kierunek ---> Catania

Temat przeniesiony do archwium.
61-78 z 78
| następna
no tak wszystko pieknie i cacy..ale tam sa tabuny wloskich precari..wiec co taka precaria ma robic?..lezec i pachniec? bo przyjezdza emigrantka co chce uczy?..One tez chca uczyc,chca pracowac by zarabiac na zycie i oplaty.Uwazam ,ze optymistyczne myslenie tu duzo nie da..szczegolnie na Sycyli..szczegolnie w dol od Rzymu!..Chociaz tam wszyscy mysla pozytywnie /no to maja tak jak maja.Wejdz na strone Repubblica wrzuc w ich wyszukiwarke slow klucz:precari i doinformuj sie o problemie np: http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2009/10/11/scuola-braccio-di-ferro-sui-precari.html http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2009/09/06/precari-la-sicilia-paga-quanto-tutto-il.html
sette kto chce to prace znajdzie zylam 9 lat na Sycylii to wiem jak jest z praca i szczerze to w hotelarstwie zarabia sie wiecej jak na polnocy!!!
Martunia & Sreberko - MILLE MILA GRAZIE! :) Dzięki tamkim ludziom, jak Wy, nadzieja jeszcze we mnie nie zginęła :) Orientowałam się co do uczenia w prywatnej szkole- jest taka mozliwość :) mogłabym tez uczyć angielskiego, więc chyba jednak uderzę w tę dziedzinę. Jeśli do czasu mojego przyjazdu sytuacja diametralnie się zmieni- wezmę się za hotelarstwo :) być może uda się znaleźć też jakiś dodatkowy kurs,ażeby się dokwalifikować ;) np. przewodnika po CT, etc... Jestem dobrej myśli! :)
Pozdrawiam Was ciepło! :)
Mozesz oczywiscie uczyc angielskiego w prywatnej szkole ale JEZYKOWEJ. W prywatnej szkole typu liceum uczyc nie mozesz gdyz nie masz uprawnien. Pozdrawiam
PS ale i tak nikt Cie nie wezmie gdyz nie jestes madrelingua. Wlosi chca tylko takich, smutna prawda.
julie: orientowalam się już w tej sprawie i niestety- mylisz się :) pozdrawiam!
Najpierw pojedz tam, znajdz prace, a potem mow czy ktos sie myli, czy nie. Oczywiscie zyczymy powodzenia, ale sytuacja w Catanii jest trudniejsza niz gdzie indziej.
zrozum ze do nauki w szkole nie masz uprawnien, dyplom polski nie jest uznawany, do pracy w szkole potrzebny jest jeszcze sisis kurs, cos takiego jak nasz kurs metodyczny jednak nie wchodzi on w zakres studiow jak w pl.maja go niby zniesc.pozniej wpis do graduatorio, czekanie na konkurs, supplenze i zanim dostaniesz etat moze minac i kilkanascie lat.ogromna wiekszosc nauczycieli nie ma etatu i do emerytury zyje z zastepstw. w szkole prywatnej latwiej o zastepstwo a nawet o supplenza annuale ale bez nostryfikowanego dyplomu (w praktyce to powtorzenie studiow) zadnego zastepstwa nie dostaniesz.
proponuje orientowac sie, ale tutaj na miejscu.aha dodam jeszcze ze mieszkam w katanii i jestem nauczycielka angielskiego i jakolwiek chcialabym sie mylic, faktow nie zmienisz. pozdrawiam
kryzys jest wszędzie, nawet tutaj... oczywiście raz większy, raz mniejszy. zawsze jest jednak jakieś wyjście! to moje 'zorientowanie się' nie jest tylko czysto teoretyczne- praca już załatwiona, więc dziewczyny, zamiast zniechęcać, dodałybyscie otuchy. A jeśli jest Wam aż tak ciężko w CT- proponuję zmienić ją np. na Milano- tam łatwiej o sensowne zajęcie. In bocca al lupo!
nie chodzi o kryzys tylko o przepisy, kto i o jakich uprawnieniach moze uczyc w szkole na terytorium republiki wloskiej.pracy nie da sie zalatwic.na stanowisko nauczyciela jest konkurs publiczny ale okej upieraj sie dalej.my tu w katanii pewnie malo wiemy. tylko tu mieszkamy i pracujemy.i niektore z nas przypadkiem w szkole.
konkurs publiczny..potwierdzam ,ktory to wygrywaja osoby z najwyzszymi notami..Mam sasiada,jego siostra skonczyla prawo..a ze nie dostala pracy w swoim zawodzie zglosila sie do konkursu i jest nauczycielka/ precaria w Modenie/ ..a pochodzi z Neapolu..i co dziwnego w zwiazku z tym ?.. a to ,ze np problemem dla ludzi zPolnocy ../ludzi takich jak Lega Nord/ jest to ze na Polnocy ucza dzieci nauczyciele z Poludnia..Faktycznie jest tu mnostwo precari...Tlumaczenie jest jedno..ucza w szkolach ci co wygrywaja konkursy..czyli ci co sie lepiej do konkursu przygotowali,mieli lepsze noty na studiach....a dalej to Julia objasni..bo widze ze jest dobrze poinformowana
najprostsza rzecz to wrzucic w google slowa kluczowe:Concorso pubblico per insegnanti ,znajdziesz np to http://62.77.63.181/isn_istruzionesicilia_it/wai/default.aspx
...moze sie przyda :Come si diventa insegnante: le nuove regole
Il ministro dell'Istruzione, Mariastella Gelmini, ha presentato il nuovo regolamento sul reclutamento e la formazione dei nuovi insegnanti, che prevede un anno di tirocinio dopo l'università e nuove assunzioni soltanto in caso di necessità. http://www.studenti.it/superiori/scuola/nuovo_regolamento_insegnanti.php Come entrare nella scuola come insegnante? http://it.answers.yahoo.com/question/index?qid=2[tel]AAcWAsn
HEJ.CZY NADAL JESTES W CATANI.MAM NA IMIE MARTA I OD ROKU MIESZKAM W CATANI.CZUJE SIE SAMA BO NIE MAM ZADNEJ POLSKIEJ KOLEZANKI.ODP
Witam dziewczyny!!:) milo by bylo porozmawiac z kims kto ma podobna historie do mojej.. a widze ze was tu nie brakuje:) milosc do makaroniarzy.. niechec do Catani;) chec poznania przyjaciolek... ja swojego poznalam w Anglli... juz dwa lata pomieszkujemy razem.... raz na Malcie przez pol roku... potem Francja... ( jego praca = ciagle wyjazdy!!) no ale dom jest na Sycylii i w koncu trzeba sie tam osiedlic.... choc niechetnie to robie.. jezeli mamy byc razem.. taka bedzie kolej rzeczy... czekam na [gg] pozdrawiam Julia:)
dzejsi a masz skype?
serplot masz moze skype?
Msza św. w Katanii 2 grudnia o godzinie 16.00 w kościele Salezjanów (Istituto Salesiano), via V. Giuffrida, 208/A w Katnii zostanie odprawiona msza św. w języku polskim. Po mszy odbędzie się spotkanie świąteczne, podczas którego wszyscy obecni będą mogli podzielić się opłatkiem. Organizatorzy zapraszają wszystkich po mszy św. na poczestunek.

Stowarzyszenie Kulturalne Amici dell’Europa
Temat przeniesiony do archwium.
61-78 z 78
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia