Trzęsienie ziemi

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 125
poprzednia |
Ziemia zatrzęsła się dokładnie o godzinie 3.30...Najbardziej zniszczona jest miejscowość 80-tysięczna L'Aquila w środkowych Włoszech. Oficjalnie zginęło tam 20 osób, w tym czworo dzieci.
Na pewno liczba zabitych jest dużo wyższa. Są też dziesiątki rannych - informują ekipy ratunkowe.
Włoskie władze twierdzą, że to najgorsze trzęsienie jakie dotychczas dotknęło Włochy. Nie mają wątpliwości, że to tragedia narodowa. foto i tekst tu:http://www.sfora.pl/Trzesienie-ziemi-we-Wloszech-zabilo-dziesiatki-osob-a4929
..zawalil sie akdademik,ludzie sa uwiezieni pod gruzami.. setki zniszczonych domow,jak dotad odnaleziono 27 cial
wy mi nic nie mowcie, my w nocy sie pobudzilismy. lozka nam sie przesuwaly a zyrandole lataly.... moja szwagierka do mnie dzownila ze trzesienie a ja myslalam ze sobie jaja robia. moj maz byl w pracy (pracuje w reg. abruzzo) i mowi ze u nic pospadaly rzeczy z biurek i szafek, pouciekali wszyscy.
srednie uczucie.
..walizka i do Polski!..Swieta ida!
kiedys mi wpadla w oko przepowiednia Nostradamusa..cos tam bylo ,ze ze zniknie Roma i pol Wloch..moze to akurat to? Cos dobry Bozia gniewa sie na Wlochow?..za te bezecenstwa co tu odchodza?
no moja waliska bedzie juz dzisiaj przyniesiona na gore... pakowanko i w srode na swieta do polski.
A czy ma ktoś może jakieś informacje o Polakach w tamtym regionie? Co z nimi? TVN24 podała że w akademiku była napewno czwórka studentów z Gdańska. Ja mieszkam w Umbrii i w nocy też nas obudziły w strząsy
boze, a ja probuje sie dodzwonic do mojej kolezanki z abruzzo i nie moge sie dodzwonic, zaczynam miec juz jakies czarne mysli! mam nadzieje, ze nic im sie nie stalo!
basiu, madziu mysle o was, mam nadzieje ze jestescie cale i zdrowe!!!
na naszej klasie jest 35 profili osob z tej nieszczesnej miejscowosci l'aquila, ciekawwe co z nimi?
to takie przykre:( miejmy nadziej, ze bedzie jak najmniej ofiar!!!!
3majmy wszyscy kciuki i nie dopuszczajmy czarnych myśli !
Przepraszam za offtop ale jestem tu nowa , w jaki sposób dodać dany temat do obserwowanych ??
poprzez twoje dodanie wpisu do danego tematu on automatycznie dodaje sie do twoich obserwowanych...samemu nie mozna sobie dodac danego tematu, bez dopisanie do niego jakiejkolwiek wypowiedzi, ale zawsze mozesz poszukac interesujacego cie tematu w wyszukiwarce albo rozwijaj liste nauka jezyka, zycie praca nauka itp:-)
dodaj przez klikniecie na pinezke..u gory na zoltym tle..w kwadraciku jest symbol pinezki..na logike wskazujacy..przypinanie.. hehe karteczki do sciany :D
Właśnie podali w tv że jednym z najbardziej zniszczonych bydynków jest dom studenta....straszne to co się ogląda...jak życie człowieka może zmienić się z dnia na dzień.
tu,gdzie ja mieszkam,w cesenie wstrzasl przeszedl ok godziny 22.30 strasznie sie balam,dzieki Bogu nic sie nie stalo,ale trzasl nam sie caly budynek
Ja mieszkam na 4. pietrze, wiec możecie sobie wyobrazić, co się działo. W Rzymie wstrząs był mocno odczuwalny, choć w niektórych dzielnicach nie było czuć kompletnie nic. Spalam sobie jak kamień, aż tu nagle budynek zaczął wibrować, łóżko cale się zaczęło trząść, dzwonki w korytarzu dzwoniły jak szalone i tak przez jakieś dwie minuty. Jak tylko dotarło do mnie, ze to ziemia się trzęsie, serce zaczęło mi walić ze strachu, ale ropuch zaczął mnie uspokajać i mówić, ze zaraz minie (swoja droga, błąd - a gdyby nie minęło? musimy wbić sobie do głowy, ze w takich przypadkach się ucieka, nie śpi!). Przy okazji dostałam choroby morskiej od tej całej trzęsawki.;)
ja tez sie obudzilam i juz nie zasnelam. teraz sie boje, a w ciagu tych 20-u sekund lezalam z otwartymi oczami i nie wiedzialam co jest grane.
Ja mieszkam na 3 pietrze ,zerwalam sie ze snu i przez chwile nie wiedzialam o co chodzi,... myslalam ,ze caly blok sie zawali tak mocno trzeslo ,az mi cale lozko podskakiwalo ,koszmarne uczucie ,potem dlugo nie moglam zasnac ,a serce mi ze strachu walilo ....
juz sa 92 ofiary w Aquili :( i pomyslec ,ze Rzym tak niedaleko i ,ze tutaj tez moglo dojsc do tragedi ...

[*]
Ja mieszkam w Umbrii i tez w nocy odczulam trzesienie ziemii choc nie tak mocno ale jednak. gdzies po 3 w nocy lozko zaczelo sie trzesc. obudzilam meza, ktory cos mruknal po czym znowu zasnal. ja jeszcze troche sie powiercilam i potez tez zasnelam. wczesnie rano gdy jechalam do pracy zadzwonila do mnie babcia i drzacym glosem zapytala sie czy u mnie okey. i wlasciwie wtedy dowiedzialam sie dokladnie o tragedii. cala droge do pracy sluchalam potem radia. wielkie pozdrowienia dla wszystkich forumowiczow i mam nadzieje, ze jestescie wszyscy cali i zdrowi.
Na szczęście w rejonie Rzymu nie ma tak dużego ryzyka wystąpienia poważnego trzęsienia ziemi, bo aktywność sejsmiczna jest tu dużo mniejsza. Czasami odczuwalne są mniejsze lub większe wstrząsy (pamiętam jeden z 2005 r.), ale do tej pory nie było jakichś tragicznych konsekwencji.
Ja sie strachu najadlam ....
mam nadzieje ,ze wstrzasy wtore nie wyrzadza takich szkod .... :(
Czytaliście ten artykuł??
Jestem naprawdę wstrząśnięta. Czy we Włoszech życie ludzkie jest cokolwiek warte??? Czy liczą się tylko pieniądze i pozory??
Wiedziano o nadchodzącym trzęsieniu ziemi... te 92 osoby MOGŁY NADAL ŻYĆ!!!
Potworny nieludzki kraj...

http://wiadomosci.onet.pl/1947966,12,item.html
Ja czytalam ,ale kto wie czy to prawda ,chociaz z drugiej strony logicznie myslac ,skoro juz od stycznia byly odczowalne wstrzasy za kazdym razem coraz silniejsze ,to moza bylo sie domyslac ,ze moze wydarzyc sie tragedia ,ze moze jest to zapowiedz trzesienia ziemi ...
czesc ja mieszkam w ABRUZZO i tez w nocy mnie zbudzilo trzesienie polecialy lampki ,potem bylo jeszcze pare wsyrzasow strasze uczucie pozdrawiam
witam ja mieszkam w Rimini i około 22:30odczulem jak dwa razy zakołysało blokiem
ale to nic z porównaniem tego co stało się tam
Ja w Imoli tez poczulam ...
jest juz ponad 100 ofiar i 1500 rannych ;(
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 125
poprzednia |

« 

Brak wkładu własnego