Witam! Udzielacie na tym forum bardzo dużo pożytecznych porad, mam nadzieję, że i ja dostanę odpowiedzi na dręczące mnie pytania. W październiku 2009 r. moja mama wyjechała do pracy we Włoszech jako opiekunka. Przysłała mi stertę dokumentów, z których nic nie rozumiem.
No i mam teraz dylemat jak ją rozliczyć, bo w Polsce dostaję na nią rentę rodzinną. W związku z czym mam pytanie, czy renta w takim wypadku kwalifikowana jest jako dochód? Bo z tego co piszecie to jeżeli ktoś osiągnął dochód we Włoszech i w Polsce to musi się rozliczyć?
Jedynym dokumentem, z którego da się coś odczytać jest : comunicazione COMPENSI LAVORO DOMESTICO riferiti all’anno 2009, a w nim retribuzione lorda dovuta, trattenuto per contributi previdenziali, retribuzione complessiva per erogazioni monetaria e in natura al netto dei contributi, przy których stoją kwoty. Która z nich jest kwotą brutto, kosztami uzyskania przychodu, dochodem itp.? Próbowałam je tłumaczyć ale niewiele mi to pomogło.
Mama pracowała niecałe trzy miesiące wiec zarobiła mniej niż 8000 euro. Zgłosiłam jej zarobki do ZUS, który to przysłał mi pismo, że przychód nie przekroczył niższej kwoty granicznej i nie uzasadnia zmniejszenia ani zawieszenia renty oraz ze dokonał rozliczenia renty rodzinnej. Problem w tym, że to nie jest ani PIT-40 ani PIT-11. Czy zatem muszę ją rozliczyć z Urzędem Skarbowym, jeżeli tak to na jakim druku? PIT36? Bardzo proszę Was o pomoc, bo mało czasu zostało na rozliczenie.