Slownik tematyczny - watpliwosci czesc 2

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 98
ach i jeszcze snie po nocach te wspaniala funkcje "do gory strony", ktora kiedys byla a potem poszla sobie...:-) .....teraz masz 1000 i 1 problem na glowie, a swoja droga jak one sie tam mieszcza?;-)
a zatem: klikam na podgrupe, wprowadzam slowko (z polskimi literami wlacznie), klikam na zapisz i jesli teraz sprobuje wprowadzic znow jakies slowko , to nie akceptuje mi polskich liter ( nie jest to kwestia mojego PC bo tak samo reaguje z pracy jak i z domu) zeby uaktywnic znowu polskie litery musze np wejsc na "ostatnie tematy" albo do jakiegos watku i potem wrocic... namacilam?:-)
przywróciłem "do góry", nie wszędzie pokaze sie od razu z powodu cache

i znowu 1000 :)
ale ktos mial pomysl na nowa dziedzine nauki."wiertnictwo"-moze ktos mnie oswieci gdyz nie mam zielonego pojecia jak sie za to zabrac....
WIERTNICTWO, dział górnictwa zajmujący się wykonywaniem otworów wiertniczych w skorupie ziemskiej oraz opracowywaniem metod i sposobów wiercenia"

juz znalazlam.....
jak sie za to zabrac?...z kilofem i koniecznie w kasku, pamietaj o zasadach BHP;-)pzdr:-)
u mnie, natomiast pojawila si podgrupa Mitologia i tak sobie mysle, ze dobrze byloby przy wpisywaniu hasel brac poprawke na to, ze niektorzy bogowie nazywali sie inaczej u Grekow a inaczej u Rzymian i moze to zaznaczac?:-)
Rea matka Zeusa-gr
herkules-gr

syzyfowe prace?twoim zdaniem?
Moje drogie, niektóre kategorie są bardzo specyficzne, jeśli nie będzie tam wielu haseł w każdym języku to nic złego się nie stanie, na początek najważniejsze są te popularne i 'podstawowe' kategorie :)
a najlepsza kategoria to "przeklenstwa".ile fantazji!!a moje ulubione ,ktore doprowadzilo mnie do lez to "cacarsi sotto" hahaaaaaaaaaaa
ok, no wiec wyczyscilam pole w "czlowieku" mam wciaz watpliwosci jak nazwac te umiesniona reke i jeszcze w danych personalnych czy jest sens wprowadzac nazwisko panienskie skoro w italii ono nie funkcjonuje...
Ale u nas tak, wiec moze jakiejs Wloszce sie przyda.;)

Lukar, tak sobie ogladam nowopojawiajace sie podgrupy i sie zastanawiam, czy nie powinno sie poprzenosic juz zatwierdzonych slowek nalezacych do nowej kategorii z grupy powyzej (np. Religia - Chrzescijanstwo)...

Dee
no to ok, a jeszcze kto potwierdzi "na odwyku"?thx
Ja nie potwierdze, bo z tego, co wiem, to "stare a rota" oznacza "byc na glodzie" (pot.), wiec zupelnie cos odwrotnego.:)
jedyne co mi przychodzi to "disintossicarsi;-cazione"
stare a rota to z tego co wiem byc na odwyku no albo disintossicarsi
aha no i odwyk to la rota, ale jeszcze sprawdze
la disintossicazione to jeszcze odwyk, bo to la rota to raczej potoczne, no ale i tak warto zachowac w slowniku
Bocco, no nie wiem, ja tez sprawdzalam i wychodzi na to ze to glod narkotyczny....
Tu zalacze stronkejest na koniec paragrafu "Il giovanilese storico" a tak na marginesie to pewnie spodoba ci sie caly artykul;-)

http://www.treccani.it/site/storia_storie/archivio/lingua_giovani02.htm
dzieki trishya za stronke, a co do zwrotu to jeszcze poszukam, dee pedzi na przod jak szalona:-)
dorzucam slownik ze stronka o narkotykach http://utenti.lycos.it/antoniostroppa/dizionario/

poczytam troche i zaraz rozwieja sie wszelkie watpliwosci
Lukar, istnieje podgrupa "nalogi" w czlowieku i "uzaleznienia" w zdrowiu i... moze by tak to razem do jednej kupy?:-)pzdr
tez to juz widzialam i wydaje mi sie, ze faktycznie nie ma sensu robic 2 folderow praktycznie o tej samej tresci
nerboruto - mięsisty raczej nie; muskularny lub silny, mocny:)
proprio così
powiedzcie mi jedna rzecz, zdecydowalam sie w koncu po dlugim namysle:-) zaopiekowac sie jakas kategoria, ale problem w tym, ze naciskam na
» zgłaszam się do opieki kategorią »
i nic z tego. o co tu wiec chodzi? oswieccie mnie prosze
Talahasi widze,ze i ty ruszylas do boju ze slownikiem....
Bocconcino na niemieckim tez jestes!ale zdolna z ciebie kobita...ja moj niemiecki zaczne powoli"odswiezac"-nigdy nic nie wiadomo....
Trishya jestes gdzies tam?
Dee jest praktycznie nie do pokonania(bocco to motywacja dla ciebie)

widzialyscie wiertnictwo jak je rozkrecam pomalutku..!!ale ksiazki i tak nie wygram,kurcze pieczone
szkoda jednak, ze ta nagdroda jest tylko za pierwsze miejsce. to truche niesprawiedliwe:-( mysle, ze powinno cos byc przynajmniej za pierwsze trzy miejsca, nie musi to byc nagroda za 100zl, ale chociaz cos malego na pocieszenie
no dobrze, bedzie wiecej nagród :)
slyszalyscie dziewczyny? a wiec do dziela, kasiu z Milano gdzie twoja motywacja?;-)
a moze nagroda tak dojdzie do 5-ego miejsca....niezly pomysl,co Lukar?!h
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 98

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia