Wyjazd do Włoch na praktyki.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam Was serdecznie,
Myślę poważnie o wyjeździe do Włoch na praktykę w przyszłe wakacje. W przyszłym roku kończę studia i chciałabym zobaczyć jak to jest mieszkać we Włoszech. Mam sporo znajomych Włochów/Włoszek i świetnie się z nimi dogaduję. Zdaję sobie sprawdę z tego, że zwiedzanie to co innego niż życie w danym kraju. Dlatego chcę sprawdzić na ile moje zauroczenie Włochami jest silne:P Macie jakiś pomysł, gdzie można znaleźć pracę bez znajomości włoskiego ze znajomością angielskiego? W momencie praktyk będę po studiach ekonomicznych. Znacie jakieś strony internetowe z ofertami nie tylko dla Włochów?

Jeżeli mi się tam spodoba myślę na poważnie o mieszkaniu we Włoszech i nauczeniu się ich języka (na razie uczyłam się tylko pół roku). I nie zaprzeczam, że chciałabym być w związku z Włochem, ale jakimś dobrym Włochem. (o dziwo znam takich:P)
O praktykach nic nie wiem, ale moze sprobuj EVS (european voluntary service) - projekt finansowany przez Unie Europejska, trwajacy 6-12 miesiecy albo jakies workcampy. Wolontariat to swietne doswiadczenie, mozliwosc podszlifowania znajomosci jezyka (zazwyczaj zapewniony jest kurs), okazja do poznania swietnych ludzi itp. Wolontariat zazwyczaj jest darmowy (na EVS jest kieszonkowe), ale zapewniaja wikt i opierunek, wiec to raczej dosc beztroski okres (bez stresow w pracy i walki o przetrwanie ;))), ale zawsze to jakas szansa, zeby sprobowac, jak sie zyje w danym kraju.
Projektow jest naprawde duzo, wiec moze znajdziesz cos, co Cie interesuje.
O ile wiem teraz sa chyba Erasmus praktyki czy cos w tym stylu (musiałabyś się spytać na uczelni), program au pair, AISEC.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Solo italiano