nauka wloskiego.powaznie jest zle???

Temat przeniesiony do archwium.
61-86 z 86
| następna
ale matura na 6 to nic w porownaniu z tym ile trzeba sie uczyc po maturze aby opanowac jezyk biegle.... studia nawet na to nie wystarczaja....
matura nigdy nie byla i nie bedzie ocena prawdziwych umiejetnosci.... zalezy od szkoly nauczycieli, niekiedy rzecywiscie umiejetnosci sie licza, ale jest to tez kwestia szczescia i przypadku itd....
Masz racje, studia nawet nie wystarczaja zeby opanowac biegle ten jezyk, bo nie masz stycznosci z jezykiem, najlepiej wyjechac...
Ja wyjechalam rok temu (wczesniej nie znajac jezyka), teraz nie mam wiekszych problemow z j. wloskim... Owszem bylam na kursie 5 miesiecy www.ideaverona.com i wydaje mi sie ze niektore osoby po 4 latach w liceum umieja tyle co ja po 5 miesiacach, ale nie ma co porownywac, chcialam poprostu udowodnic ze zeby najlepiej opanowac jezyk trzeba miec z nim kontakt i najlepiej wychechac :) chociaz na miesiac...
Mam problemy z gramatyka, ale to wynika z mojego lenistwa, poprostu rzadko do niej ostatnio zagladam...
A zeby powiedziec cos szybciej latwiej powiedziec to niedokonca gramatycznie...
Pozdrawiam was, i zycze powodzenia w nauce tego jezyka
Ewa [gg]
Ezetka a ile masz lat?
20
Wloski nie jest trudnym jezykiem duzo latwiej nauczyc sie Polakom wloskiego niz Wlochom polskiego. TEn jezyk jest melodyjny dlatego slowka latwo wpadaja w ucho. A gramatyka? Jest duzo prostsza niz w polskim ale trudniejsza niz w angielskim. JA po dwoch miesiacach intensywnej nauki umialam juz ten jezyk na poziomie podstawowym informacyjnym. NAprwde polecam ten jezyk!!!!!! Pieknie brzmi!!!!!! KAzdy sie moze go nauczyc!
ciao! nie martw sie, wloski do poziomu srednio-zaawansowanego nie jest trudny... jezeli masz predyspozycje, to mozna sie szybko nauczyc tego jezyka. Ja po roku studiowania na italianistyce we wroclawiu, mowilam w miare plynnie. po 2 latach przenioslam sie na studia do Rzymu i nikt mi nie wierzy, ze znam wloski dopiero od 2 lat!
Zgadzam sie, mam sluchaczy zdajacych cils, obecnie celi A2 po 120 godzinach kursu. Pozdrawiam wszystkich uczacych sie jezyka wloskiego i milosnikow Kultury Wloskiej.
Mam prosbe Czy mozecie podac adres jakiejs stronki na ktorej jest fajny program do nauki wloskiego. Chce w koncu zaczac, a że nie mam zbędnej kaski musze radzić sobie sama, więc będę szlenie wdzieczna za informacje
PS: prosze prosze prosze czekam z niecierpliwoscia. pozdrowienia dla wszystkich :))))
http://academic.brooklyn.cuny.edu/modlang/carasi/site/pageone.html
nie wiem czy o coś takiego Ci chodziło ,ale myśle ze coś tam znajdziesz:) pozdrawiam i zycze miłej nauki ;]
sama tez dopiero zaczynam:)
Cześć jestem studentką z Warszawy. Za 2 lata mam zdać egzamin z jakiegoś jezyka na poziomie certyfikatu(drugi poziom). Chcę się nauczyć bardzo włoskiego, więc uważam że to dobra motywacja aby zacząć.Czy moglibyście mi pomóc i polecić mi jakąś dobrą szkołę gdzie będę mogą się przygotować do tego egzaminu i nauczyć sie języka?(martwię sie też ceną takiego kursu ponieważ nigdy nie chodziłam na żadne kursy, ale teraz mogę przeznaczyc trochę stypendium na naukę) Tyle teraz róznych szkłó metod jestem w tym szystkim zagubiona. Nauka języków nie przychodzi mi z łatwością. Dlatego nie wiem jak z tą gramatyką będzie. Chęci ma wielkie i narazie chcę zacząć od jakiegoś kursu dla początkujących. Czy dobre są kursy w instytucie wloskim? Błagam pomóżcie z góry dziekuję
Bianca zgadzam się z Tobą!! Książka kiepska, podobna autorstwa pani wykładającej na italianistyce warszawskiej... ksiązka zresztą przyozdobiona podobnież zdjęciami jej i jej rodziny, ale nie o to chodzi, dużo błedow zwłaszcza w czytankach (np. insieme con, zamiast insieme a) i bardzo chaotycznie wprowadzona gramatyka.
A włoski tak jak ktoś pisał.. łatwy jesli komuś naprawdę zależy! im dalej tym staje się trudniejszy ale zamiłowanie do tego jezyka zdola przezwycięzyc trudności i mobilizuje!
Powodzenia wszystkim zaczynajacym naukę!!
czesc wam milosnikom wloskiego ja tez musze sie nauczyc wloskiego bo w zaczalem studia we wloszech a pierwsze egzaminy juz pod koniec stycznia a ja w polu z wloskim, troche sie ucze reszte na uczelni jak sie oslucham. Benvenuto a Italia!
odp:Co ty, tylko zacznij a rozkochasz się w tym języku. Zobaczysz- jest tak samo melodyjny jak polski.
Witam
Może znacie jakiś dobry kurs w Warszawie?
Przestaw klawiature na włoską
potrzebuje agres dobrej strony z gramatyka łoska m.in potrzenbyuje treściwego opisania le forme implicite!!!
a ile jest czasów we włoski??
KAPPALA! Z MOICH OBSERWACJI WYNIKA, ZE UZWYA SIE INSIEME CON, ALE ASSIEME A ... PRZYNAJMNIEJ TAK ZNALAZLAM W GOOGLACH ...
piszecie tutaj o predyspozycjach,. A jakie wg was powiniem miec człowiek predyspozycje zeby nauczyc sie dobrze jezyka
jeżeli chcesz znać moje zdanie to włoski jest bardzo łatwy jak używasz czasu teraź, i 2 przeszłych.tylko te nieregularane :-( trzeba wykuć.ja uczcze się na kursie od 3 lat ale bardzo nie systematycznie.jeżeli chodzi o książki to jako początkujący miałam UNO.dość fajna i powoli wprowadza gramatykę w takim zakresie jaki jest stopniowo potrzebny.ma drugą część - DUE, podobno ma już więcej tekstów.teraz przerabiamy Katerinova, gdzie gramatyka jest potraktowana kompleksowo - tzn. jak pass. pross. to wszystko, z odmianami, wyjątkami, zasadami itp.to książka dla ludzi, którzy juz coś wiedzą.to prawda, że praktycznie nie ma słownictwa, więc najlepiej sięgnąć po repetytorium.tam jest zawsze czytanka i lista słówek na wiele tematów.tylko niestety moja konwersacja leży, więc co z tego że znam remoto :-( a co do samego procesu uczenia - tylko systematyczność! życzę powodzenia bo jak Włoch usłyszy, że mówisz po włosku to od razu robi się milszy i mozna wiele spraw załatwić;-)) włoski jest naprawdę piękny. tak myśle
Co do predyspozycji ...to ulatwiaja nauke jezyka, dobra pamiec wzrokowa (pisanie) sluchowa( mowienie i rozumienie) elastycznosc narzadow mowy (dobra wymowa w jezyku obcym, wloski nie przysparza wielu problemow...ale inne...) sluch muzyczny-pomaga wylowic melodie jezyka...wloski jest bardzommelodyjny....No i jesli ktos mial np.problemy ze zrozumieniem zagadnien gramatycznych w jezyku poskim moze miec takie problemy w jezyku obcym...Ale rownie wazne sa checi i ciezka praca...
Moze jakis lingwista powie cos bardziej fachowego...
ja sie ucze 2 rok mieszkajac w rzymie i rozmawiajac w tymze jezyku , i jestem pewien ze dalo mi to wiecej niz jakiekolwiek ksiazki . trzeba przedewszystkim rozmawiac a potem jeszcze rozmawiac :) ..........
Ma ktos do sprzedania ksiązkę "Lingua Italiana per stranieri"Katerinov. ??? Taka na 3 lata , elementare e intermediao. To nie jest ani czesc pierwsza ani druga.
a czy wloski mna tez taka skomplikowana gramatyke jak łacina?? Bo jak tak to ja odpuszczam. Usze sie laciny i mam jej dosc. Wiejm ze jest duze podobienstwo w wymowie ( to akurat dobrze) ale jak z gramatyka??
Oj, lacina w sumie jt b.fair,bo tam sa reguly, do ktorych sie mozna stosowac. It natoniast ma zdecydowanie wiecej odstepstw od regul niz samych regul. Milo czytac, ze to taki latwy jezyk, latwiejsdzy od ang.czy frnac (w wymowie na 100%). Z pewnoscia, pierwsze 2 lata nauki to ciagle zakochiwanie sie w tym jezyku, tym bardziej, ze przy jakimkolwiek kontakcie z wlochami, mozemy spokojnie porozumiewac sie i wrecz zachwcycac wlsnymi sukcesami. Sama znam lacine, ang, franc, rosyjski, hiszp. i it stwierdzam, ze na pewnym poziomie nie ma trudnijeszego jezyka od it (wsrod tych mi znanych). Skladnia zdania zlozonego nie jt prosta, a congiuntivo (tryb laczacy) przerasta samych wlochow, wiec nie czarujmy, ze to takie proste. Do pewnego etapu jt czarujacy, potem zaczynaja sie schody. Ja nauczam i tlumacze w 3 jezykach (nag, franc, wloski) i uwazam, ze wloski jt najtrudnijeszy, ale i najpiekniejszy, wiec warto!!!!!
Hejka!Aktualnie przebywam we Wloszech i niestety znowu musze sie sama uczyc jezyka ,tak samo bylo z angielskim,bo mialam prace w Polsce w ktorej musialam umiec angielski i szef mi powiedzial albo sie nauczysz albo zegnaj praco....po okolo 4 miesiacach potrafilam luzno rozmawiac po angielsku a pozniej to juz stal sie dla mnie jak drugi polski .....cikawe jak bedzie z wloskim :)
Temat przeniesiony do archwium.
61-86 z 86
| następna

« 

Matura

»

Nauka języka