Obywatelstwo wloskie

Temat przeniesiony do archwium.
31-48 z 48
| następna
trzeba bedzie ten post podciagac czesto w gore!..dziekujemy ci wszyscy cara Paola81 : D..czasem mam wrazenie ze Nasz Swiat chce byc tylko malym dziennikiem informacyjnym wylacznie dla pan badante..oni NS zupelnie nie ewoluja..wrecz cofaja sie..buuu...
Welcome in my world :D Jak ktos ma jakies watpliwosci co do Wloch :D
http://www.bresciaoggi.it/stories/dalla_home/462568_castelmella_palpeggia_ragazzadenunciato_un_camionista/?refresh_ce&scroll=201
Cytat: mirable
Welcome in my world :D Jak ktos ma jakies watpliwosci co do Wloch :D
http://www.bresciaoggi.it/stories/dalla_home/462568_castelmella_palpeggia_ragazzadenunciato_un_camionista/?refresh_ce&scroll=201

Yyyyy... Nie do konca rozumiem...
Ze niby zboki sa tylko we Wloszech? :S
mirable chodzilo raczej o to ze zlapali jakiegos zboka,ktory poobmacywal dziewczyne.. w polsce najprawdopodobniej "olaliby" cala ta sprawe
Yhm...nie wiem skad wy jestescie... i moze lepiej nie wiedziec, ale w moich rejonach takich historii nie bylo :)
Paola: nie tylko zboki....:>
Moze by i "olali", ale czy to znaczy, ze zbokow w Polsce nie ma?
Tak, jak wkurza mnie najezdzanie na Polske na solo italiano, tak wkurza mnie najezedzanie na Wlochy na polskojezycznych watkach... Nie popadajmy w skrajnosci :))

Nie ma co sie nakrecac i szukac dziury w calym. Wiadomo, ze wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma :D
Paola, WYBACZ! Wkleilam tylko artykul z gazdy, to fakty a nienajezdzanie:)) A myslalam ze lubisz fakty ?:> Czy tylko te wygodne fakty?:)
Cytat: mirable
A myslalam ze lubisz fakty ?

Wole Wiadomosci :P
A tak na serio, to nie chodzi mi o zawartosc artykulu, nie podwarzam jego prawdziwosci... Chodzilo mi bardziej o "Jak ktos ma jakies watpliwosci co do Wloch"... Rozumiem, ze to mial byc zart, ze jestes we Wloszech dosc ktrotko i nie do konca z wlasnej woli, ale ten "zart" to woda na mlyn osob, ktore siedza tu i tylko narzekaja na Wlochy.
Wiesz dobrze, ze mnie tez wkurza tu wiele rzeczy (aczkolwiek nie camionista zbok, bo zbowkow tez ci w Polsce dostatek ) i nie jestem jakas obronczynia ucisnionych (mimo, ze klika razy na "solo italiano" nie umialam sie powstrzymac - chociaz tam tez wklejaja tylko fakty, a ze akurat te, ktore sa dla nich wygodne, to juz inna bajka), ale nie do konca podoba mi sie kierunek, w ktorym zmierza ten blog. Ja, naprawde, rozumiem, ze ten blog to jedyne miejsce, gdzie niektore osoby moga wylac swoje zale (w wielu przypadkach sa to naprawde powazne problemy), ale nie lubie braku obiektywizmu i szukania dziury w calym.

Ok, zmykam gdzies w plener, bo dzisiaj piekne sloneczko! A widok na gory zapiera dech w piersiach! (a na camioniste, bezrobocie inne wloskie tragedie po prostu klade laske :D )

P.S. Chyba nie musze dodawac, ze nic do Ciebie nie mam, nie mialam zamiaru Cie atakowac, ani Toba manipulowac ( ech.. o rozne rzeczy juz mnie tu oskarzano ;))))... :X
heh zabawne i DOBRZE powiedziane!:D
http://www.goler.pl/Takiego-Bonka-nie-znales-Prezesowi-PZPN-puscily-nerwy-a19754
.....przez ostatnie trzydzieści lat mam dwa stałe miejsca zameldowania: jedno w Polsce, w Bydgoszczy, przy ulicy Bratkowej – gdzie mam dom – a drugie we Włoszech. Mieszkając za granicą, płacę w tamtejszym urzędzie podatkowym moje podatki – nie mogę przecież płacić ich w dwóch krajach
We Wloszech rozkradziono milard eu dotacji z UE http://wiadomosci.onet.pl/swiat/wlochy-sprzeniewierzono-miliard-euro-dotacji,1,5413348,wiadomosc.html
Sette: tylko miliard? We Wloszech??????
A to dopiero zaskakujacy news :D
tak skromnie --w ciagu ost.10 lat...ze Unia prawi nie zauwazyla ze cos jej brakuje
biorac pod uwage ile we wloszech jest mafi i korupcji...
Średnie dochody we Włoszech w okresie kryzysu : Z danych statystycznych przeprowadzonych na bazie 2011r. w regionach północnych średni dochód na głowę wynosi 20.800 euro, w środkowych Włoszech 19.300 a na południu Włoch sięga zaledwie 13.400 euro, co daje średnią krajową ok. 18.000euro.

Największe dochody mają mieszkańcy Bolzano (Alto Adige), gdzie średnio na każdego mieszkańca przypada 22.800euro, a najmniejsze w regionie Kampania, nieco ponad 12.500euro.

Jednak największy spadek dochodów w okresie kryzysu odnotowano w Ligurii, tj. - 2,9% na rodzinę, podczas gdy w Bolzano dochody wzrosły nawet o 4,6%, a w regionie Veneto o 3,3%.
(Ciekawostki z prasy: repubblica.it, 06/02/2013)

Mi w Agenzia Entrate powiedzieli, ze obowiazkowo trzeba zlozyc dichiarazione redditi, jesli w ciagu roku pracowalo sie dla wiecej niz jednego pracodawcy.
Cytat: spaggiaitaliana
Mi w Agenzia Entrate powiedzieli, ze obowiazkowo trzeba zlozyc dichiarazione redditi, jesli w ciagu roku pracowalo sie dla wiecej niz jednego pracodawcy.

I dobrze Ci powiedzieli :-)
Cytat: spaggiaitaliana

To jest tak troche jak w sadzie... Powiedzili Ci prawde i tylko prawde, ale nie CALA prawde... :D
Powiedzmy, ze ogolna zasada jest taka, ze trzeba OBOWIAZKOWO sie rozliczyc, jesli jest sie a debito (czyli moze sie tak zdarzyc, nawet jesli pracowalo sie tylko dla jednego pracodawcy), a nie zawsze majac wiecej niz jeden CUD jest sie a debito np. jesli ostatni pracodawca zrobil conguaglio (niestety duzo osob nie wie, ze isteniej taka mozliwosc) albo jesli suma ritenute, ktore zaplacil za nas pracodawca (lub poszczegolni pracodawcy) jest nizsza lub taka sama jak suma detrazioni (wtedy nie ma obowiazku skladnia deklaracji podatkowej, ale jest to oplacalne)...
Spaggiaitaliana, mam nadzieje, ze Cie nie zakrecilam....
Oczywiscie kazdy przypadek trzeba rozwazyc osobno.
Na jakiej podstawie w AE powiedzieli Ci, ze musisz sie rozliczyc? Powiedzialas im tylko, ze mialas wiecej niz jednego pracodawce czy dalas im konkretne informacje (suma zarobkow, ritenute itp)? Bez zobaczenia wszystkich CUDow, trudno jest cokolwiek powiedziec. Na pewno rozwiazanie jakie Ci dali, pozwoli Ci spac spokojnie ;)))

Ja jestem przykladem tego, ze majac dwa CUDy, nie trzeba byc a debito. W zeszlym roku, oprocz mojej "normalnej" pracy, mialam tez zlecenie od innego pracodawcy, a i tak bede a credito i bede miala zwrot podatku...
Majac dwie prace rownoczesnie wystarczy dac odpowiednie instrukcje ufficio paghe/consulente del lavoro itp.

Osobom, ktore w ciagu roku zmienily pracodawce polecam poproszenie ostatniego pracodawcy, zeby zrobil conguaglio. Wystarczy, odchodzac z poprzedniej pracy, poprosic o CUD (pracodawca ma obowiazek dostarczyc go w ciagu 12 dni) i dac go nowemu pracodawcy.
Prosta rzecz, a moze zaoszczedzic nam niemilych niespodzianek przy rozliczaniu podatkowym :D
edytowany przez Paola81: 23 lut 2013
Temat przeniesiony do archwium.
31-48 z 48
| następna

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia