wynika ze forowiczka z dziecmi jest na utrzymaniu meza,bo przeciez nie pracuje..daradzilam tylko w lekko zawoalowany sposob sztuczke celem wycyganienia od Wlochow wloskiej ksiazeczki zdrowia...przy najblizszym pobycie osobistym w IT. Doradzalabym przestudiowanie tez owej stronki http://www.prawapacjenta.eu/?pId=prawa_pacjenta
Nie wiem jakim cudem zle przekleilam link , chodzilo mi o temat bardzo zblizony do problemu forowiczki: Jestem Polką mieszkającą we Włoszech. Moje dzieci mają obywatelstwo włoskie. Dość często przyjeżdżamy do Polski w odwiedziny do rodziny. Jak to często bywa z dziećmi, parę razy musieliśmy skorzystać z porady lekarskiej. Dzieci oczywiście posiadają ważną EKUZ i jak wynika z informacji NFZ „ podczas tymczasowego pobytu w Polsce (…) mają prawo do bezpłatnych świadczeń opieki zdrowotnej, niezbędnych z przyczyn medycznych, udzielanych przez świadczeniodawców, którzy zawarli umowy na udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej z NFZ". Karta ta jednak (wielokrotnie) nie została zaakceptowana przez lekarzy podczas wizyty i za poradę lekarską musieliśmy zapłacić. Lekarze mają oczywiście podpisaną umowę z NFZ lecz tłumacząc się problemami „wprowadzenia do systemu komputerowego” próbowali odesłać nas do „jakiegoś'' innego ośrodka zdrowia. Moje pytanie brzmi obywatele włoscy mają prawo do bezpłatnych świadczeń opieki zdrowotnej, czy też nie? Co powinniśmy zrobić jeśli sytuacja się powtórzy? Czy lekarz współpracujący z NFZ ma prawo odmówić bezpłatnej porady lekarskiej osobie posiadającej ważną EKUZ?
ODP. Karta EKUZ uprawnia do świadczeń zdrowotnych tzw. niezbędnych w czasie pobytu jej posiadacza na terytorium innego państwa członkowskiego, przy uwzględnieniu charakteru tych świadczeń. Karta EKUZ nie uprawnia do leczenia w trybie planowym, a zakres świadczeń ustala lekarz. Lekarz, ma prawo odmówić leczenia, na podstawie EKUZ, jeżeli stwierdzi brak wskazań medycznych do zakwalifikowania schorzenia do przypadku o jakim mowa wyżej.
Obywatel Włoch, przebywający w jednym z krajów unijnych (w tym na terenie Polski) i posiadający kartę EKUZ, w przypadku nagłego zachorowania ma prawo do świadczeń niezbędnych.
Uprawnienia przysługujące na podstawie EKUZ nie zawsze są respektowane, przy czym brak akceptacji Karty nie dotyczy jedynie ,,nowych” państw członkowskich. Z podobnymi problemami borykają się podróżujący do krajów ,,starej” Unii. Dlatego też, zgodnie z ustawodawstwem unijnym wprowadzono możliwość uzyskania zwrotu niesłusznie poniesionych kosztów leczenia, już po powrocie do kraju zamieszkania, w instytucji ubezpieczeniowej.
Jeżeli zdarzy się sytuacja w której lekarz odmówi udzielania świadczenia , to przede wszystkim należy interweniować w najbliższym oddziale NFZ, który będzie mógł wyjaśnić okoliczności sprawy i przyjść Państwu z pomocą. http://www.prawapacjenta.eu/index.php?pId=3035
Wynika z tego ze to powinno funkcjonowac i w druga strone/rodzina wloska..zona Wlocha i wloskie dzieci z obywatelstwem wloskim/