Prawa bezrobotnych ???

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie wszystkich na forum.Mam kochani takie pytanko.Jakie tutaj we Wloszech ma prawa bezrobotny i kto nim moze byc ???Ptyanko kieruje do osob ktore posiadaja na ten temat aktualna widze .Otoz chodzi mi o ze chcialabym pomoc mojej znajomej .Jej maz pracowal w zeszlym roku legalnie na terenie Wloch 2 miesiace u jednego pracodawcy , 2 miesiace u drugiego .Zostal zwolniony.I teraz czy moze starac sie o status bezrobotnego .Nie chodzi mi o prawo do calego zasilku bo nie przepracowal 52 tygodni .Ale slyszalam cos o obnizonym zasilu czy on sie do niego kwalifikuje .Dodam ze pracowal juz legalnie we Wloszech w latach 2[tel].,Druga sprawa to czy ma prawo do ubezpieczenia zdrowotnego ? Czy tak jak w Polsce czy urzad pracy udziela ubezpieczenia zdrowotnego i czy placi rodzinne na dzieci bo on ma 2 .a zona nie pracuje.Oczywiscie chce podjac prace wiec moze mu urzad cos tam ulatwi .I w jakim czasie od rozwiazania umowy musi sie zarejestrowac bo minal juz miesiac chyba .Bardzo prosze o szybki odpis bo chcialabym ich pokierowac a ja niestety ne mam pojecia bo moj maz pracuje na czas nieokreslony i wszystkie te rzeczy zalatwia mu pracodawca .Pozdrawiam serdecznie :):)
Jezeli maz twojej znajomej jest zameldowany na terenie Wloch niech zarejestruje sie w Centro per l'impiego. Jesli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne to niech spyta sie w USL. Ponadto niech uda sie do zwiazkow zawodowych typu CISL, CGL, albo do CAF (Centro Assistenza Fiscale), tam powinni mu udzielic jakiejs porady.
ridotto: se il lavoratore ha maturato 78 giorni nell'anno solare nel biennio precedente la data di licenziamento (sono incluse le giornate indennizzate a titolo di malattia, maternità, ferie ect)
La richiesta deve essere presentata dal 1 gennaio al 31 marzo del anno successivo a quello in cui ci sono verificati i periodi di disocupazione.
I bezrobotne sie w INPS zalatwia z tego co wiem.
Przede wszystkim musi isc do Centro per l'impiego i tam Cie musza wpisac go na liste bezrobotnych i tam musza wydac tzw: 'la dichierazione di immediata disponibilità', czyli papier, ze rzeczywiscie jest bezrobotny i szuka pracy. Bez tego dokumentu nie da sie nic zalatwic. Centro per l'impiego wydaje to od reki ...pod warunkiem, ze ostatni pracodawca zrobil oficjalna 'comunicazione', ze pracownik jest zwolniony. Pracodawca ma na to 5 dni ostatniego dnia pracy.
edytowany przez marysia2: 24 lut 2012
Dziekuje za informacje ,rozumialam ze pierwsze kroki nalezy kierowac do Centro per l'impiego wpisac sie na liste , wziasc papier i dalej ewentualnie Inps i Usl ???.Tak ta osoba ma rezydencje od grudnia 2011.Tesere ma wazna do 10 marca i nie wiemy co dalej .Chodzi glownie o lekarza dla dzieci bo jak wiadomo dzieciaki czesciej choruja zeby w razie czego mozna bylo skorzystac z pediatry .Lekarza rodzinnego maja wybranego .A rodzinne w tej sytuacji jak sie jest bezrobotnym to przysluguje czy tylko jak ktos pracuje ???
Z tego co wiem, to INPS chce takze Il modullo DS22 ...chociaz teoretycznie zostalo wycofane ...ale INPS dalej tego chce.
Il modullo DS22 wydaje pracodawca.
pozwole sobie skorygowac:
Cytat: marysia2
ridotto: se il lavoratore ha maturato 78 giorni nell'anno solare

oltre ad un contributo utile versato prima del biennio precedente la domanda

tzn. ze jesli ktos pracowal 4 miesiace w 2011 i byl zatrudniony przed 01/01/2010 (01/01/2010-31/12/2011 to jest biennio precedente la domanda) to w okresie od 01/01/2012 do 31/03/2012 moze ubiegac sie o l'indennità di disoccupazione ridotta. Nalezy sie za liczbe przepracowanych dni, max 180. Przez pierwsze 120 dni nalezy sie 35% sredniego wynagrodzenia z ubieglego roku, potem 40%. Ma sie tez prawo do tzw. assegni familiari.

Tak jak juz zostalo napisane nalezy sie zarejestrowac w Centro per l'impiego (od 5 dni po zakonczeniu pracy) ktore wydaje dichiarazione di disponibilità immediata al lavoro, z ktorym nastepnie udajemy sie do USL gdzie wydaja nam na tej podstawie nowa tessera sanitaria. Jesli dobrze pamietam to mnie wydali ja na 6 miesiecy (ale glowy nie dam)
Cytat: Olusia_FC
pozwole sobie skorygowac:
ridotto: se il lavoratore ha maturato 78 giorni nell'anno solare

oltre ad un contributo utile versato prima del biennio precedente la domanda

tzn. ze jesli ktos pracowal 4 miesiace w 2011 i byl zatrudniony przed 01/01/2010 (01/01/2010-31/12/2011 to jest biennio precedente la domanda) to w okresie od 01/01/2012 do 31/03/2012 moze ubiegac sie o l'indennità di disoccupazione ridotta. Nalezy sie za liczbe przepracowanych dni, max 180. Przez pierwsze 120 dni nalezy sie 35% sredniego wynagrodzenia z ubieglego roku, potem 40%. Ma sie tez prawo do tzw. assegni familiari.

Tak jak juz zostalo napisane nalezy sie zarejestrowac w Centro per l'impiego (od 5 dni po zakonczeniu pracy) ktore wydaje dichiarazione di disponibilità immediata al lavoro, z ktorym nastepnie udajemy sie do USL gdzie wydaja nam na tej podstawie nowa tessera sanitaria. Jesli dobrze pamietam to mnie wydali ja na 6 miesiecy (ale glowy nie dam)

Z tego co wiem, to zeby uzyskac zasilek "zredukowany" czyli jedynie za poprzedni rok, nie trzeba zapisywac sie do Centro per l'impiego, bo ten zasilek tyczy sie jedynie minionego roku, INPS nie obchodzi, czy wniowskodawaca w tej chwili pracuje.
Cytat: spaggiaitaliana
Z tego co wiem, to zeby uzyskac zasilek "zredukowany" czyli jedynie za poprzedni rok, nie trzeba zapisywac sie do Centro per l'impiego, bo ten zasilek tyczy sie jedynie minionego roku, INPS nie obchodzi, czy wniowskodawaca w tej chwili pracuje.

Wydaje mi sie lekko dziwne, ze INPS nie jest zainteresowany czy wnioskodawca pracuje... ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie.
do centro per l'impiego sie idzie po deklaracje o gotowosci do pracy zeby na tej podstawie dostac tessera sanitaria. Fakt mozna pracowac w momencie skladania wniosku
Polacy żyją w Polsce za zagraniczne zasiłki dla bezrobotnych ..... http://www.naszswiat.net/wiadomoci/polska/4098-polacy-yj-w-polsce-za-zagraniczne-zasiki-dla-bezrobotnych.html Interes jest znakomity. Bezrobotny np. w Irlandii otrzymuje zasiłek w wysokości 3 tys. zł, w Niemczech 5 tys., a w Norwegii 9 tys. Zasiłek dla bezrobotnych w Irlandii przyznawany jest na 65 tygodni czyli nieco ponad 16 miesięcy, a po tym okresie pozostający bez pracy może otrzymywać specjalną zapomogę przez czas nieograniczony. W Niemczech bezrobotny otrzymuje przez rok zasiłek w wysokości 70% jego ostatniego wynagrodzenia, a pozostając bez pracy po tym okresie państwo wypłaca mu zasiłek tzw. Hartz IV w wysokości 359 euro miesięcznie oraz zasiłki na dzieci...Porownaliscie juz ile wynosi wasz wloski zasilek w stosunku do zasilkow z POLNOCNYCH krajow Europy?????..zapewnie jest smiesznie niski ...
Jakie warunki trzeba spełnić, aby otrzymywać zasiłek z zagranicy
● mieć przepracowane w krajach UE lub EFTA (Norwegia, Szwajcaria, Liechtenstein, Islandia) 12 miesięcy i opłacone tam składki na ubezpieczenia społeczne
● należy się również zarejestrować jako bezrobotny w kraju, w którym straciło się pracę, i pozostawać do dyspozycji tamtejszych urzędów pracy przez co najmniej cztery tygodnie
● trzeba otrzymać specjalny dokument poświadczający prawo do zasiłku; wtedy można wrócić do kraju, ale tu trzeba się zarejestrować w urzędzie pracy jako poszukujący pracy.
Zasiłek dla bezrobotnych może być transferowany do Polski
Maksymalny okres to trzy miesiące, ale na wniosek zainteresowanego można go przedłużyć do pół roku
Cytat: SettediNove
Zasiłek dla bezrobotnych w Irlandii przyznawany jest na 65 tygodni czyli nieco ponad 16 miesięcy, a po tym okresie pozostający bez pracy może otrzymywać specjalną zapomogę przez czas nieograniczony.

Moge ze 100% pewnoscia stwierdzic, ze powyzsze zdanie nie jest prawdziwe, ...wiec caly artykul nie jest rzetelnym zrodlem informacji.
http://www.citizensinformation.ie/pl/social_welfare/social_welfare_payments/unemployed_people/jobseekers_benefit.html?printpreview=1
jak wiesz to skoryguj jak to wyglada w dniu dzisiejszym ,prosze :D
Marysiu znasz przepiekna piosenke: Il cielo di Irlanda w wykonaniu Fiorelli Mannoia..moja ulubiona :D
jak wiesz to skoryguj jak to wyglada w dniu dzisiejszym ,prosze :D

W dniu dzisiejszym wyglada jak w przytoczonym wyzej linku:
Cytat:
zasiłek dla poszukujących pracy może być wypłacany maksymalnie przez 9 miesięcy nowym osobom ubiegającym się o przyznanie tego zasiłku, które opłaciły mniej niż 260 składek.

...i reszta prawda, ze potem sa inne zasilki wydawale w zasadzie dosmiertnie, ktore sa tej samej wielkosci. ...doplata do mieszkania, ogrzewania, silownia za grosze ...itd.

...odpuszcze sobie osobisty komentarz na temat ostatnio publikowanego artykulu na ten temat w polskiej prasie, a pozniej niestety przetlumaczonego i opublokowanego w prasie irlandzkiej.
Marysiu znasz przepiekna piosenke: Il cielo di Irlanda w wykonaniu Fiorelli Mannoia..moja ulubiona :D

Znam i tez ja lubie :-)
Cytat: spaggiaitaliana

Wydaje mi sie lekko dziwne, ze INPS nie jest zainteresowany czy wnioskodawca pracuje... ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie.

MArysiu, miesiac temu sama skladalam wniosek o zasilek "zredukowany". I INPS nie pytal czy w momencie skladania wniosku pracuje. Bo to jest zasilek jednorazowy jedynie za poprzedni rok.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka