Wiele języków!

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |
Jak długo uczycie się języków czy ktoś z was uczy się może japońskiego,czeskiego albo greckiego. Jeżeli tak to w jaki sposób. Ja chcę się uczyć któregoś z nich.Jeżeli macie jakieś pytania dotyczące sposobów nauki włoskiego,hiszpańskiego lub rosyjskiego to chętnie na nie odpowiem bo znam te języki. Włoski nawet perfekcyjnie. POZDRAWIAM!!!
niesamowiete .. słuchaj jak ty to robisz..wloski w 1,5 roku, 5 językow, wiesz to brzmi dosyc nieprwdopodobnie ... jaka jest recepta na tak szybkie nauczenie się języka? pewnie to zależy od indywidualnych zdolności ( w takim razie gratuluję geniuszu :) ale moze mógłbyś dać jakieś wskazówki uniwersalne ?

wiesz ja trochę nie dowierzam - nie chcę Cię obrazić , ale sam zrozum jesteśmy w necie tu wszystko można napisać..
no hey !!!Czy mozesz mi polecic jakies materialy do nauki jezyka wloskiego dla poczatkujacych, jakis system nauczania
moze jakies najpotrzebniejsze zwroty i slownictwoo!!W otatnich wpisach mam tez kilka zdan do tlumaczenia....pomozesz mi je przetlumaczyc!?.??
aha.........ja moge Ci pomoc w nederlandzkim!!hahahhaha!!!pozdrowka!!papap
wiesz.........im wiecej znasz jezykow tym szybciej ich sie uczysz!!!!!!
Sprawdzone!!!!!!!!!!!!!!!ciao!!
Języków obcych uczę się ponad 7 lat nie wszystkie znam perfekcyjnie,niektórych tylko podstawy. A co do uzdolnień to tylko kwestia dobrych chęci. Mój sposób na naukę:
-zacznij ją od zaraz kożystaj z samouczków,słowników,rozmówek,telewizji itp.
-kolejna ważna rzecz to systematyczność i zapał ucz się tylko tych języków które ci się podobają szybko się ich nauczysz bo sprawia ci to przyjemność.
Mni włoski pasjonował od lat.
Kocham ten kraj i język.Zobaczysz,że niewiadomo kiedy nauczysz się 5 języków.
Polecam kursy PONS'a ja też z nich kożystam dają świetne rezultaty. Oglądaj włoskie kanały,aby oswoić się z wymową.Kożystaj też z gramatyki bo jest bardzo ważna. Rozglądaj się po antykwariatach tam podręczniki i samouczki są o wiele tańsze a czasami wyglądają jak nowe.
korzystaj
Podstawy włoskiego.
SŁÓWKA:
a casa-w domu
amico-przyjaciel
ciao-cześć
ecco-tutaj
essere-być
grazie-dziękuję
buongiorno-dzień dobry
benvenuto-witaj
scusi-przepraszam
ODMIANA CZASOWNIKÓW
1.essere być
io sono
tu sei lui,lei,Lei
Podstawy włoskiego.
SŁÓWKA:
a casa-w domu
amico-przyjaciel
ciao-cześć
ecco-tutaj
essere-być
grazie-dziękuję
buongiorno-dzień dobry
benvenuto-witaj
scusi-przepraszam
ODMIANA CZASOWNIKÓW
1.essere być
io sono
tu sei
lui,lei,Lei e
noi siamo
voi siete
loro sono
Hm..ciekawe to co piszesz....ecco znaczy TUTAJ??? oj...mnie uczyli czego innego.
italianisto,
wiesz chyba masz rację , że powinnismy sie uczyc tylko tych jezykow ktore nam sie podobaja . ja 9 lat(w szkole) uczylam sie niemieckiego i nie potrafie zdania sklecic w tym jezyku, a wloskiego ucze sie 2 lata ( prywatnie i sama) i we wtorek zdaje mature pisemną z tego pieknego jezyka :)))

pozdrawiam
(nie moge sie doczekac kiedy sie zaskocze znajomoscia pieciu jezykow:)))
Z włoskiego kożystaj z tego drugiego wpisu bo pierwszy jes niedokończony. Liczę na to samo po niderlandzku.
nie no to sa chyba podstawy podstaw podstaw :)
ja tam slyszalam ze ecco znaczy oto
hmm
A czego Ciebie uczyli?
Tak ecco to znacyz oto a takie podstawy umie prawie kazdy kto choc troszeczke sie uczy lub slyszal o wloskim jezyku:P
cóż za poliglota-gawędziarz się nam tu uchował...
te podstawy...uch. Od kiedy ecco to tutaj???
A Pons to jeden z gorszych podręczników jakie mogłeś zaproponować. Seria "do wszystkiego, czyli do niczego". Może pomóc, ale zaden "italianista" nie zaproponuje jej jako bazy...
cóż za poliglota-gawędziarz się nam tu uchował...
te podstawy...uch. Od kiedy ecco to tutaj???
A Pons to jeden z gorszych podręczników jakie mogłeś zaproponować. Seria "do wszystkiego, czyli do niczego". Może pomóc, ale zaden "italianista" nie zaproponuje jej jako bazy...
No chyba nie zamieszczę tu całego kursu.
Ecco znaczy-tu,tutaj,oto np. Ecco il tuo quaderno-tu jest twój zeszyt
Ecco Mario-tu jest Mario
Zaproponuj coś lepszego!
PONS'a zaproponowałem jako materiał pomocniczy.Co do podstaw to zamiścisz lepsze. Najłatwiej krytykować. Podziel się swoją wiedzą.
in thuis-w domu
vriend-przyjaciel
hallo,czesc
hier-tutaj
zijn-byc
bedankt,dank u,-dziekuje
dag,Goedag- dzien dobry
tot ziens -do zobaczenia
ik ben
jij bent
zij is
hij is
wij zijn
jullie zijn
zij zijn

