Cytat:
Co to znaczy byc w p-ej grupie?
Ogolnie mowiac jest kilka fascii. Pierwsza oznacza najnizszy przychod na czlonka rodziny, ostatnia najwyzszy przychod na czlonka rodziny. Na Lingue w Bergamo jest tak, ze majac I fascie placisz 400 euro na rok za studia + 18 euro drugiej raty. ktora zalezy od Twojej fasci. Ja spokojnie bylam w pierwszej, ale nie dostalam stypendium.
Test di autovalutazione - to masz szczescie, bo teraz ja mialam obowiazkowy i na 750 ludzi nie zdalo 130, w tym Wlochow!
Ja tez myslalam, ze bede miec t. di valutazione, ale jak glebiej spojrzalam w strone uczelni to jednak zrozumialam, ze jest to wazny test wstepny.
Cytat:
dochody tez nie moga byc za niskie, gdyz wtedy mowia, ze nie masz kasy na studiowanie?
Nie jest tak, przynajmniej u mnie, niestety. Jesli jestes studente indipendente (czyli jesli masz stalu dochod ponizej ilus tam euro na rok), oznacza, ze sam sie utrzymujesz i nie potrzebujesz zadnych zaswiadczen od rodzicow czy od osob, z ktorymi mieszkasz. Tylko Twoje. Tak mi sie wydaje, bo inaczej to nie byloby logiczne.
.
Cytat:
z 10 pytan trzeba miec poprawnych 8 (wlosi z 15 - 10)
U mnie prog to bylo 33%, 11 pkt na 30 pkt minimum, ale bylo trudne. Ja na szczescie przebilam sama siebie i dostalam 75% :P
Cytat:
nie bedzie latwo, gdyz jest to tekst literacki a do niego "haczykowe" pytania.
Teksty w tych testach sa zwykle tekstami zaczerpnietymi na zywca z podrecznikow, z jakich uczy sie na uniwersytecie, ale niekoniecznie z Twojego wydzialu. Na I egz mialam tekst o tearze, a teraz o antropologii. Podaj mi linka do przykladu testu di autovalutazione z Uni Firenze, poczytam sobie, jak chcesz to moge podac Ci ten z BG.
Jesli chodzi o materialy, to polecam Ci ksiazke, ale nie wiem, czy ja dostaniesz we Florencji, bo napisala ja moja nauczycielka z uniwersytetu ;) "Il viaggio nell'italiano" z Loeschera, autorka to Rosella Bozzone Costa i Monica Piantoni. Jesli chcesz moge Ci ja odsprzedac. Procz tego ja uczylam sie tez z "Manuale di scrittura" Gatta Pugliese. Tez mam te ksiazke. Pozdrawiam. :)