Nie wiem jaki sernik lubisz.
Ja robie taki
Sernik polsko-wloski
- 1 kg sera bialego suchego i niekwasnego / zmielonego lub przetartego przez
sito /, np. typu "ricotta di mucca", kupionego dzien wczesniej i dobrze
odsaczonego
- 250 g masla
- 300 g cukru
- 8 jajek
- sok z 1 cytryny
- 2 torebki cukru waniliowego / aromat waniliowy /
- 2 czubate lyzki kaszy typu manna
- 50 g rodzynkow
- 3 lyzki siekanych migdalow
- skorka pomaranczowa kandyzowana / pokrojona /
- cukier puder do posypania
- lukier / wg uznania /
- zoltko i 2 lyzki mleka do posmarowania sernika / wg uznania /
- maslo i bulka tarta do tortownicy / ewentualnie pokruszone biszkopty
wymieszane ze stopionym maslem /
· maslo utrzec "na puch" z cukrem, dodajac kolejno zoltka, cukier
waniliowy oraz sok z cytryny
· przed koncem ucierania dodac kaszke manna
· do kremu dodac ser i mase delikatnie wymieszac
· bialka ubic na sztywna piane / ze szczypta soli / i dodac do masy
serowej
· wszystko ponownie delikatnie wymieszac
· mozna dodac rodzynki, migdaly i skorke pomaranczowa
· mase serowa przelozyc do tortownicy / na srodku wlac troche wiecej;
sernik lubi opadac w pieczeniu /; sernik mozna posmarowac zoltkiem rozmaconym z
mlekiem
· piec w temperaturze 170°C przez okolo 60 minut / sprawdzic patyczkiem /
· po upieczeniu goracy sernik oproszyc suto cukrem pudrem albo pokryc
lukrem / cytrynowym albo czekoladowym /