Parę pilnych pytań o Rzym

Temat przeniesiony do archwium.
Słuchajcie, pojutrze wyjeżdżam na 2 tygodnie do Rzymu i mam kilka praktycznych pytań, będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi i ewentualne rady:

1. Jak najlepiej dojechać z lotniska Ciampino do kempingu Fabulous (między Rzymem a Ostią). Czy oba te miejsca są jeszcze w 1 strefie komunikacji miejskiej? I gdzie w ogóle można znaleźć jakąś mapę stref komunikacji miejskiej?
2. Czy do biletu miesięcznego w Rzymie potrzebne jest zdjęcie?
3. Głupie pytanie ale... czy w Rzymie o tej porze roku są komary? Pytanie ważne z punktu widzenia logistycznego - jeśli tak muszę wziąć coś od komarów ;)

Jak mi się przypomną jeszcze jakieś pytania to będę pytać :)
1. autokarem (pozamiastowym) ,odjezdzaja spod lotniska.
2. Nie
3. Tak
1. Według mnie, jeśli zależy Ci na najtańszym dojezdzie bedziesz musiała wziąć autobus lotniskowy do Anagniny (1,20 E), pózniej metrem dojechać do Termini, zmienic linie na B i wysiąść na Eur Fermi... a potem tak:

http://www.serapea.it/lazio/roma/villaggiofabulous/come_arrivare.asp

Z zakupem biletu miesięcznego możesz mieć problem- to znaczy kiedyś tak bylo, że tylko na początku miesiąca, tak gdzieś najdłużej mniej więcej do 10-tego można go było nabyć.
Na miejskim bilecie możesz dojechac nawet do Ostii, tu masz mapki:

http://www.atac.roma.it/index.asp?p=18

2. Potrzebny jest dokument tożsamości.

3. A dlaczego ma nie być, jak w Polsce są o tej porze?

Jeśli lecisz ryanem, to możesz śmiało ryzykować przewożenie kosmetyków o pojemności wiekszej niż 100 ml, podobno wizzair przetrzepuje niezle na Ciampino i chyba nie tylko tam...
Dzięki serdeczne za odpowiedzi :)
Lecę Ryanerem, ale kosmetyczkę całą mam w dużym plecaku, nie podręcznym :)

Mam nadzieję że uda nam się jeszcze kupić bilety miesięczne... na 2 tygodnie bardziej nam się opłaca miesięczny niż 2 tygodniowe.

A o komary pytałam bo w Polsce w tym roku nie ma ich prawie wcale, a poza tym nie wiem, może w Rzymie z powodu innego klimatu ich nie ma... ;)
Aha, jeszcze jedno pytanie: jaki jest we Włoszech najtańszy supermarket/dyskont typu "Biedronki"?
Nie wiem jak w Rzymie, ale we Florencji najtańsze dyskonty to Ipercoop i Conad.
Tuodi i Todis znajdziesz wszedzie w Rzymie.
Jest tez Lidl oraz Eurospin, ceny sa nikskie, tyle ze slyszalam, ze sa tam czesto produkty gorszej jakosci.
To mi akurat nie przeszkadza - jadę na niskobudżetowy, studencki wyjazd, chodzi o to żeby było jak najtaniej i wystarczy żeby dało się zjeść ;)

Poraz kolejny dziękuję za odpowiedzi :)
Życzcie mi udanego wyjazdu!
edytowany przez Silva90: 13 wrz 2012
Udanego wyjazdu :))))) Baw się dobrze !!

pzdr
M
Nie wiem jak w Rzymie, ale we Florencji najtańsze dyskonty to Ipercoop i Conad.
;]...no ten ostatni to naprawde bardzo tani hehehe...milego wieczoru....M.
Tylko jak wykupiłaś powrót z Ciampino, to wiedz, że stamtąd nie wylecisz, bo lotnisko będzie zamknięte od 24 września do 2 pazdziernika. Jesteś tego świadoma?
Zdaje się że to Fiumcino (czy jak się nazywa to drugie lotnisko) jest zamknięte, przynajmniej taka informacja pokazała mi się przy kupowaniu biletu. Dlatego zarówno wylot jak i przylot mam z Ciampino, chociaż do Fiumcino miałam bliżej.

Dzisiaj wyjeżdżam :)
Pozostaje zyczyc szerokiej drogi i udanego pobytu:)) Ja tez bym chetnie pojechala tylko, ze w druga strone - do Polski.
Bo na Fiumicino teraz nie ma lotów ryana, ale na czas zamknięcia Ciampino są... komunikat na ich stronie jest, a i inni też o tym piszą.

http://www.romacapitalenews.com/ciampino-a-settembre-scalo-chiuso-per-lavori-voli-ryanair-spostati-a-fiumicino/

Powodzenia, długo na to czekałas.
edytowany przez marshmallow: 14 wrz 2012
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę