Tu słońce świeci naprawdę

Temat przeniesiony do archwium.
91-96 z 96
| następna
Zgadza się, ale nie ma sie z czego cieszyć, że dżumę leczymy cholerą.
Ja się cieszę z tego że kobiety nie są skazane na padre padrone czy różnego typu drani i że umieją walczyć o swoją godność a nie z tego że są rozwody.
Wiem, ja się odnioslem do sensu wypowiedzi Giannim.
a to przepraszm
Marto ja bym zgodził się jednak z zdaniem ekspertów że 70% Polaków we Włoszech robi na czarno:
Włochy

Od 21.07.2006 włoski rynek pracy stoi dla nas otworem - Włochy są ósmym krajem dawnej Unii, który całkowicie zniósł restrykcje.

OPIS
Słońce, błękitne niebo, wino, spaghetti… po prostu Włochy. Świetnie miejsce na pracę zarówno stałą jak i wakacyjną. Kraj, w którym pracę możemy połączyć z wypoczynkiem. Włochy z pewnością mogą stać się miejscem docelowym dla miłośników śródziemnomorskiej kultury i klimatu. No i oczywiście pizzy, bo co jak co, ale chyba tam smakuje najlepiej.

RYNEK PRACY
Również włoski rynek pracy stoi dla nas otworem, a stało się to 21.07.2006 po oświadczeniu włoskiego ministra spraw wewnętrznych Giuliano Amato. Włochy są ósmym krajem dawnej Unii, który całkowicie zniósł restrykcje dla nowych członków na swym rynku pracy. Dodatkowo rząd włoski postanowił zwiększyć o 350 tysięcy kwotę pracowników z zagranicy. Jak widać liczba jest zdecydowanie obiecująca i pozwala zakładać, że w ojczyźnie pizzy, możemy bez problemu znaleźć wymarzoną pracę. Zdecydowanie najlepiej szukać pracy w paśmie od Rzymu na północ kraju. Powodów jest kilka, przede wszystkim dużo łatwiej znaleźć odpowiednie zatrudnienie. Ponadto zarobki są wyższe, względem południa, gdzie bezrobocie w niektórych regionach sięga nawet 15%.

SPRAWY FORMALNO – PRAWNE
Pierwsze zadanie, jakie nas czeka to znalezienie pracodawcy, a następnie wysłanie wniosku do Regionalnego Urzędu Pracy (Direzione Provinciale del Lavoro).

Jeśli chodzi o wniosek/podanie to na pewno musi zawierać:
dane osobowe pracodawcy (kserokopię ważnego dokumentu tożsamości/pozwolenia na pobyt stały we Włoszech),
dane osobowe potencjalnego pracownika (wraz z kserokopią ważnego paszportu),
proponowane warunki zatrudnienia (uzgodniona umowa, kwalifikacje i poziom zatrudnienia, miesięczne wynagrodzenie brutto, liczba godzin pracy, miejsce zatrudnienia, typ umowy),
umowę o pracę.

POSZUKIWANI PRACOWNICY
Najłatwiej pracę we Włoszech będziemy mogli znaleźć przy pracach rolnych. Głównie czekają na nas miejsca pracy w winnicach oraz przy zbiorach owoców i warzyw. Łatwo znajdziemy zatrudnienie w prostych usługach tj. zakłady fryzjerskie, sprzedawcy w sklepach. Inne możliwości to opieka nad dzieckiem czy praca w gastronomii. Absolutnym hitem eksportowym są oczywiście nasze pielęgniarki, które mogą liczyć na najlepsze warunki.

ZAROBKI
Zarobki we Włoszech plasują się pośrodku listy krajów piętnastki. Z też tego powodu nie możemy za bardzo narzekać. Kelner w pubie dostaje 6-7 euro za godzinę, robotnik na budowie 5[tel]euro za dzień, pomoc domowa ok. 600 euro za miesiąc. Jeszcze lepiej jest w przypadku opiekunki do dzieci, bo jest to ok. 1000 euro (20 godzin tygodniowo). Jak w większości krajów starej UE cenione są polskie pielęgniarki, w prywatnej klinice pensja na miesiąc dochodzi do 2 tys. euro.

UWAGI/ OSTRZEŻENIA
W ostatnim czasie słyszeliśmy historię o obozach pracy w we Włoszech. Myślę, że jest to najlepsza przestroga dla nas wszystkich. Ostrożność przy wyborze pracodawcy powinna być najważniejsza. Dlatego zalecam tutaj poszukiwanie sprawdzonych miejsc pracy, często rekomendowanych przez osoby tam pracujące. Dobrą wskazówką na pewno jest dokładne poinformowanie bliskich o miejscu, gdzie dostaliśmy posadę oraz sprawdzenie, czy dana firma prowadzi legalna działalność.

LICZBA ZATRUDNIONYCH POLAKÓW
Według przeprowadzonych ostatnio statystyk we Włoszech zatrudnionych jest 72 tys. obywateli polskich. Są to oficjalne dane, odbiegające częściowo od rzeczywistości. Specjaliści ostrożnie zakładają, że ta liczba jest o 70% wyższa.
Bardzo interesujący reportaż. Bardzo dokładnie opisuje pewną rzeczywistość – ja osobiście słyszałam kilka podobnych historii.
Temat przeniesiony do archwium.
91-96 z 96
| następna

»

Pomoc językowa - tłumaczenia