zasilek rodzinny

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 91
:D
Dziękuje bardzo:)
Zasiłek rodzinny jest formą subwencji rządowej przewidzianej dla rodzin pracowników zależnych (lavoratori dipendenti) i emerytów, których emerytury pochodzą z funduszy emerytalnych wpłacanych na poczet INPS (dla emerytów którzy byli przedsiębiorcami lub pracowali w wolnym zawodzie, np. jako lekarz, notariusz, adwokat, dziennikarz itp. przewidziane są inne formy pomocy).

Rodziny ubiegające się o zasiłek rodzinny we Włoszech, muszą spełniać dwa podstawowe warunki:
1) łączny dochód roczny przypadający na rodzinę musi być niższy od średniej krajowej przewidzianej przez ustawę -naliczenia te obejmują okres od 1 lipca każdego roku do 30 czerwca roku następnego;
2) łączny dochód przypadający na rodzinę przynajmniej w 70 % musi pochodzić z wynagrodzenia za pracę lub z funduszy emerytalnych.
Zasiłek rodzinny przysługuje pracownikom zatrudnionym, bezrobotnym, którym wypłacane jest odszkodowanie (indennizzo),dla pracowników zagrożonych zwolnieniem (cassaintegrati), tym , którzy są na zwolnieniu lekarskim, macierzyńskim; emerytom, którzy byli pracownikami zatrudnionymi, pracownikom zatrudnionym na czas określony.

Zasiłek rodzinny przysługuje też obcokrajowcom legalnie zatrudnionym we Włoszech. Osoby spełniające określone wymogi mogą zwrócić się bezpośrednio do swego pracodawcy lub do urzędów INPS.

Można tego dokonać także za pośrednictwem związków zawodowych: INAS; CISL, CAAF (z reguły wszystkie urzędują razem).

Do wniosku należy dołączyć:
1) zaświadczenie o dochodach (cud - dla pracowników nie posiadających innych dochodów; modello unico - dla pracowników posiadających też dochody z nieruchomości)
2) codice fiscale (odpowiednik polskiego NIP-u)
3) certificato di residenza (zaświadczenie o zameldowaniu) Obcokrajowiec, którego rodzina mieszka za granicą (np. w Polsce), powinien dołączyć dokumentację o ogólnej sytuacji rodziny przetłumaczoną na j. włoski lub wystawioną w wersji wielojęzycznej.

Do celów obliczeniowych bierze się pod uwagę sumę dochodów przypadających na rodzinę podlegających opodatkowaniu IRPEF, łącznie zwartością domu, dochodami wolnymi od podatków, kwotami otrzymywanymi miesięcznie tytułem alimentów, stypendia naukowe, emerytury i zasiłki z opieki społecznej, renty inwalidzkie, interesy wpływające z depozytów bankowych i innych inwestycji.

Do rodziny zalicza się: małżonka, nawet nie współmieszkającego, małoletnie dzieci, dorosłe dzieci, jeśli są w jakiś sposób niepełnosprawne, braci, siostry, wnuki niepełnosprawne, członków rodziny cudzoziemca, zamieszkałych za granicą Dla rodzin wielodzietnych, tj. posiadających co najmniej 4 dzieci lub przysposobionych w wieku do 26 lat, przysługuje prawo do zasiłku na dzieci dorosłe, ponad 18 lat, lecz mniej niż 23, pod warunkiem, że jeszcze się uczą lub odbywają praktykę zawodową.

Nie bierze się tu pod uwag emerytur wojennych, rent dożywotnich INAIL, odszkodowań wypłacanych na rzecz osób niepełnosprawnych itp.
Zasiłek może być przyznany na rzecz rodziny złożonej z petenta, małżonka, który mieszka osobno, lecz nie została jeszcze przeprowadzona separacja ustawowa, dzieci do 18 lat, dzieci dorosłych lecz niepełnosprawnych, braci, sióstr, wnuków petenta małoletnich lub dorosłych lecz niepełnosprawnych, o ile są sierotami.

Dla pracowników (lavoratori dipendenti), zasiłek wypłacany jest przez pracodawcę, łącznie z wynagrodzeniem. Następnie pracodawca zwraca się do INPS o zwrot wypłaconych sum. Dla osób zatrudnionych jako pomoc domowa, w rolnictwie, bezrobotnych itp., zasiłek wypłacany jest bezpośrednio przez INPS W przypadkach dzieci naturalnych uznanych przez obojga rodziców, dzieci małżeństw rozwiedzionych, braci, sióstr i innych, niepełnosprawnych członków rodziny, do wypłacenia zasiłku przez pracodawcę, niezbędne jest uprzednie upoważnienie INPS.
Emerytom, zasiłek jest wypłacany bezpośrednio przez INPS razem z ratą emerytury.

Tab. (patrz tabela poniżej) Zasiłek rodzinny od 01/07/2010 do 30/06/2011 – Rodziny złożone z obydwu małżonków i przynajmniej jednego dziecka nieletniego, bez niepełnosprawnych na utrzymaniu: (przykłady rozliczeń, ponieważ dokładne rozliczenia są wyliczane na podstawie dokładnych danych o dochodach i zmieniają się co 105, 68 €.)

Tab. – Rodzina złożona z dwóch małżonków, bezdzietna, bez osób niepełnosprawnych na utrzymaniu.
Dochód rodzinny roczny od euro 00.000,00 do euro 12.485,63 = euro 46,48
Dochód rodzinny roczny od euro 12.485,64 do euro 15.606,37 = euro 36,15
Dochód rodzinny roczny od euro 15.606,38 do euro 18.727,09 = euro 25,82
Dochód rodzinny roczny od euro 18.727,10 do euro 21.846,59 = euro 10,33
Dochód rodzinny roczny od euro 21.846,60 nie przysługuje zasiłek.

WITAM-skonczyla sie waznosc mojego paszportu,o dowodzie nie wspominam bo lata nie bylam w kraju-wiec mam stary-nie zarejestrowalam zawarcia zwiazku malzenskiego w moim usc-czy musze posiadac ten dokumencik by wyrobic nowy paszport?nie zmienialam nazwiska.....Rzym daleko i nie chcem na darmo jechac...dziekuje za podpowiedz
za brak waznego dowodu osobistego zaplacisz kare w kraju PIEC TYSIECY zl http://www.gadu-gadu.pl/5-tysiecy-zlotych-kary-za-niewazny-dowod
wrzuc w nasza piekna fioletowa wyszukiwarke slowa kluczowe jak:wyrob paszportu,paszport..i ci wyskoczy kilka tematow gdzie sa odpowiedzi na twe pytanie..wyszukiwarka dziala niczym GRA..wrzucisz odpowiednie slowo..fraze i wszystko wyskoczy ci samo..wystarczy tylko kliknac :D
Vikiviktoria mozesz tylko wyrobic sobie w Rzymie PASZPORT TYMCZASOWY UMOŻLIWIAJĄCY POWRÓT DO POLSKI

Paszport tymczasowy na powrót do kraju wydawany jest osobom, które w trakcie pobytu na terenie działania Wydziału Konsularnego w Rzymie utraciły dotychczas posiadany dokument podróży (paszport, dowód osobisty), a przebywają na tym terenie tymczasowo i potrzebują pilnie wrócić do Polski, gdzie są zameldowane.
Wymagane dokumenty:
1. Dwa czytelnie wypełnione i podpisane wnioski o wydanie dokumentu paszportowego dostępne na miejscu w Konsulacie - opis wypełniania jak wyżej.
2. Trzy aktualne jednakowe kolorowe fotografie – opis jak wyżej.
3. Wypełnione i podpisane Oświadczenie o okolicznościach i dacie utraty paszportu - wzór zgłoszenia dostępny w Konsulacie. Jeżeli jest to możliwe, sugerujemy dodatkowe zgłoszenie utraty posiadanego wcześniej dokumentu paszportowego miejscowej policji (tzw. „denuncia” .
4. W miarę możliwości dokument stwierdzający tożsamość i obywatelstwo polskie (np. dowód osobisty).Zerknij tu rowniez: http://www.wloski.ang.pl/forum/inne/198963 http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/192417 I ostatnie najwazniejsze: http://www.rzym.polemb.net/?document=146&PHPSESSID=f65d6a7c94a288acaf3549fe2177afba To ze masz 2 dzieci nie tlumaczy sie cie z niedbalosci o waznosc dokumentow ...jestes nie zorganizowana ,nie dbasz o wlasne sprawy..tym samym komplikujesz sobie zycie.... Kontakt do Ambasady RP w Rzymie: [tel]
Kontakt do Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Rzymie: [tel]
Telefoniczne dyżury konsula po godzinach pracy i w dni wolne: [tel]
Zakres kompetencji terytorialnych Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Rzymie obejmuje następujące regiony we Włoszech: Toskania, Marche, Umbria, Lacjum, Abruzja, Molise, Kampania, Apulia, Basilicata, Sardynia, Kalabria i Sycylia. Ponadto w zakresie kompetencji terytorialnych Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Rzymie znajduje się też Republika Malty.
Fakt-skomplikowalam sobie calkiem zajefajnie ale nie szukalam uspr w tym ze mam dzieci-nie chcialabym na darmo ciagac ich do Roma :) a jeszcze jedno szybkie pytanko-jak bede posiadac certyfikat zawarcia zwiazku malz-przetlumaczone itd-to wydadza mi paszport na 10 lat w Konsulacie?wystarczy dowod wloski-zamiast polskiego,prawda?dziekuje za odp
w kraju raczej nie mam co liczyc na paszport bez polskiego dowodu-o losie-az tak wysoka kare sie placi za nie wymienienie starego na nowy?no to ja chyba tu juz do smierci......... :))
jako obywatelka RP jestes zobowiazana do posiadania WAZNEGO dowodu osobistego i jest ci on bardziej potrzebny niz paszport..po calej UE mozesz podrozowac z dowodem osobistym RP http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/187200 nie sadz e by ci wydali paszport na 10 lat..wydadza ci wg mnie tylko paszport czasowy
"Obywatele polscy zamieszkujacy poza granicami kraju,MAJA PRAWO, a NIE OBOWIAZEK posiadania dowodu osobistego...."wejdz na strone Ministerstwa Spraw Wewnetrznych i Administracji,uzyskasz wszystkie interesujace Cie informacje nt.dowodow osob.,paszportow i inne.
Zasiłek rodzinny: zmiany w progach dochodowych. Zasiłki rodzinne we Włoszech należą się zarówno Włochom jak i cudzoziemcom legalnie przebywającym w Italii.

Zasiłek rodzinny jest formą subwencji rządowej przewidzianej dla rodzin pracowników zależnych (lavoratori dipendenti) i emerytów, których suma dochodów jest niższa od przewidzianych progów. Nowe progi w dochodach obowiązywać będą od 1 lipca 2011 do 30 czerwca 2012.

Wniosek o przyznanie zasiłku rodzinnego należy złożyć u pracodawcy. Pomoce domowe i pracownicy zatrudnieni w rolnictwie muszą złożyć wniosek w siedzibach INPS. W pierwszym przypadku zasiłek zostanie dodany do listy płac, w drugim natomiast bezpośrednio przez INPS.

