dziewczyny potrzebuje porady

Temat przeniesiony do archwium.
31-55 z 55
| następna
Radzilabym rodzic w Polsce... Ale to tez zalezy od Twoich planow na przyszlosc.

http://catnthecity.blogspot.it/
ja sie jeszcze zxastanwiam..ze mozeby lepiej urodzic corke w Rzymie ,by mogla miec potem wdokumntach to dumne slowo w dokumntach urodzenia..urodzona rzymianka..cavolo! to brzmi dumnie!..Rzymianka z urodzenia ragazza romana,Rzymianka po ojcu...No chyba ze bedziesz rodzic w jakims duzym polskim miescie ze potem wlosi nie beda przekrecac nazwy tego miasta i pisac ustawicznie z bledami ową nazwe..Ty decydujac o miejscu urodzenia corki..piszesz w ten sposob jej początek CV.
Dla mnie to bylby duzy atut/ argument na korzysc porodu w IT i to wlasnie w RZYMIE..:D
sorry za literowki
Cytat: SettediNove
wyszperalam ze jesli nawet bys nie byla ubezpieczona w kraju to moglabys sie wystarac wyjatkowo w NFZ o karte EKUZ i dodatkow musialabys wypelnic druk,formularz E112 i z tymi dokumentami moglabys rodzic w IT..posiadajac przy sobie karte przebiegu ciazy i paszport

o dostanie druku E112 z PL można tylko pomarzyć i prawie o tym zapomnieć. Na poród nie wydadzą.
edytowany przez baruzza: 18 lis 2012
jest WYJATEK..wydadza..wyszperalam to w wyjatkach..w koncu w EU jest dowolnosc przemieszczania sie..sama sie zdziwilam :D
to byl wyjatek dla osoby nieubezpieczonej w Pl ale w bedacej w ciazy, ma prawo otrzymac EKUZ i wyjechac dokad chce i urodzic gdzie chce : Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego mogą ubiegać się wszystkie osoby odprowadzające składki zdrowotne, członkowie ich rodzin zgłoszeni do Funduszu oraz nieubezpieczone:
kobiety z w ciąży, w okresie porodu lub połogu nie posiadające ubezpieczenia, zamieszkałe na terenie RP, pod warunkiem, że mają obywatelstwo polskie.
Owa karta moze miec okres waznosci na 6 mies dla kobiet w ciazy i okresie porodu..
A tu o druku E 122 http://www.nfz-bialystok.pl/index.php?dzial=10&kat=1&id=4
ZMIANA MIEJSCA ZAMIESZKANIA W CZASIE CHOROBY LUB CIĄŻY

Osoba ubezpieczona chora lub będąca w ciąży może zwrócić się do swojej instytucji właściwej z wnioskiem o wyrażenie zgody na pokrycie przez tą instytucję kosztów udzielanych jej świadczeń zdrowotnych po powrocie do państwa zamieszkania lub po przeniesieniu miejsca zamieszkania do innego państwa członkowskiego, jeżeli świadczenia te wynikają z konieczności kontynuowania leczenia lub są związane z ciążą, porodem lub połogiem.
Odmowa wyrażenia zgody może być wydana jedynie w sytuacji, gdy przeniesienie miejsca zamieszkania mogłoby mieć zły wpływ na stan zdrowia pacjenta lub ograniczać jego dostęp do świadczeń medycznych.
Okres, w którym leczenie może być prowadzone na podstawie formularza E 112 jest na ogół powiązany z okresem uprawnienia do zasiłku chorobowego lub macierzyńskiego.
czyli wazna jest chyba ostateczna decyzja ginekologa czy kobieta moze podrozowac/przemiescic sie do innego kraju..Wlochy to nie Kongo..dostep do swiadczen med.jest na poziomie europejskim :D
Cytat: SettediNove
A tu o druku E 122 http://www.nfz-bialystok.pl/index.php?dzial=10&kat=1&id=4
ZMIANA MIEJSCA ZAMIESZKANIA W CZASIE CHOROBY LUB CIĄŻY

tak, tylko każdy NFZ odpisze, że PL zapewnia warunki do porodu w Polsce i E 112 wydają tylko w szczególnych wypadkach na leczenie specjalistyczne poza granicami kraju w przypadku:
- jak nie ma możliwości takiego leczenia w PL
- lub termin oczekiwania na zabieg jest b. długi

Wiem, że są takie możliwości z drukiem E112 w spr. porodu , ale rzeczywistość jest niestaty taka, że nikt nie wyda takiej zgody tzn. ani minister zdrowia ani prezes głowny NFZ.
W przypadku odmowy można walczyć o swoje w sądzie ale ile to się będzie ciągnęło...... Poza tym ten wniosek o wydanie E112 - konieczność opiniowania przez lekarza z tytułem profesora lub doktora habilitowanego i potem bieganie do tłumacza itp....
..przeszlas przez to....
dzieki SettediNove ale jednak postanowilam rodzic w polsce... tylko pytanie jak juz mala bedzie miala dwa miesiace przeprowadzamy sie do wloch... tam co moge pokombinowac z ubezpieczeniem dla corki?? moj bedzie pracowal a ja zbierac macierzynski w polsce :D
Ty nic ,ale twoj amore..wszystkoooo?:D W Rzymie jest nawet chyba Bonus bebe!
Twoj ropuch/bo ty jestes jego żabeczką/ nada w gminie/comunie nazwisko corce uzna ja za swe dziecko i o wszystko juz sam sie stara
hehe dobrze ze polskiego nie zna :P
to chociaz jedno mam z glowy, bo moj wloski jest w fazie podstawowej ;/
W świetle włoskiego prawa dziecko nieślubne nie zostaje uznane automatycznie za dziecko biologiczne, lecz potrzebne jest formalne uznanie dziecka za swoje przez oboje rodziców. Uznanie (riconoscimento) ojcostwa/macierzyństwa to akt wiedzy obojga rodziców dziecka, przeświadczonych, że dziecko od nich pochodzi.Uznanie rodzicielstwa jest we Włoszech prawem, a nie obowiązkiem, a to oznacza, że prawo nie zmusza rodziców do uznania dziecka. ....Ostanio wIT prasa pisze ze trzeba zmienic prawo by dzieci spoza zwiazkow malzenskich mialy rowne prawa co dzieci ze zwiazku malzenskiego..chodzi o dziedziczenie..Nie wczytywalam sie w to za bardzo..zdziwilo mnie tylko ze u Wlochow jest to az tak wazne ..dziecko naturalne rozni sie od dziecka malzenskiego?..dla mnie niczym sie nie rozni.Jak widac dzieci slubne sa dziecmi lepszymi i mają prawo do' wiecej".. w sensie: jak czytam o ludziach znanych ze jak juz placa alimenty to jakos na slubne dzieci placa wiecej..sad o tym orzeka..a na dzieci naturalane placa mniej..zauwazylam to np Vittorio Sgarbi..pewnie ci to twoj ropuch potwierdzi
ok dzieki za info..
To byl jeden z najlepszych postow na forum Baby boom http://www.wloski.ang.pl/forum/cafeitalia/177749 doczytasz sie tu wielu interesujacych i aktualnych rzeczy..warto by zalozyc nastepna czesc Baby Boom :D
Włoska droga przez mękę rodzących tam Polek na chwałę Italii http://cyklista.wordpress.com/2012/04/11/wloska-droga-przez-meke-rodzacych-tam-polek-na-chwale-italii/
http://www.naszswiat.net/y-we-woszech/wiadomoci/3737-do-31-stycznia-2012-roku-mona-skada-podania-o-becikowe.html tylko prze sun date na koniec stycznia 2013
Panstwowy szpital jest za darmo dla wszystkich, w tym nieubezpieczonych i nielegalnych, jesli idzie o porod i opieke nad noworodkiem do 6 miesiaca zycia - o tym stanowi prawo.

Wiekszosc wloskich szpitali ma poloznictwo na dobrym poziomie, tak ze kobiety, chodzac w wiekszosci prywatnie do ginekologa, rodza czesto nastepnie w panstwowych szpitalach. Mozna w nich oczywiscie rodzic odplatnie albo w czesci odplatnie (tzw. intramoenia), jesli chce sie miec lepsze warunki np. jednoosobowy pokoj, zamowic wlasna polozna itp.
Cytat: Ota
Panstwowy szpital jest za darmo dla wszystkich, w tym nieubezpieczonych i nielegalnych, jesli idzie o porod i opieke nad noworodkiem do 6 miesiaca zycia - o tym stanowi prawo.

To mozesz mi wytlumaczyc dlaczego ja musialam placic? Nie daplacac do jakichs extra uslug, tylko zaplacic za "zwyczajny" porod? Chodzilam nawet do dyrekcji szpitala ale nic nie wskoralam :/
szpital jest nie za darmo ale zostal zaplacony ze skladek potracanych na ubezpieczenie zdrowotne. Nie ma nic za darmo.NIC. !Nawet za oddychanie sie placi.
Kazdy pracujacy ma prawo do niby bezplatnej opieki zdrowotnej z tym, ze jak nie choruje ,jego skladki sa sciagane i konsumowane przez innych..on caly czas lozy na sluzbe zdrowia...a jak sam sie rozchoruje i idzie do szpitala wowczas sam konsumuje swe sladki co placil latami i to sie nazywa zaszczytnie darmowa opieka publiczna!!!..guzik darmowa..skladki sa placone ,zaplacone przedplacone latami,latami..
http://www.naszswiat.net/poradniki/poradniki/1791-opieka-zdrowotna-we-woszech.html
Nie da sie ukryc ze Setted ma racje!!! We Florencji trzeba placic za oddychanie!!! Zreszta w tym kraju nie ma NIC za darmo. Jak by mogli to by i skarpety zdarli z czlowieka....Codzienna walka trwa!
zartobliwie nazywam Italie :Krajem MULT!..governo zyje dzieki alkoholowi, papierosom, hazardowi i multom :D
chyba trzeba byc aniolem i chodzic za raczke z adwokatem zeby cie tu nie wymultowali chociaz raz :D
W piatek mi placa, wtedy dopiero bede zla !:D
Temat przeniesiony do archwium.
31-55 z 55
| następna

« 

Szkoły językowe

»

Solo italiano