Obywatelstwo

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 98
W ostanim roku bylam z polskim paszportem 'w towarzystwie' wloskich paszportow w Kenii, Tanzanii, Iranie i Nepalu ...i nigdzie za wize Wlosi nie musieli placic wiecej.
edytowany przez marysia2: 18 paź 2012
...dla mnie w ogole jest to bez sensu, zeby zalatwic najmniejsza sprawe, trzeba brac wolne w pracy. ...jakby wszystko funkcjonowalo tylko dla niepracujacych? ...nawet tajski masaz w Rzymie jest tylko w godzinach pracy...
Marysia Indie Sri lanka i tajlandia maja tansze wizy dla Polakow, do tego o ile pamietac byla roznica w cenach w krajach Afryki Polnocnej :)
Cytat: mirable
Marysia Indie Sri lanka i tajlandia maja tansze wizy dla Polakow, do tego o ile pamietac byla roznica w cenach w krajach Afryki Polnocnej :)

To chociaz to :-) ...chociaz ja i tak wole miec wize do USA ...nie cierpie biurokracji:-/ ...i wole naprawde zpalacic troche wiecej za wize do tych krajow...
Marysia, zobaczysz jak tam pojdziesz....poczujesz sie jak totalne g....:) Chociaz to przebiega sprawnie i szybko, cale te przygotowania niestety trwaja, informuj jak Ci idzie bo jestem ciekawa :)
Marysia, zobaczysz jak tam pojdziesz....poczujesz sie jak totalne g....:)

...to mnie pocieszylas:-/ ...najprawdopodobniej zmienie destynacje mojej podrozy i tyle tego bedzie. Nie mam ochoty marnowac jednego dnia urlopu ...na wycieczke do jakiegos urzedu!!!!
A do NYC wybiore sie jak zniosa wizy i tyle z tego bedzie;-)

Na zachodzie USA bylam ...a na wschod ...moze kiedys sie wybiore ...w takich okolicznosciach przyrody...
Marysia jak sie nie wybierzesz ot nic nie stracisz! Sa o wiele bardziej ciekawsze miejsca niz NY!!! Szkoda czasu, nerwow i $. Lepiej pojechac gdzies gdzie ludzie sa mili, jest cos ciekawego do zobaczenia i mozna oddychac pelna piersia :)
si si ...ja sie zawsze staram wybrac ciekawie ...ale w NYC mam dobrego znajomego ...w tym roku mnie odwiedzil w Italii ...a na swieta mialam go odwiedzic w NYC. ...coz nastepnym razem sie spotkamy w jakims innym ciekawszym miejscu. ..ostatecznie poznalismy sie w Meksyku, wiec kazde miejsce bedzie dobre;-)
...a nawiasem mowiac ten moj ow znajomy, ze Stanow rodem ...podrozowal po Europie okolo 4 miesiecy ...i jak sie zjawil w Rzymie ...mial jedna zachcianke ...polska restauracje ...tak mu pierogi w Krakowie zasmakowaly;-)

Nawiasem mowiac w tym tygodniu jest festiwal pierogow w Rzymie ...i chyba dzis sie na nie wybiore:-)
ostatnio mowili w TV, ze zeby dostac assegno sociale, trzeba miec obywatelstwo wloskie i niestety, ale z tego powodu bede musiala sie zaczac o nie starac ( zeby nie zostac na starosc z gola d.....), choc nie chcialam, bo do niczego innego jest mi ono potrzebne, a do tego szkoda tych 200 euro ...
ja wzielam slub w IT z Wlochem. czy ktos zyczliwy moglby mi powiedziec, jakie dokumenty sa mi potrzebne z PL? trzeba jechac do wloskiej ambasady w warszawie? wybaczcie, czytalam, ale nic nie zrozumialam. zajme sie tym nastepnego lata i pewnie w prefettura mi wyjasnia, ale jakby sie znalazl tu ktos wyrozumialy, to bylabym wdzieczna :)
Ewelina to srednio moze byc prawda. Jesli pracujesz legalnie i placisz podatku to w kadzym cywilizowanym kraju na swiecie ( po minimum stazu pracy) masz prawo dostac zasilek. Nie wierze zeby Wlochy roznily sie od innych krajow, chyba ze sie myle???
Popieram. Nie widze ani jednego powodu dla ktorego chcialabym sie pozbyt polskiego obywatelstwa. Mozemy wszedzie jechac, pracowac w tych samych krajach co i UE. A zmiana paszportu nie powodujego zmiany tozsamosci. Pozatym ja lubie byc Polka :)

POLKA to brzmi dumnie!
Umbryjka ma racje aby "NIE MIEC"obywatelstwa polskiego trzeba by sie go WYRZEC
Cytat: ewelinaravenna
ostatnio mowili w TV, ze zeby dostac assegno sociale, trzeba miec obywatelstwo wloskie i niestety, ale z tego powodu bede musiala sie zaczac o nie starac ( zeby nie zostac na starosc z gola d.....), choc nie chcialam, bo do niczego innego jest mi ono potrzebne, a do tego szkoda tych 200 euro ...

