Mlode mamy jednoczmy sie!!!!!!!!!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 346
witam pania polozna - jakze mi milo!!!
Ja tak straszliwie tesknie za pracom w szpitalu , zwlaszcza porodòwka.Na jakim oddziale pracujesz?

Chyba ostatnie dni przyniosly ogrom obowiazkòw naszym mamom , bo ich z nami nie ma ? Co sie stalo ?

Ostatnio spotkalam sie z Polka ktòra stwierdzila / pytala iz mezczyzni zupelnie nie rozumieja nas kobiet , pomimo , iz bardzo sie staraja!
Czy to mozliwe , iz nie wiedza o potrzebie pujscia do fryzjera ,
czestszych shoppingòw posezonowych itp. kobiecych wybrykòw ?

Milej niedzieli dla wszystkich.
no to ciao, juzem sie wywczasowala w Polsce i jestem znow w Rzymie. czytam was sobie i widze, ze same starsze dzieciaki. jest tam ktora z niemowlakiem? ale nic.. przydadza sie rady na przyszlosc. moj maly wlasnie przechodzi szok po powrocie (nagle zmienil sie jego pokoik, widok za oknem, rodzaj podawanej papki, babcia i dziadek zostali w Polsce, tp...) no i mam klopot, bo nagle stal sie strasznie marudny i nie odstepuje mnie na krok, jak tylko zauwazy ze wyjde z pokoju to drze sie w nieboglosy, wiec nawet do toalety wyjsc nie daje... licze na to ze przywyknie...
poza tym jeszcze mi sie rozchorowal i wczoraj spedzilam 5 godzin w Bambin Gesu... no i teraz zameczam go inhalacjami, a ze maly jest i nie rozumie, to wrzeszczy przy tym tak ze pod wieczor to mi juz puchnie glowa...
teraz czeka mnie jeszcze przeprowadzka, przenosimy sie nieco na peryferia, bo z maluszkiem w samym centrum to katorga... tak ze mysl o pojsciu do pracy troche mi przeszla. a planuje prace w polskiej szkole, jak na razie zlozylam tylko dokumenty i czekam do rozpoczecia przyszlego roku szkolnego (jestem polonistka). tymczasem maz moglby mi cos skombinowac u siebie, ale maly wydaje mi sie coraz bardziej wymagajacy z wiekiem. no i jak ja go zostawie z ta opiekunka - przeciez sie zaplacze na smierc! pewnie to dlatego ze od narodzin zajmowalam sie nim prawie wylacznie sama... Ota, pamietasz jeszcze czasy waszych pierwszych rozstan? mialas jakas specialna taktyke?
witajcie.wlasnie skonczylam szycie ubranek dla lalki.spodniczka i bluzeczka. jak dawno nie szylam na maszynie. ale jakos sobie poradzilam. ilczunia moja pociecha ma prawie 2 latka-dokladnie za dwa miesiace skonczy. 17 kwietnia no i wypadaja w lany poniedzialek.bawi sie wlasnie w najlepsze.wiecej dzieci nie planuje.juz nie na moje sily i zdrowie.teraz zabieram sie solidnie za nauke wloskiego.jutro kupie nowa ksiazke.przydalby mi sie tez kontakt jakis mailowy z jakims italiano-dla mobilizacji. ale gdzie go znalesc? no dobra uciekam do dziecka.slicznie mnie wola-mamunia.
mam problem moja sytuacja jest skomplikowana jestem po rozwodzie i mam 2 synow mam okazje jechac do wloch na sycylie z dziecmi ale nie wiem czy sobie poradze i sprubuje zniow zbudowac ognisko domowe z bylym mezem w polsce bieda a tam mialabym prace doradzcie mi co mam robic pomocy iza
mam problem moja sytuacja jest skomplikowana jestem po rozwodzie i mam 2 synow mam okazje jechac do wloch na sycylie z dziecmi ale nie wiem czy sobie poradze i sprubuje zniow zbudowac ognisko domowe z bylym mezem w polsce bieda a tam mialabym prace doradzcie mi co mam robic pomocy iza
prosze o pomoc i porade jak jest we wloszech bo mam okazje jechac na sycylie z dziecmi i jestem po rozwodzie wiem ze jak pojade do bylego meza to dzieci beda na jego dokumentach i beda mialy szkole tylko ja niewiem jak tam jest prosze doradzic co mam robic iza
iza26 to bardzo trudna decyzja. skoro jestes juz po rozwodzie, to jaki jest sens wracac do tego co bylo? ten rozdzial masz juz za soba. wiem ze sie boisz jechac, ja to rozumie, ja tez sie boje co mam dalej robic. jezeli masz tam pewna prace, znajomych to moze warto zaryzykowac. musisz podjac decyzje sama. napisz w jakim wieku masz dzieci,opowiedz nam o nich.
witam niezabardzo wiem jak tu sie porozumiec z wami i sorki za byki/??mam dzieci w wieku 6lat i 3 chlopcy starszy syn jest chory i niemoge go wyleczyc ma wade wzroku astyzmatyzm mam nadzieje ze dobrze napisalam i podejrzenie astmy oskrzelowej jest na sterydach i jak tak dalej bedzie to niebedzie mial dzieci rozwod to byla moja pomylka i dodam tylko ze rozwiodlam sie z tesciowa mam tam na sycyli zalatwiona prace i mieszkanie przeczkole i szkole wlosi nam chca pomuc ale ja nawet nieznam jezyka widze tu na forum ze dziewczyny pisza pozytywnie moze dam rade niemam tu pracy tylko alimenty wiec jaki ma wybor tylko jeden ale sie boje pocieszam sie ze dziecko by bylo zdrowe po powrocie
marzena29 mam pytanko napisz gdzie mieszkasz ?ja mieszkam w jedzejowie woj swietokrzyskie mala miejscowosc pozdrawiam
mammina-pracuje na oddziale ginekologiczno-polozniczym,praca ciezka ale bardzo piekna-uwielbiam swoja prace.Zgadlas ze wszyscy pozajmowane jestesmy ,no niestety byla sobota i niedziela i zajecia sa tez w domu.Robisz i roboty prawie nie widac a ja jeszcze pracuje po 12 godz.potem mam wolne caly dzien tzw.12 na 24 ale i spac sie chce jak przyjdzie sie do domu no i dzieci tez mam a maz to jednak chlop. pozdrawiam :}:}:}
iza26 -astygmatyzm w dzisiejszych czasach ma co 2 prawie osoba,jesli twoje dziecko ma astme oskrzelowa udokumentowana, to nalezy ci sie zasilek pielegnacyjny do 16 roku zycia dziecka,jest to kwota 144 zl miesiecznie, niewiem tylko po co dajesz dziecku sterydy sama go trujesz na wlasne zyczenie i nie jest to zwiazane z plodnoscia.
iza26-dodam ci ze astygmatyzm jest uleczalny! Lecza w Poznaniu,laserowo ale masz jeszcze zbyt male dzieci. teraz musi nosic okulary.
Ja jestem z Buska-Zdroju i tez jestem na Sycylii a Ty gdzie masz przyjechac na Sycylie do jakigo miasta?
iza26 tobie tez sie naleza alimenty,no oczywiscie jesli masz faktycznie chore dziecko,tylko musi byc od pulmonologa wystawione zaswiadczenie ze dziecko wymaga opieki osoby drugiej,bo na astygmatyzm takiego zaswiadczenia nie otrzymasz chyba ze wada wzroku jest faktycznie duza i dziecko prowadzasz-ojj imienniczko moja trzymaj sie.pozdrawiam
Patrz, co za przypadek - ja tez z Buska-Zdroju. Taka mala miescina, a tu "dwie buskowianki" we Wloszech. Weszlam w ten temat tylko dlatego, ze zobaczylam to miasto. Bo ja ani mloda, ani mama, ani nie mam zamiaru laczyc sie.
Pozdrawiam
Witam ,a ja jestem mama ale nie młoda.Iza26 moj syn tez choruje na astme ,od 9 roku życie obecnie ma 21.Wszystko jest do opanowania.Nie poddawaj sie i walcz o lepsze życie dla ciebie i dzieci.Trzymam kciuki.I jeszcze coś taki zbieg okolicznosci,ja mam rodzinę w Busku Zdroju i w Latanicach napewno wiecie gdzie to jest.To ze strony męża.Pozdrawiam
witam mam jechac na sysylie blisko wija rosa cos takiego nieznam wloch wiem tylko tyle ze tam jest inne powietrze i sie nie choruje mam pielegnacyjny przyznany ale co to jest to jest wszystko malo a na sycyli mam prace tylko nie wiem jak tam jest z przeczkolem i szkola podobno bezplatnie i jej blisko morze a moje dzieci nigdy nie byly nad morzem wiec maja okazje wam jest latwiej bo tam jestescie a ja w polsce chce jechac tam sama zobaczyc wszystko i wrocic po dzieci tylko jak to nieraz bywa mama moja ma problemy i skomentowala ze gdzie ktos jedzie do pracy z dziecmi i to mi blokuje wyjazd bo z dziecmi tak szybko nie wyjade bo musze przywiesc zgode na paszporty z rzymu i w tym mam problem podpowiedzcie jak tam jest i jak wasze dzieci sobie radza
iza40 odpowiem ci na pytanie o sterydach tak wlasnie lecza lekarze w polsce a najbardziej w moim miescie tylko ze ja sie staram jak najmniej mu tago dawac bo niewidze poprawy narazie odpukac od grudnia jest zdrowy a z ta plodnoscia to mi powiedzial lekarz na komisji lekarskiej pozdrawiam
anna26 mam pytanko do ciebie czy ty jestes z polakiem i w jakim wieku masz dzieci ?ps dziewczyny w polsce pogoda fatalna ciapa i zimno
dziewczyny to jest moje [gg] jak tkos chce to zaprasz na pogawedke
Ja jestem mezatka z wlochem narazie nie mam dzieci alepowiem szczerze ze planujemy na nastepny rok i dlatego zaciekawil mnie ten temat zawsze cos mozna sie dowiedziec ciekawego.
Iza to wszystko co piszesz odbieram albo jako prowokacje...ktos znòw sie bawi naszym kosztem, albo jako kiepski zart, albo jako totalna bezmyslnosc...
Bardzo przepraszam.....
Jezeli wiesz tylko ,ze na Sycylii , i ze blisko morza...to znaczy ,ze nie wiesz nic...nie sadze ,zeby ktokolwiek przyjal cie do pracy ...z dziecmi....poza tym moja droga poludnie jest ubogie, wiec za prace za duzo nie dostaniesz a za przedszkole musisz zaplacic, wszystko co potrzebne do szkoly kosztuje tu 4 razy wiecej niz w Polsce......
Co ty chcesz robic, zeby od pierwszego dnia utrzymac siebie i dwòjke dzieci?
Albo ktos ci robi propozycje , ktòre nie znajda pokrycia w rzeczywstosci, albo ktos cie chce wykorzystac.
Moja dobra rada.................nie jedz!
Zdajesz sobie sprawe ,ze napisalas ...ze bedziesz na Sycyli gdzies w okolicy (wija rosa) via Rosa, to nazwa ulicy....to jakbys napisala na ulicy Lipowej...i nie podalabys miasta.
Albo ty jestes naiwana....albo .....zastanòw sie naprawde.
Nie chce juz pisac ile kosztuja w Italii leki, a jeszcze dodatkowe wizyty u specjalistòw....
Ludzie poweidzcie ,ze to tylko kawal....
Potwierdzam ze na Sycyli sa o wiele nizsze zarobki jak na polnocy.Wychowanie dzieci jest bardzo drogie no nie wiem czy bys sobie poradzila sama tuaj z 2 dzieci bylo by bardzo ciezko ja radze powaznie sie nad tym wyjazdem zastanowic i sprawdzic wogule gdzie sie jedzie i do kogo i czy jest to pewne.Taka miejscowosc jak podalas to nic mi nie mowi przypuszczam tez ze jest to jakas ulica???
Witam!

No panie bardzo mi sie podobaja rady tego kalibru - wlasnie Izo 40 w takim zamiarze powstal ten temat (bo kiedys o to pytalas!)
Dla mnie najpiekniejsza rzecza na swiecie jest poròd i emocje jakie mu towazysza , chcialabym tu we Wloszech kiedys podjac dzialalnosc prywatna , bardziej doradcza , na zasadzie pomocy , gdyz tutaj polozna ma inny zakres obowiazkòw zapisany w Statusie.
Napisz prosze jaka ktòra szkole poloznych konczylas???

Weekand to fajna sprawa ,ale trzeba dobrze zorganizowac czas rodzinie , aby kazdy mial cos do zrobienia.

Izucza gdzie sie przeprowadziliscie/przeprowadzacie , prowincje rzymskie sa bardzo ladne.Dla dziecka , zwlaszcza tak malego zmiana klimatu z polskiego na wloski to duzy szok - wiec musisz byc wyrozumiala i uwazac na niego , raczej wychodzic z domu nie czesciej jak 1 raz dziennie i nie za dlugo!!!
Ten twòj niemowlak to ile ma??? U nas dzieci lapia bronchopulmonite wiec radze ci zrezygnowac ze spaceròw w duze zgrupowania ludzi.
Tu tez sa polozne , moga ci cos podpowiedziec fachowo , a inne mamy poradzic - ròwniez o niemowleciach , czasem konfrontujac swe obserwacje z innymi , mozne sie poduczys!
A zostawic dziecko z opiekunka , jak musisz to zostaw , ale ono bedzie chyba szczesliwsze z toba - nie sadzisz?
Aproposito gdzie w Rzymie jest szkola polska? i czy mozna tam poslac dzieci np. raz w tyg na kilka godzin?

Izo 26 twa sytuacja jest skomplikowana - jak mòwisz , a jakze czesta!
Znam dobrze Jedrzejòw z dziecinstwa - spedzalam tam wakacje u kochanej cioci! Teraz moja rodzina ma tam pod opiekom dom.
Nie stresuj sie zadne pozwolenie nie jest ci tu potrzebne - wyròb dzieciom najprosciej w swiecie paszporty i jec!
tylko uwazaj kto we Wloszech ci chce pomòc - ty znasz te osoby (bo nie bardzo zrozumialam)?
Wlosi sa przebiegli i ani sie nie ogladniesz a wpakujesz sie w problemy. Upewnij sie ze napewno to jest to co ci obiecuja , przyjec na pòl roku , a dzieci zawsze mozesz przywiesc pòzniej , wydaje mi sie ze masz za male dzieciatka , aby narazac je na cos co moze byc tylko wyobrazeniem waszej przyszlosci.
Bo jesi sie zdecydujesz to musisz wlozyc dosyc duzo wysilku w przyzwyczajenie sie i nauke zycia we Wloszech.
Ale uda ci sie , bo pomysl ile ludzi na calym swiecie przemieszcza sie /przeprowadza , nigdy nie wiesz co cie jeszcze czeka .
A istotnie mocne slonce i klimat nadmorski (zwlaszcza na Sycylii) moze sprawic cuda!

Mamy Polki , jesli chcecie sie nauczyc wloskiej ninna - nanna , czy zabaw edukacyjnych po wlosku - dajcie znac ,przesle strony!

Ota - dzis duzo pracy. czytalam , ze masz doswiadczenie z Ambasady w sprawach prawnych , to fajnie.

Franci , przez ile masz mame u siebie? spedzacie razem czas? pewnie pokazujesz jej Wlochy , bo nie dajesz znac na forum.

My juz oczekujemy taty , ostatnio cos nie domaga , wiec wielkiej pomocy ...
Milego popoludnia dziewczynki!
witam ja tam jade w pewne miejsce moj byly maz tam pracuje legalnie i jego siostra nie jade w ciemno chce jechac sama i to zobaczyc jak tam jest niemoge zabrac dzieci odrazu dzieki za rozmowe bede wieczorem
witam ja tam jade w pewne miejsce moj byly maz tam pracuje legalnie i jego siostra nie jade w ciemno chce jechac sama i to zobaczyc jak tam jest niemoge zabrac dzieci odrazu dzieki za rozmowe bede wieczorem
WITAJCIE. franci wlasnie jak jest w italii z lekami? jakie sa ceny np. za apap albo zwykly syrop? nigdzie nie moge znajsc informacji o lekach. no i np.ile kosztuje antybiotyk? tu w polsce place ok.15-25 zl za zawiesine dla dziecka. a jak jest w italii? iza26 popieram slowa franci , moze napisalabys w jakim miescie pracuje twoj byly maz? no i faktycznie nie dasz sobie rady pracujac i majac przy sobie dwojke dzieci. to nierealne.
Mammina, jak widac od czasu do czasu cos pisze.....
ale mniej , bo mam rece pelne roboty, wywalaja nam okna w sklepie i montuja nowe okna wystawowe i nowe drzwi....
Mam troche zamòwien i zaleglosci w ksiegowosci...i nie mam czasu na nic....
W dodatku konczymy montowanie kontaktòw bo w czwartek przyjda nam montowac kuchnie....
O wycieczkach po Italii mozemy zapomniec.
Mamy jasny podzial obowiazkòw, babcia zajmuje sie moja mala , a my z mezem konczymy w naszym apartamencie co sie da, no i czasem gdzies wyskoczymy.
Mama przyjechala ,zeby mi pomòc.
Pewnie ,ze gdzies sie wybierzemy, ale moze jak bedzie troszke cieplej...
Mama bedzie chyba do maja, wiec mamy duzo czasu.....
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 346

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia