedzi i dopiero potem można się pobrać. W Polsce procedura jest krótsza.

A czy jak wezme slub w polce to po powrocie do itali zamelduja mnie bez problemu, w te samo miejsce gdzie jest zameldowany maz ?

Czy obędzie się to bez problemu, tego nikt nie może Ci zagwarantować, sama zresztą wiesz, jak to we Włoszech wygląda. Jednak zgodnie z prawem, jako żona na utrzymaniu obywatela UE mającego samodzielne prawo pobytu (jako pracownik) masz prawo do zameldowania.

I ile to potrwa ?

To zależy. W Rzymie na przykład na zameldowanie czeka się 5-6 miesięcy od momentu złożenia wniosku, w małych miejscowościach przebiega to dużo szybciej, więc wszystko zależy od tego, gdzie mieszkacie.

I ile bede czekac na karte tessera sanitaria?

To nie ma znaczenia, gdyż w momencie rejestracji w Servizio Sanitario Nazionale otrzymujesz prawo do opieki zdrowotnej na tych samych zasadach, co obywatele włoscy, bez względu na to, czy dostałaś już tesserę, czy nie. Zazwyczaj czeka się na nią 1-2 miesiące, ale dostajesz w ASL prowizoryczny "świstek", który zaświadcza Twoje prawo do opieki zdrowotnej.
'swistek' na A 4 :D
Dzieki Ci Deelaylah za pomoc :D ----->

'swistek' na A 4 :D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa