Od 11/04/07 zniesiona bedzie CDS

Temat przeniesiony do archwium.
151-162 z 162
| następna
Zaciemnienie to raczej przeżywają włoskie urzędy.;-)
ja tylko zapytalam ile jest wazny taki dokument to mi pani odpowiedziala w taki sposob.mowila cos o przedszymywaniu dokumentow w comune i dziesiec tysiecy innych rzeczy wiec udawalam ,ze ja slucham-pieprzyla takie bzdury.przeciez w twaz jej nie powiem ,ze pieprzy bo juz nigdy wiecej nic tam nie zalatwie.ale serdeczne dzieki za pomoc.
Podaje ponizej adres strony internetowej, na ktorej zebrane sa przepisy prawne uaktualniane(leggi,decreti, circolari)i ogolne informacje dotyczace "cittadinanza".

http://www.meltingpot.org/

Nie wiem czy ten adres byl juz podany wczesniej na forum, ale zawsze lepiej jest napisac dwa razy, niz wcale :-).

Ja w przyszlym tygodniu mam zamiar wybrac sie do mojego Comune, wpierw po informacje (bo co kraj to obyczaj, a co Comune, to inne "prawo")a potem po meldunek, wiec zobaczymy.

Szczegolne pozdrowienia dla Dee :-)
Jeżeli jesteśmy przy przepisach chciałam zapytać o to, jak liczony jest okres pracy we Włoszech np poniżej roku i powyżej roku do stażu pracy i emerytury w Polsce?Póki co słyszę, ze mam przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego dokumenty i schowac dobrze w szufladzie, bo nikt nic nie wie (ZUZ,US)...
Martusiu, jeśli chodzi ci o info nt. emerytury, to już o tym kiedyś pisałyśmy:
http://www.wloski.ang.pl/Podatki_emerytura_dotyczy_wszystkich_18180.html
dziękuję,to forum to prawdziwy skarb
nie wspominaliscie o tym, wiec pytam... czy zeby zrobic residenze (potrzebna jesli sie przebywa dluzej niz 3 miesiace) nalezy przedstawic w comunie contratto regolare, czy nie jets potrzebny zaden dokument dot. zamieszkania? wystarczy podac, diciamo, jakikolwiek adres?
zalezy gdzie jestes..u mnie Comune tym juz sie nie zjmuje .Wszystko robi sie w CINFORMI czyli Centro Informativo per Imigrazione.A doszlo juz do tego ,ze od paru dni robia on line.Pracownicy CINFORMI posrednicza miedzy toba a Comune,jasne?..oni ci zalatwia ta residenze.Mozliwe ,ze w malych miejscowosciach jest inaczej.Prosimy o sprostowania.
rzym
ponawiam moje zapytanie o contratto regolare
tak na logike biorac,to raczej nie .Bo gdybys tak mzrobila to bylaby mozliwosc doreldowania sie byle komu do mieszkania, bez jego wiedzy i wszyscy ci Rumuni co mieszkaja w krzakach nad rzeka meldowaliby sie gdzie by chcieli bez zgody i wiedzy samego wlasciciela mieszkania?Pomysl sama.Ja robilam to z umowa o wynajem mieszkania.I to dawno.Po prostu idz do Comune i sie dowiedz,bo widze ze nikt ci nie odpisuje na to pytanie .Na pewno sa jakies wlasciwe regulacje problemu.U mnie robi to CINFORMI,Comune tym sie juz nie zajmuje bo tlumy sie pojawialy.zobacz www.cinformi.it
sorki za literowki,powoluj sie na decret nr 30 z 2007r.
Temat przeniesiony do archwium.
151-162 z 162
| następna

»

Życie, praca, nauka