no jakies kilka slowek!!!!!!pozdrowkapapa
( tylko tak na marginesiku ;)
Czuwaj druhno! :) eee stare czasy hmm sentymentalizm :)))
Baza dla tych, którzy zaczynają "na poważnie":
1)"Mówimy po włosku" Kreisberg, De Fanti
2)"Język włoski dla polaków" Zawadzka
3)"La lingua italiana per stranieri" Katerinov
4)"Gramatyka j.włoskiego" Bruno Storni (gram+ćwiczenia)
i całe mnóstwo włoskich wydawnictw

Polecam omijać:
- "Ciao" Tylusińskiej (z powodu braku realizacji jakichkolwiek metodycznych założeń, wielki chaos, niekonsekwentność, brak logiki);
-wszelakie wytwory typu "Włoski w 4 tygodnie" "Włoski na co dzień.Mini kurs" ze względu na dużą ilość błędów i merytorycznych (typu fare la doccia) jak i metodologicznych.
Nie zamieszczaj całego kursu. Po co wprowadzać ludzi w błąd.
ecco il tuo quaderno=oto twój zeszyt
tu jest twój zeszyt=il tuo quaderno e' qua
ecco Mario=oto Mario
tu jest Mario=Mario e' qua
co do podreczników Zawadzkiej to powiadają, że żaden Włoch tak po włosku nie mówi jak u Zawdzkiej tzn w podrecznikach tych jest nienaturalnie gramatyka wyeksponowana , ale z drugiej storny mili państwo znam osobę , która ucząc się tylko z Zawadzkiej podreczników doktorat we Włoszech zrobiła , więc..
hmm
trzeba samemu spróbować ;)
hmmmm.....kto mówi o sobie, ze zna język perfekcyjnie, to....jest troche mało wiarygodny, ja uczę sie 3jezyków, i w trzech jezykach, potafię sie b.dobrze porozumieć,i równoczesnie gramatycznie, ale cały czas chciałabym wiecej, im więcej umiem tym wydaje się ze umiem mniej, nie wyobrazam sobie,aby móc powiedziec ze znam jezyk perfekcyjnie, dla mnie szczytem perfekcji jest zdominowanie przez ten jezyk w taki sposób, ze mysli się w tym jezyku..lub ma się nawet sny..., studiuje dwie fil., ale .......bedac na filologii, dpiero widzę ze tak naprawde jezyk to juz nauka do konca zycia..bo..przeciez nie jest on martwy, ciagle sie zmienia...., hmmm no i kwestia tez tego ile kto chce umieć, i jakie ma wobec siebie wymagania........, chyba nawet bardziej tego..;)
Nie powiedziałem,że znam włoski perfekcyjnie bo nikt nie zna języka perfekt. Znam tyle co przerobiłem z samouczków. Perfekcyjna znajomość miała znaczyć przerobiony kurs dla zaawansowanych.
i w tym miejscu mogli byśmy rozpocząć dyskusję na temat "Czy Włosi mówią takim jezykiem jakiego obcokrajowcy uczą się w szkołach?". Ano nie mówią. Nie mówią ani Zawadzką, ani Stornim, ani Dardano i Trifone...
Gramatyki nie da się "naturalnie" wyeksponować. A zaletą Zawadzkiej jest to, że zrobiła to w sposób bardzo przystępny dla osoby, która języka uczy się sama. I bez błędów merytorycznych.
Nie żebym się czepiała, ale zacytuję Cię Italiano: "Włoski nawet perfekcyjnie".
A zdanie "Perfekcyjna znajomość miała znaczyć przerobiony kurs dla zaawansowanych" świadczy o tym, jak Ty mało wiesz o językach...
O włoskim w szczególności (cytat: Ecco znaczy-tu,tutaj,oto np. Ecco il tuo quaderno-tu jest twój zeszyt Ecco Mario-tu jest Mario)

Nie gniewaj się. Ale nic tak bardziej mnie nie drażni jak ktoś "wyżej sr...niż d... ma".
Witam! Macie rację, książki Zawadzkiej są bardzo dobre.Ja też się z nich sama uczyłam i od 4 lat nie mam kłopotów z komunikowaniem sie we Włoszech.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |

»

Życie, praca, nauka