Jak dostać codice fiscale,włoski dowód osobisty...

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 123
Dee, ja tez zostalam raz obiektem zainteresowania calego banku i tez nie mogli wyjsc z podziwu jakie to my mamy piekne dowody. I jeszcze sie nadziwic nie mogli, jak pieknie zdjecie wtopione w tlo i w ogole cacy, dodajac przy tym, ze oni sie swoich dowodow wstydza ;P
ja raz widzialam nowy dowod a wierzcie, ze sie dowodow naogladam...
mi sie bardziej podobaja ichnie prawo jazdy, te oczywiscie rozowe.... zdjecia sprzed 30 lat... faktura papieru zbilizona do szmaty... to dopiero wstyd :)
Witam!
Czy codice fiscale można wyrobić bedąc w polsce -sa jakieś druki on-line lub jest możliwośc przefaksowania takiego druku?
Jedynie obywatele włoscy zameldowani za granica mogą złożyć wniosek o wygenerowanie CF w konsulacie włoskim, jeśli dany konsulat jest podłączony do systemu informatycznego Anagrafe Tributaria. Natomiast obcokrajowcy muszą zgłosić się osobiście do Agenzia delle Entrate we Włoszech z dokumentem tożsamości.
Dzięki

a gdyby ktoś znajomy obywatel włoch wzioł mi ten druczek tam z urzędy i wysłał do polski -było by tak?
chciałem zgłosić się do urzędu pracy we włoszech-jak to zrobić i co potrzebne z dokumentów
Nawet jeśli znajomy weźmie ci "druczek", to i tak niewiele to zmienia, bo z wypełnionym druczkiem i tak musisz wybrać się osobiście do Agenzia delle Entrate. Na jedno wychodzi.
widzę ze to nie takie proste-załatwie to za jednym zamachem tz przyjadę wypełnię wniosek podam ten wymagany adres korespondencyjny i finisz? czy czekają mnie jakieś niespodzianki? Nie rozumię jednak po co tam jestem potrzebny skoro ktoś może pobrać ten druczek to równie dobrze moze go tam zostawić ??...Nie ma na to rozwiązania??
Przecież "pan w okienku" musi sprawdzić twój dowód tożsamości, zatrzymać sobie jego ksero i przybić pieczątkę potwierdzającą, ze ty to ty. Dopiero wtedy dostajesz CF i niestety musisz w tym celu pokazać się tam osobiście, nikt nie może cię wyręczyć. To jak w przypadku np. paszportu czy dowodu osobistego - w Polsce tez musisz złożyć wniosek i odebrać dokument osobiście.

PS. Problemów na szczęście w tym wypadku raczej nie ma, procedura jest jasna i bezproblemowa.
Tommy nie badz dzieckiem,jak szedles pierwszy raz po numer NIP to tez to musiales zalatwic OSOBISCIE,nikt nie mogl pobrac druczku i odniesc za ciebie...to sa sprawy urzedowe i owi urzednicy przykladaja sie nalezycie do swej pracy...Zapewniam cie ze od reki ci to zalatwia ,odstoisz swoje w kolejce i bedziesz mial codice fiscale na cale zycie..to nie boli :D
dzięki śliczne

pozdrawiam
A dowiem sie tu coś na temat tej wizyty w włoskim urzedzie pracy -czy muszę szukać odpowiedniego tematu-sorki za ten brak profesjonalizmu ale dopiero się zalogowałem
Tommy a co chcesz dokladnie wiedziec..?napewno powinienes byc tam na 9 rano i wiecej juz o nic nie musisz sie pytac
chciałem sie dowiedziec jakie dokumenty są mi potrzebne do urzedu pracy
Tomy ja cie przepraszam z calego serca, ale odpowiem ci pytaniem na pytanie czy ty byles kiedys w polskim Urzedzie Pracy? jak sam myslisz co sie moze przydac we wloskim urzedzie zatrudnienia? mysle ,ze to co w polskim oprocz ksiazeczki wojskowej/logiczne//patrz sito polskiego Urz.Pracy/wszystko zalezy o jak prace sie chcesz starc,jesli znasz wloski to bedzie ci latwiej bo i tak bedzie z toba kolokwium przeprowadzone ..rozmowa..powinienes miec wloski numer tel./Polecam Vodafon taryfe One Nation,sam to uzywam/Bo poprosze cie o numer.tel w Urzedzie Pracy/Centro Imp./.Wiec najpierw zaltw codice fisc. poten zakup numeru/carta sim/ i potem wizyta w Urz Pracy nie musl tylko ze tam jest stos pracy dla obcokrajowcow.Nawet jesli bedziesz pracowal dla gospodarza w rolnictwie on tez poprosi cie o nr.codice fisc./doradzam polnoc Italii/Te tematy byly juz niejednokrotnie walkowane na forum,prosze korzystaj z wyszukiwarki
Dzieki za odpis-
byłem w naszym urzedzie pracy raz 8 lat temu
dam sobie radę chyba ze mnie zaskoczą
szukam pracy jako cieśla lub murarz-czy będzie to trudne ??..
pracowałem już tam ale bez papierów i dla polaka -teraz chce sobie sam to wszystko poukładać-czy to zle ze o coś zapytałem???!!!!
Bardzo dobrze, ze zapytałeś. Nic się nie martw, najważniejsze to właśnie codice fiscale i włoski numer telefonu (no i oczywiście musisz być na miejscu), potem idź do urzędu pracy (niczego szczególnego nie będą raczej od ciebie wymagać, jeśli masz jakiś dyplom, to możesz go ewentualnie przetłumaczyć) i przez 3 miesiące możesz szukać pracy bez żadnych formalności. A jak już znajdziesz prace, to z umowa pójdziesz do gminy (do Ufficio Anagrafe) i złożysz wniosek o zameldowanie.

Powodzenia!:)
jak bedzie gbur po wlosku ??
cafone,zoticone,villano
azuka, to w przenosni bylo :)
;),:)
jak bedzie po wlosku: jestem naiwna, malo ambitna, dlatego marze o stalym pobycie we Wloszech??
CZESC WSZYSTKIM!MOZE KTOS SIE ORIENTUJE W TYM TEMACIE A MIANOWICIE CHCIALABYM SIE DOWIEDZIEC JAK ZROBIC SOBIE SAMEMU DOKUMENTY I ILE TO KOSZTUJE.WIEM ZE TRZEBA CODICE FISCALE-nosze sie z zamiarem zrobienia REZYDENCJE MAM na meza ZASWIADCZENIE Z PRACY zalatwia mongoloidy wloskie A CO DALEJ BO JESTEM W KROPCE.DOWIADYWALAM SIE OD WLOCHOW ALE DO NICH TO JAK GROCHEM O SCIANE.MOZE KTOS COS WIE.
mysle, ze bedziesz wrecz rozchwytywany, jesli jestes ciesla to beda sie o ciebie wrecz zabijali ;)
a cos ty za glupolek? jakies traumatyczne przezycia we wloszech? a moze dziewczyna zostawila dla makaroniarza?
TOMY znalazlam jedno ogloszenie o pracy dla ciesli/co prawda pisze tam ciezla..ale sie nie zrażaj/ napisz po polsku na maila : [email] http://www.stranieriinitalia.it/annunci/page,show_ad/catid,15/adid,303/
muli, ty psycholog normalnie :)
wejdz na www.jobrapido.it i wpisz carpentiere , jest pelno ogloszen
hej I jak załatwiłaś swoje sprawy? Szczególnie interesuje mnie ubezpieczenie tzn. też muszę zrobić residenze i nie wiem czy Euro 26 wystarczy. I jak załatwiłaś sprawę mieszkania tzn. podpisałaś jakiś kontrakt z właścicielem mieszkania u którego miałabyś być zameldowana? Wpłacałaś na swoje konto 5.000 euro, żeby mieć potwierdzenie, że masz za co żyć? Pozdrawiam serdecznie!
to ubezpieczenie nie jestym co myslis/mylisz pojecia/..i karta euro 26 nie wystarczy,,tu chdzi o POLISE UBEZPIECZENIOWA,zobacz sobie wyszukiwarce...ale oprocz tego cos tam slyszalam ,bylo na froum ze cos sie zmienilo.poszukaj sobie skoro ci zalezy ,jest wyszukiwarka ,dosc pomocna rzecz :D
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 123

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia