Cytat: paliczka18
Bardziej interesuje mnie to czy jezeli wezme slub we wloskim urzedzie cywilnym ( nie w polskim konsulacie np .w mediolanie ) to czy szybciej mnie tu zamelduja, wyrobia karte medyczna.
Nie ma znaczenia, gdzie zawrzesz związek małżeński, liczy się "efekt końcowy", czyli to, że będziesz żoną swojego obecnego partnera.
Wiem ze w takim przypadku musialabym miec z polski zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia zwiazku malzenskiego ( nulla osta al matrimonio ) i akty urodzenia. Czy to im by wystarczylo?
Akty urodzenia nie są potrzebne, wystarczą zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa przetłumaczone i poświadczone w polskim konsulacie oraz dokument tożsamości. Jeśli zależy wam na czasie, to zastanowiłabym się jednak nad ślubem cywilnym w Polsce, chociażby dlatego, że we Włoszech najpierw składa się tzw. "przyrzeczenie" przed urzędnikiem stanu cywilnego, potem przez 8 dni na stronie gminy muszą być opublikowane zapowiedzi i dopiero potem można się pobrać. W Polsce procedura jest krótsza.
A czy jak wezme slub w polce to po powrocie do itali zamelduja mnie bez problemu, w te samo miejsce gdzie jest zameldowany maz ?
Czy obędzie się to bez problemu, tego nikt nie może Ci zagwarantować, sama zresztą wiesz, jak to we Włoszech wygląda. Jednak zgodnie z prawem, jako żona na utrzymaniu obywatela UE mającego samodzielne prawo pobytu (jako pracownik) masz prawo do zameldowania.
I ile to potrwa ?
To zależy. W Rzymie na przykład na zameldowanie czeka się 5-6 miesięcy od momentu złożenia wniosku, w małych miejscowościach przebiega to dużo szybciej, więc wszystko zależy od tego, gdzie mieszkacie.
I ile bede czekac na karte tessera sanitaria?
To nie ma znaczenia, gdyż w momencie rejestracji w Servizio Sanitario Nazionale otrzymujesz prawo do opieki zdrowotnej na tych samych zasadach, co obywatele włoscy, bez względu na to, czy dostałaś już tesserę, czy nie. Zazwyczaj czeka się na nią 1-2 miesiące, ale dostajesz w ASL prowizoryczny "świstek", który zaświadcza Twoje prawo do opieki zdrowotnej.