Jak dostać codice fiscale,włoski dowód osobisty...

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 123
i to mysle , ze to dosc istotne 4 linki http://www.wloski.ang.pl/Nowa_ustawa_dot_obywateli_UE_28798.html
czy jest mi ktos w stanie udzielic informacji, chcialam sobie wyrobic wloski dowod osobisty na zameldowanie mamy, z racji ze tam pracuje legalnie, jest zameldowana,i ma swoj wloski dowod, ja juz od wakacji posiadam wloski NIP, czy teraz jest mozliwe i czy beda z tym jakies problemy,zebym dostala wloski dowod wyrabiony w comunie?
Twoja wypowiedź jest niezrozumiała..mogłabyś wytłumaczyć porządnie o co chodzi??
chcialam wyrobic sobie dowod i slyszalam ze mozna tak zrobic ze jesli ktos z moich rodzicow,w tym przypadku mama,pracuje na stale i mieszka we wloszech,to mozna na jego utrzymanie i zameldowanie wyrobic sobie w comunie dowod osobisty, czy to prawda?
dodajac ze bylabym zameldowana na adres mamy,czyli chyba z dowodem nie mialabym problemu, jak to jest?
Tutaj jest bardzo dokladny opis warunkow pobytu i nie tylko:
http://www.poliziadistato.it/pds/file/files/0657_2007_10_11_guida_immigrazione.pdf
Jeśli zostaniesz zameldowana we Wloszech, to po zakończeniu procedury meldunkowej nie będzie problemu z otrzymaniem dowodu osobistego - po prostu złożysz wniosek w Ufficio Anagrafe.
...hmmm temat juz troche stary...

Chcialam sie zapytac jak to wyglada teraz z dostaniem codice fiscale? Czy mozna go nei dostac? Co trzeba zlozyc i ile sie czeka.

Czy jest to istotne w szukaniu pracy, czy pracodawca zatrudniajac spokojnie akceptuje jego brak i poczeka az sie takowy zdobedzie? Czy moze trzeba go miec przed zatrudnieniem?

...jezeli moje pytanie wydaje sie dziwne ...to np i w Irlandii i w Wielkiej Brytanii zatrudniono mnie bez takowego nr, oczywiscie musialam sie od razu o niego starac, ale pracowac moglam zaczac.

Dziekuje.
Kwestia otrzymania codice fiscale nie jest skomplikowana.
Trzeba udac sie biura najblizszej Agenzia delle Entrate (nasz urzad skarbowy) gdzie na podstawie paszportu (czy dowodu), podajac adres zamieszkania we Wloszech (wystarczy domicilio) nadany jest OD REKI numer Codice Fiscale. Na potwiedzenie nadania otrzymuje sie swistek z numerem. Jedyne co trzeba zrobic to odczekac godzine/pare codzin w poczekalni, bo Agenzia delle Entrate szturmuja tez inni obcokrajowcy ;) Ja chyba czekalam z 1,5 godziny.
Podany adres to nie musi byc nawet residenza, wystarczy, ze jest to adres pod ktorym sie mieszka.
Wydaje mi sie, ze codice fiscale jest potrzebny do rozpoczecia pracy, ba, nawet do kupienia internetu, do zapisania sie na studia, zalozenia konta w banku, itp...
Jeżeli zdecydujemy się na osiedlenie w słonecznej Italii, mamy obowiązek wyrobienia szeregu wymaganych dokumentów, pozwalających na przebywanie na terenie Włoch. Do tej grupy należy także Codice Fiscale.
Codice Fiscale jest odpowiednikiem polskiego NIPu i składa sie z 16 cyfr i liter. Pierwsze 15 zawiera informacje dotyczące imienia, nazwiska, daty i miejsca urodzenia, a 16 znak, to litera kontrolująca, wybrana na zasadzie algorytmu z pierwszych 15 znaków.
Włoski Numer Identyfikacji Podatkowej wyrabia się w jednym z biur Urzędu Skarbowego (Agenzia delle Entrate), wypełniając odpowiedni formularz. Procedura jest bezpłatna, a numer zostaje nadany automatycznie i od ręki. Po dokonaniu tych formalności, na początku wydawany jest papierowy numer, następnie pocztą zostanie przesłana nam plastikowa kartę z naszym indywidualnym codice fiscale. Do uzyskania numeru potrzebny jest jedynie ważny dowód osobisty.

Przyznanie numeru Codice fiscale może także nastąpić w Urzędzie Miasta (Il Comune) w przypadku niemowląt. Rodzice powinni zgłosić się (w ciągu 60 dni) z aktem urodzenia w celu uzyskania codice fiscale dla dziecka.
Codice Fiscale niezbędne jest do zarejestrowania się we włoskiej, Publicznej Służbie Zdrowia, podjęcia pracy jako pracownik najemny. Bez niego nie będziemy w stanie zawrzeć żadnej umowy, założyć konta bankowego czy własnej działalności gospodarczej.

Jest to zatem jedna z podstawowych formalności, jakiej należy dokonać po przyjeździe. Srobuj sobie sama wygenerowac nowe http://www.codicefiscale.com/
do zakupienia karty SIM wloskiej do telegonu tez jest potrzebne codice fiscale ..nawet do zlozenia reklamacji na poczcie ze list czy paczka nie doszla do adresata..itp itd...
Dzieki bardzo za odpowiedzi.

Mysle, ze do kupienia karty SIM czy internetu CF nie jest super niezbedne ...bo ja nie mam CF, a i nr wloski mam i mam internet. ...i poprostu sobie najnormalniej je kupilam, uzywajac polskiego dowodu.

Jestem sobie w tym Rzymie ...i zastanawiam sie czy mi CF jest potrzebne...
...ale tak sobie myslalam, ze moze skoro tu jestem, to moze sobie wyrobie, z mysla, ze tak na wszelki wypadek, np jak zachce zmieniac prace i aplikowac we Wloszech ...czy beda ode mnie wymagac, zebym go miala przed jej rozpoczeciem.

...i do czegos jeszcze mi sie moze on przydac? ...moze biblioteka...?! Tu sie mozna zapisac do biblioteki?

A adres ....czy musze miec jakis dowod, ze adres, ktory podaje jest moim adresem naprawde? A jaki to moze byc tego dowod? Wszystkie rachunki przychodza na nazwisko wlasciela mieszkania.
Kiedyś nie było potrzebne codice do kupna karty sim ale to było lat temu chyba z 10. Ostatni raz kupowałem nowy nr 4 lata temu i codice wymagali. No chyba że na porta portese kupisz ale nie polecam ;)
Marysiu jedna z podstawowych formalności, jakiej należy dokonać po przyjeździe do Itali jest wyrobienie codice fiscale,ktory jest odpowiednikiem polskiego NIPu ale i jednoczesnie polskim Peselem..a bez Peselu w kraju ani rusz.. Idz do .Agenzia delle Entrate, wypełnisz odpowiedni formularz. Procedura jest bezpłatna, a numer zostaje Ci nadany automatycznie i od ręki. Po dokonaniu tych formalności, na początku wydadzą ci papierowy numer, następnie pocztą zostanie przesłana ci plastikowa kartę z twoim indywidualnym codice fiscale./musz podac wloski adres..i najlepeij nie hotelu!!!!!.... tylko domu, mieszkania.... gdzie mieszkasz w Itali. Do uzyskania numeru potrzebny jest jedynie ważny dowód osobisty.
Na pewno mozna kupic karte SIM bez CF, bo ja kupowalam w grudniu 2010. Kupowalam i karte SIM i internet. I mialam tylko polski dowod. Mysle, ze CF jest niezbedne ...jak sie jest zatrudnionym we Wloszech ...dla mnie to tylko chyba z mysla, ze kiedys mi sie przyda... Bo w sumie chyba do niczego nie potrzebny. Mieszkanie mam i nie jest to hotel. ...tylko jak udowodnie, ze w nim mieszkam? Uwierza mi na slowo?
A ja tez kupowalam w 2010, chyba w pazdzierniku - karte SIM i internet, i trzeba bylo codice fiscale. Jak kupowalam karte SIM z 4 lata temu tez bylo trzeba. Codice jest po to, zebys jak nie placila za uslugi, ktore wykupilas, oni mogli cie scigac :)
Co ma wspolnego mieszkanie z CF? Nic :O Bo we wniosku o CF podajesz tylko DOMICILIO, nie wiem czy tam jest residenza, jesli byla to ja podalam moj polski adres i basta...
CF dostajesz za darmo, nie zastanawiaj sie, wyrob sobie go, na pewno sie przyda na przyszlosc.
Sette, plastikowych kart juz dawno nie przysylaja, ma sie tylko numer na papierze.
gosia BG a co to znaczy dawno?
w mojej prowincji..wlasnie zaczeli rozsylac...nowe codice fiscale laczac z tessera sanitaria....zamiast dwoch kart bedzie tylko jedna ...dwie w jednym..niczym szampon z odzywka. 2 w 1 ...akcja ruszyla od polowy marca...mozliwe, ze tylko moja prowncia to czyni..jako Autonomiczna..czyli ta, ktora robi co chce ze swoimi pieniedzmi i wciela wlasne idee w zycie..nie wysylajac Rzymowi kasy z pieniedzy zarobionych u siebie...jestesmy tu bardziej wolni i mamy sie jakby rzec bardziej ku przodowi...:D
..j co niektorzy juz sie polapali ,ze a forowiczko gosiaBG z reguly posilkuje sie wiesciami z Provincia Autonoma.. ty jeszcze nie ....wiec nie neguj wszystkiego co pisze..bo to nie ma sensu..milego slonecznego dnia
..juz co niektorzy...
..juz co niektorzy juz sie polapali ,ze ja forowiczko gosiuBG z reguly posilkuje sie ...
Cytat: gosiaBG
A ja tez kupowalam w 2010, chyba w pazdzierniku - karte SIM i internet, i trzeba bylo codice fiscale.

Mnie tez pytali, czy mam CF ...ale powiedziawszy, ze nie mam, wystarczyl dowod osobisty z PL. Oczywiscie nei mowie o abonamencie tylko o nr i internecie, ktory sobie doladowuje.
Kurcze Sette, my jakos nie mieszkamy w Trentino, wiec jesli juz podajesz informacje, to podaj tez jej zrodlo, hm? Moglas zaznaczyc, ze tessere wydaja w Trentino, bo we wszystkich pozostalych prowincjach nieautonomicznych ich NIE WYDAJA.
W Lacjum też przysyłają plastikowe karty, "codice fiscale" razem z "tessera sanitaria". Nie wiedziałam, że w niektórych regionach karty już wycofano.
...w sumie ...nie wiem po co ...ale chyba sobie i tak wyrobie CF.
Dzieki bardzo za odpowiedzi. Bardziej mi chodzilo jak to zrobic niz po co ...bo po co ...to w moim przypadku ...i tak nie wiem po co ;-)
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 123

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia