turystycznie

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 64
permesso to: przepraszam (jako ze chce przejsc, maja ustapic droge)

swoja droga ja tego triku uzywam od jakiegos roku bedac we wloszech:)

jak powiedzieć "prosto" (w znaczeniu nieskomplikowanie)?: facilmente
W siedzibie Szkoły Polskiej przy Vicolo Doria 6 B (przy Placu Weneckim - Piazza Venezia), znajdować się będzie punkt zbiórki dla osób, które się zgubią lub odłączą od grup zorganizowanych.
Kontakt telefoniczny ze szkołą - [tel].
jak powiedzieć "

prosto" (w znaczeniu nieskomplikowanie)?: facilmente
"semplicemente" - po prostu
Jeszcze jedno pytanie i proszę o szybką odpowiedź: czy w Rzymie o tej porze roku są komary?
Dzisiaj wyjeżdżam a dopiero mi się przypomniało że może ewentualnie warto wziąć coś od owadów...
Jeszcze nie widzialam ani jednego komara, poki co.
Le leggi piu' strane del mondo. E in Italia?http://www.wloski.ang.pl/forum/solo-italiano/191139 http://www.america24.com/news/e%E2%80%99-uscito-un-libro-sulle-leggi-pi%C3%B9-strane-del-mondo-con-tanta-italia
moczenie nog w fontannach kosztuje 150 eu ,za palenie w miejscu zakazu multa 275 eu..a jesli blisko jest dziecko czy kobieta w ciazy to multa wzrasta do 500 eu w Rzymie i Florencji nie wolno jeść ani pić na ulicy, siadać na schodach pałaców czy kościołów - złamanie zakazu grozi grzywną nawet 500 euro,
- w Wenecji nie wolno karmić gołębi - złamanie zakazu grozi grzywną pół tysiąca euro,
- w jednym z kąpielisk w pobliżu Rawenny nie wolno zatrzymywać się przechodząc wzdłuż brzegu.Nie wiem ile kosztuje nowy zakaz karmienia wrobli wPadwie..ile kosztuje multa wiec nie napisze :D:D
A w jednym miescie we Wloszech kobiety nie moga zakladac szortow, a jeszcze w innym klapek japonek, tez o tym kiedys czytalam. Swoja droga bardzo dobrze, ze sa takie wysokie kary. :) Ludzie powinni wiedziec, co maja robic a co nie.
Silva...komary nienawidza zapachu mandarynek..objadaj sie nimi:D...twoja skora musi pachniec mandarynkami
a paznokcie musza byc pomaranczowe od obierania mandarynek, bleee... lubie mandarynki, ale tego koloru na paznokciach juz nie!!!
Cytat: SettediNove
moczenie nog w fontannach kosztuje 150 eu ,za palenie w miejscu zakazu multa 275 eu..a jesli blisko jest dziecko czy kobieta w ciazy to multa wzrasta do 500 eu w Rzymie i Florencji nie wolno jeść ani pić na ulicy, siadać na schodach pałaców czy kościołów - złamanie zakazu grozi grzywną nawet 500 euro,
- w Wenecji nie wolno karmić gołębi - złamanie zakazu grozi grzywną pół tysiąca euro,
- w jednym z kąpielisk w pobliżu Rawenny nie wolno zatrzymywać się przechodząc wzdłuż brzegu.Nie wiem ile kosztuje nowy zakaz karmienia wrobli wPadwie..ile kosztuje multa wiec nie napisze :D:D

Żartujesz?

Dziękuję za wszystkie rady, przeżyłam i ogólnie było bardzo fajnie :) Na komary nie trafiłam.
..mam na zewnatrz okien mnostwo kwiatow doniczkowych...i przez jedno ono karmie golebie na sasiednim dachu niskiego budynku..w podziece golebie zalatwiaja mi sie czasem na kwiaty...by liscie byly ladne musze je czyscic..i wczoraj sie wystraszylam bo przeczytalam to:http://zdrowie.onet.pl/newsy/tych-ptakow-lepiej-nie-karmic-bo-mozna-stracic-wzr,1,4260046,artykul.html ..no ale te biedne golebie co dzien czekaja, ze sie pojawie w oknie ..z bulka w rece...serce mi sie rozdziera..co robic?????..bede czyscic me kwiaty w rekawicach gumowych.... a bulka dla golebi!:D
..literowki sorry .mialo byc :przez jedno okno
Ale to ma sie nijak do zakazu karmienia golebi w miejscach turystycznych, nijak tez do turystyki...
Ekhm... gołębie w mieście mogą być niestety mocno związane z turystyką - czasami ją utrudniają... :P

Jeszcze jedna rzecz o którą powinnam zapytać jadąc na beatyfikację ale zapomniałam: jak się po włosku wita osoby duchowne (jakiś odpowiednik naszego "szczęść Boże")?
na forum jak dotad jest jeden jedyny moderator i ma nick Lukar..i wcale nie jest z Bergamo tylko z Warszawy..co wiedza wszyscy fioletowicze..
Pardon? Od dawna wiadomo, ze pewna uzytkowniczka (mieszka w Trento, ale wczesniej byla dumna warszawianka) ciagle pisze nie na temat, wiec odpusc sobie...
moderator jet tylko JEDEN!
ktos z forowiczow ma niewiedze,ktore miasta sa turystyczne w Itali a ktore nie..hehehheeheh.. a malo tego czepia sie jak rzep psiego ogona i siedzi innym forowiczom na plecach bo nie ma wlasnego zycia..typowy trol albo..... zaburzenie borderline .....buhahahah..zalosne.. byc moze to taka typowa trauma postarabska. ROZSTANIE ..mozliwe ze i brak pikantnych arabskich przypraw w pozywieniu....
a swoja droga to mieszkalam i bywalam roznychkrajach Europy i Azjii ,roznych miastach Itali i Polski hehehehe
Postarabska? Skad Ty to wzielas? Nie bylam NIGDY z zadnym Arabem!
Ale co to ma do tego, czy karmilas golebie z budynku obok czy nie? Po co piszesz nie na temat? Chodzilo o kary za karmienie golebi W MIEJSCACH PUBLICZNYCH.

A moderator jest jeden, to chyba jasne, jak widac, ktos chce, zeby bylo ich dwoch buahahahahha
I mnie to g.... obchodzi gdzie bywalas i co robilas, watek jest o czyms innym.
edytowany przez gosiaBG: 05 maj 2011
jak masz tu wyszczegolniac informacje co do mojej osoby to nadam ci roboty badz precyzyjna i wyszczegolniaj dokladnie ..jak juz sie czepiasz to sie czepiaj dokladnie czyli dosadnie by nie byly niejasnosci ze sie nie czepiasz, ze naprawde o mnie piszesz,miej odwage i charakter byc dokladna i nie zaprzeczaj samej sobie ze cie g...obchodzi co robilam ..bo i tak bez przerwy wiszisz mi na plecahc i piszesz o mnie, slepi to widza ..wiec nie kłam
A volte è difficile capire una persona...............
Chyba mowisz o sobie buahahahah "jedna forowiczka", "ktos z forowiczow"...
Swieta sie odezwala BUAHAHAHAHHAHAHAHA
Dobra, synka polozylas spac? Na przyszlosc zajmij sie pisaniem na temat i czytania zawartosci linkow przed opublikowaniem ich :) To taka mala rada, powodzenia.
...la falsita' di alcune persone si sente anke quando stanno zitte.....Non mi CONOSCI?? allora fai SILENZIOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Jak sie skonczyly argumenty to sie zaczyna po wlosku... znam te chwyty, oj znam :)
zawsze robie to co chce i bede robila to co chce ,twoje slowa nic nie znacza jestes invisibile x me .ty mi jesc nie dajesz....i nie ty tu decydujesz co mozna pisac a co nie, jak ci cos nie pasi to zglos adminowi i nie siej fermentu... Chi ride degli altri lo fa per non piangere di se stesso ...prawda ragazzi?
non penso proprio :)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 64