Rozliczenie podatkowe

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 98
poprzednia |
Pracuję we Włoszech od lipca 2008, czy mam się rozliczać z podatków również w Polsce? Słyszałam, że jeśli ktoś się nie rozliczy to może zapłacić wysoką karę grzywny, ale nie wiem czy dotyczy to osób, które pracują we Włoszech.
Czy ktoś wie więcej na ten temat?
Musisz złożyć PIT w Polsce tylko w wypadku, gdy w ciągu 2008 r. pracowałaś (uzyskałaś dochód) również w kraju. Jeśli nie, nic nie musisz robić.
A czy moglabys podac ile dochodu mozna osiagnac bez placenia podatku? i gdzie te informacje mozna przeczytac? z gory dziekuje.
Chodzi ci o dochód nie podlegający opodatkowaniu we Włoszech? Jeśli jest to dochód z umowy o prace, to jest on opodatkowany niezależnie od jego wysokości.
PS. Należy dodać, ze tzw. "no tax area" została zastąpiona niedawno przez system odliczeń podatkowych, ktorych podstawa jest rodzaj i wysokość dochodu oraz ilość członków rodziny na utrzymaniu.
Wytlumacze Ci o co mi chodzi konkretnie. Pracuje jako opiekunka, mam umowe o prace. Dostaje busta paga, place swoja czesc contributi. Nie wiem czy jest w tym juz zawarty podatek czy mam sie rozliczac np za ubiegly rok. Dzwonilam do Cisl-u i z tego co zrozumialam nie musze sie rozliczac.Zadna z moich znajomych tez sie nie rozlicza ale ja mamm watpliwosci bo tak jak piszesz za kazdy dochod trzeba placic podatek . Jak to wkoncu jest? Moze wiesz cos na ten temat. Nie znam jeszcze dobrze wloskiego i w urzedach trudno mi sie dogadac.Mozesz mi pomoc uzyskac odpowiedz na to pytanie?Bede wdzieczna.Pozdrawiam
Praca opiekunki to "lavoro dipendente", choć jest nieco inaczej regulowana, gdyż pracodawca nie jest zobowiązany do wpłacania za Ciebie zaliczek na podatek (dostajesz pensje brutto), wiec nie możesz przedstawić deklaracji podatkowej na uproszczonym formularzu 730 (musisz zrobić to na tzw. modello Unico). Gdzieś czytałam, ze jeśli zarabiasz mniej niż 8.000€ rocznie, to nie jesteś zobowiązana do przedstawiania deklaracji podatkowej (a wiec zapłaty podatku) - to tzw. area senza tasse (eks "no tax area").
Dzieki za odpowiedz.Mam tylko jeszcze pytanie, jak sie liczy ten dochod do opodatkowania, calosc brutto czy minus contributi?Co mozna jeszcze odliczyc (ticket,zakup lekow)? Gdybys miala czas podaj mi prosze jakies linki w tym temacie.Moze sie jakos w tym rozeznam przy pomocy slownika.
Opodatkowana jest tzw. "base imponibile", do niej dodaje się podatek (23% jeśli zarabiasz poniżej 15.000€ rocznie, 27% od 15.000€ do 28.000€ itd.). Nie jestem niestety specjalistka od podatków, wiec jeśli zarabiasz powyżej tych 8.000€, o ktorych wspomniałam wyżej, to do 31 maja 2009 r. umów się na spotkanie w centrum pomocy podatkowej (CAF, jest ich dużo) i oni pomogą ci wypełnić zeznanie podatkowe (i tak trzeba do nich je zanieść) oraz wezmą odpowiedzialność za ewentualne błędy. Twój pracodawca musi dać ci coś w rodzaju zaświadczenia o wysokości wypłaconej ci należności w ciągu roku, możesz tez dołączyć dokumentacje dotyczącą różnych odliczeń:

- wydatki na badania specjalistyczne, lekarstwa itp. (na paragonach z apteki musi widnieć Twój codice fiscale, a w przypadku lekarstw na receptę konieczna jest tez kopia recepty)
- abonamenty (roczne, miesięczne itp.) na środki komunikacji miejskiej
- wynajem mieszkania
- kredyt na mieszkanie
- dzieci na utrzymaniu (i niektóre wydatki z tym związane)
- remonty
- itd. (nie pamiętam wszystkich)
A ja u syndyka dostałam "Detrazione (odliczenie) da lavoro e pensione" i wygląda to tak
fino a 8.000 = 1.840
da 8.001 a 15.000 = 1.338+502x[(15.000 - R.C.) :7.000]
Minima 690
Mało kto jako opiekunka "przerzuci" 15 tys.dochodu rocznie - opodatkowane w wys.23%
Pozdrawiam
witam mam pytanie pracuje we włoszech jako pielegniarka zarabiam ok 1300 euro na reke miesiecznie mam dziecko w polsce studiujace dziennie czy moge sobie z tego tytułu zrobić jakies odliczenia podatkowe ? jakies ulgi otrzymać itp...?
Witaj Kras
Ja też nie jestem specem od podatków ale wnioskuję (po wpisie Dee),że rozliczenie się przed fiskusem wygląda podobnie jak w Polsce.Zaliczki wpłaca pracodawca i później możesz być rozliczona przez zakład pracy lub samodzielnie - gdy masz wydatki do odliczenia (studia własne,ulgi budowlane itp.) Lepiej jeśli posłuchasz rady Dee i zasięgniesz języka w CAF,tym bardziej,że być może są określone limity wysokości danego odliczenia.W Polsce,w przypadku pewnych ulg nie odliczysz całej kwoty poniesionych wydatków.
Pozdrawiam
To może ja jeszcze dodam co do rozliczeń z Polską, przeszłam to poprzedniego roku. Musisz jak najbardziej rozliczyć się z polskim fiskusem. W dodatku nawet, gdy Twoje zarobki są tutaj na tyle niskie, że nie pobiera się od nich podatku polski fiskus coś tam sobie odciągnie dla siebie. Póki nie zgłosisz zmiany rezydencji, musisz zawsze rozliczać się z polskim fiskusem, uwzględniając ustawę o unikaniu podwójnego opodatkowania. Jeśli zgłosisz rezydencję we Włoszech wtedy w Polsce rozliczasz się tylko z tego, co w niej byś zarobiła, już bez tej ustawy.
Malgotosca, bardzo Cie proszę o nie podawanie nieprawdziwych informacji. Zgodnie z umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania zawarta lata temu miedzy Polska a ówczesnym PRL-em, rozliczać w Polsce muszą się tylko i wyłącznie te osoby, które w danym roku podatkowym uzyskały dochód rowniez w kraju. Jeśli ktoś pracuje jedynie we Włoszech, nie musi ABSOLUTNIE składać deklaracji podatkowej w Polsce.
*oczywiście umowa miedzy WŁOCHAMI a ówczesnym PRL-em

PS. Zameldowanie (nie rozumiem, dlaczego tyle osób upiera się przy używaniu słowa "rezydencja", która w języku polskim oznacza «budowle lub zespół budowli stanowiących siedzibę o charakterze reprezentacyjnym»...) nie ma tu nic do rzeczy.
malgotosca, wypadałoby sprawdzić informację w wiarygodne zródło informacji choćby:
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/14590,jak_rozliczac_dochody_zagraniczne_wlochy.html.ms
lub:
http://www.eracareers-poland.gov.pl/page.html?kid=508:797
http://www.rp.pl/artykul/92609,58749_Firma_deleguje_zatrudnionego_do_pracy_we_Wloszech.html
Deelayah ma racje..Ona jest tu WYROCZNIA!
Chyba zostałam źle zrozumiana, dziewczyna pisze od kiedy pracuje we Włoszech i ja o tym konkretnym przypadku tylko pisałam. Tak miałam w zeszłym roku, gdy też połowę roku pracowałam w Polsce a pozostałe we Włoszech. W związku z tym nie rozumiem, co jest nieprawdziwego w mojej informacji? Nie śmiałabym pisać rzeczy niesprawdzonych a nawet doświadczonych osobiście. Słowo "rezydencja" zostało użyte przez urzedniczkę w Urzędzie Skarbowym w Polsce, gdy wyjaśniałam swoje obowiązki. Rzeczywiście użycie go w języku polskim brzmi niefortunnie, tym bardziej, że nie chodzi tu jedynie o meldunek, tylko przenesienie ośrodka interesów życiowych, co musi być uznane przez Polski Urząd Skarbowy.
Przepraszam. Nie mialem zamiaru Cie urazic;)
co do rozliczenia wyglada to tak:
jesli pracuje sie w IT i osiaga sie tu dochody i jesli np. w ciugu roku osiagnelas jakis dochod w PL to w IT rozliczach sie z dochodow IT a w PL z PL.
jesli natomiast w danym roku podatkowym przebywa sie wiecej w IT, a raczej tu ma sie glowne miejsce zameldowania to zaleca sie w PL zlozyc deklarace o 'nie rezydentach - na druku NIP-3 z podaniem iz twoje miejsce zamieszkania jest za granica. ta deklaracje sklada sie dla wszystkich NIE rezydentow w III Urzedzie Skarbowym Warszawa - Srodmiescie. wtedy mozna spac spokojnie.
ja sama mieszkam i pracuje we wloszech a w PL jestem na urlopie bezplatnym ... (pracowalam w Urzedzie Skarbowym).
A czy ktoś z Was orientuje się bardziej, co można odliczyć od podatku, oprócz tego co zostało już tu wymienione?

Oprócz tego mam jeszcze kilka pytań:
1. czy państwo zwraca całkowity koszt np. lekarstw czy tylko jakiś %? To samo pyt. tyczy sie biletów komunik.miejskiej i innych rzeczy, które mozna odliczyć.

2. Czy jeśli w mojej obecnej pracy pracowałam najpierw na zasadzie contratto di collaborazione occasionale, czyli nie dostawałam busta paga, to ten okres też będzie uwzględniony przez księgową w CUD? Wg mnie powinien, bo odprowadzali 20% jakiegoś podatku. (ritenuta d'acconto)

3.Czy pracując od pocz.września na contratto a progetto mam prawo odliczyć coś od podatku? Wg moich wyliczeń zarobiłam nieco więcej w tym roku niż 8000, choć muszę to dokładnie policzyć po powrocie do Włoch za kilka dni.

4.Czy mogę odliczyć od podatku komputer, urządzenie wielofunjcyjne, tusz, papier do drukarki, jeśli te rzeczy służą mi do pracy? (pracuję jako naucz. w szkole prywatnej).

5.Czy mogę odliczyć Internet w domu który służy mi do pracy?
I pyt. nr 6:

6.Czy mogę odliczyć od podatku soczewki i płyny do soczewek?
Do spiaggia italiana, w koszty mozesz "wrzucic" np. zakup komputera, ale tylko i wylacznie jesli masz dwoja dzialalnosc gospodarcza, ktora wykaze ze owy sprzet jest Ci potrzebny do pracy jesli pracujesz u kogos na kontrakcie to watpie, zebys mogla odpisac sobie te rzeczy, a juz napewno nie soczewki kontaktowe czy bilety...lekow sie nie odpisuje, tylko jesli doskwiera Ci jakas choroba permanente masz duza znizke, lekarze moga przepisywac takze leki nieodplatne, co do biletow miesiecznych, to rodzice pracujacy w strukturach publicznych np. w szkole czy fabryce maja znizke na bilety dla dzieci, jesli icho dochod nie przekracza tot euro, tyczy sie to zazwyczaj rodzin wielodzietnych.
hardak, ależ ja się nie obraziłam, tylko jestem szczerze zdziwiona :) tym bardziej, że faktycznie podziwiam deelaylah za uczynność i wiele cennych informacji, których udziela pytającym. Chciałam podzielić się swoim zeszłorocznym doświadczeniem :)
Spaggia Twoje pytania , jesli powazne ,to swiadcza o niesamowitej naiwnosci-chybe nawet w Szwecjii nie isnieje az tak dobroczynny fiskuc,ktory pozwala osobie odliczac soczewki,papier do drukarki itp-
Gdybys miala firme prywatna, partita IVA i rezim fiskalny , ktory przewiduje dla firmy odliczenie pewnych rzeczy(wlasnie mozna zakupic komputer czy samochod i placic tylko 4% IVA a nie 20% jak we wszystkich nowych samochodach)-ale to nie Twoj przypadek.A odliczenie internetu to sie usmialam niesamowicie-nie zyjesz w bogatych krajach skandynawskich
eee tam najsmiesniejsze to byly soczewki:) tez bym chciala sobie je odpisac, tyle godzin przed kompem:)
swoja droga degustibus mojej kolezance mieszkajacej w Kanadzie firma placi za internet w domu! no ale nie ma to nic wspolnego z odliczaniem go od podatku...ale nie powiem tez fajnie:)
no wlasnie,to prywatna inicjatywa dla pracownika-niestety fiskus w kapitalistycznych krajach jest ostry ,ale sa nowosci

http://www.tproject.it/detrazionifiscalicom/files/guida_n2_08.pdf

jesli Ci sie otworzy ten link,to jest tam wiele ciekawych rzeczy-mozesz np.placic mniej podatkow jesli wynajmujesz legalnie mieszkanie i masz od 20-30 lat(nie wiem czy to tylko dla Wlochow)
kobietki a ja Was zaskoczę - w PL interenet odlicza się od podatku rowniez osoby fizyczne tak jak i prawne :)
ja np mam net za ktory mi placi pracodawca ale to wynika z charakteru stanowiska.
Zgadza się.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 98
poprzednia |

« 

Solo italiano

»

Życie, praca, nauka