Cytat: _che_palle_
[marysia2 ,a jakie masz strakcie w Rzymie ? :D to miasto jest straszniu nudne ,moze byc atrakcyje dla turystow ,ale dla stalych mieszkancow srednio na jeza.... chociaz ,co kto lubi ^_^
Jakie mam atrakcje w Rzymie?! ...oczywiscie atrakcje sa rozne dla roznych osob... Dla jednych 'atrakcja' nie musi byc 'atrakcja' dla kogos innego, czyli jak napisales 'kto co lubi'. Moje 'subiektywne' atrakcje, ktore daje mi Rzym....
Rzym ma doskonale polozenie, pomiedzy morzem a gorami ...a i morze i gory uwielbiam... Mniej wiecej raz w tygodniu jezdze w gory ...morze troche rzadziej ...ale jak mam ochote na kapiel w morzu ...czy w dzien czy w nocy, moge kiedy chce... Nawet jezeli morze nie jest najladniejsze na swiecie do nurkowania ...jak chce ponurkowac, tez daleko nie musze szukac... Nurkowac moge nawet w pobliskich jeziorach.
Teatry, wystawy, festiwale, koncerty, wyklady na wszelkie tematy ...czy nawet muzea, ktorych jest tyle, ze nie sposob je zobaczyc w krotkim czasie. Sa np 'stowarzyszenia' organizujece wycieczki wieczorne po Rzymie z przewodnikiem, ktore sa bardzo szczegolowe, tematycznie bardzo waskie ...sadze, ze kazdy sie zgodzi, ze z wiedzy o Rzymie mozna spokojnie zrobic kierunek uniwersytecki ;-)
Oprocz ciekawego Rzymu, jest mnostwo miejsc intereujacych w jego okolicy.
Jest mnostwo 'eventow' organizowanych przez mniejszosci narodowe ...i mysle, ze w Rzymie mozna znalesc 'caly swiat' ...zaczynajac od restauracji chyba z kazda mozliwa kuchnia swiata... Nie mowiac o doskonalej kuchni wloskiej! ...w Rzymie wiekszosc restauracji jest zbyt turystyczna? ...moze ale sa i restauracje, w ktorych jadaja Rzymianie.
Sa chociazby Avventure del mondo, ktore organizuja 2-3 razy w tygodniu swoje 'cene', gdzie mozna posluchac o krajach, zobaczyc zdjecia z roznych krajow ...spotkac roznych ludzi...
Jest mnostwo kursow ...i tych tanszych i tych drozszych.... Mnie interesuje gotowanie (...choc moze bardziej jedzenie;-) ...bez problemu moge wybrac drozszy kurs 'gamberro rosso' czy wybrac cos tanszego...
W zeszlym tygodniu wrocilam z Iranu ...przyszla mi ochota poczytac poezje perska w originale?! ...wiem mam dziwne zachcianki;-) ...ale w Rzymie znajde kurs jezyka perskiego ...i watpie czy bede biegla w tym jezyku ...ale kaligrafowanie mnie moze bawic przez jakis czas;-)
Pasjonuje sie fotografia? ...w kursach moge przebierac... Spotkac ludzi o tej samej pasji ...w Rzymie jest wszystko....
...a dla mnie jest tez atrakcja chociazby basen, silownia i kort tenisowy, ktory mam pod domem:-)
...a ostatnio odkryta ...to speleologia ...i w Rzymie sa 'speleologi romani' moge sie wybrac do jaskin pionowych, poziomych ;-) W pazdzierniku zaczynam kurs speleologiczny.
Jestem tu ponad rok ...i poki co 'atrakcji' znajduje z tygodnia na tydzien coraz wiecej ...a nie mniej... Moglabym jeszcze pisac i pisac...
edytowany przez marysia2: 13 sie 2012