sernik z ricotty???

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 58
poprzednia |
Hej dziewczyny!Czy ktoras z Was piekla sernik z ricotty?Czy ktorejs sie udalo?Jeszcze nie wiem,czy uda mi sie jechac do Polski na swieta,a nie wyobrazam sobie swiat bez sernika:(Moze macie jakies doswiadczenia zwiazane z pieczeniem sernika we Wloszech:)?POMOCYYYY!
w cukierniach wloskich jest sernik z ricotty..czasem to jadam...z tesknoty za normalnym polskim sernikiem..ale zeby mi to 'podchodzilo' to raczej nie
sylvietta tu masz:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/sernik_z_ricotty/przepis.html
sluchaj,cos niesamowitego,na stronie www.saporietradizioni.it znalazlam
"Il sernik è un dolce a base di ricotta che, insieme ai makowce, ai piemikil e ai mazurki – pasta frolla e frutta secca – costituisce la golosa conclusione del pranzo polacco...."
No cos wspanialego,takie przekrecanie polskiego sernika-skad oni te wiadomosci biora
Noooo.....i wyjdzie...bigos!!!!!ha,ha!!!
dzieki gaio:)kurcze,musze sprobowac upiec to ciacho,nie myslalam nawet ze Wlosi pieka ciasta z ricotty.Spytalam,bo podejrzewalam,ze moze ktoras z Was sie pokusila z wielkiej tesknoty za naszym cudownym serniczkiem
Ostatnio robilam na rocznice slubu....Musisz kupic ricotte na wage(najlepsza).Dodalam zamiast rodzynek "gocce di cioccolato"!!!!!Rewelacja!Sernik nigdy nie wyjdzie taki jak w Polsce,ale sernik!!
faktycznie!podaje linka do tego przepisu,ktory znalazla degustibus
http://www.saporietradizioni.it/1928-sernik.htm-%3Esernik
w zyciu bym nie pomyslala...
sylvietta ale ten sernik to bedzie bardziej w konsytencji taka maz/krem/ niz taki sypki jak nasz..dla mnie ricotta nie ma zupelnie smaku...dodaje ją do pasty
to bardzo mozliwe,bo jak ricotta skisnie to moze i bigos da sie zrobic....
Wlosi mowia na ten sernik Torta di ricotta http://allrecipes.com/Recipe/Sicilian-Ricotta-Cheesecake/Detail.aspx
wyobrazam sobie,ja ricotte tez jem z pasta i dla mnie tez jest bez smaku,taka troche mdla i ma dziwna konsystencje,ale serniczek sni mi sie po nocach i jestem gotowa zaryzykowac;)
..w kazdym badz razie przyrzadzanie tego sernika jest blyskawiczne,uciera sie mase..:D
Hhhmmm,taki wiedenski-bez spodu.....na duza blache!!!!!
ricotta jest bardzo delikatna, puszysta i idealnie „łapie” smaki dodatków..w przypadku Torta di ricotta
oj czuc ze niedaleko swieta-a jak przeczytalam o gocce di cioccolato to mi od razu przyszlo do glowy,ze babcia polewala sernik cieniutka warstwa czekolady-no paluszki lizac-ale to chyba jej osobisty wklad do sernika,czy z taka wersja sie spotkalyscie(oczywiscie w POlsce)
Ten co robilam,to chcieli na zyczenie czekolade w srodek...Jak robilam kilka razy na odpedzenie smaczka-to zawsze wychodzi za puszysty jak na sernik...
Sernik z mascarpone i ricottą.
Składniki:
Spód:

* 2 szklanki pokruszonych ciastek – np. krakersów
* 50 g posiekanych orzechów (mogą być różne mieszane)
* 50 g masła
* pół łyżeczki cynamonu

Ciasto:

* 3 jajka
* 200 g cukru
* szczypta soli
* 500 g białego sera (trzykrotnie zmielonego)
* 500 g sera Mascarpone
* 2 szklanki ricotty
* 1 łyżka soku z cytryny
* cukier waniliowy
* 250 ml śmietany

Sposób przyrządzania:
Masło topimy i następnie wlewamy do tortownicy. Wszystkie pozostałe składniki spodu mieszamy ze sobą, wsypujemy do tortownicy, rozprowadzamy po całym dnie i ugniatamy. Schładzamy. 3 żółtka, jedno białko, sok z cytryny, i cukier waniliowy ubijamy i następnie dodajemy stopniowo wszystkie sery. Ubijamy pozostałe białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ze sobą białka oraz masę serową. Całość wykładamy na wcześniej przygotowaną tortownicę. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy kolejna 40 minut. Po tym czasie sernik jest gotowy :D
Mozesz przyrzadzic do tego :Polewa czekoladowo-pomaranczowa:
15 dag czekolady /pol na pol mleczna i gorzka/
sok z polowy pomaranczy
Ja spotkalam sie....Na sernik to chyba jest tysiace przepisow!!
:)na dzis wystarczy!bo oplulam sie po brode i taka zasliniona ide snic o polskim tradycyjnym serniczku,a jutro zaczne dzialac:)dobranoc wszystkim:*
gaio - te krakersy to chyba za slone-moje zdanie,chyba lepiej pavesini czy cos podobnego
Gaio to polski przepis czy wloski???Nie probowalam takiego..Dzieki.
to jest pycha:Sernik florentyński. Czekoladowy sernik na zimno bez pieczenia o smaku pomarańczy. Na chrupiącym spodzie z płatków i kandyzowanych wiśni, smakiem przypominającym słynne ciasteczka Florentynki.Spód:
• 100 g płatków kukurydzianych, rozkruszonych
• 40 g płatków migdałowych, zrumienionych na patelni
• 20 g płatków kokosowych (lub wiórków), zrumienionych na patelni
• 1 łyżka płynnego miodu
• 3 łyżki pokrojonych wiśni kandyzowanych
• 125 g niesolonego masła, roztopionego
Masa:
• 500 g twarogu śmietankowego na serniki (użyłam firmy PRESIDENT)
• 115 g drobnego cukru do wypieków
• 250 ml śmietany 35%
• 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wrzącej wody
• 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
• 60 ml soku pomarańczowego
• 250 g ciemnej czekolady deserowej, roztopionej
Przygotowanie:

* Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki na spód sernika. Mieszankę wyłożyć na spód formy, docisnąć i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.
* Mikserem ubić ser z cukrem na gładki krem. Dodać śmietanę i ubijać aż masa będzie gęsta. Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, skórką i sokiem z pomarańczy oraz większością roztopionej czekolady (resztę pozostawiając do dekoracji).
* Masę wlać na przygotowany spód, wyrównać wierzch i polać odłożoną czekoladą. Schładzać przez około 2 - 3 godziny lub do czau aż sernik stężeje :D
co do mnie to lubie te pieczone i te nie pieczone..i na zimno i dietetyczne z jogurtu..lubie wszystkie..Uwazam ,ze to jest cisto nr.1 dla faceta..Facet zawsze wybiera sernik..nigdy nie odmawia SERNIKA..:D
Ciasto nr.1
Fragolina to polski przepis..ale pamietajcie ze i tak dla wloskiego faceta robicie..oni maja troche inne podniebienia :D
Ja tez tak uwazam.Trzeba kiedys zrobic liste najbardziej znanych i lubianych ciast polskich!!Mamy miejsce 1-sernik,a moze dla innych makowiec??? :-D
.....Z tych przypadkow co znam to w.......... wszystko!!!!! :-D
no wlasnie-wszystkie Wloskie slodycze to sa straasznie slodkie,wiec trzeba wziac poprawe,zeby za 'kwasne' dla nich nie bylo-moj maz po zjedzeniu naprawde wysmienitego sernika sasiadki w Polsce stwierdzil-questo dolce non è dolce-
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 58
poprzednia |

« 

Pomoc językowa