Jak się żyje Polakom w Turynie?

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 74
Lalko25, gdzie dokładnie mieszkasz? ja tydz. temu wrociłam z wakacji w turynie..i mam plany tam zamieszkać lub w okolicy kolo lipca/sierpnia...i miłobyło by poznać jakies osoby stamtąd...bo mój chłopak z którym planowałąm przyszłość i wspolne zamieszkanie chyba zmieniła zdanie i bede musiala liczyc tylko na siebie...
POzdrawiam

Marta
Witam!
Mieszkam jakies 20 min od centrum.Jak wspomnienia z wakacjii w Turynie?
Mnie to miasto bardzo sie podobachociaz tak naprawde mieszka od niedawna i jest jeszcze sporo miejsc do zobaczenia.Przykro mi z powodu chlopaka ale swiat jest pelen intetresujacych i ciekawych ludzi do poznania.
Pozdrawiam Cie goraco!!
Wspomnienia super miasto też fajne choc wiadomo ze nie moglam wszystkiego zobaczyc...ja mieszkalam teraz 2 tyg w samym centrum przy via Cavour.

jak chcesz pogadac to dam ci moje [gg]
czesc ja mieszkam w turynie.. ci sono polacchi a Torino?? naprawde?? ja chce mowisz po polsku dlaczego ja mowisz po polsku tilko troche.. potete aiutarmi??
moja mail jest [email]
hej
ja bardzo czesto jestem w torino bo moj chlopak tam mieszka.
fajne miasto, choc te kradzieze to sa ostatnio dosc popularne :(((

pozdrawiam!
zeby to ostatnio :> pol roku temu dwa rowery mi z cortile zamykanego brama rabneli... i to w spokojnej dzielnicy staruszkow... psiakrew
Czy ktos z Was ma jakiekolwiek informacje o buirach polskich w Torino?Wlasnie sie tu przeprowadzilam i rozpoczelam akcje "szukanie pracy" za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac. Bylabym wdzieczna za informacje i wskazowki.
Pozdrawiam!
czesc ja mieszkam w turynie od 3 miesiecy wszystko fajnie tylko brak mi porozmawiac po polsku z kims..najlepiej jakas dziewczyna...bo jak narazie to przebywam z moim chlopakiem i jego znajomymi:(((odezwijci e sie na mail [email]
a tak apropos' pogody ..czy to prawda ze wczoraj w torino bylo 27C* ????...cieplej niz na poludniu wloch??
hhehe to prawda, moj chlopak mieszka niedaleko turynu i chodzil wczoraj z krotkim rekawkiem...ehmmm... ja tez sie tam przenosze na caly rok w sierpniu. na 3 rok studiow...:)))pozdrawiam
czesc magda ecc... mieskasz w turynie?? fajnie!!! ja cche roszmawiac!! pisac prosze moja mail jest
[email]
pamitasz moja [gg] papa
Czesc lalka25,
moze mieszkasz w strone Villnova d'Asti. Szukaja tam kogos do biura export-import. ale musisz znac wloski. Ciao, Pola.
Czesc Pola!
Dzieki za informacje, wloski znam bardzo dobrze. Tez mieszkasz w Torino ???
Jak mi sie poszczesci zapraszam tradycyjnie po polsku na piwo((((((::::
Pozdrawiam!
Przepraszam znasz moze adres lub jakies namiary???
Z gory dziekuje!
czesc lalka25.
zglos sie jak najpredzej do Vediora w Moncalieri na via gioti czy jak sie tam nazywa ta ulica albo do manpower w chieri.
Witam Pola!
Dzieki za wskazowki. Mieszkasz w Torino?
Nie ma tu jakis biur posrednictwa pracy lub jakiegos biura Polskiego?
Pozdrawiam goraco!
czesc!!! ya mieszkam w turynie dlaczego perchè non rispondete??:(
jestem Giacomo
niestety nie mowisz dobzre po polsku jest bardzo trudny ma voi imparate velocemente l'italiano invece io non sono capace anche se lo studio da 6 mesi
sarei molto contento di sapere se in prov. di Torino si può parlare polacco :)
Czesc,
biura posrednictwa pracy sa tak jak w calych Wloszech, ale nie ma co oczekiwac, ze sa oferty z jezykiem polskim. Firmy, ktore wspolpracuja z polskimi lub maja siedziby w Polsce maja osoby w filiach polskich, ktore znaja wloski i angielski, dlatego malo kto dla biznesu polsko-wloskiego uzywa jezyk polski.
W Turynie jest Ognisko Polskie, ale to ognisko typowo kulturowe.
Mieszkam pod Turynem, ale zawsze czesto jestem w Turynie. Od Nowego roku tez szukam nowej pracy i jak dotad pracowalam w Turynie.
Czesc lalka25, powyzszy wpis byl dla Ciebie, no ale nie zauwazylam, ze pomiedzy Twoja wiadomoscia i moja odpowiedzia jak zwykle wcisnal sie giacomosky czy jakie sobie znow pseudo dal. Pa
Cześć Appolonia!

W sierppniu proponuje przeprowadzić sie na stałe do Turynu.
No i oczywiście tu pojawia sie problem praca...
Narazie skłądam pieniążki aby móc tak kilka miesiecy żyć i szukać pracy,i tu moje pytanie jaki czas średnio jest potrzebny do znalezienia pracy..to pytanie kieruje do wszystkich chcialabym sie dowiedziec po jakim czasie od przyjazdu do włoch znaleźliście prace...
Mnie interesuje praca w turystyce ze względu na moje wykształcenie: hotel,lotnisko,biuro podróży ale oczywiście inna praca tez wchodzi w gre:)
POwiedzcie jak to było z wami

POzdrawiam
czesc Dolcissima,

przyjezdzasz do Wloch, bo szukasz pracy? Jesli tylko po to, to widze wiecej ogloszen w Polsce niz tutaj. Wczoraj np. fajna praca w Krakowie na lotnisku. Fajna praca w ksiegowosci we Wroclawiu, ze znajomoscia wloskiego
Jesli przyjezdzasz z innych wzgl. to tez inaczej.
Ja tutaj mieszkam od prawie 3 lat i szczerze mowiac rynek pracy jest tutaj do kitu.
Eh prace w polsce mam nawet dobrą...ale już od kilku lat chce mieszkać we włoszech...przeszkodą były tylko studia ale teraz je koncze i moge marzenie spełnić...
Wiem że może być cieżko ale ja naprawde tego chce juz od paru lat i teraz gdy ten moment sie zbliża nie zrezugnuje z mojego marzenia.
Czasami trzeba zrezygnowac z czegoś co sie ma pewne dla swoich marzeń... itak zrobię.

A co do turynu to od ponad roku myśle wlasnie nad tym miastem, tez dlatego że firma w któej teraz pracuje jest "Piemontese" z siedzibami w Grugliasco ,collegno, rossana i dronero i gdyby sie udało mnie tam przenieść to było by super...ale jesli sie nie uda i tak pojade szukać na własną rekę pracy.

Mysłaląm wczesniej nad rzymem moim ukochanym miastem...ale boje sie że nie bedzie tam perspektyw pracy, no i mieszkania 2x droższe niz w Torino i zarobki mniejsze....

POzdrawiam

Marta
Witaj Pola!
Dzieki za informacje, widze ze doswiadczenia podobe jak moje.Czytalam o ognisku polskim.masz racje raczej kulturowe i raczej trzeba liczyc na siebie niz na organizacje czy biura posrednictwa pracy.
Pozdrawiam
Jezeli mialabys ochote kiedys do mnie napisac to podaje Ci moj adres emailowy: [email]
tez mieszkam jakies 20 km od Turynu...
o Poznaniakach tez sie ponoć mówi że są skąpi a to przecież nie prawda :-D
Mieszkam na rogu Corso Peschier i Pozzo Strada. Wlosi mowia, ze to raczej dobra dzielnica. Pomimo tego...
Witam, ja mieszkam w Rivoli czyli jakieś 10 min drogi do Ikea. Nie pracuję ale mam nadzieję że coś znajdę. Jesli miałby ktoś ochotę się spotkać to byłoby mi miło. Pozdrawiam!
witam ! my mieszkamy + peschiera / trapani pozdrowka !
ja mieszkam niedaleko piazza sabotino..lol
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 74

« 

Życie, praca, nauka