Praca Architekta - (realia, czego sie spodziewac)

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 100
poprzednia |
Jestem Architektem, obecnie pracuje i mieszkam w Irlandii, mam 3 lata doswiadczenia ( w tym roku zdaje Irlandzkie uprawnienia – MRIAI). Wladam biegle Angielskim (i zaczynam nauke wloskiego od wrzesnia) Rozwazam mozliwosc przeprowadzenia sie do Wloch (za 6 do 12 miesiecy) ale przed podjeciem decyzji chcialbym dowidzeic sie jak tam wyglada sytuacja Architektow.
Ktory region Wloch wybrac?,
Gdzie sie najlepiej pracuje?
Jak wygladaja pensje – na ile mniejwiecej mozna liczyc?
Czego sie spodziewac pracuja jako Architekt?
Generalnie warto czy nie warto?
GrEEn00 Przesłałem Ci maila informacje. Ponieważ jednak jestem realistą, napiszę krótko:we Włoszech bez znajomości nie ma co się ruszać. Ja za rok wracam do Polski, bo załapałem się na ciekawy projekt. Włochy to dziwny kraj, dla „nienormalnych” ludzi
Czesc,
ja pracuje w polsce, ale bardzo chcialabym wyjechac do wloch na jakis czas. odpowiada mi klimat tego kraju i ludzie, poznalam ten kraj na razie podczas 2-3 tyg.pobytow,a chcialbym bardziej.
czy mozesz podpowiedziec gdzie szukac pracy - dla architektow albo projektantow wnetrz? na razie znam wloski w zakresie podstawowym, ale ucze sie jezyka :). poza tym jestem w stanie komunikowac sie po angielsku.
Pozdrawiam,a.
anaetosa, z całym szacunkiem, ale obawiam się, że po tych kilkutygodniowych tygodniach możesz mieć nieco zafałszowany obraz tego kraju. Czy były to wyjazdy pobyty służbowe czy wakacyjne?
witam,
oczywiscie licze sie z tym, ze moge miec falszywy obraz tego kraju. ale jak nie sprawdze,t o bedzie to ciagle w kwestii moich marzen. spotkalm kilka osob, ktor przeniosly sie do wloch i sa szczesliwe :) a moje wyjazdy coz..byly wakacyjne, ale tak w 50%, bylam na tzw. workcamopach jako wolontariusz :)

a jakie sa twoje doswiadczenia?
anaetosa, musisz się liczyć z tym że nigdy nie będziesz pracować w swoim zawodzie we Włoszech
ja uważam, że Włochy to wspaniałe miejsce na wakacje, zwiedzanie, kontemplowanie sztuki, ale nie na stały pobyt(oczywiście z wyjątkiem Włochów-oni się tam w końcu urodzili, czy imigrantów z bardzo biednych krajów), natomiast w życiu codziennym uderza wręcz niesamowity chaos, kunktatorstwo, olewactwo.
Nie wiem z jakich powodów chcesz tam wyjeżdżać, jeśli z osobistych-to sprawa jest jasna. Ale jeśli chcesz tam zdobywać ciekawe doświadczenia zawodowe, to może być tak, jak pisze inf.
moze byc inny zawod, nie koniecznie architekt. ale w knajpie jako kelnerka tez nie chcialabym pracowac. jakie sa szanse na znalezienie ciekawej pracy z dobra znajomoscia angielskiego?
>anaetosa, musisz się liczyć z tym że nigdy nie będziesz pracować w
>swoim zawodzie we Włoszech

nieprawda, ja znam jedna rosjanke co jest projektantka wnetrz , dobrze zarabia a jezyka dobrze nie zna :D
powodem wyjazdu jest chec sprobowania zycia we wloszech, poznaie tgo kraju z jego wadami i zaletami... przez rok, moze dwa, a jesli mi sie spodoba to na stale. chcialbym zmienic kilmat, na cieplejszy i otocznie - na piekniejsze i bardziej sloneczne :)
tylko odrazu chce zaznaczyc ze nie przyszlam tu sie klocic a jedynie moje zdanie wypowiedziec :)
achaniol, wreszcie jakis pozytywny odzew. a jak ta twoja znajoma znalazla tam prace? moze potrzbny jej pomocnik?
decyzja należy do Ciebie. Ja mogę tylko życzyć powodzenia.
Tu masz rację - zostaniesz jeśli Ci się spodoba, jeśli nie - możesz przecież wrócić.
jakas chyba pomyslka :) jaka znajoma?
czy jest tu ktos, kto moze cos doradzic, gdzie i jak szukac pracy we WLOSZECH? mam uprawnienia i kilkuletnie dosiawdczenie przy samodzielnym wykonywaniu projektow budowlanych oraz wnetrz.
anaetosa pamiętaj żeby mieć pełen obraz Włoch przed wyjazdem. Życzę Ci powodzenia
aaaaahhhh nie zrozumialam, za duzo dzis sie uczylam ehh :) hehehehe to nie moja znajoma, tylko chodzilam z nia do szkoly j.wloskiego.ale wiem ze dobrze jej sie wiedzie bo pracuje dla firmy no i mowia ze jest dobra w te klocki.
inf.2
ale w jaki sposb zdobyc pelen obraz jakiegos kraju nie mieszkajac w nim? dzieki za zyczenia :)
samej to trudno bedzie ci znalezc, zacznij od neta i powysylaj cv.inaczej nie widze, jakbys mogla cos znalezc bedac w Polsce :(
do achaniol
aha :) no wlasnie, niektorzy tam pracuje nie bedac wlochami i dobrze im sie wiedzie, tez slyszalam o takich :)
z neta czywiscie skorzystam, tylko nie bardzo wierze, ze takie rozsylanie c.v. pomoze :( jest sie wtedy bardzo anonimowym i do anonimow sie wysya.
achaniol, a tak przy okazji, gdzie uczylyscie sie tego wloskiego?
anaetosa, taka jest prawda że tylko niewielkiej grupie dziewczyn się tam coś udaje osiągnąć. Większość jednak obrywa i to solidnie .Poczytaj staranie to forum.
bo taka jest prawda, nie chce nikomu slodzic zycia Italia, jak ktos ma troche oleju w glowie + wyksztalcenie to napewno nie bedzie mu zle.oczywiscie ze sa osoby ktore musza sprzatac, opiekowac sie starszymi osobami, no ale chyba tez sa tu dlatego bo dobrze im i lepsze pieniadze zarabiaja niz w polsce.Wlochy maja wady i zalety jak inne panstwa :)
hehe no jesli tak myslisz to ok, nie udzielam informacji tego typu :)
w szkole :)
no a jak inaczej chcesz znalezc prace we wloszech bedac w polsce :) mysle ze tylko jedyna mozliwosc to internet.
no ba! w szkole. szkoly sa na calym swiecie. w dabrowie slaskiej czy we florencji np.? :)
napisalam wyzej ze nie udzielam takich informacji, powiem tylko ze region marche i jest to miejscowosc do 40.000 :) chce byc anonimowa :)
inf.2
poczytam forum... jak znjde czas :) wlasnie pierwszy raz sie na nim znalazlam i trafilam na 2 wypowiedzi zwiazana z interesujaca mnie sprawa :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 100
poprzednia |

« 

Solo italiano

»

Życie, praca, nauka