Jak wloscy forumowicze widza Polki ;-)

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 110
poprzednia |
Skoro przez pare dni gorzala na forum zacieta i pelna stereotypow dyskusja na temat wloskich mezczyzn, to postanowilam zglebic ten temat z drugiej strony – jak Wlosi generalizuja na NASZ temat. Uzywajac zbiorczego okreslenia “my”, mam na mysli tzw. “kobiety ze Wschodu” („donne dell’est”), bo niestety tak jestesmy tu postrzegane i nasze bohaterskie proby przesuniecia srodka ciezkosci na srodek Europy (gdzie w rzeczywistosci lezy nasza ojczyzna) z gory skazane sa na niepowodzenie. Jestesmy “ze Wschodu”, koniec, kropka.;-)

W ramach wyzej wspomnianych badan udalam sie na wycieczke po wloskich forach. Wnioski, jakie wyciagnelam z tej, jakze pouczajacej lektury sa niezwykle ciekawe… i kompletnie pozbawione elementu niespodzianki.;-)

Wypowiadajacych sie mozna podzielic na dwie podstawowe grupy - mezczyzn i kobiety:

1. MEZCZYZNI
- wschodnie dziewczyny sa latwe, wiec nie trzeba sie zbytnio wysilac, zeby zaciagnac taka do lozka
- sa niebywale urodziwe i kobiece
- nie mamy pojecia o znaczeniu slowa “feminizm”, dlatego zapewniamy mezczyznie to, czego wyzwolone Wloszki dac mu nie chca: szacunek i “prawdziwa rodzine”
- jestesmy mniej wymagajace od Wloszek, co sprawia, ze jestesmy bardzo poszukiwane: zadowolimy sie byle czym
- wloscy faceci maja dosc uzerania sie z wloskimi kobietami, wiec wola poszukac sobie “dziewczyny ze Wschodu”, poniewaz jestesmy potulne, oddane, nie mamy wlasnego zdania, calkowicie opieramy sie na mezczyznie i wpatrujemy sie w niego jak w obrazek, nie negujac niczego, co powie
- wloskie kobiety zatracily “dawne wartosci” (termin ten przewija sie zadziwiajaco czesto), wiec mezczyzna zmuszony jest szukac partnerki w krajach, gdzie nedza zmusila kobiety do poswiecen, przez co nie w glowie im kariera, a najwiekszym ich marzeniem jest kochajacy maz i gromadka pociech, jak rowniez duzo garnkow do gotowania mezowi i dzieciom obiadow; jestesmy przy tym najszczesliwsze na swiecie, mogac wysluchac relacji meza z jego pracowitego dnia, po czym zabieramy sie do glaskania go, pieszczenia i okazywania w nader wymyslny sposob naszego uwielbienia
- wloskie kobiety sa zimne i wyrachowane, a my przynajmniej mamy w sobie blizej niezdefiniowane cieplo, ktore to wyrachowanie nieco przyslania

2. KOBIETY
- wschodnie dziewczyny sa latwe, co oznacza, ze sa zwyklymi dziwkami
- przyjezdzamy do Wloch tanczyc w night clubach (ach, te hostessy…), bo jestesmy pozbawione mozgu i nie potrafimy robic nic poza rozbieraniem sie
- nasza moralnosc jest rowna zeru, przyjezdzamy tu tylko i wylacznie w celu wyrwania sie z biedy panujacej w naszych krajach i glownie zajmujemy sie polowaniem na naiwnych, bogatych i najczesciej podstarzalych Wlochow w celu uwiedzenia ich, poslubienia, zdobycia obywatelstwa i zwiania z calym majatkiem (to akurat opinia wyrazana przez obie plci)
- nie interesuje nas wyglad ani osobowosc faceta, wazne, zeby mial wypchany portfel i mieszkanie wlasnosciowe
- generalnie jestesmy biedne jak myszy koscielne, Wlochy to dla nas raj na ziemi i robimy wszystko, by sie tu dostac i nigdy nie musiec wracac do naszej strasznej ojczyzny
- oczywiscie istnieja wyjatki, ale one tylko potwierdzaja regule
- zdarzaja sie szczesliwe zwiazki i zakochane “wschodnie”, ale w kazdym wypadku trzeba miec oczy szeroko otwarte i pilnowac portela
- zawsze, bez wyjatku, wloskim mezczyznom zwiazanym z nami predzej czy pozniej wyrastaja rogi, bo taka juz nasza natura
- nasze glowne cechy to nieuczciwosc, arogancja, namolnosc, niewychowanie, brak inteligencji i kultury
- niektore Wloszki proponuja nam czestsze mycie sie
- po ukonczeniu 30 lat stajemy sie brzydkie, grube i szczerbate

Oczywiscie znalazlo sie pare osob protestujacych przeciwko generalizowaniu i wrzucaniu wszystkich do jednego garnka, ale – podobnie jak na naszym forum – znalazly sie one w mniejszosci… ;-)
nie jestem szczerbata a mam powyzej 30...to co? mam sobie uszkodzic uzebienie, zeby dopasowac sie do opisu?????:D
O kurcze....az mi sie niemilo zrobilo...

Tylko nie rozumiem jednej rzeczy...Dlaczego Wlosi zarzucaja nam brak inteligencji, skoro Polacy maja prawie najwyzsze IQ w Europie(2 miejsce, 1 Niemcy), a Wlosi jedno z najnizszych...Link moze podac Inf., jesli ktos nie wierzy.
inf. wygrał zakład wiec nie ma czasu zajmować sie takimi sprawami.
http://mojefinanse.interia.pl/news?inf=820609
Już o tym trobiłem 2 lata temu . Miłej dyskusji.P)
Jaki zaklad, jesli to nie tajemnica?:)
Ciekawe co moj ukochany powie, jak mu po powrocie z pracy oznajmie, ze jako rodowita Polka zadowalilam sie "byle czym" ...:)
I ze za 4 lata wypadna mi zeby.
:) :) :)
*zadowolilam

No to co, lece go poinformowac!

Milego weekendu wszystkim.
lec, Trevii, potem poklep go tylko troche po glowce, na potwierdzenie tego, jakie jestesmy czule ;)
pzdr.i milego w.e.:)
No jaki ze bezrobocie w 2007 nie będzie głównym problemem Polski i ze zarobki pójda szybko w górę
http://mojefinanse.interia.pl/news?inf=820835
No ale ze Polacy najbardziej pesymistyczny naród świata takich rzeczy nie dostrzega. ))))
A mnie sie wydaje ze to wlasnie włoszki sa niedomyte, bez gustu jesli chodzi o ubiór ( gloe, grube brzuchy na wierzchu), ubierają sie jak k..., ( mini spódniczki odkrywajece grube dupska, kozaczki do ud, wymalowane jak lale , z papierosami stoja na ulicy i łypia na facetów), sa rozwydrzone, tepe. A to, ze tak móia o POlkach to chyba tylko z zazdrosci o swoich chłokaków Włochów , że oni wola bardzie sybtelne, inteligentne i skromne polki niz wloszki, to chyba daje cos do myslenia co>? A fakt, ze Polki ciesza sie szacunkiem i dobra opinie wsrod innych narodow, to chyba o czyms swiadczy co? Tylko nie mowcie, o tym ze lestesmy latwe bo to juz nie przejdzie, Tu lizca sie cechy charakteru sposob bycia i podejscia do zycia.Te rzeczy , ktore wygaduja wlosi o nas na chacie swiadcza o tym jak zyja oni w stereotypach i jak malo sa obeznani w swiecie, jak nie znaja hostorri, nawet nie wiedza ze polska jest w UE i malo kto wie ze w polsce upadl juz dawno komunizm. Takie wypowiedzi swiadzca o ich niskim poziomie edukcji i agnorancji. My jako narod Plski nie mamy sie czego wstydzic. Mowie tu o kulturze, historii, zabydkach, przyrodzie, poczuciu wartosci, patriotyźmie i o innych podobnych sprawach. Mamy tez wiele wad i mozna nam wiele rzeczy narzucuc, ale wlochy tez maja sie czego wstydzic, np Neapol, mafia, pół gołe laski w TV itd. A wyobrazenie wlochach o POlsce i naszym narodzie jest takie jakie jest, zobaczcie np co mowi soe i polsce i Polakach we wlsokiej TV, wiele czasu poswieca sie na sprawy II wolny swiatowej i komunizmu, a malo sie mowi o historri wspolczesnej, wiec trudno sie dziwic ze poludniowcy nie wiedza jaki amamy ustroj, nie wspomne juz ze nawet nie wiedza gdzie polska sie znajduje na mapie. jak ich slysze ze nawet nie wiedza jak rozpoczela sie II wojna swiatowa, tzn na jakie panstwo napadli niemcy lub jak mowia czechoslowacja zamiast czechy i slowacja to az mi ich zal... Wiec bronmy troche swojej polskosci i nie dajmy sobie wmowic ze jestesmy najgorszi, budujmy pozytywny wizerunek naszego kraju na swiecie, bo warto i bronmy sie przed glupimi i bezpodstawnymi opiniami osob, ktore inteligencja nie swieca.
a ja dodam ,ze mam 2 kumpli wlochow i oni strasznie narzekaja na wloszki, glownie chodzi im o to ze sa takie wulgarne i malo kobiece, jeden sie zarzeka ze jak wezmie slub to tylko z cudzoziemką:)
bardzo madry temat. Jasne,ze maja o nas takie mniemanie bo ta czesc narodu, ktora tu przyjezdza pasuje do opisow. Niewiele w porownaniu z nimi jest POlek, ktore przyjezdzaja tu uczyc sie i sa kulturalne oraz dobrze wychowane.Niewiele tez wychodzi za maz nie dla kasy czy kariery ale ze zrzadzenia losu. Mozna to zrozumiec. Jednak faktem pozostaje ich niedoinformowanie, niedouczenie i ignorancja. Jeszcze nikt nie zgadl jakim jezykiem poroumiewam sie z dziecmi swymi. Zawsze pytaja czy to niemiecki? Nie wiedza ile zebow ma czlowiek w buzi i ze Kopernik oraz Chopin byli POlakami. Tyle mam do dodania na dzis.
A jaki obraz beda sobie tworzyc o nas to zalezy przede wszystkim od nas samych.
zapomnialam dopisac,ze myje sie czesto i mimo swych 40-stu lat mam jeszcze wszystkie, biale, rowne zeby......czy powinnam sie zaczac martwic bo chyba cos nie tak ze mna?.......a, i mimo moich 4-ech porodow mam sylwetke jak niegdys /czyt.normalna/.
Te opinie wloszek na temat urody Polek sa niezrozumiale i tylko wynikaja jak juz mowilam z zazdrosci. To nie my stajemy sie grube po 30 i tracimy zemby, to jest smiechu warte,s ama nie wiem czt plakac czy sie smiac. Polki sa bardzo zadbane, szczyple, maja bardzo dobra prezencje i uroda nie grzesza. No sorry, ale jesli jest o nas taka opinie miedzynarodowa i takie stwierdzenie nie tylko pada z ust poludniowcow, ale POlaków, którzy bardzo nas cenia i im sie podobami, ale tez z ust innych narodowosci wiec to jest dobry i pozytywny znak. Fakt faktem ze tez bym sie chyba na miejscu wloszek zle czyul, kiedy moi rodacy chwala inne kobiety niz swoje, ale cos w tym jest. No zauwazcie ze wloszki sa sobie przy kosci, te w TV to sa jakies wyimaginowane i patrzac na nie ma sie wrazenie ze wszystkie sa takie pikne, zadbene i gustownie ubrane, ale na ulicach tego nie widac. One sa moim zdaniem bez gusty, a wloch to chyba stolic mody co nie? I jeszce niehc nie mowia ze POlki to k... i tak dalej, bo to wlsnie Wlosi uchodza za najwiekszych , ktorzy zdradzaja, a Wloszki tez nie sa im dluzne, tez sa takie ktore w akademikach opinia nie grzesza i poz ajscie w ciaze to nawet nie widza kto jets ojcem , spotkalam sie z takimi przypadkaim czesto. Wiec i takie rzeczy moga nam dawac do myslenia.One jak sie wybiorana wieczorem na passeggiate to nie wygladaje tez jak prostytutki na ulicahc, popatrzecie no dobrze.
A ja sie spotykam wśrod innych narodowości opinią że Polki wogóle sa łase na cudzoziemców.)))
A wogole na co komu te sady i przesady? Niezaleznie czy to Polska, Wlochy czy tez inny kraj w kazdym spoleczenstwie spotkamy zarowno ludzi uczczciwych jak itych nieuczciwych, facetow porzadnych jak i takich co chca tylko wykorzystac, kobiety dobre i kochajace jak i tzw latwe i szukajace w zwiazku jedynie korzysci...i dlugo by jeszcze tak wymieniac. Jedyne co jest prawdziwe to ze wszyscy jestesmy po protu ludzmi o roznych charakterach, wartosciach, sposobachmyslenia i dzialania. rnZyjmy wiec dla siebie i nie przejmujmy sie tym co gadaja inni. Co nas to obchodzi jakies szufladkowanie wedlug narodowosci? Wazne chyba jest bysmy my czuli sie zadowoleni z tego jak postepujemy i by nasze sumienie bylo czyste. co mnie to obchodzi ze ktos mnie obsmaruje ze lasa jestem na Wlochow, cudzoziemcow i niech jeszcze stworzy historyjke o tym co porabiam we Wloszech. Zna mnie osobiscie by mi wygarniac? Nie. Ja zas siebie znam i co robie, jak postepuje. Sumienie mam czyste i co mi wiecej trzeba do szczescia?rnLudzie, nie patrzmy sie na innych tylko na siebie. A jak ci "inni" lubujacy sie w tworzeniu teorii i przesadow jakie sa to Polki, wloszki, Wlosi, Polacy etc... zobacza ze sie tymi glupotami nie przejmujemy to w koncu sie im to znudzi i moze zajma sie wtedy wlasnymi sprawami...rnpozdrawiam
To jest zabawne , tym bardziej ,że zostały tam wymienione wszystkie cechy jakie posiadają włosi , każdy sądzi według siebie :)

bardzo mnie też rozbawił sam fakt ,że włosi w ogóle mają odwagę coś na temat inteligencji mówić .... ;P
jednak praca hostessy w Polsce bardziej się opłaca jeżeli chodzi o pełne znaczenie tego słowa ;p u nas dziwka to dziwka(nikt nie boi się do tego przyznac, nawet same zainteresowane (czyt. pracujące w zawodzie) Ja natomiast wole stać jak ciele w supermarkecie z tacką czekoladek w ręku i częstować klientów ;p przez kilka l;at mnie nurtowało dlaczego pojawiało się takie zdziwienie na twarzach południowców, gdy słyszeli słowo "hostessa" =D
Tak czy inaczej, mam ochotę upiec ciasto =) pozdrawiam
Hejka ! Ja bylam w wakacje w Rimini , w pewnej restauracji bylam obslugiwana przez palanta - wlasciciela . Moja kolezanka zamowila jakis koktajl z bananow - tem pajac powiedzial ze mamy niepowtarzalna szanse sprobowac tych owocow , gdyz u nas ich nie ma ... Wedlug tego palantunia u nas rowniez nie jest znany sprzet rtv wiec tez mamy sznse poogladac tv w jego restauracji . Najdziwniejsze jest to ze sie burak nie dziwil ze ja dobrze znam wloski - nie zapytal ze zdziwieniem czy sa u nas szkoly jezykow obcych .. Mialam okazje po krotkiej chwili uslyszec jak on zna angielski , bo gadal z niemieckim klientem w angliku - Poradzilam mu zeby sie zaczal uczyc angielskiego .
Haninka możesz nie uzywac słowa palantunia, bo na nie jednym forum jak broiłem Polek to słyszałem po swoim adresem podobne komentarze i jestem uczulony troche na takie słowaP)
:):):) ha ha ha
No tam u Ciebie Mala izko P)
inf. jestes obietka czy facetem? jak facetem to nie powienienes piac takich rzezcy bo to niestety uderza w ciebie. jesli chodzi omnie to lubie polskich facetow.... wraxajac do tematu polki w oczach wlochow i wloszek to chcialabym dodac,ze sie troche im nie dziwie,ze maja taka a nie inna opinie o nas...ogolnie o polakach, nie rozdzielajac na plcie. swoje widzialam i czasami robilo mi sie niedobrze! wiem,ze nie ma sie czym chwalic ale 2 razy sie wyparlam sie przed polakami, ze jestem polka, wstydze sie tego, ale odczuwalam jeszce gorszy wstyd stojac kolo tych ludzi! to straszne, ze co niektorzy wyrabiaja nam taka oopinie! to dziwne, dlaczego wlasnie we wloszech mamy taka opinie a nie inna. dlaczego nie w irlandii, anglii czy gdziekolwiek indziej...tylko we wloszech? bo wlosi sa ignorantmi? bo nie widza swiata poza soba? bo uwazaja,ze sa najlepsi? napewno! poza tym wlosi nie lubia ludzi z zagranicy. nie lubia anglikow, niemcow, francuzow, hiszpanow. uwielbiaja za to amerykanow...no bo oni sa cool...no i przeciez( wedlug nich) moda na zwisajace sadlo spod mini-kiecki przyszla z ameryki..bhe bhe...smiechu warte. wracajac do tematu rozmawialm na te temat z pewna rodzinka wloska. wedlug nich,wloszki mowia o nas, ze jestesmy K dlatego,ze sa po prostu zazdrosne o nas. wiedza,ze podobamy sie wlochom, wielu z nich opuszcza rodziny by byc z polkami. poza tym mamy nieprzecietna urode i po 30 nie wygladamy jak napuchniete ropuchy (to ostatnie dodala moja kolezanka...mla zlosnica). mysle, ze maja prawo mowic o nas,ze jestesmy latwe, bo nie jedno widzialam. zreszta wysstarczy przejrzec niektore posty na tym forum...no i zobaczyc jak co niektore pieknosci 'lataja' za swoimi maczositalianos:). sory, jesli kogos urazilam..no ale niestety tak jest prawda. nie wstyd wam? naprawde mnie to zadziwia dlaczego [polki tak sie uganiaja za wlochami? ja nie widze w nich nic nadzwyczajnego. jesli chodzi o mycie to kto jak kto ale wloch nie moze nam zarzucic,ze sie nie myjemy!..a to dobre! albo nie mamy pojecia o geografii i jezykach obcych! wlochy to kraj kiepskich aktorow, ktorzy mysla, ze potrafia cie omamic pieknymi slowami, falszywimi usmiechami. usmiechaja sie do ciebie a za plecami wysmiewaja. nie mowie, ze wszyscy tak robia, ale mysle,ze sporo. jesli cos od ciebie chca to potrafia byc tak mili,ze az mdli...to okropne, no ale najwyrazniej skuteczne.
ok. koncze bo sie rozpisalam jak wylewny italiano:)...nie to przeciez rosjanie sa wylewni:). che tyllko dodac, ze nie potrzebnie sie przejmujemy tymi opiniani, nie ma sensu z tym walczyc bo to walka z wiatrakami. ja probowalam ale stwierdzilam,ze niem a sensu. najwazniejsze jest ot jak postrzegamy same siebie. a jesli ktos probuje zaciagnac cie do lozka bo jestes polka to zle swiadczy o tej osobie,ktora to robi. i jesli ktos mysli.ze trzeba kupic rekawiczki i czapke jak sie jedzie do polski w sierpniu nie trzzeba byc wlochem...whitney houston nie jest wloszka a w sopocie zmarzla...ot inteligencja:)
tutto bene! grzie e da te?
Mala izka:) tez wszystko dobrze miłej nocyP)
ok.milej nocy:)ciaoooooooooo
pierwsze słyszę ,aby polki uganiały się za włochami , parę sms'ów do tłumaczenia na forum jeszcze o niczym nie świadczy ;-) , zawsze słyszałam coś wręcz odwrotnego na ten temat ,... no ale nie ważne ,w każdym razie miłość własna , ignorancja i niedouczenie nie jest niczym nadzwyczajnym we Włoszech ,więc nikt z nas nie powinien się dziwić ,dlaczego oni się dziwią ... ;-) niby taki rozwinięty kraj ,a ludzie wciąż tacy zacofani .

Pozdrawiam
A ja pokusze sie o takie stwierdzenie. Polki mają opinię bardzo mało wymagających i nie mających swojego zdania, dlatego są szukane przez Brytyjczyków ,Niemców i Hiszpanów za żony. Znowu wśród Polaków zaobserwowałem powolny trend szukania żon wsród mieszkanek za wschodu z tego samego powodu)))
W ogóle sie dziwue sie za zawsze mówi sie, ze to dziewczyna jest łatwa , ze idzie do łóżka za kase z facetem i tekie tam podobne zdania, ale ze facet zdradza swoja dziewczyne, wcikska jej kity, tez zalicza po kolei wszystkie kasli, to wcale nie znaczy ze jest łatwy? Dla mnie facet tez nie ma usprawiedliwienia. Wlosi mowia,z e jestesmy latwe ,ja bym powiedziala ze oni tez sa latwei, bo sie nie cenia idac do łóżka z każdą przypadkowo poznań dziewczyną, nie tylko ze Wschodu ale i swojej narodowosci.
A propos glupich pytan Włochów, to ostatnio szef wloskiej firmy , która gościłam, zapytał sie co to za urzadzenie mam w kuchni ( chodziło o zcajnik bezprzewodowy), pytał jak to działa... No comment, z zapytał mnie dlaczego światełka w live box świecą się na zielono? Sono rimasta senza parole... A taki to niby bogaty i wysoko postawiony kraj, należący do wielu stowarzyszen międzynarodowych, a nie wiedza co to jest czajnik bezprzewodowy. Tez spotkalam sie z pytaniami, gdzie kupilam takie fajne ciuchy, jak opowiedzialm ze w PL. to nikt nie chcial mi uwierzyc.
oni najwyraźniej ogólnie uwazają Polaków za niedorozwoje...a sami nie mają pojęcia o najprostszych rzeczach
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 110
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Nauka języka