donos na wlasciciela mieszkania

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |
Mam do was pytanie,moze niektorzy wiedza wiecej odemnie ...

Wynajmuje pokoj jednoosobowy w duzym mieszkaniu skladajacym sie z 5 pokoi ,kazdy placi tylko za swoj pokoj (i oczywiscie rachunki) ,problemem jest fakt,ze zadne z nas nie ma regularnej umowy o wynajem, 3 moich wspollokatorow zlozylo donos na wlasciciela za moimi plecami i za placemi innego naszego wspollokatora ,w donosie zadeklarowali ,ze wynajmuja cale mieszkanie ,ze miesieczny czynsz za wynajem jest wuzszy niz w rzeczywistosci (tylko,ze oni zadeklarowali,ze wynajmuja cale mieszkanie ,tymczasem kazdy wynajmuje jeden pokoj) koleja rzecz to to,iz zadeklarowali,ze w mieszkaniu sa tylko oni w 3 tymczasem jest nas piecioro ,wlasciciel wczoraj podpisal mi i drugiemu wspollokatorowi umowe o wynajem z wsteczna data na zeszly rok , sam na siebie zlosyl donos ,przyznajac sie do wynajmowania na czarno.
Pozostali 3 czuja sie jak panowie i wladcy ,chca nas wyrzucic z mieszkania (nie wiedza ,ze my 2 mamy juz umowy) teraz pytanie ,co w takiej sytuacji mozna zrobic ,co sie moze wydarzyc ,co moga a czego nie moga tamci 3 ?

czy ktos moze ma podobne doswiadczenia,lub zna sie na prawie wloskim i wie co i jak ,bede bardzo wdzieczna za informacje .
Umowy, które podpisaliście z właścicielem, są nieważne - nie można podpisywac umowy wstecznej, ponieważ umowa najmu musi zostac zarejestrowana w Agenzia delle Entrate w ciągu 30 dni od jej podpisania. Dlatego nie łudźcie się, że teraz jest wszystko w porządku, bo te umowy nie mają żadnej wartości.

Co do pozostałych trzech lokatorów, to trudno cokolwiek radzic w tej sytuacji, może tylko tyle, że oni też nie są do końca w porządku wobec prawa - oświadczając, że mieszkają tylko we trójkę, złożyli fałszywe zeznanie, co jest wykroczeniem podlegającym pod kodeks karny. Możesz im to uświadomic (masz prawo zawiadomic o tym policję, w końcu jesteś stroną zainteresowaną), jednocześnie żądając od właściciela podpisania umowy z aktualną datą i jej rejestracji w Agenzia delle Entrate (umowa bez rejestracji jest nieważna).

Na pewno pozostała trójka nie może was wyrzucic z mieszkania, jednak musicie zadbac o to, by uregulowac waszą pozycję jako lokatorów. Do wyboru macie albo legalną umowę z właścicielem, albo donos na właściciela do Guardia di Finanza (bez względu na to, co tamta trójka zeznała, to również należy napisac w donosie).
wlasciciel zarejestrowal umowe w Agenzie delle entrate ,ale z data wsteczna,w sumie nie wiem dlaczego ,przyznal sie do wynajmowania na czarno i chce podwazyc ten donos,poniewaz bylo tam kilka ,ze tak powiem "niescislosci"

pozatym ja nie chce donosic na wlasciciela,poniewaz mimo braku umowy ,to dobry czlowiek ,jestem po jego strone ,nie chce mu wiekszych klopotow sprawiac :).
Aha dodam jeszcze kilka rzeczy , ja w tym mieszkaniu jestem faktycznie od zeszlego roku ,dlatego umowa z data wsteczna ,3 donosicieli przyszla tutaj pozniej ,jak ja tu juz bylam ,wlasciciel mieszkania jest adwokatem ( tak wiem jak to brzmi,adwokat,ktory wynajmuje na czarno,no coz popelnil blad,ale to nie jest zly czlowiek) .

Czy jest jakas szansa,zeby pozbyc sie z mieszkania tamtej 3 ? dla dobra wszystkich (bo to gnojki i zlodzieje)
moze adwokat ma kogos/kolesia/ w Agenzia..i ktos mu pomoze zalegalizowac ta umowe z wsteczna data..bo po co by to robil?..nie ma to sensu...za wynajem na czarno grozi mu duza kara pieniezna bardzo duza...Dogadajcie sie z nim Adwokat by pozbyc sie Trojcy musi im zalozyc sprawe sadowa...i raczej ja wygra...pisz ..pokontynuj ta historie jestem ciekawa jak diabali jak sobie poradzi adwokat..ale ze sobie poradzi to pewne!
sorry za literowki
Wynajmujesz mieszkanie na czarno? Teraz możesz o tym donieść i otrzymać nagrodę!

Według obowiązującego prawa, które weszło w życie 7 kwietnia 2011 r. właściciele którzy nie sporządzili, nie zarejestrowali umowy najmu albo zarejestrowali umowę na kwotę niższą od tej, którą pobierają od lokatorów będą musieli zapłacić wysoką karę.

Wielu z was zapyta w jaki sposób mogą tego rodzaju „przestępstwa” finansowe wyjść na jaw. Okazuje się, że znaleziono na to dobre rozwiązanie. Otóż lokatorzy, którzy doniosą na nieuczciwych właścicieli nieruchomości otrzymają nagrodę.

Premią za donosicielstwo będzie umowa najmu 4+4 (umowa podpisana zostaje na okres 4 lat i automatycznie odnowiona na okres kolejnych czterech) o bardzo niskiej cenie za wynajem.

Możliwości te obejmują także cudzoziemców, którzy w większości przypadków wynajmują mieszkania we Włoszech i to zbyt często bez kontraktu lub z umową, w której nie mówi się jawnie, ile naprawdę płacą.
Z badania "Imigranci i dom", przeprowadzonego przez Krajowy Związek Lokatorów (Sunia) wynika, że z 1000 wywiadów przeprowadzonych z imigrantami, tylko 15% podpisało umowę o najem, w której suma miesięcznego czynszu była rzeczywista. W 46% przypadków właściciele zadeklarowali stawki niższe od rzeczywistych, a 39% respondentów przyznało, że wynajmuje nieruchomości „na czarno”. Według danych szacunkowych Związku, rocznie do skarbu państwa nie wpływa przez to ponad miliard euro.

"W większości przypadków imigranci, często ze strachu przed właścicielami lub ewentualnym wydaleniem z kraju, jeżeli przebywają w Italii nielegalnie, decydują się na wynajem na czarno. Myślę jednak, że nowe przepisy spowodują poprawę tej sytuacji, tym bardziej, że na dzień dzisiejszy na peryferiach Rzymu za wynajem trzeba zapłacić minimum 800 euro miesięcznie, a po złożeniu doniesienia do urzędu skarbowego jego cena wahać się będzie między 150-200 euro” powiedział Stranieriinitalia.it Aldo Rossi, sekretarz Związku SUNIA
W jaki sposób można sprawdzić czy nasza umowa została zarejestrowana?
Umowy można sprawdzić telematycznie, wchodząc na stronę Agenzia delle Entrate. „Tylko jeśli lokator jest pewny przestępstwa, może powiadomić o nieprawidłowościach” – radzi Rossi.

Oczywiście na nagrodę za doniesienie mogą liczyć jedynie imigranci legalnie przebywający we Włoszech, ponieważ według obowiązującego prawa, kto wynajmuje mieszkanie nielegalnym cudzoziemcom ryzykuje karą pozbawienia wolności i konfiskatą nieruchomości. Imigranci żyjący w Italii „na czarno” natomiast ryzykują wydaleniem z kraju.
widocznie mieszkanie im sie spodobalo tak, ze licza na premie w postaci umowy najmu 4+4 po bardzo niskiej cenie za wynajem wtym dobrym punkcie miasta przez nastepne 8 lat..spryciarze..wystarczy znac prawo....ahahah
Wlasciciel rowniez ,ze tak powiem "sam na siebie doniosl" ,owszem ma zamiar zalozyc im sprawe i podwazyc ten donos,poniewaz zadeklarowali tam rzeczy niezgodne z rzeczywistosca ,zreszta my ,czyli ja i drugi wspollokator mieszkalismy tu przez ta gowniana trojca ,wiec o ile mi wiadomo mamy wieksze prawo przebywania tutaj ,jeden z nich znalazl tu pokoj dzieki swojemu pracodawcy ,ktory kontaktowal sie mailowo z wlascicielem mieszkania ,w mailu napisal,ze "nowy" bedzie tu przebywal tylko do wrzesnia ,wiec wlasciciel ma dowod ,ze byla "deklaracja" mieszkania tylko do okreslonego czasu...

Ja i drugi wspollokator podpisalismy umowe 4+4 pozostali nic o tym nie wiedza poki co sa przekonani ,ze sa tu "panami" zafajdane wieprze... pozatym ukradli nam pieniadze na czynsz ,to znaczy jeden z wieprzy zbieral pieniadze na czynsz i je przekazywal wlascicielowi ,tym razem tego nie zrobil jeszcze nam sie w oczy smial i mowil,ze my zadnych pieniedzy mu nie dalismy.
Ja i wspollokator nr. 2 jestesy po stronie wlasciciela,a on wstawil sie za nami ,jest adwokatem jak przyszedl na rozmowe z wieprzami wzial ze soba swiatka ,swojego kolege ,rowniez adwokata,zobaczymy jak sie sprawy potocza ,jutro kolejna rozgrywka.....
Cytat: SettediNove
widocznie mieszkanie im sie spodobalo tak, ze licza na premie w postaci umowy najmu 4+4 po bardzo niskiej cenie za wynajem wtym dobrym punkcie miasta przez nastepne 8 lat..spryciarze..wystarczy znac prawo....ahahah

dokladnie tak ! tak wlasnie mysleli i sa nadal o tym przekonani poki co ....
aktualizacja : wlasciciel znalazl sposon na wywalenie wieprzy jutro podpisujemy nowa umowe ,wlasciciel ma plan ;) i jutro nam ko zdradzi .... zobaczymy co wymyslil....
jutro nowy odcinek filmu?:D
tak.... zobaczymy czy fajny czy tez nie...
Aggiornamento ;)

jeden z wieprzy sie wylamal i chce pojsc na ugode z wlascicielem,bo ten zalozyl im sprawe karna ;D ,chce tu zostac ,rozmawialam z wlascicielam , dwoch zlodzieji ma sie wyniesc (mamy nadzieje,ze sie uda ich wyrzucic) jeden zostanie po chce pojsc na ugode ,ten najmniej szkodliwy.
Che to nie lepiej poprostu mieszkac samej?
jak mi znajdziesz mieszkanie i zaplacisz czynsz to zamieszkam sama :))
szukam kawalerki przez agencje ,ale niestety w tym miescie ciezko jest cos znalesc w jakiejs rozsadnej cenie :/ a ja sama nie mam 800 euro na czynsz ,niestety ,kokosow nie zbijam :)
Che, a rozumiem, nie wiem w sumie co robisz i za ile:) 800E za kawalerke to troche przesadzona cena mowiac szczerze
no wlasnie ,a nawet jak mniej niz 800 E powiedzmy 500 E a zarabiam 1000 euro ,to niewiele zostaje na zycie ,bo badzmy szczerzy ,za 500 euro miesiecznie ciezko sie zyje ... no ale szukam kawalerki ...
ale nawet na Polnocy monolocale nie kosztuje 800 eu. ,gora 500eu.A samej w sieci nie mozesz poszukac?
mieszkasz w Salerno? pytam by ci poszukac w sieci :D
tak w Salerno ,ja szukam ,ale niestety w tej chwili srodki finansowe mam dramatycznie ograniczone i na dzien dzisiejszy nam tylko 300 euro do wydania :( wiec monolocale odpada ,tylko pokoj wchodzi w rachube....

a zeby bylo "smiejszniej" dzis wieprze rozwalily bojler ,jestesmy bez cieplej wody :((
ja juz nie moge... :(
bilolacale za 500 eu ..tylko nic nie pisze czy sa tam meble
niemozliwe ,brudasy chcialy sie umyc w ostatni dzien lata? ..i takie to nie oblatane z lazienka ze bojler zdewastowaly???ahahaha no to ty sie z nimi masz! Jaka sie czuje kot?
http://stanze.trova-casa.net/a/Salerno/stanze-in-affitto-Salerno.asp pokoj z balkonem!
kot ma sie dobrze :)

ostatnio przytargali kanape ze smietnika ,nie powiem jaki miala zapach ,no ...nowoscia nie pachniala :D
a kilka dni wczesniej znaleziona na smietniku plazme ,mysleli ,ze ktos wyzucil taki gigantyczny ,dobry i dzialajacy telewizor ? O.o chyba bardziej by opylalo sie go sprzedac ,niz na smietnik wystawiac.... ,a napewno w dzielnicy villowej go nie znalezli... no ,ale jak mozna bylo sie domyslac,telewizor nie dziala ;) wiec zamiast go wywalic ,to postawili go w przedpokoju..... i tak stoi ,tak samo jak poduszki i poduchy z kanapy ,na srodku korytarza....

wszystkich chetnych do odwiedzenia ,a wlasciwie zwiedzenia mieszkania zapraszam... bilet 5 euro ,im wiecej osob wpadnie,tym lepiej ,moze w ten sposob zbiore kase na zaplate za naprawe bojlera ;D
cavolo!artysci doslownie niezli artysci ahaha
Che: Masakra z Twoimi historiami! Moze sie wyprowadz gdzies indziej? 1000E na miesiac?!!!! Ja ie wiem jak Ty dajesz rade, chociaz znam ludzi co zyja w Irlandii za 800E na miesiac na zasilku i jakos daja rade a Irlandia duzo drozdza niz Italia :) Podziwiam cierpliwosc mimo wszystko!!
co chcesz?:D tu od 20 lat srednia placa 1 tys eu mies.Istnieje juz pokolenie zwane 'pokoleniem tysiaca eu ! Generazione un milla euro :D
http://swiat.newsweek.pl/pokolenie-1000-euro-ma-w-nosie-wybory,40121,1,1.html
Pokolenie "Za mało"
Na południu Europy rośnie armia młodych bez stałej pracy, godnych zarobków i perspektyw rozwoju.
Warto więcej przeczytac/historie 3 osob/ pod adresem http://www.polityka.pl/swiat/analizy/280796,1,europejska-mlodziez-na-skraju-rewolucji.read#ixzz27JnVB8rr
Cytat: mirable
Che: Masakra z Twoimi historiami! Moze sie wyprowadz gdzies indziej? 1000E na miesiac?!!!! Ja ie wiem jak Ty dajesz rade, chociaz znam ludzi co zyja w Irlandii za 800E na miesiac na zasilku i jakos daja rade a Irlandia duzo drozdza niz Italia :) Podziwiam cierpliwosc mimo wszystko!!

teraz we wloszech malo kto zarabia 1000 euro ;)
Setted nie chce czytac:) Wole NIE wiedziec, widze co sie dzieje w Irlandii, calkiem podobna sytuacja, nigdzie nie jest juz latwo niestety.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia