Erasmus 2007 Turyn

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 76
poprzednia |
Czesc wszystkim własnie zakwalifikowałam się na Erasmusa do Turynu i chciałabym dowiedziec się więcej o studiach w tym mieście. Czy ktoś był tam na Erasmusie, jesli tak proszę podzielcie się wrazeniami. Pozdrawiam ( moj wydział to Prawo i Administracja UŁ)
Relian nic ciekawego jak to we Włoszech.
Czesc inf, widze,że Ty nadal królujesz na forum;) cieszę się bardzo, ale przyznam, że Twoja odpowiedz mnie satysfakcjonuje ;) Chcialabym jakieś szczegóły usłyszeć... .Pozdrowionka
Relian a co można się nauczyć od Włochów co zawsze maja interes w tym aby Polki do nich przyjechały. Zwodzą na pokuszenie biedne naiwne rahmy które myślą że o facetach wiedza wszystko. Włosi zawsze będą pisać ze ich Uniwerki są najlepsze a to jest 2 liga Uniwersytecka. Pozdrawiam
Z tym się mogę akurat zgodzić, ale ja nie jadę tam wyłącznie w celach towarzyskich bo życie osobiste mam raczej'ustabilizowane';), a co do nauki to i tak dostaję nieźle w kość w Polsce więc trochę luzu nie zaszkodzi. Inf masz dla mnie jakieś praktyczne porady bo narazie mnie niczym nie zaskoczyłeś?! Powiedz mi coś czego nie wiem a co mi sie przyda...Pozdrawiam inf'a bo zawsze mozna na niego liczyć :)
www.bdp.it/socrates
www.programmaleonardo.net
www.conics.it/tempus.html
www.gioventu.it
www.europa.eu.int/comm/dg10/university/index_it.html
www.reclutamento.murst.it - strona poświecona zasadom rekrutacji na wszystkich włoskich uniwersytetach
www.esteri.it - włoskie MSZ
www.miur.it, www.murst.it - włoskie ministerstwa szkolnictwa wyższego i badań naukowych
www.offertaformativa.miur.it - lista kierunków i uczelni włoskich
www.istruzione.it - włoskie ministerstwo edukacji publicznej
www.europa.korba.pl - informacje dotyczące studiowania za granicą, przyznawania stypendiów, europejskich organizacji studenckich
ja planuje rozpoczac studia na uniwersytecie w turynie ale indywidulanie..
na wydziale litteratury i jezykow obcych
bylam w pazdzierniku tam, miasto wydaje sie przyjemne
(przynajmniej lepsze od zatloczonego Mediolanu)
Ciao to znowu JA ;)czy są jakieś osoby wyjeżdżające we wrześniu na Erasmusa do Turynu bo nikt się nie odzywa...czekam na kontakt moj mail: [email]
Ja byal na Erasmusie niby w Turynie ...hehe tzn okazalo sie to Campusem Politechniki turynskiej jakies 70km dalej w Alessandrii ale to tez byla niby Politechnika....Wiec mieszkalismy w Alessandrii i nie bylo nas duzo dwie Polki, Hiszan i Szwarcr ale bylo fajnie,Bylismy pare razy na imprezach Erasmusa w Turynie.... marzec - czerwiec 2004 bylo bardzo duzo Hiszanow... Imprezy byly fajne. Natomiast nigdy nie bypam na uczelni ...tylko raz w dziekanacie po odbior potwierdzenia ze bylam, zrobilam ....a bo ja tam pisalam prace magisteska hehe tzn robilam badania ;-)))co to miasta to tez jest spoko ide od Mediolanu oczywiscie ... pewnie i spokojniejsze... nawe w czasie Olipiady w tamtym roku bylo jakby puste ...ale natomiast kolejka do muzeum kina zawsze dluga... wlasnie polecam muzeum kina i winde ;-))))
mama tylko nadzieje ze wzrosly stypendia erasmusa i nie odstawiaja takiej porazki jak za moich czasow .. cale 150 na miesiac ...czyli za miesieczne stypendium moglymy wynajac mieszkanie hehehe...ale mimo wszystko mysle ze Warto ...zaprocentowalo to pozniej ... i od 1,5 roku pracuje we wloszech...powiedzmy w zawodzie heh...tzn na pocztaku bylo bardziej w zawodzie teraz troche mniej ale nie ejst zle ;-)))
hej , ja od wrzesnia jade na rok do turynu, wlasnie z erasmusa:), bylam w regione piemonte, w samym Turynie nie, ale moj kuzyn tez byl tam na erasmusie z medcyny i byl bardzo zadowolony. niestety potem wrcam konczyc ostatni rok w Londynie, ale potem wracam zeby dokonczyc studia w Turynie, tak czy inaczej. Co do stypendiow z erasmusa, to, nie sadzw zeby bylo to tylko 150 euro na miesiac, my mamy dostac ok 270 euro na miesiac. z tego co wiem, moja kolezanka , ktora pojechala do Pisy z Polskiego uniwersytetu dostala rowniez 250.ciao
za moich czasow bylo to 150 teraz jak zyje tu na codzien zastanawiam jak ja to przezylam heheh prawda taka ze duzo dolozylysmy to tego pobytu oj duzo duzo...ale udalo mi sie wrocic z 6 kg wiecej ... hehe tez nie wiem jak to zrobilam ...tz wiem weglowodany ja nie jestem stworzon do makaronow i pizzy na codzien ... jest to dla mnie wrecz nie do pomyslenia ze jedzac na lunch np makaron moglabym wrpocco do domu wieczorej i wrąbac nastepny makaron...tedy tak bylo heheh bo mialysmy magiczne karty do estauracji , paru kajpek w Alessandrii i byly bardzo duze zniki wiecj oplacalo sie chodzic na pizze czy paste czy cos innego niz gotowac samemu mniej weglowodanowego w domu ;-)))))
chyba ze zapewniaja akademik ..ale 250 euro na miesiac to i tak granczy z cudem... ;-)))
oczywiscie ze to w dalszym ciagu nie jest duzo.. Mysle ze kazdy zdaje sobie sprawe ze musi dolozyc pieniadze, pracujac lub poprostu je miec jak sie jedzie na wymiane..samo mieszkanie , zalezy w jakiej strefie i jakim miescie sie mieszka kosztuje, wiecej niz 250 na miesiac. akademiki sa tansze ale jesli chodzi o turyn nalezy skladac podanie pol roku wczesniej, jesli kogos to interesuje. Pozdrawiam
a ja slyszalam ze akademiki sa przyznawane poprzez podanie o stypendium ktore sklada sie dopiero gdzies w sierpniu jesli starasz sie dostac na pierwszy raz
czesc jestem chuopiek wlochiem, ya szukam osobe dlaczego ya chce rozmawiac po polsku ale jest jezyk bradzo trudny!!!jestem zadowolony dlaczego idzieszie do turynie Erasmus!!sono molto legato ai mie amici polacchi!! se avete bisogno di aiuto es trovare casa albo informazioni su Torino, scrivete su [gg]
moja imie jest Giacomo
giacomosky a ja jestem świeta teresa. ciekawe czy polujesz na jakś ofiarę nową)))
czesc Tereza jestem Giacomo, niestety rozumiem tilko troche po polsku, ty mowisz po wloksu??dlaczego ty jestesz ciekawszka??:)
Giocamo czy ty przypadkiem nie masz na imie HUGO????????
nie aga jestem Giacomo i moja imie jest Giacomo, dlaczego??? Aga ty mieszkasz w turynie??
papap
Heh widze że sławą swą jakże wątpliwą HUGO poszedł w świat!
Co do Turynu..strona organizacyjna erasmusa w turynie jest fatalna, studia raczej nie rozwijają, ale i ja jestem tutaj na "przerwie wakacyjnej". Natomiast turyńczycy są bardzo zamkniętym,hermetycznym społeczenstwem, czasem ksenofobicznym-więcej otwartosci i ciekawosci tego co obce spotkałam na południu Włoch. Trudno to o prawdziwy włoski klimat jaki zapewne gdzies Ci się marzy i zapewne marzył tym co wybrali Włoch jako miejsce swego erasmusa.ale każde miejsce ma swój urok..Polecam koniecznie szukac miejsa w akademikach!!!Ceny mieszkan,akademików to jakies 260-300 euro na miesiac(czemu ja dostaje 220..????)ceny hmm dośc wysokie...
Pozdrawiam z Turynu
patallan. hej! co studiujesz w Turynie?, jestes tylko na 3 miesiace czy pol roku? hmmm jesli chodzi o miasto to wiadomo, ze w tej czesci wloch jest inaczej niz na poludniu, nie ma porownania i kazdy musi zdac sobie z tego sprawe, poza tym tez nie jedziemy w koncu na wakacje:)Patrzylam na akademiki i z informacji , ktore zdobyl moj chlopak, nie ma tam inetrnetu:( pokoje sa albo podwojne, do dzielenia z 2 osoba, lub pojedyncze i z tego co powiedzieli pokoje zostaja przyznawane losowo. Jesli ktos trafi na podwojny, to losowo bedzie mial tez osobe w podwojnym.. pokoje sa mikroskopijne..Mysle ze jak ktos jedzie na pol roku to da sie przezyc.. na dluzej nie sadze. Przynajmniej ja osbobiscie nie chcialabym dzielic pokoju z innymi osobami a juz na pewno nie obcymi. Co wiecej nie mozna przyjmowac znajomych, np. rodziny gdyby chcial ktos przyjechac, najwyzej mozna zglosic to pisemnie i wtedy moze pozwola..
Dlatego tez ja np. zdecydowalam sie szukac jakiegos mieszkania.ehhh .
Jak drogi jest tam transport??? i czy trudno jest znalezc prace na 2-3 dni..max? Pracujesz? pozdrawiam, ciao ciao
ciekawe tylko gdzie tych ksenofobicznych turynczykow znalezc :D
sami naplywowi: Puglia, Calabria, Sicilia...
bilet miesieczny na kom miejską dla studentów 16.50 (nie wiem czy mogę,ale dodam,ze kontrola to albo rzadka alo łatwo rozpoznawalna:)))Na pociągi nie ma zniżek i kontrola gwarantowana!!:))
hej wiec Ty podales ceny autobusow???
biletow autobusowych:D
Hmm no to cudownie nie ma internetu w akademikuuu, to dopiero porażka.Wie ktos może orientacyjnie ile kosztuje mieszkanko do wynajęcia jakies skromniutkie dzielone przez dwie osoby;) Wiecie nawet u nas Polsce mamy internet w akademiku...nie skomentuję tego...Jedzie ktos na wydział prawa??
No i jeszcze jedno czy kroś moglby przedstawić bardziej optymistyczną wizję Erasmusa w Turynie ;)Pozdrowionka
Srednio 250-320 ,ceny mieszkan nie różnia sie dramatycznie od akademików,zwłaszcza po sezonie grzewczym.Na mieszkaniach internet jest, w akademikach też!Poza tym wiele hot spotów:)
Oj,nie martw sie-w Turynie jest wieeeele ciekawych rzeczy do odkrycia!!!Niejedno Cię zaskoczy zapewniam cię:)A i jeszcze jeden pozytyw-stołówka-obiadek-do najedzenia sie za 1.30,i do przejedznia sie 2.10 :)Bliko w góry .blisko nad morze,wiele niesamowitych miejsc do zobaczenia.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 76
poprzednia |

« 

Programy do nauki języków