Witam ..ja mam znowu inne pytanie dotyczace zasilku lub jakiejs pomocy ..jestem po rozwodzie z polakiem ,,mieszkam we wloszech pracowalam tutaj okolo roku bez 1 miesiaca ..mam wyrobione wszystkie dokumenty ..mialam splacane skladki ..niestety mialam problemy zdrowotne i musialam zrezygnowac z pracy ..bezrobocia nie otzrymywalam poniewaz pracowalam mniej niz 2 lata ..teraz dojechala do mnie moja corka ..nie pobieram w pl na nia rodzinnego tym bardziej byly maz..od ponad 10 lat przebywa zagranica ,, czy nalezy mi sie jakas pomoc na dziecko jako samotnej matce ?! dodam ,iz nadal nie pracuje utrzymuje nas moj obecny partner wloch oraz dostaje alimenty od ojca dziecka ,ktore wysylane sa do polski ,, bardzo prosze o odp..jesli sie jeszcze ktos orietuje ..chce aby corka od tego roku zaczela wloska szkole jakie dokumenty sa wymagane ..do jakiej szkoly mam sie udac z 14 latka...czy pobierane sa jakies oplaty ..i czy istnieja jakies ulgi w mojej sytuacji ..dodam ,ze teraz nadal nie pracuje dlatego tez nigdzie nie jestem zameldowana ,,jak wyglada to z dziecmi ?! prosze o wszystkie informacje nawet te najmniejsze ,,dziekuje
zacznij od meldunku..inaczej nie istniejesz w Itali....trzeba uporzadkowac swe zycie..krok po kroku..zacznij wiec od zameldowania..co do reszty pytan nie pisze nic bo wiem ze przyjdzie Deelayah i wszystko usystematyzuje :D
jak mam zaczac od meldunku skoro nie mam pracy ??? znowu,zeby zaczac prace musze miec meldunek,,,bledne kolo...a moze jest jakies wyjscie ??
Cytat: paki1983
znowu,zeby zaczac prace musze miec meldunek

Nieprawda. Do rozpoczęcia pracy potrzebny jest Twój dokument tożsamości (polski) oraz codice fiscale. Zameldowanie nie ma z tym nic wspólnego, tym bardziej, że obywatele UE przez pierwsze 3 miesiące pobytu we Włoszech mogą pracować bez żadnych formalności.
to ,to juz wiem ,,,pracowalam we wloszech rok ..tyle ,ze teraz nie pracuje i narazie nie bede pracowac ..dlatego pytam czy jest jakies wyjscie ,zeby bez pracy sie zameldowac ???? a tak przy okazji mieszkam we wloszech juz ponad 4 lata ..pracowalam tam tylko rok pozniej ze wzgledow zdrowotnych przestalam ,,mieszkam w mieszkaniu ,ktore jest zameldowane na wlocha ..jestem z nim w zwiazku ..ale nie jestesmy malzenstwem ,, moze teraz moja sytuacja bedzie badziej klarowna i jasna i ktos bedzie w stanie mi wyjasnic moj problem ,,,tak naprawde chodzi o to czy corka ,ktora teraz zaczyna szkole we wloszech moze miec jakies problemy ,skoro nie bedziemy mialy meldunku ?? z gory dziekuje za zyczliwe odpowiedzi ,,ps..widziala ,ze jest tu duzo osob ,ktore kompletnie pomylily forum ,, odpowiedzi sa tak zlosliwe i ironiczne ..nic nowego nasz narod tym sie wyroznia ,, takim osoba dziekuje niech przeleja wlasne problemy emocjonalne na inne osoby .ktore sobie na to pozwola ,, a zyczliwym z gory dziekuje i pozdrawiam ,kto wie ,moze moje wiadomosci komus sie przydadza ..Pozdrawiam
Deelaylah ...co do pracy bez meldunku to nie do konca prawda ..mialam okazje juz 2 razy zaczac prace tyle ,ze zaden z pracodawcow nie wyrazil na to zgody jak uslyszal ,ze nie mam meldunku ..jak widac chyba zalezy to od pracodawcy ..albo od kompletnego braku ich wiadomosci jak wyglada prawo w italii...
tuo covivente powinien isc ztoba do Comune ty bierzesz wszytkie dokumenty co masz twoje i corki i Wloch cie melduje wmieszkaniu wktorym jest zameldowany i ma podpisany kontrakt wynajmu na to mieszkanie z wlascicielem lokalu ,badz sam jest wlascicielem lokalu.... pokaz wComune swa corke powiedz zema 14 lat i musi isc do szkoly od wrzesnia..szybciutko szybciutko nie ma na co czekac...bierz Wlocha pod mankiet i idziecie.....Nie stresuj sie :D/acha idz wsrode czwart lub piatek ..jak jest koniec tyg...to szybciej wam pojdzie ...bo beda myslec o weekendzie ...:D
..convivente..literowka...wspołzamieszkiwacz:D..podaj motyw zameldowania: CONVIVENZA!
Cytat: paki1983
Deelaylah ...co do pracy bez meldunku to nie do konca prawda ..mialam okazje juz 2 razy zaczac prace tyle ,ze zaden z pracodawcow nie wyrazil na to zgody jak uslyszal ,ze nie mam meldunku ..jak widac chyba zalezy to od pracodawcy ..albo od kompletnego braku ich wiadomosci jak wyglada prawo w italii...

To JEST do końca prawda.:) Jeśli pracodawca nie chce Cię zatrudnić ze względu na brak zameldowania, to problemem jest on i jego niewiedza (trzeba próbować go przekonać, pokazując odpowiednie przepisy).
edytowany przez deelaylah: 04 sie 2011
Cytat: SettediNove
podaj motyw zameldowania: CONVIVENZA!

Motyw zameldowania? Nie istnieje coś takiego, nie trzeba się usprawiedliwiać ani podawać "powodu", dla którego chce się zameldować! To jest obowiązek, a nie czyjeś widzimisię, Sette - włoski partner może się przydać jako podpora duchowa, ale to, że autorka pytania z nim mieszka, nie ma większego znaczenia. Zameldować się trzeba, bo zamieszkuje się w danym miejscu, nieważne z kim i z jakiego tytułu. Dodatkowo obywatele UE muszą wykazać, że spełniają warunki ustawy 30/2007, ale sens zameldowania pozostaje ten sam.

Jeśli nie pracujesz, musisz udowodnić posiadanie odpowiednich środków na utrzymanie oraz ubezpieczenia zdrowotnego - środki na utrzymanie mogą pochodzić od osoby trzeciej (a więc Twój partner może zadeklarować, że je od niego dostaniesz).

Dee..sami sie zapytaja w Comune :convivenza?..odpowiada sie SI! :D
dziekuje slicznie ..nic pozostaje tylko sprobowac ..mam nadzieje ,ze sie wszystko ulozy ...:)
Cytat: SettediNove
Dee..sami sie zapytaja w Comune :convivenza?..odpowiada sie SI! :D

W gminie co najwyżej zapytają, czy z osobą, która jest w danym lokalu już zameldowana łączą jakieś więzi, a to jest potrzebne do utworzenia karty meldunkowej. Nie jest to w żadnym wypadku powód zameldowania.
hmm....,no nie. ale faktem jest ze tam mieszka, ze, je spis pierze prasuje gotuje i zajmuje sie corka wlasnie pod tym adresem..tworza nucleo familiare...ZYJE tam ..... cara DEE wiesz, ze Cie uwielbiam..ale ja tylko chcialma odrobine i chcę dalej..wspierac/wesprzec duchowo Paki ..stad me usmiechy:D :D ..milego wieczoru babeczki
Dziekuje wam dziewczyny ..jestescie kochane ..bo juz myslalam ,ze zwarjuje z nerowo ,iz nic nie da sie zrobic ...
witam
niedługo urodzę drugie dziecko, mieszkam od 2 lat z męzem i 5 letnim synem we wloszech, mąz pracuje legalnie wsyztsko ok, dostajemy zasiłek na 5latka, ja nie pracuję
teraz szukam odpoiwedzi na forum co z rodzinnym na drugie dziecko, jak załatwic formalności, gdzie itd, i czy w 2011r rząd włoski przewidział tzw "becikowe" za urodzenie dziecka???
jezeli ktos sie orientuje co i jak.... bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam
wrzuc do wyszukiwarki slowa: bonus bebe ..becikowe .. Byl juz ten temat
nie ma becikowego ,jest pozyczka http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/174469 http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/211536#post1325655 i to bedzie tez obowiazywalo/ prawdopodobnie/ w przyszlym roku na dzieci urodzone w tym roku..chyba ze rzad upadnie i nowy rzad cos zmieni..wystarczy od czasu do czasu zagladac do nas i korzystac zwyszukiwarki te tematy uzupelniamy na bieząco :D a tu masz post dla matek z maluchami : baby boom? http://www.wloski.ang.pl/forum/cafeitalia/177749/page/60 Mam nadzieje, ze ci troche pomoglam :D
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 91

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie