Zakładam ten wątek jako apel do tych, którzy chcą studiować we Włoszech.
Czy zainteresowani pytający o kierunki, skorzystali z Googla? Poszukali w internecie stron uniwersytetów? Na tych stronach poszukali wiadomości na temat kierunku?
Czy zainteresowani pytający o opłaty, szukali informacji na stronie uniwersytetu? Czy przeczytali to wszystko co tam jest napisane(najniższa, najwyższa stawka, kiedy one obowiązują, itd)?
Czy zainteresowani pytający o stypendium(zwłaszcza pytanie: czy można dostać stypendium?) ponownie skorzystali z Googla? Na stronach internetowych uniwerku?
I czy przede wszystkim skorzystali z wyszukiwarki FORUM??
Ja chętnie odpowiadam na pytania, bo jestem bardzo w temacie, tak jak wiele innych osób, ale codzienne czytanie pojawiających się tych samych pytań daje do myślenia, że zainteresowani studiami we Włoszech po prostu nie szukaja sami informacji w internecie, tylko na forum, gdzie odpowiedź jest gotowa.
I mam tu na myśli tych, którzy zadają banalne pytania, typu czy tu i tam jest ten i tamten kierunek? czy dostanę stypendium(po raz 1000)?
Bardzo was proszę, poszukajcie sami, w ten sposób zobaczycie jak to działa, konsultując strony uniwersytetów zobaczycie trochę jak działa włoski system uniwersytecki, można poklikać tu i tam...
No i najważniejsze: czytajcie stare wątki na forum.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona