emerytura

Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 195
Problemem nie jest polnoc czy poludnie, a fakt, ze przyjezdza sie do Wloch, nie pracuje, jezyka nie uczy, a potem placz, ze nie wiadomo co robic. Makowska, Ty nawet nie wiesz jaki slub wzielas. Piszesz o "separazione dei beni", a moim zdaniem na to nie wyglada.
dobrze pisze, wziela slub z separazione dei beni. Wloch nie w ciemie bity, dzieci mu podpowiedzialy dobrze, adwokat tez pewnie i kazal jej podpisac, gorzej, ze nie omowili tego wczesniej. Z tym seperazione dei beni to tez nie jest takie oczywiste, teoretycznie rzeczy nabyte podczas zwiazku malzenskiego naleza do malzonka, ktory wylozyl na nie pieniadze np. samochod, ale jesli drugi malzonek powie i udowodni, ze jego pieniadze tez na to poszly, to mimo, iz wlscicielem na papierze jest jedno, sad moze orzec,z e jest wspolwlasnoscia.
ty uwazaj, bo on z tmi swoimi szowinistycznymi, meridionalnymi ideami moze sie mocno opierac byciu zostawionym, nawet gwaltem.
No wlasnie gdzies napisala cos, co wzbudzilo moja watpliwosc. Opisala separazione dei beni przed slubem: przeciez tego sie nie podpisuje. To jest wiadome. Jesli podpisala separazione dei beni w dniu slubu / czyli dot. okresu malzenstwa /, to po co w ogole brala ten slub? Nie ma pracy, nie zna jezyka.
no jak po co, dla tej nieszczesnej emerytury, ktorej teraz dostanie ochlap. Maz jej nie wytlumaczyl (bo mu nie zalezalo, zeby wiedziala o co chodzi), ona sama nie postarala sie dowiedziec wczesniej i po zawodach.
jaka przewidujaca? jaka perspektywiczna? najpierw za maz wyszla, a dopiero pozniej sie zaczela dowiadywac, co z tego bedzie miala.
http://ec.europa.eu/civiljustice/divorce/divorce_ita_pl.htm
fajnie filonka..doczytalam..Zobowiązanie alimentacyjne: sąd przyznaje małżonkowi nieponoszącemu odpowiedzialnosci za separację, na wniosek takiego małżonka, prawo do swiadczeń alimentacyjnych ze strony drugiego małżonka, jeżeli wnioskodawca nie dysponuje wystarczającymi srodkami. Małżonkowi będącemu w potrzebie nadal przysługują swiadczenia alimentacyjne, tzn. płatne regularnie kwoty na utrzymanie, nawet jeżeli ponosi odpowiedzialnosć za separację..Wynika z tego ze skoro 48letnia ex zona analfabetka dostaje alimenty to nie byla winna rozpadowi pozycia malzenskiego
Art. 581 Concorso del coniuge con i figli
Quando con il coniuge concorrono figli legittimi o figli naturali, o figli legittimi e naturali (257), il coniuge ha diritto alla metà dell'eredità, se alla successione concorre un solo figlio, e ad un terzo negli altri casi.
w przypadku separacji tez sie dziedziczy po odseparownym malzonku..Art. 585 Successione del coniuge separato
Il coniuge cui non è stata addebitata la separazione con sentenza passata in giudicato ha gli stessi diritti successori del coniuge non separato.
Nel caso in cui al coniuge sia stata addebitata la separazione con sentenza passata in giudicato, si applicano le disposizioni del secondo comma dell'Art. 548. z tych zapisow wynika,ze pani Makowska ma prawo odziedziczyc 1/3 majątku malzonka
Nawet gdyby byla winna, to alimenty w scislym sensie, czyli pieniadze na jedzenie, musi dostac. Reszty nie. Takie jest prawo. DO momentu rozwodu moze dziedziczyc, ale tu rozwod juz byl. Byl nawet drugi slub.
tu jest o spadkach w Itali http://www.tutelati.it/eredit%C3%A0_testamenti.htm
A jak jest we Włoszech z podziałem majątku w przypadku rozwodu (bez intercyzy)? Czy to prawda, że jak jest w związku dziecko to mieszkanie jest zawsze przyznawane kobiecie wychowującej dziecko? A co jak dzieci nie ma?
A jak jest we Włoszech z podziałem majątku w przypadku rozwodu (bez intercyzy)? Czy to prawda, że jak jest w związku dziecko to mieszkanie jest zawsze przyznawane kobiecie wychowującej dziecko? A co jak dzieci nie ma?
Raczej przyznawane jest dzieciom, a matka zwykle z nimi zostaje. Gdyby zostal ojciec, to przyznane byloby ojcu. Jesli dzieci nie ma, to kobieta / albo mezczyzna: teraz coraz wiecej kobiet ma lepsza sytuacje ekonomiczna / raczej musi szukac sobie mieszkania, ale i tak decyduje sedzia. Moze nie od razu: jakis czas chyba dostaje.
Filonka, we Wloszech nie ma intercyzy.
nie wiem dlaczego tyle wpisów się pojawiło. Jak wysyłałam pierwszy to nastąpił jakiś error na tej stronie www i coś się popsuło.
Podział majątku małżonków: rozwód rozwiązuje wspólnotę majątkową (obejmującą wszelkie zakupy dokonane przez małżonków wspólnie lub oddzielnie w czasie małżeństwa, oprócz przedmiotów osobistych wymienionych w art. 179 kodeksu cywilnego) oraz wspólnotę kapitałową. Wspólnota jednakże zostaje utrzymana, jeżeli dzieci nie osiągnęły jeszcze pełnoletności. Nie ma to wpływu na zwykłą własność (np. dobra nabyte proporcjonalnie przed małżeństwem lub w trakcie trwania małżeństwa, jeżeli majątki są rozdzielone), która może zostać anulowana na wniosek jednego z małżonków....Sąd przyznaje zazwyczaj prawo do zamieszkania w domu rodzinnym małżonkowi, któremu przyznano opiekę nad maloletnimi dziecmi
A więc, jeśli nie ma dzieci to w przypadku rozwodu mieszkanie (kupione przed ślubem przez mężczyznę)zostanie pewnie przyznane przez sąd jemu?
Szczególnie, że w przypadku gdy żona nie jest Włoszką to sąd chyba się przychyli na rzecz Włocha...
Pani Makowska mam cos dla Ciebie: Obowiązek alimentacyjny: sąd udzielający rozwodu, na wniosek jednej ze stron, nakazuje regularną płatnosć alimentów na rzecz małżonka niedysponującego odpowiednimi srodkami lub niemogącego ich pozyskać z przyczyn obiektywnych. Obowiązek alimentacyjny wygasa, jeżeli osoba otrzymująca alimenty ponownie zawrze związek małżeński. Jeżeli obie strony zgodzą się, swiadczenie alimentacyjne może zostać także uregulowane jedną transakcją, poprzez przeniesienie prawa własnosci do majątku na małżonka będącego beneficjentem...moze ex zona czeka az maz zechce jej druga polwke domu przepisac by juz wiecej nie placic alimentow..dzieci /dorosle/juz tam sa mieszkaja..wiec ona wroci na swoje..Wlosi zyja razem w wielopokoloniowych rodzinach
W Itali alimenty na zone placi malzonek winny rozkladowi pozycia,lub malzonek ktory podczas rozprawy rowodowej godzi sie na to dobrowolnie.. Komu przysluguja alimenty ?...byłemu małżonkowi przysługują alimenty, jeżeli nie ma już wystarczającego dochodu, aby zachować standard życia sprzed separacji i jest w gorszej .
W przypadku alimentów, które sąd ma przyznać małżonkowi w separacji lub po rozwodzie, sędzia musi również wziąć pod uwagę standard życia tego małżonka w czasie trwania małżeństwa. I to pani Makowska wazne!:Porozumienia w zakresie alimentów i płatności mogą ulec ZMIANIE, na wniosek albo dłużnika alimentacyjnego albo beneficjenta/czyli jego ex/ ....Brak zapłaty alimentów może stanowić pogwałcenie obowiązku utrzymania rodziny (art. 570 kodeksu karnego); jeżeli strona pokrzywdzona wniesie skargę, stanowi to czyn karalny, z automatycznym wniesieniem aktu oskarżenia..czyli jak u nas w kraju
ale jak już pisałam ,to ona odeszła od niego,tyle tylko ze nigdy nie pracowała,no to wiadomo nie ma sie z czego utrzymać, no to on wyraził pewnie zgodę aby na nią łożyć czyli płacić te alimenty i tak już zostało
ale jak już pisałam ,to ona odeszła od niego,tyle tylko ze nigdy nie pracowała,no to wiadomo nie ma sie z czego utrzymać, no to on wyraził pewnie zgodę aby na nią łożyć czyli płacić te alimenty i tak już zostało
kto to jestosoba częściowo lub całkowicie niezdolna do utrzymania się (np. osoby niepełnosprawne, starsze, alkoholicy, narkomani, więźniowie)...Pani Makowska,warto drazyc sprawe /by ocalic emeryture/ od chwili rozwodu mogly zaistniec przeslanki..okolicznosci do ZMIANY..cytuje:'Porozumienia w zakresie alimentów i płatności mogą ulec ZMIANIE, na wniosek albo dłużnika alimentacyjnego'Ale to w gesti twego meza..czy on nie cche tego skontrolowac..jak jej sie wiedzie jakie ma dochody..od znajomych dowiedziec sie czy ona gdzie dorabia..jej syn moze to wiedziec..by miec punkt odniesienia
Kim jest jego ex z tej grupy ?..niepełnosprawna, alkoholiczka, narkomanka?jakas przyczyna byla ze on zgodzil sie jej placic..czy tez sad nakazal mu placic..ona wowczas byla o kilka lat mlodsza..moze mial jej placic az ona sobie prace znajdzie?
fiolet sie wiesza..mi juz ze 2 godz.
Temat przeniesiony do archwium.
91-120 z 195

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia