polacca e italiano -odezwijcie sie

Temat przeniesiony do archwium.
61-76 z 76
| następna
witajcie. bylam u psychologa, pediatra nas tam skierowal.
Pani psycholog, zadawala bardzo duzo pytan, poczawszy od przebiegu ciazy,
powiedzialam wszystko, cala prawde. stwierdzila, ze konflikty moje z jej ojcem wplynely ze nie akceptuje mezczyzn oraz wychowanie w gronie kobiet.
jest malo uspoleczniona, brak kontaktow z rowiesnikami i nowym otoczeniem.
czuje sie bezpieczna w domu, poza domem wystepuje niesmialosc i brak poczucia bezpieczenstwa.
Mam ja zabierac jak najwiecej do ludzi, miedzy dzieci, na place zabaw.
Maja jeszcze z poradnii zadzwonic do mnie bo chca abym przyszla z oliwka i chca ja zbadac.
Popelnilam blad, moglam dawno ja do przedszkola zapisac.
no i jeszcze jedno wazne co pani psycholog powiedziala- oliwki ojciec nie moze wpadac do mnie do domu i krzyczec na mnie badz podnosic glosu na mnie , bo ona to wszystko widzi i slyszy.
a byly takie sytuacje.wiec teraz moja uwaga skupia sie na dziecku, wlasnie przyszla do niej kolezanka i sie ladnie bawia:)
i taka cisza nastala, a kazdy dzien przynosi cos innego...
A co tobie przyniosl nowego Marzena? Jak Oliwka? Ja mialam tescia w szpitalu, wiec nie mialam jak pisac, ale na szczescie jest juz w domu. W niedziele bylam tez na komunii dziewczynki z naszej rodziny, troche inna ta komunia niz w Polsce, ludzie cala msze gadali, wszyscy...ale mysle,ze z komunia jest mniej "przesadzona" niz w Polsce, normalne prezenty, obiad w restauracji.Jak w tym samym dniu ogladalam w Faktach ,ze dzieci podjezdaly limuzynami pod kosciol...to mnie pusty smiech ogarnial.
Emra jak twoje sprawy? Ida do przodu?
witaj Franci. u nas dzisiaj tak zimno i deszczowo. juz chce sie tego slonca...

Komunie w Polsce to ostatnio wystawne przyjecia, oparte na drogich prezentach- zazwyczaj laptopy,iphone,sprzet komputerowy. ludzie zapozyczaja sie , biora kredyty na komunie.
Tradycja zanika ze jest to w zyciu dziecka wazny dzien zwiazany Z BOGIEM,
przypominam sobie moja komunie, byla w domu, w pokoju, skromne przyjecie, prezenty z umiarem- zegarem, delikatny zloty pierscionek ktory mam do dzisiaj.

Moja mama dostala na komunie tylko dlugopis i byla bardzo zadowolona.

Niestety czasy sie zmianiaja...
witajcie.wlasnie jestem po wizycie u psychologa z oliwka, rozmawialawiala z pania, rysowala.rozwija sie normalnie, zdziwilo ja ze zaczela chodzic w wieku 18 miesiecy. mam skierowania do nastepnego lekarza...na konsultacje.
NIESMIALOSC w dzisiejszych czasach nazywa sie mutyzmem, psycholog mloda dziewczyna, sama nie wiem co o tym sadzic, patrze na dziecko i widze ze jest normalne.
moj kuzyn tez to mial.. cale przedszkole nic nie mowil....Skonczyl 4 lata temu UJ i Universytet w Portsmuth ,socjologie..Specjalisci rozne bzdurne opinie wymyslali.A cala sytuacje rodzinka dowcipem o Jasiu podsumowala: Jasio miał już 5 lat, a jeszcze nic nie mówił.
Pewnego dnia mama podaje mu obiad a Jasiu wrzeszczy:
- A gdzie kompot?!
- Jasiu, to Ty umiesz mówić?
- Umiem - odpowiada Jasio.
- To dlaczego dotąd nic nie mówiłeś?
- Bo zawsze był kompot!
oliwka jako male dziecko szybko zaczela mowic. w domu rozmawia, z kolezankami rozmawia.chodzi o sytuacje z doroslymi nieznanymi ludzmi wtedy nie mowi jak ma na imie. chociaz jak na obca osobe z pania psycholog rozmawiala normalnie, mi kazano wyjsc. a ona sama zostala z psychologiem i rozmawiala, opowiadala jej o piesku, domu itd.
nie wiem czekam na dalsza konsultajce z lekarzem tym razem.
Diagnozy nie postawiono, do czasu konsultacji ze specjalista.
psycholog podejrzewa mutyzm ale nie moze postawic diagnozy bez konsultacji ze specjalista.
A ja sie zalamalam.
ZYCIE CIEZKO MNIE DOSWIADCZA.
Mutyzm selektywny, którym bywa dotknięte 1 na 500 dzieci (częściej dziewczynki niż chłopcy) to fobia społeczna, to lęk przed rozmowami z nieznajomymi. Takie dziecko jest gotowe na wszystko by uniknąć tego lęku, sądzimy, że celowo przestaje mówić, tymczasem przestaje mówić by się nie bać. Przyczyną wystąpienia mutyzmu może być nagła zmiana w życiu dziecka (np. przeprowadzka) ale może to także być upór bądź bardzo silna wola.

Należy podkreślić, że cechy mutyzmu obserwuje się także w stanach fizjologicznych, np. u małych dzieci, kiedy odmawiają powitania z osobą obcą, nieznajomą. Dziecko takie zazwyczaj nic nie mówi, mimo próśb rodziców i usilnych namawiań do podjęcia rozmowy. Stany te są jednak krótkotrwałe i zazwyczaj bywają przełamane po ustąpieniu onieśmielenia.

W okresie mutyzmu selektywnego, dziecko stosuje go wybiórczo do pewnych osób, przeważnie starszych, rzadziej dzieci. Dziecko mutystyczne, poza tym, że nic nie mówi, nie odbiega swoim wyglądem i zachowaniem od rówieśników, wykonuje wszelkie czynności, bawi się, biega, jest zdrowe, sprawne i pogodne. Na lekcjach pisze, rysuje, liczy, kontaktuje się z rówieśnikami. Na przerwach ożywia się, mówi do kolegów. Zbliżenie się osoby dorosłej (nauczyciela, wychowawcy) wywołuje milczenie.
Witam wszystkich...widze ze forum tchnie zyciem-znalazlam sie tu przypadkowo buszując po necie :)mam do was pytanie, i zwracam sie o pomoc cennych wskazówek!!! Poznałam chlopaka Sycylijczyka na necie..."wydaje" sie byc wspaniały! Ja dopiero zaczelam sie uczyc wloskiego od 5ciu miesiecy, ucze sie sama z ksiazek, slownikow i oczywiscie z netu...nawet wloskiego radia słucham codziennie :)Nauka wloskiego stala sie moją obsesją! Nasze rozmowy .. hmm mozna sie domyslec jak wyglądają, sa na poziomie pierwszej klasy szkoly podstawowej :) a nawet i tam dzieciaki o wiele lepiej mowią ode mnie :)ale staram sie jak moge...bardzo chcialam wyjechac kiedys do wloch...oczywiscie do pracy! Los chcial ze poznalam Mezczyzne z wloch, "rozmawiam" z nim juz jakis czas... w czerwcu ma przyjechac do mnie pierwszy raz na tydzien....bardzo sie ciesze...ale jest maly problem...mam dwoje dzieci, i nie mam ich z kim zostawic zeby wyjechac, bo moja rodzina juz nie zyje! Czy dam sobie rade w utrzymaniu sie tam razem z dwojgiem dzieci opiekując sie starsza kobietą na poczatek, i sprzataniu mieszkan....innej pracy nie dostane, i nawet chyba bym sie nie podjęla, z powodu blokady porozumienia! On natomiast obiecuje ze we wszystkim mi bedzie pomagał... nawet "rozmawialam" z jego mamą..dosc sympatyczna kobieta! Ona rowniez juz rozgląda sie za pracą dla mnie, wydaje mi sie byc bardzo milym gestem z jej strony! Dzieci moje sa wieku 10lat i 3 latka....plany sa takie, ze moja corka konczy w czerwcu szkołe, i na poczatku lipca bysmy wyjechaly! Do sierpnia mogla bym tam byc i przekonac sie choc troche jak jest... ale czy to nie za maly okres czasu, na podjecie tak powaznej decyzji jak zycie tam....motam sie juz ze wszystkimi myslami, z jednej strony bym chciala i to bardzo, ale z drugiej mam obawy...bez dzieci-nie zastanawiala bym sie nawet minuty, tylko jechala, ale z dziecmi....nie wiem co robic....
watpie ze utrzymasz sie z dwojka dzieci sama we wloszech.
zyjesz marzeniami, nie znasz tego czlowieka osobiscie,
no i dzieci -przeciez one sa najwazniejsze , ich dobro, zaklimatyzowanie sie w obcym kraju.
Czasem zastanawiam sie jak kobiety moga zostawiac wlasne dzieci dla jakiegos mezczyzny, i sa wychowywane przez babcie, ciocie itd.

warto przemyslec wszystko dokladnie.
Z twojej wypowiedzi wynika ze dzieci sa dla ciebie przeszkoda do wyjazdu i bycia z tym mezczyzna.
Katrina ja troche wiecej zauwazylam ..jak i reszta forowiczow..http://www.wloski.ang.pl/Samotne_matki_i_wyjazd_z_dzieckiem_40039.html
Katrina.. do poczytania:http://www.wloski.ang.pl/zmiana_poziomu_zycia_po_przeprowadzce_38595.html
witajcie. minal miesiac od ostniego wpisu:( u mnie praca z oliwka, widac male efekty, poswiecam jej duzo czasu. moze to minie, poobserwuja ja w zerowce.
bylam na zebraniu i od wrzesnia oliwka pojdzie do zerowki na 5 godzin dziennie.
ksiazki zamowione komplet kosztuje 72 zl.
a u nas goraco, sloneczko:)
pozdrawiam
odezwijcie sie dziewczyny
witajcie. minal miesiac od ostniego wpisu:( u mnie praca z oliwka, widac male efekty, poswiecam jej duzo czasu. moze to minie, poobserwuja ja w zerowce.
bylam na zebraniu i od wrzesnia oliwka pojdzie do zerowki na 5 godzin dziennie.
ksiazki zamowione komplet kosztuje 72 zl.
a u nas goraco, sloneczko:)
pozdrawiam
odezwijcie sie dziewczyny
Temat przeniesiony do archwium.
61-76 z 76
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka

Zostaw uwagę