>Z zeszłego roku jedyny bilet mies. jaki mi pozostał to bilet z grudnia.
Możesz go dołączyć do deklaracji, jeśli to ten za 30€, to zwrócą Ci 5,70€.
>W grudniu zeszłego roku kupiłam też bilet roczny na ten rok. Oczywiście jest >on imienny, dostałam w kasie 2 paragony: acquisto pagobancomat i paragon, na >którym jest numer biletu oraz moje imię i nazwisko. Rozumiem, że do uzyskania >ulgi wystarczy ksero biletu mies. i rocznego, oraz paragonu (tego z moim >nazewiskiem)za zakup biletu rocznego?
Jeśli nadal używasz biletu rocznego, czyli ważny jest on zarówno w 2008, jak i przez część 2009 r., to załącz paragon i ksero biletu. Świstek zapłaty karta bankomatowa nie ma żadnej wartosci fiskalnej, wiec załączać go nie musisz.
>Od kiedy i do kiedy można składać zeznania za 2008?
Zeznania trzeba złożyć do 31 maja 2009 r. Od kiedy? Jeśli tylko biura CAF w Twojej okolicy już je przyjmują, to możesz nawet teraz. Ja czekam na ukazanie się programu (darmowego - wymagana jest rejestracja) na stronie ww.taxonline.it i dopiero potem składam deklaracje. Zazwyczaj ukazuje się na początku kwietnia.
>Czy we Włoszech też dołączają do jakichś gazet darmowe płyty z programami, >które pomagają wypełniać formularze?
O płytach dołączanych do gazet nic nie słyszałam, ale weź pod uwagę, ze we Włoszech i tak musisz zgłosić się do CAF, aby złożyć zeznanie podatkowe i to pracownicy CAF-u je wypełniają na komputerze (są tez odpowiedzialni za ewentualne błędy).
>Skąd mam wiedzieć, który formularz wypełnić? Modello unico czy 750?
Nie 750, tylko 730.;) Z tego, co wiem, pracujesz na contratto a progetto i nie masz własnej działalności gospodarczej (partita IVA), a wiec masz pracodawce, który może Ci potem wypłacić zwrot z podatku bezpośrednio razem z wyplata. Dlatego wypełniasz formularz 730.