Tak sie sklada ze pracuje dokladnie w moim zawodzie, zajmuje sie projektowaniem i instalacja systemow kontoli procesow przemyslowych :) (do dosyc zawile). Jak znalazlem prace? Przez pierwsze 2 lata pracowalem w bardzo malej firmie ktora zajmowala sie instalacjami elektrycznymi, siedzialem glownie w jednej z firm farmaceutycznych w okolicach Rzymu gdzie pracowalem jako zwykly elektryk. Ktoregos dnia pojawila sie tam firma z Mediolanu ktora wykonywala projekt da duzej amerykanskiej firmy zajmujacej sie automatyka przemyslowa. Przez dwa tygodnie nadzorowalem ich prace zwiazane z zamiana istniejacego systemu na nowy (oczywiscie z punktu widzenia polaczen elektrycznych). Po tych dwuch tygodniach zaproponowali mi prace.
Od ponad roku siedze w Mediolanie, pracuje dokladnie w moim zawodzie, jestem cal czas w rozjazdach, mam kontakt z duzymi wloskimi firmami z roznych sektorow, rafinerie, fimy farmaceutyczne, chemiczne itd itp.
Jak na Wlochy zarabiam ciekawe pieniadze, nie sa to krocie ale nie moge narzekac, od pierwszego dnia mam umowe na pelen etat, czas nieokreslony, placa wszystkie nadgodziny, przejazd zwrot wszytkich kosztow. Mysle ze mialem duzo szczesci i samozaparcia, pierwsze 2 lata pracowalem bez umowy zarabialem 1000 euro i pracowalem nawet po 16 godzin bez dodatkowego wynagrodzenia.
Mialem caly czas nadzieje ze ktoregos dnia ktos zauwazy moje zaangazowanie w moja prace; i stalo sie, ale dwa lata to naprawde dlugo wierze ze nie wszyscy daja rade czekac tak dlugo.
I tyle ... cala historia ...
Pozdrawiam
Dawid