Od 11/04/07 zniesiona bedzie CDS

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 162
ktos napisal ze do zameldowania potrzebne jest ubezpieczenie, jesli takowego nie mam, bede miala problemy? znaczy ze musze sobie wykupic ubezpieczenie prywatne (myuslalam polise w PZU), bo karta europejska mi nie przysluguje, i na jak dlugi okres, na miesiac, dwa czy wiecej, czy ktos wie jak to jest?
Mysle ze w twoim wlasnym interesie jest posiadanie ubezpieczenia ..w razie czego..nieszczesliwego wypadku czy naglej choroby,uwierz mi nigdy nic nie wiadomo....mysle za mozesz zalatwic -dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w NFZ ,dostaniesz plastikowa karte taka sama jak maja Wlosi- Europea Tessera Sanitaria (blekitna)-czyli karte europejska.oplata mies ok 254 zl,mozesz zaplacic za kwartal i dostaniesz od razu na 3 mies.Ta karte glownie honoruje sie w EU
tak wiem ze ubezpieczenie jest niezbedne, lecz ja nierozsadnie nie wykupilam go sobie.... teraz poczytam o tej karcie nfz
z drugiej strony jesli sie zamelduje we wloszech, bede sie ubiegac o ubezpieczenie panstwowe we wloszech, dlatego nie chce placic prywatnie w Polsce, ale jeszcze nie wiem jak to dziala
wydaje mi sie ze karta nfz to zbyt skomplikowana rzecz, musiala bym doplacic za caly okres wstecz ktory byl bez pokrycia ubezpieczeniewego
Tak,musialabys..zrob tak..po cichu w Itali wynajmij mieszkanie np.residens czuli w rezydencji,majac zrejestr,przez wlasciciela umowe najmu i zplacony po polowie przez was podatek od tego najmu ok 140 eu postarasz sie o carte idenitia w Comune.zrejestruj sie jako bezrob w Italii i z tym do ASL sprobuj isc po wloskie ubezpiecz. jako poszukuj. pracy zrejesrtr. w Centro Impiego w Itali masz prawo do wlosk.ubezp.Czy ja czegos nie pokrecilam? moze ktos cos nam podpowie?
no wlasnie tak mysle zrobic, zarejstrowac sie w wloskim posredniaku, zastanawiam sie czy zeby zameldowac sie beda wymagac ubezpieczenie czy tez nie... bo z tego co pisza terzeba go miec, tak czy inaczej jak tylko bede mogla to przejde sie do urzedu miasta i sie wszystkiego dowiem
A jak to wygląda z innym ubezpieczeniem?? Np. ja mam w tej chwili karte Euro
Wiesz Papera do zameldow. potrzebujesz paszport i umowe o wynajem mieszk. i to mprzdstawiasz w Anagrafie, i dalej juz wiesz..robia ci wloski dowod osob. i idziesz do Centro Impp.
Gosia8, niestety mowisz o przepisach sprzed 11/04/2007 - obecnie obywatele UE, aby sie zameldowac, musza przedstawic dokumentacje, o ktorej pisalam wczesniej. procedura zostala zmieniona, wiec nie wystarczy paszport i umowa najmu mieszkania.

Co do ubezpieczenia, to jest ono wymagane - moze to byc polska lub wloska polisa ubezpieczeniowa (rowniez karta Euro26 World, bo to tez polisa - wustarczy wydrukowac sobie ze strony Euro26 zasady ubezpieczenia, jest tez plik w jezyku wloskim), dobrowolna rejestracja w ASL (za oplata) lub karta EKUZ.
Witam wszystkich forumowiczow,wlasnie wrocilem z Comune.Dzisiaj mialem odebrac CDS ale okazalo sie ,ze jeszcze nie ma (po 3 miesiacach oczekiwania)moze jutro powiedziala panienka z okienka.Chcialem wyrobic tez Carta Ident.ale pan( z okienka) zazadal paszportu i reziden.Poszedlem wiec zalatwic rez.jednak pani potrzebowala CDS ,pasp.Cod.fisc.a do tego jeszcze musze zaciagnac tego u ktorego wynajmuje lokal zeby cos tam podpisal tej przemilej pani .Z usmiechem na ustach wrocilem do domu ,pogoda piekna ,wloszki urzekajace tylko we mnie sie cos gotuje .pozdrawiam
jaka CdS chciales odebrac skoro juz jej nie ma, zgodnie z przepisami prawa, zreszta?:)
Pewuwu, wydrukuj sobie ustawe, o ktorej mowi ten watek oraz okolnik MSW i uswiadom przemile panie w Comune, ze nie ma juz CDS, ze maja cie zameldowac na podstawie swistka z kwestury (tego, ktory swiadczy, ze zlozyles papiery potrzebne do CDS) i Twojego oswiadczenia, ze nadal posiadasz "requisiti" przedstawione na kwesturze i juz. Nie pozwol, aby wszechobecna we Wloszech ignorancja wygrala.;-)
mozesz tez sobie wydrukowac sliczny druk zaswiadczenia z tej strony:
http://www.moduli.it/item.php/3377
i podsunac Pani pod nos,... moze im sie drukarka zepsula?;)
Pozdrawiam z FVG,bardzo chcialem odebrac moja CDS,w koncu czekalem na nia cale
6mscy choc wlasciwie do niczego nie byla mi potrzebna.Gotow bylem ja oprawic nawet w ramki,no niestety ,dzis jeszcze raz udalem sie do Comun. i wspanialomyslna Pani
piekna blondi (60letnia chyba)uswiadomila mi ze to tylko moje marzenie.Po kilku jej telefonach okazalo sie ,ze do resid.nic wlasciwie nie potrzebuje tylko tu podpis tam podpis i tylko czekac na wizyte panstwa wloskiego w moim domu.Tak naprawdeto oni sa zagubieni i nie za bardzo wiedza gdzie PL ,gdzie RO,pytali mnie nawet o nulla osta ,czy mam ,bo im sie wszysko miesza .W koncu chyba nie oprawie
mojej CDS a szkoda bo zdjecie bylo suuper.
No widzisz, a moje zdjecie jest beznadziejne i chetnie bym sie bez CDS obeszla... ;-)
mam baaardzo skomplikowaną sytuację życiową i kilka pytanek..sprawa wygląda tak:mój mąż nie jest obywatelem uni,mieszka we włoszech i kończy mu się pozwolenie na pobyt 23czerwca 2007. ponieważ jest tam legalnie od 2001,teraz chce wystąpić o CDS, bo nie chce kolejnego 2 letniego permesso.na swoje CDS papiery musi złożyć w maju..tylko co teraz ze mną i naszym synkiem?ja i synek mamy obywatelstwa i paszporty polskie i jestesmy z Uni, wiec nam mężowy wpis na jego CDS potrzebny jak zającowi gwizdek:/. chodzi o to by mąż otrzymał szybko swoje CDS.Natomiast jeśli do swojego wniosku o CDS bedzie musial dołączyć takze mnie i synka wtedy poczeka sobie na nie pewnie z 4mc...ja nie potrzebuje wogóle żadnych papierow ani meldunku we Włoszech,bo mieszkam z synkiem w Polsce do 2009.i co teraz?przecierz mąż nie może kłamać ze nie ma mnie i synka aby szybciej i prosciej bylo wyrobic mu CDS.ja meldunek mam w Polsce, nie mam jak się meldować we Włoszech bo nie mam tam pracy, ani środków na utrzymanie, ani nie mam mieszkania.mąż ma mieszkanie przyznane przez Aler i staramy sie o asegnio famiglire(E411). już mnie trafia szlag z tymi ich papierami i urzędami,a nie moge co miesiac latać do Mediolanu żeby to wszystko uporządkować. z kolei mąż nie jest najmilej postrzegany przez włoskie urzędy jako obywatel "nieunijny" i zastanawiam się co to będzie jak już na dobre tam polecimy z synkiem.skoro bedzie mi potrzebna praca do meldunku, a pracuje mąz a nie ja?
nie wiesz czasem na jak dlugo musi byc wyrobione ubezpieczenie? , czy jak wykupie prywatnie np. polise w pzu na 3 miesiace (tak jak europejscka karte zdrowia wudaja na 3 miesiace) czy mi to starczy by dokonac formalnoci?
(nie rozmawiajmy o kracie euro26 czy nfz bo mi nie przysluguja).

I jak wyglada sprawa w ASL? Przypominj jak mozesz ile kosztuje i na ile sie wyrabia?
Nie ma ustalonej "daty waznosci" ubezpieczenia, 3 miesiace wg mnie wystarcza w zupelnosci. Co do ASL, nie mam pojecia, ile to kosztuje i na ile sie wyrabia, bo nigdy tego nie robilam. Wiem tylko, ze istnieje taka mozliwosc.
Sprobuje podsumowac sytuacje, zobaczymy, czy dobrze zrozumialam.;-)

Wiec tak, Twoj maz (extracomunitario) mieszka we Wloszech, Ty i Wasze dziecko mieszkacie w Polsce. Twoj maz ma PDS od pieciu lat, wiec chce starac sie teraz o CDS (i slusznie). Pytasz, co z Toba i Waszym synkiem...

Skoro mieszkacie w Polsce, to nic.:-) Twoj maz nie moze starac sie o wpis do swojej CDS osob, ktore we Wloszech nie przebywaja, to przeciez nielogiczne. To ON chce papiery, nie Wy, Was tu nie ma, Was to nie dotyczy. To nie jest tak, ze osoba posiadajaca rodzine musi wpisywac ja do CDS - dzieje sie tak tylko w przypadku, gdy rodzina ta mieszka razem z ta osoba w Italii. To zadne klamstwo - tak na marginesie, twoj maz we wniosku zaznaczy swoj stan cywilny, ale nie oznacza to, ze ma Cie wpisywac do swojej CDS.

Piszesz, ze do 2009 r. bedziesz mieszkac w Polsce, ok. Kiedy zdecydujesz sie na przyjazd do Wloch, przez 3 miesiace mozesz przebywac na terenie Wloch bez zadnych formalnosci, z praca czy bez. Jesli pozniej znajdziesz prace, wystapisz o meldunek, przedstawiajac wszystkie potrzebne papiery. Jesli nie bedziesz pracowac, to prawdopodobnie Twoj maz bedzie musial wystapic o wpisanie Ciebie i Waszego dziecka do swojej CDS (ale powiem szczerze, ze nie jestem pewna, bo po raz pierwszy spotykam sie z tego typu przypadkiem; miejmy nadzieje, ze do 2009 r. przynajmniej gminy beda bardziej "oswiecone" [obecnie w urzedach panuje panika i ogolna niewiedza co do obywateli UE]...).

Na razie nie masz sie czym martwic!
wielkie dzieki, wlasnie tak planuje sobie zrobic, na 3 miesiace a pozniej sie zobaczy. Teraz jednak opowstaje inny problem, wlasnie wrocilam z comune i tam pewna pani nie wiedziala ze Polska jest w unii i mowila ze potrzebe jest Permesso UFFA ok po kilku dyskusjach z kolezankami i kolejnym patrzeniu na wydruk kraji nalezacych doi UE odnalazla jednak flage Polki widniejaca jak byk na samym srodku wydruku...
moj problem jest teraz taki, ze wyczytalam zeby zrobic rezydencje - a carico di un famigliare- nie koniecznie musi byc maz zona czy dzieci, ale tez wystarczy np. narzeczony ... kurcze moze sie myle, moze wiesz cos na ten temat?

no io poza tym panie mowily ze jak nie zrobie rezydencji to nie bede mogla zarejestrowac sie jako bezrobotna..
maja kupe wydrukowanych praw i w ogole sie nie kwapia by je przynajmniej raz przeczytac.
no nic bede musiala tam wrocic jak dostana oswiecenia.
>moj problem jest teraz taki, ze wyczytalam zeby zrobic rezydencje - a
>carico di un famigliare- nie koniecznie musi byc maz zona czy dzieci,
>ale tez wystarczy np. narzeczony ... kurcze moze sie myle, moze wiesz
>cos na ten temat?

Z tego, co wiem, to nie moze byc narzeczony/konkubent, a jedynie partner formalnie uznany przez wladze kraju pochodzenia (np. hiszpanskie malzenstwa gejowskie, belgijskie PACS itp.).

>no io poza tym panie mowily ze jak nie zrobie rezydencji to nie bede
>mogla zarejestrowac sie jako bezrobotna..

Nic o tym nie wiem, kiedy byla jeszcze CDS do rejestracji potrzebna byla wlasnie Carta di soggiorno, teraz naprawde sie nie orientuje.
Boze ale sie zamotalam, faktycznie chyba nie bede mogla sobie na razie zrobic rezydencji, ale tylko zglosic na komisariacie kto mnie gosci czyli moi znajomi, po czym bede mogla

sie zarejestrowac w urzedzie pracy jak o bezrobotna czy tez nie?
z dorogiejogiej strony jak bede uczeszczala na kurs regionalny powiedzmy np. kurs fryzjerski , ktory bedzie trwala ktoru trwa
np. 6 miesiecy, w tym wypadku dam rade wyrobic rezydencje ?bede w koncu tu przebywac ponad 3 miesiace... ?
wczesniej chcialam sobie wyrobic karte pobytu - attesa occupazione - i juz sie tego nie robilo czyli z tego wychodzi ze wystarczy miec adres zamieszkania i juz.
Problem polega na tym, ze aby sie zameldowac musisz wykazac posiadanie srodkow na utrzymanie. Jesli takie srodki posiadasz, nawet jesli nie pracujesz, to nie powinno byc problemu. Oczywiscie wszystko zalezy od urzednika.. ;-)
tak, z pieniedzmi nie powinno byc wiekszego problemu, dzikuje za informacje, teraz musze leciec. do "zobaczenia" . milego dnia:)
a wiec napisze co mi powiedzieli:
po 11 kwietnia nic nie musimy miec wystarczy ze polecimu do wloskiej gminy i zalegalizujemy pobyt tzn powiemy ze zostajemy tu dluzej niz 3 miechy to MuSZA dac nam dowod osobisty..bez zadnych cerygieli..i to wszystko..
...oczywiscie przedstawiajac odpowiednie dokumenty... To nie jest tak, ze zamachamy im unijnym dokumentem tozsamosci i automatycznie dostaniemy zameldowanie.;-)

PS. Ostatnio z przerazeniem podczytuje sobie fora wloskich gmin (glownie na stronie www.comuni.it i na stronie Servizi Demografici), pracujacy w gminach urzednicy sa kompletnie nieprzygotowani do nowego zadania i spanikowani. W sumie to az mi ich zal (choc glowe dam sobie uciac, ze i tak wiekszosc z nich nawet nie przeczytala nowych przepisow;-)) i mam tylko nadzieje, ze niezbyt duzo czasu zajmie im ogarniecie calego tego balaganu.
Wlasnie mam za soba wizyte w Comune :) jest dokladnie tak jak mowisz - pani urzedniczka stwierdzila, ze wlasnie dopiero co otrzymala wspomnialny wyzej dekret, ktorego wlasciwie to nie miala jeszcze czasu przeczytac dokladnie, w zwiazku z tym musze przyjsc za 2 tygodnie albo jeszcze lepiej pozniej i dac pani czas na zebranie wiadomosci, dokumentow, tudziez ochoty na pracy.... ehhh italia... pazienza
Witam,
Chcialbym wyjasnic pewna sprawe:
Mam podpisac umowe o prace (dokladnie "contratto a progetto"). Nie pracowalem wczesniej we Wloszech. Mam Codice Fiscale i dokument C/1 z Centro per l'Impegno.
Moj przyszly pracodawca chce odemnie "Permesso di soggiorno per motivi di lavoro" a mi sie wydaje, ze ja nic takiego nie potrzebuje, a tym bardziej jemu jest to zupelnie nie potrzebce.
Z gory dziekuje za odpowiedz (i).

pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 162

»

Życie, praca, nauka

Zostaw uwagę