Tishya
Co do obrony koleżanek itp.
Więc po co tu zaczęłaś pisać - nie wyraziłaś nawet swego zdania na temat artykułu?
Zresztą jak zawsze - piszesz ogólnikami, co najwyżej zaznaczasz, że wszystko jest względne itp.
Wyraź chociaż raz swoją opinie na jakiś temat - strach przed posądzeniem o generalizowanie?
A tak w ogóle > słowo to padło w poście "magia."
magia. 18 Lip 2007, 09:33 odpowiedz
Alez wiekszosc z Was generalizuje... po co wrzucac wszystkich do jednego wora?
Martha23- zgadzam sie z Toba w 100%.
Moja odpowiedź była jasna:
cors@ir 18 Lip 2007, 09:54 odpowiedz Zgłoś wpis do usunięcia
"Reportaż przedstawia Polaków/Polki w dobrym i w złym świetle.
Reportaż przedstawia Włochów/Włoszki w dobrym i w złym świetle.
Są podane przykłady pozytywne i negatywne - odnoszące się do ww. nacji."
Jakie znowu GENERALIZOWANIE - jeśli nie możecie/nie umiecie sytuacji ocenić,
nawet jeśli Wam "podana na talerzu" - reportaż - po co się wypowiadacie - wchodząc w głupie kłótnie.
Macie coś do powiedzenia na temat sytuacji pracujących Polaków we Włoszech?
Proszę bardzo!
Ale nie - nie można popuścić - dalej brniesz:
"przeprowadziles jakies badania, ze mowisz znow o wiekszosci? :-)"
Szczerze mówiąc - rozśmieszyła mnie Twoja bezsilność i w pierwszym odruchu chciałem odpisać:
"A Ty nie masz nic do roboty dzisiaj - tylko negować rzeczy oczywiste? :-)"
Stwierdziłem, że nie ma sensu - gdyż "trolling" sie zaczyna.
Następnie pojawił sie post deelayah stwierdzający że nie ma statystyk i ja generalizuję
- ogólnie w formie niby neutralny.
Lecz w nim było dane do zrozumienia, że mówiąc "większość" generalizuje się.
Ojojoj - to już trochę przesada - przesada z tym byciem "corect" -
czyli tak naprawdę nie mieć swego zdania na żaden temat - bo cię pod pręgierz postawią za generalizowanie.
Następnie napisała "magia." - wałkując dalej to "generalizowanie" - rozumiem sama zaczęła wczoraj ok. 9.30
No i mamy Twój "tishya" post - pełen ;-D / ;-) - na mnie wrażenia to nie robi (może na innych) - ale dobrze, wszyscy widzimy jaka "wyluzowana" jesteś ;-)
Wytłumacz mi więc - co Twoje posty wniosły do tematu oprócz obrony dziewczyn, którym to ja właśnie dałem do zrozumienia, że:
"na pewne rzeczy trzeba popatrzeć z dystansem aby je ocenić - nie tylko ze swojego obecnego punktu "siedzenia"
i oskarżając mnie o m.in "upraszczanie sprawy".
Ja - upraszczam? ehh - A Ty co robisz w tym temacie? - Jakie jest Twoje zdanie?
Tłumaczenie - że nie istnieje "Kółko Wzajemnej Adoracji" - KWA - bedę pisał w skrócie.
Zaczynasz nawet schodzić w tych tłumaczeniach poniżej swojego poziomu - m.in.:
"Zawisc o to, ze ktos sie przyjazni rowniez w realu, czy jak?;-)"
Co do tego nieszczęsnego: "większość..."
WIĘKSZOŚĆ sondaży / ankiet jest przeprowadzona na kilkuset/tysiącu osób.
Nikt nie wymaga aby były przeprowadzane na 30mln osób - więc daruj sobie tę demagogie:
"Gdyby tak bylo, wowczas bylabym sklonna potwierdzic: Cosi@r wie, co mowi."
Ja poznałem kilkaset Włochów/Włoszek przez dziesięć lat - różnych profesji, wykształcenia, wieku czy pochodzenia (nord, centro, sud i isole).
Oczywiście nie jestem jakimś ISTAT czy OBOP - ale dlaczego nie mogę wyrazic swego zdania ???
Bo ktoś na początku niefortunnie sie wypowiedział i rzucił banałem "Alez wiekszość z Was generalizuje... po co wrzucac wszystkich do jednego wora?" - rozsądku trochę.
Dzięki za radę co do: "wiekszosc Wlochow, ktorych poznalem postepuje w taki a taki sposob"
Po co tylko - żeby od kogoś "oświeconego" usłyszeć, że nie spotkałem tych ludzi co on spotkał itp ble ble
Mam swoje zdanie w kilka kwestiach i mam zamiar go przedstawić - ktoś ma inne? > proszę podać sensowne kontrargumenty - może mnie przekonają i zmienie swoje zdanie - proste.
Co do poznawania ludzi - oczywiście Twoja sprawa, więc nia masz co pisać w tym temacie ponieważ nie znasz TYCH ludzi i ich sytuacji.
Ale możesz spróbować! > Promocja!!!
>>>
Dziewczyny przeczytałyście reportaż? Wypowiedzcie się wreszcie na jego temat. Konkrety...
Zacznijcie przynajmniej... hehe
Zobaczycie jakiej paranoi dostaniecie, żeby nie być złapanym na co drugim słowie o generalizowanie.