To prawda, assegno sociale (nie mylić z assegno famigliare/assegno per il nucleo famigliare) przyznawane jest obywatelom włoskim i tylko w szczególnych wypadkach może być przyznany obywatelom UE.
Obywatelstwo http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/208048
Assegno sociale INPS - L’importo per il 2012
Nuovo importo di 5.577 € l’anno
L’importo dell’assegno sociale per l’anno 2012 è stato ritoccato dall’INPS a 429 €, pari a 5.577 € l’anno.
L’assegno sociale è una prestazione di assistenza sociale erogata dall’INPS a coloro che hanno almeno 65 anni di età e non arrivano a totalizzare un reddito annuo di 5.577 €, che spetta a cittadini italiani, comunitari ed extracomunitari.. Dal prossimo 1° gennaio l’assegno sociale potrà essere erogato a condizione che il richiedente abbia compiuto 65 anni e 3 mesi.
Lo afferma l’Inps, con Messaggio n.16587, del 12 ottobre 2012
Ewelina to srednio moze byc prawda. Jesli pracujesz legalnie i placisz podatku to w kadzym cywilizowanym kraju na swiecie ( po minimum stazu pracy) masz prawo dostac zasilek. Nie wierze zeby Wlochy roznily sie od innych krajow, chyba ze sie myle???

tylko ze u mnie kiepsko bedzie z tym stazem pracy i bedzie coraz gorzej
A jeżeli nigdy nie mieszkałam we Włoszech to jaki wniosek o obywatelstow skaładam. Wie ktoś ? Bo chyba nie Modello B, bo skąd mam wziąść np: certyfikat o historii zameldowania (certificato stolico di rezidenza), no chyba że z Polski ????
certificato storico di residenza bierze sie zComune
ewelina jesli masz maloletnie dzieci a osiągane przez Ciebie dochody ledwo starczają na związanie końca z końcem ze strony włoskiej opieki społecznej możesz otrzymać pomoc pieniężną na zapłacenie np. zaległych rachunków, czynszu, a także potrzebną na pokrycie wydatków „ekstra: specjalistyczne badania lekarskie, zakup okularów, aparatury medycznej, lekarstw, żywności dietetycznej i odżywek, itp. Cos na ksztalt zasilkow z polskiego PKPS tzw docelowych
assegno sociale przysluguje :
rodzinom w trudnej sytuacji materialnej (famiglie con basso redditto)
rodzicowi samotnie wychowującemu niepełnoletnie dzieci (genitore solo con figli minori)
samotnym starszym osobom, tj. mężczyznom powyżej 65 roku życia i kobietom powyżej 60 lat (anziano/anziana sola)
rodzinom, których członek jest niepełnosprawny (familiare convivente disabile)
osobom zmagającym z ciężkimi i przewlekłymi chorobami (presenza nel nucleo di persona affetta da gravi problematiche sanitarie) –
osoby bezdomne (senza fissa dimora)
Podania o zasilek sa zbierane w I kwart roku

Ewelina to nie bardzo rozumiem po co Ci obywatelstwo kraju w ktorym nie mzoesz znalesc pracy i z tego co mowisz perspektywy tez kiepskie. Moze przemysl sprawe dwa razy bo przeciez to tez kosztuje a moze szkoda wyrzucac pieniadze w bloto? Zreszta chyba nie da sie zyc tylko z zasilku we Wloszech? A jak chcesz to zostac to moze sie doksztalc/przeksztalc badz zmien poprostu branze?

Musze przyznac ze jestem tutaj dwa tygodnie i dostalam juz dwie oferty pracy wiec wszystko zalezy co sie robi:)
Marysia zazdroszcze Ci! Odkad tu przyjechalam marze o pierogach!! W Irlandii to polski sklep na kazdym rogu a tu ani jednego;/ Za to maja ser bialy, ale nie ma kto ich zrobic;/ Widzialam w Auchan polke z jedzeniem niewloskim i byly golabki w sloiku, ale nic wiecej polskiego;/ Ciezko mi tu zyc bez polskiego jedzenia. Mama zaoferowala ze wysle mi paczke ale piergow nie wsadzi;/
Cholera ,a mial byc tylko czysty biznes ;).Dwa paszporty ,dlaczego nie ....;)
Mowicie ,ze taka bieda we wloszech??.Kiedy byliscie w polsce i czy wiecie co Tusku przygotowal nastepnym pokoleniom?........chyba nie.Zreszta jakie to ma znaczenie .Pozdrawiam wszytskich i dziekuje za pierogi ;))
Kostropaty ja jezdze do Polski 2-3 razy w roku:) Faktycznie szalu u nas nie ma ale gdzie dzisiaj jest??????????
Faktycznie szalu u nas nie ma ale gdzie dzisiaj jest??????????

naprawde nie przychodza Ci do glowy takie miejsca???
Marysia, zdobycie wizy dla Polaka to pryszcz w dzisiejszych czasach :) Jestem posiadaczem 3 wiz pracowniczych i jedej turystycznej. W kazdym kraju proces przebiega tak samo. Wypelniasz aplikcje on line, dzwonisz do ambasady i umawiasz sie na spotkanie. Nic prostszego. dostanie wizy to proforma i nie slyszalam zeby ktos jej nie dostal.

Trochę paplania jest w Twoich wypowiedziach. Prawda jest taka, że to, czy się dostanie wizę zależy od naszego szczęścia i humoru konsula! I nie jest tak, że te kilka/kilkanaście(?) tysięcy odmów następuje tylko z dwóch głównych powodów, czyli jeśli ktoś przedłużył pobyt ponad deklarowany czas wjazdu, lub wcześniej przebywał nielegalnie na terenie USA albo w czasie rozmowy z konsulem został złapany na kłamstwie... czasami po prostu z góry zakladaja, że i tak sie chce ich oszukać!
http://www.dziennik.com/wiadomosci/artykul/rusza-loteria-wizowa-dv-2014
Cytat: SettediNove
ewelina jesli masz maloletnie dzieci a osiągane przez Ciebie dochody ledwo starczają na związanie końca z końcem ze strony włoskiej opieki społecznej możesz otrzymać pomoc pieniężną na zapłacenie np. zaległych rachunków, czynszu, a także potrzebną na pokrycie wydatków „ekstra: specjalistyczne badania lekarskie, zakup okularów, aparatury medycznej, lekarstw, żywności dietetycznej i odżywek, itp. Cos na ksztalt zasilkow z polskiego PKPS tzw docelowych
assegno sociale przysluguje :
rodzinom w trudnej sytuacji materialnej (famiglie con basso redditto)
rodzicowi samotnie wychowującemu niepełnoletnie dzieci (genitore solo con figli minori)
samotnym starszym osobom, tj. mężczyznom powyżej 65 roku życia i kobietom powyżej 60 lat (anziano/anziana sola)
rodzinom, których członek jest niepełnosprawny (familiare convivente disabile)
osobom zmagającym z ciężkimi i przewlekłymi chorobami (presenza nel nucleo di persona affetta da gravi problematiche sanitarie) –
osoby bezdomne (senza fissa dimora)
Podania o zasilek sa zbierane w I kwart roku

dzieci jeszcze nie mamy a z tym assegno sociale, to chodzilo mi o ten od 65 lat. a teraz na stronie inps przeczytalam, ze cudzoziemcy tez moga dostac ten assegno wiec juz chyba nie ma problemu. a po assegno dla dzieci to gdzie trzeba sie zwrocic? do assistente sociale?
Ewelina to nie bardzo rozumiem po co Ci obywatelstwo kraju w ktorym nie mzoesz znalesc pracy i z tego co mowisz perspektywy tez kiepskie. Moze przemysl sprawe dwa razy bo przeciez to tez kosztuje a moze szkoda wyrzucac pieniadze w bloto? Zreszta chyba nie da sie zyc tylko z zasilku we Wloszech? A jak chcesz to zostac to moze sie doksztalc/przeksztalc badz zmien poprostu branze?

Musze przyznac ze jestem tutaj dwa tygodnie i dostalam juz dwie oferty pracy wiec wszystko zalezy co sie robi:)

fakt. tutaj to wiadomo, ze z zasilkow trudno wyzyc, ale tak sobie myslimy z moim wlochem, ze jak nadejdzie starosc to lepiej by bylo mieszkac w Polsce. tam przynajmniej mielibysmy dom, a nie tak jak tutaj ciagle wynajmowac .... no ale jeszcze kupe czasu, wiele moze sie zmienic

a z praca to zalezy tez od miasta. nie wszystkie sa tak otwarte na obcokrajowcow. ja mieszkam w Ravennie juz ponad 5 lat i nikt mnie nie wzial do zadnej fabryki! ja nie mowie, ze chce pracowac w biurze czy jako ekspedientka, no ale zeby z zadnej fabryki nie zadzwonili?! w tym miescie dla obcokrajowcow to jest praca tylko jako badante i to dla starszych, bo jak ja mam 28 lat, to mnie nikt by nie wzial
edytowany przez ewelinaravenna: 24 paź 2012
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 98

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka