Obywatelstwo

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 98
poprzednia |
Czy skladal ktos z was dokumenty o obywatelstwo wloskie ??.Dokladnie modello B dla mieszkancow unii E .Mialbym pare pytan.
edytowany przez Kostropaty: 13 paź 2012
Cytat: Kostropaty
Czy skladal ktos z was dokumenty o obywatelstwo wloskie ??.Dokladnie modello B dla mieszkancow unii E .Mialbym pare pytan.
A o co Ci chodzi mianowicie ja skladalam.
1-certificato generale del Casellario Giudiziale (rozumiem ,ze musze udac sie do sadu po takie zaswiadczenie ,i czy tez jest wazne 6 mcy??)
2-200 euro ,gdzie sie to wplaca ,czy jest jakis numer konta czy moze gdzies przy skladaniu wniosku?
to tak na tym etapie byloby tyle ;)
ja jedna zapytanie o niekaralnosi pobieralam w Polsce z tlumaczeniem na wloski i pieczatka konusatu polskiego a drugie pobieralam w Italii w sadzie trzeba na to bylo czekac i jakas drobna opata .Ile wazne nie powiem bo ja jeszcze w 2010 r to zalatwialam.2.oplata 200 euro robilam na bialym przekazie na poczcie i druk dostalam w komisariacie gdzie bylam z zapytaniem.Na pokwitowaniu ktore jest u mnie jest intestato a Ministerstwo internoDLCI causale cittadinanza a potem nr operacji pocztowej i moje dane osobowe.Ja czekam jeszcze na obywatelstwo.
edytowany przez marshmallow: 16 paź 2012
kurcze podziwiam ludzi decydujacych sie nabyc inne obywatelstwo...ja raczej bym nie chciala...
ja tez..to niczemu nie sluzy...zwala czlowiekowi na glowe wieksze podatki..bo przeciez to zadluzenie gigantyczne zadluzenie It trzeba bedzie splacic/ Włoski dług publiczny wynosi 120 proc. PKB i jest jednym z najwyższych na świecie,szacuje się, że zadłużenie Włoch jest 2,7 raza większe niż długi Grecji, Irlandii i Portugalii razem wziętych!!!!!!......
i kto ma to splacic ?...oczywiscie obywatele wloscy
Popieram. Nie widze ani jednego powodu dla ktorego chcialabym sie pozbyt polskiego obywatelstwa. Mozemy wszedzie jechac, pracowac w tych samych krajach co i UE. A zmiana paszportu nie powodujego zmiany tozsamosci. Pozatym ja lubie byc Polka :)
Przyjecie obywatelstwa wloskiego nie oznacza zrzeczenia sie obywatelstwa polskiego. Mozna miec spokojnie dwa obywatelstwa. Do podatkow tez ma sie nijak, bo jesli jest sie tu pracuje i mieszka to i tak trzeba je placic niezaleznie od tego jakie ma sie obywatelstwo. Natomiast plusem moze byc mozliwosc udania sie do krajow takich jak USA bez wizy oraz mozliwosc startowania w konkursach publicznych na stanowiska panstwowe.
Brava umbryjka! Jest dokladnie tak jak napisalas odnosnie podwojnego obywatelstwa. Jesli ktos mieszka we Wloszech od minimum 4 lat, tzn. ma residenza i placi podatki to jesli chce moze zlozyc podanie o wloskie obywatelstwo. Moim zdaniem lepiej miec 2 obywatelstwa niz jedno, a ja sie juz o tym przekonalam:)
...ja widze jeden powod... ale z wloskim paszportem nie trzeba sie starac o wize do Stanow...

...co prawda to zaden powod ...ale ...ale malej zachcianki musze sobie odmowic;-)
Chcialam na swieta wybrac sie NYC ...i raczej wizy nie zdobede. Ambasada Amerykanska nawet mi nie odpowiedziala ...i nie wiem nawet jak sie za zabrac za zalatwianie:-/
edytowany przez marysia2: 18 paź 2012
...ale chyba podwojne obywatelstwo jest niezgodne z prawem w przpadku polskiego i wloskiego obywatelstwa ...moze sie myle???
mozna miec 2 obywatelstwa bez problemu...z jakim prawem to jest niezgodne?
Slyszalam, ze jest to niegodne z prawem, ze w Unii jest zakaz posiadania podwojnego obywatelstwa. ...tylko, ze rzadko kto sie tym przejmuje. ...ja jednak nie lubie robic cos wbrew prawu...

ps. Slyszalam, ale nie jestem tego pewna. Nie sprawdzalam tej informacji.
edytowany przez marysia2: 18 paź 2012
Cytat z forum prawnego:

Cytat:
Po prostu obywatel polski w myśl prawa polskiego nie może być równocześnie uznawany za obywatela innego państwa.
Czytajac teraz troche na necie widze, ze Wlochy dopuszczaja podwojne obywatelstwo a Polska nie dopuszcza.

...rzucilam tylko okiem ...nie mowie, ze to sa informacje na 100% poprawne.
Marysia, przepis ten oznacza, ze w momencie kiedy obywatel polsko-wloski przebywa na terenie Polski to musi legitymowac sie jedynie za pomoca polskich dokumentow. Poniewaz w Polsce jest on uznawany za Polaka. Ale nie oznacza to, ze nie moze miec tez innego obywatestwa. Ja pamietam pytalam sie o obywatelstwo wloskie (chodzilo mi o zaswiadczenie o niekaralnosci) w Ambasadzie Polskiej w Rzymie i Pani na spokojnie wyjasnila mi procedure. Gdyby byla to czynnosc nielegalna raczej by tego nie zrobila tylko mnie pogonila. Zreszta najezdzilam sie niezliczona ilosc razy do Polski i szczegolnie kiedy jechaly tez tzw rodziny mieszane (z dziecmi polsko-wloskimi) to na granicach zawsze byly wyjmowane zarowno paszporty polskie jak i wloskie (na granicy austriackiej wloskie, na granicy polskiej polskie lub zarowno wloskie jak i polskie szczegolnie w przypadku dzieci). Gdyby bylo to zabronione to raczej nikt by ich nie wyjmowal przed sluzbami. Jezeli do zdobycia obywatelstwa wloskiego konieczne by bylo zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego to w momencie przyznwania trzeba by bylo podpisac papierek o zrzeczeniu sie ob. polskiego, prawdopodobnie bylyby tez ustanowione sankcje za niedopelnienie obowiazku. A nie ma czegos takiego. Spokojnie mozna posiadac dwa obywatelstwa, po prostu tylko bedac w Polsce nalezy sie legitymowac polskim dokumentem. Takie jest znaczenie tego przepisu.
Dla RP obywatel polski jest obywatelem "tylko" polskim i nawet jesli masz podwojne obywatelstwo to panstwo polskie ten fakt "ignoruje".
Wiem, ze ignoruje. To jeszcze nie znaczy, ze to jest zgodne z prawem.
Na szczęście jest to zgodne z prawem.:) Zarówno Polska, jak i Włochy dopuszczają posiadanie podwójnego obywatelstwa, a nawet potrójnego czy poczwórnego, wiec zrzekać się niczego nie trzeba.:)
Marysia, zdobycie wizy dla Polaka to pryszcz w dzisiejszych czasach :) Jestem posiadaczem 3 wiz pracowniczych i jedej turystycznej. W kazdym kraju proces przebiega tak samo. Wypelniasz aplikcje on line, dzwonisz do ambasady i umawiasz sie na spotkanie. Nic prostszego. dostanie wizy to proforma i nie slyszalam zeby ktos jej nie dostal. Dodam ze pierwsza wize dostalam w 2004 wiec to jakis czas temu., tez zadnych problemow nie mialam :)
ja tez mam kolezanke ktora tak jak ja posiada polskie obywatelstwo i nie miala problemow w zdobyciu wizy do Stanow...dodam jeszcze ze na swoje nazwisko nie ma nic przepisane,to znaczy ze nie jest posiadaczem zadnych dobr...
Mirable, a gdzie sie ubiegalas o wize?
Ja kiedys tez dostalam wize, ale staralam sie o nia w Polsce.

Zreszta, jezeli ambasada jest otwarta w godzinach od 08:30 do 17:00 (czyli w godzinach pracy) ...to juz dla mnie jest fatyga, bo musze wziac dzien wolny z pracy.

Kalendarz 'wywiadu' jest oglaszany co 2 miesiace ...juz odpada nawet lekko spontaniczny wyjazd...
A dzwonic do ambasady kiedys probowalam w Irlandii ...2 godziny (!!!!) czekalam az mi ktos odpowie... a stawka za minute nie byla mala....
Marysia, 3 w Krakowie 1 w Dublinie. Stawka w kazdym kraju jest wysoka! oprosti zarabiaja na czym sie da! Spokojnie mozesz sie ubiegac o wize w Rzymie :)
...ale musze czekac mnostwo czasu i stracic jeden dzien urlopu... A to dla mnie duzo:-/
Jesli chodzi o USA to faktycznie rozni to nas od Wlochow. Ale jesli wezmie sie inne kraje pod uwage to sie okazuje ze vizy dla Polakow sa niejednokrotnie nizsze niz dla Wlochow, szczdgolnie w krajach azjatyckich czy na Kube :)
marysia no fakt, to nie uniknione. Chociaz w Polsce moze isc w sobote ( przynajmniej mozna bylo). Nie wiem jak to wyglada w Rzymie, powinno byc napisane na www ambasady
Marysia, patrzac co trzeba zrobic zeby ubiegac sie o paszport wloski/irlandzki czy inne wole stawac o wize:) Tymbardziej ze turystyczna jest na 10 lat. Popierwsze niejsza biurokracja, po drugie duzo tansza.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 98
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka