Caparra ,zaliczka za pokoj

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie. Moja znajoma wynajmuje pokoj bez kontraktu, kontrakt jest tylko na druga osobe co wynajela to mieszkanie 2 pokojowe. Dala caparre, zaliczke czy ostatni miesiac moze zaplacic odliczajac caparre? Czyli 150 euro mniej? Obawia sie ze nie zwroci jej caparry w momencie odejscia, bo strasznie skapa jest ta osoba na rachunki, i marudzi ciagle jak sie wlacza ogrzewanie np.Potwierdzenie ma pisemne ze ta osoba wziela caparre suma itp. Czy w razie jak nie bedzie chciala oddac zaliczki w momencie ost. dnia pobytuw ty mieszkaniu, ona ma prawo nie oddac kluczy? i dzwonic po carabienierow prawda?
Zgodnie z przepisami, zaliczka nie może być użyta w celu zapłaty za wynajem, ma być zwrócona w całości lub po odliczeniu kosztów naprawy ewentualnych szkód wyrządzonych przez lokatora. Lokator ma obowiązek zapłacić za wynajem "osobno", w przeciwnym wypadku ryzykuje, ze właściciel postanowi wyegzekwować zapłatę droga sadowa (wszystko zależy od właściciela). W przypadku Twojej znajomej tego typu rozważania nie maja wiekszego sensu, gdyż nie ma ona umowy najmu, wiec przepisy jej nie dotyczą - dlatego nie pozostaje jej nic innego, jak mieć nadzieje, ze osoba, której wpłaciła zaliczkę, odda ja bez marudzenia. Problem z wynajmowaniem mieszkania na czarno leży w tym, ze nie jest się w żaden sposób chronionym, a nie oddanie kluczy kwalifikuje się tu jako zawłaszczenie mienia (Twoja znajoma nie ma żadnego prawa do zajmowanego mieszkania). Z tego samego powodu karabinierzy niewiele mogą pomoc, niestety.
Dziekuje bardzo za odpowiedz deelaylah.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa