Praca dla Polaka.

Temat przeniesiony do archwium.
Nie mowi po wlosku, tylko pojedyncze slowa, po angielsku sie dogada i niemiecku, ma 29 lat, "mieszka" na jednej z rzymskich stacji metra.
Jakby ktos mogl zaoferowac pomoc w znalezieniu pracy...
Jest napakowany, wiec moze robic za ochroniarza albo magazyniera.
Jest jeszcze dwojka innych rodakow, w tym kobieta, ale mnie martwi najbardziej on.
....bezdomnych napakowanych to jeszcze nie widziałem !!!
..zawsze moze wrocic do Polski.. nikt z rodakow nie musi mieszkac na stacji metra..jego wybor

Szukający pracy dorywczej w grudniu we Włoszech mogą sięgnąć do ogromnej liczby ofert centrów handlowych czy ogłoszeń agencji reklam.

Oferty dotyczą pracy w roli Babbo Natale, czyli św. Mikołaja dla mężczyzn w każdym wieku, zarówno młodych po 18 roku życia, jak i tych w średnim wieku i starszym wieku, a także dla kobiet w charakterze Nataliny. W centrach handlowych średnie wynagrodzenie wynosi około 70-100 euro na dzień, ale niektóre stawki wynoszą nawet 150 euro http://www.fiumicinoonline.com/lavoro/offerta/Babbo-natale-2011.asp
Tutaj zgadzam sie z Sette!!!!
..a kto to jest Natalina?..slowo pochodzi zapewne od Natale...nigdy nie slyszalam
Cytat: emendamentos
....bezdomnych napakowanych to jeszcze nie widziałem !!!

No to chyba jeszcze malo w zyciu widzialas...
Cytat: SettediNove
..zawsze moze wrocic do Polski.. nikt z rodakow nie musi mieszkac na stacji metra..jego wybor

nie moze wrocic do Polski...
jednak Polska to piekny kraj..nie ma u nas bezdomnych spiacych na stacji metra..sa schroniska dla bezdomnych
..zycze twemu znajomemu by zdobyl sie na ODWAGE powrotu do Polski..jest dobry moment nadchodzi Wigila
no niektorym latwo powiedziec, ze zawsze mozna wrocic do kraju, z jednego dworca na drugi. i chyba sette dawno w polsce nie bylas skoro uwazasz,ze ludzie nie spia na ulicy. w ogole nie rozumiem po co zasmiecacie calkiem powazny watek swoimi "dobrymi radami"
Cytat: Moniskka17
no niektorym latwo powiedziec, ze zawsze mozna wrocic do kraju, z jednego dworca na drugi. i chyba sette dawno w polsce nie bylas skoro uwazasz,ze ludzie nie spia na ulicy. w ogole nie rozumiem po co zasmiecacie calkiem powazny watek swoimi "dobrymi radami"

Brawo!
Większość Polaków, którzy żyją na włoskich ulicach i wiodą życie bezdomnych, to mężczyźni. Niestety, wielu z nich ma problemy z alkoholem i praktycznie żadnych szans na powrót do normalnego życia czy nawet do ojczyzny.........Do tej grupy należy niestety wielu Polaków, głównie mężczyzn, którzy nie zdołali poradzić sobie w trudnym emigranckim życiu na obczyźnie. Pogrążyli się w chorobie alkoholowej i wylądowali na ulicy, sięgając dna. Do tego lęk przed kolejnym upokorzeniem i wstyd spowodowały, że zerwali wszelkie kontakty z najbliższymi
ucielo mi sorry..cd: st to, że na ulicy w większości przypadków lądują młodzi mężczyźni, średnio w wieku 25-40 lat. Wśród polskich bezdomnych jest też grupa kobiet. Także one wylądowały na ulicy głównie z powodu problemów z alkoholem. ....Często dla niektórych wybawieniem były problemy ze zdrowiem. Gdy lądowali w szpitalu bez dostępu do alkoholu, docierało do nich, w jakiej sytuacji się znajdują. Wówczas starali się powrócić do normalnego życia i wrócić do kraju ......CALOSC TUTAJ:http://polonia.wp.pl/title,Polacy-w-Rzymie-pija-i-umieraja-na-ulicy,wid,13068742,wiadomosc.html natepny artykul Jak polscy bezdomni żyją we Włoszech http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/2[tel]/REPORTAZ/263981785 Departament konsularny zapytał polskie konsulaty, czy na podległym im terenie żyją bezdomni Polacy i czy jest to problem społeczny. Odpowiedzi twierdzące przyszły z Londynu (w Anglii i Walii jest 2-3 tys. polskich bezdomnych), Dublina (ok. 300 bezdomnych), Edynburga, Paryża (2 do 6 tys.) i Rzymu (4-5 tys.).http://www.inforoma.info/informator/news_informator/news_2006/06_12_28_bezdomni_polacy.html
jak widzimy sa ich tysiace i glowny ich problem to alkohol..do kraju nie moga wrocic ..bo czeka ich wiezienie???????....
Smutne, to co piszesz Sette... tak bym chciala, zeby to byla nieprawda... Ale wiem tez co sama widzialam tu w Rzymie, rozmawialam nawet kilka razy... i smutno mi, ze tak jest :-( Pomoglabym jakbym miala takie mozliwosci ...ale nie mam jak znalesc pracy komus. Zreszta ...problem i tak wydaje mi sie glebszy ...nie tylko praca czy jej brak a zagubienie sie na emigracji. W Dublinie ok 300 bezdomnych... o wiele mniej niz w Rzymie ..i nie dziwi mnie to, bo w Irlandii emigracja jest o wiele wiele wiele latwiejsza pod wieloma wzgledami...
edytowany przez marysia2: 19 gru 2011
Deportacja

Według prawa włoskiego, w przypadku, gdy minęło trzy miesiące od momentu przyjazdu do Italii i obywatele UE nie jest w stanie uregulować swojego pobytu, może zostać wydalony z terytorium Włoch. Wydalić można również osoby, które po dokonaniu wpisu do rejestru nie przestrzegają obowiązującego tutaj prawa.

Postanowienie o wydaleniu może zostać przyjęte przez Prefekturę, także na podstawie umotywowanego zgłoszenia przez burmistrza i przewiduje termin wydalenia nie krótszy niż miesiąc. Wraz z postanowieniem i wykonaniem wydalenia osoba taka otrzymuje również “attestazione di obbligo di adempimento”, którą obywatel UE musi dostarczyć do włoskiego urzędu konsularnego kraju do którego się uda.

Postanowienie o wydaleniu nie przewiduje jednak zakazu ponownego wjazdu na teren Italii. W przypadku, gdy powróci on tutaj przed upływem okresu czasu wyznaczonego w postanowieniu i nie będzie mógł w żaden sposób zademonstrować przedstawienia dokumentu potwierdzającego wykonanie wydalenia w konsulacie włoskim, grozi kara więzienia od miesiąca do 6 miesięcy i grzywna w wysokości od 200 do 2.000 euro.
jezeli chlopak rzeczywiscie zna niemiecki to czemu nie szuka pracy w regionie blisko Austri w niemieckojezycznym regionie Alto Adige? ma komorke?
Cytat: SettediNove
jezeli chlopak rzeczywiscie zna niemiecki to czemu nie szuka pracy w regionie blisko Austri w niemieckojezycznym regionie Alto Adige? ma komorke?

ma
Podaj numer, zadzwonie do niego z dobrym slowem:)
...no z listem gończym to raczej nie popracuje na legalu...
Cytat: emendamentos
...no z listem gończym to raczej nie popracuje na legalu...

Tez go znasz? :D
Jakby ktos zaoferowal pomoc, to na bank powiedzialabym jak sprawa wyglada, ale widze, ze mnie wyreczyliscie...
..ma ktos jakis pomysl z praca dla chlopaka?..mlodego raczej wszedzie wezma..nawet do firmy sprzatającej..szukaja wlasnie mezczyzn
A dla mnie nic się nie znajdzie?? Niemiecki co prawda słabo ale chęc do pracy wielka!
Cytat:
SempreSOLE
wczoraj, 10:52
Za 60E to można i autokarem pojechać, w dodatku nie na "ostatnią chwilę".
Widzę że chyba chcesz z narzeczonym miec gratisowa podróz do Polski. Bo gdyby było inaczej to nie chcialabys 60euro od głowy. Chyba że 4osoby x 60euro to jest 240euro. Z Turynu do Bystrzycy Kłodzkiej jest niecałe 1200km. Zakładając że średniej klasy auto spali w trasie 8litrów benzyny/100km to na calej trasie spali 96litrów benzyny(JEST TO I TAK NA WYROST). Zatem koszt benzyny nie przekroczy 150E.
Nieźle kombinujecie, tak po polsku - wydoić rodaka a samemu mieć coś za darmo.

nieźle kombinujesz !! tak po polsku.wkręcić się w cudzy wątek.a może się uda coś ukręcić dla siebie.wydoić innego rodaka. po co szukać pracy dla bezdomnego rodaka z Rzym skoro można, wręcz trzeba dla zlośliwego "słoneczka".nieważne że znajomość języków żadna. ale za to jaka chęć pracy !
edytowany przez Felicita78: 22 gru 2011
Po pierwsze to nie do Ciebie kierowałem swoje pytanie a po drugie to nie widzę związku między kims kto chce zwyczajnie zarobić na rodakach(osoby z tamtego tematu) a kims kto poszukuje pracy(czyli ja).Po trzecie nie zgodze się z Tobą że u mnie znajomośc języków jest żadna! Angielski zawansowany, włoski podstawowy, czeski zaawansowany, podstawy niemieckiego.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka