Codice fiscale problem >>??

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 95
poprzednia |
Mam pytanie, posiadam Codice fiscale na kartce A4 czy jest możliwe wyrobienie sobie karty zielonej (taj szybko się nie zniszczy), przez internet ?
"Zielony plastik" z codice fiscale został zastąpiony przez europejska kartę zdrowia (tessera sanitaria), wiec zielonej już nie dostaniesz. Jeśli jesteś zameldowana we Włoszech, tessera sanitaria zostanie przysłana na Twój adres (Agenzia delle Entrate wysyła ja na podstawie danych z gminy).
Na kartce A4? To pewnie z internetu?
Linn, przecież Agenzia delle Entrate wydaje najpierw zaświadczenie o nadaniu codice fiscale (z pieczątką itp.) właśnie na kartce A4... Tez takie mam.
Mnie przyslali od razu karte. Najpierw zielona, a teraz mam niebieska. Zadnych zaswiadczen nie mam.
Tu sa wszystkie potrzebne informacje:

http://www.agenziaentrate.it/ilwwcm/connect/Nsi/Servizi/Codice+fiscale+-+tessera+sanitaria/

http://www.agenziaentrate.it/ilwwcm/connect/Nsi/Servizi/Codice+fiscale+-+tessera+sanitaria/tessera+sanitaria+faq2/
Wyszłaś z Agenzia delle Entrate bez żadnego potwierdzenia nadania CF? I gdyby karta nie doszła (z jakiegokolwiek powodu), to nie mogłabyś w żaden sposób wykazać, ze twój CF nie został wygenerowany przez jakąś internetowa stronę? Dziwne. No ale spoko, jak wiadomo we Włoszech co wieś, to obyczaj.;)
teraz do tessera sanitaria potrzebny jest oprocz zameldowania takze kontrakt pracy,tessera zostanie wydanana na okres przewidziany w kontrakcie pracy,nie sadze,aby tessera sanitaria zastepowala codice fiscale
Ja po prostu poprosilam o nadanie numeru i przeslali mi karte do domu. Jesli zaginie, prosisz o duplikat. Nawet w necie. Karte niebiska pwinni przesla sami wszystkim ubezpieczonym, ale ja musialam sie upominac.
http://www1.agenziaentrate.it/servizi/duplicatocf/introduzione.htm
Jesli karty nie przeslali i poprzestali naswiadczeniu, trzeba ponaglac.
Jeszcze jedno: teraz carta sanitaria potrzebna jest nawet w aptece / do uzyskania tzw. scontrino parlante do ubiegania sie o zwrot podatku /.
linn linn ale karte niebieska masz wydanà bezterminowo?
Tessera sanitaria zastepuje zielona karte z kodem na 100%.
mnie dali tez z codice fiscale..tutaj kazdy robi wg swoich upodoban
Mi nie przesłali, bo nie mam zameldowania na terenie Włoch (choć jestem ubezpieczona - jednak rzymska AdE bierze dane z urzędów meldunkowych, a nie z ASL) i dopóki się nie zamelduje, to nie dostane karty ubezpieczenia zdrowotnego. Moze dlatego tutejsza AdE wydaje zaświadczenie papierowe - w końcu nie wszyscy posiadacze CF przebywają we Włoszech na stale czy są ubezpieczeni.
Dzieki Bogu, w aptece można bez problemów podyktować CF, jeśli nie posiada się TS.:)
Potwierdzam.
no ale ja np mam tessere wydanà do konca sierpnia,potem musze ponawiac,a codice fiscale,nawet jesli mam niewazna tessere,jest nadal aktualne.oczywiscie,ze jak na poczcie zazadaja codice fiscale to mozesz pokazac tessere,bo tam jest wpisane codice fiscale,ale tessera jest nastepstwem codice fiscale.
no wlasnie,jak sama mowisz,posadanie CF nie jest rownoznaczne z posadaniem TS
Tessera sanitaria nie zastępuje CF jako numeru, tylko zielona kartę wydawana przed wprowadzeniem TS. Jeśli jej nie masz, to nic się nie stanie (poza tym, ze nie możesz korzystać z opieki medycznej w nagłych przypadkach za granica na takich samych zasadach jak obywatele danego kraju UE), codice fiscale masz nadal ten sam, to oczywiste.
ok,to jesli przyjedzie do mnie moja siostra,ktora potrzebuje codice fiscale chocby do kupna numeru telefonu to co ma zrobic
Niestety okazalo sie, ze rozprowadzaja te akrty od 2004 roku, a jeszcze nie wszyscy dostali.
Musi pójść po prostu do Agenzia delle Entrate odpowiedniej terytorialnie z dokumentem tożsamości i adresem zamieszkania (nie mylić z zameldowaniem!) na terenie Włoch (np. Twoim). I już.
Podobnie jak od 2001 czy 2003 roku jest aktywny projekt "elektroniczny dowód osobisty" (mający na celu wprowadzenie Włoch do cywilizowanego świata pod względem dowodów osobistych;)), a nadal nie udało mi się takiego dowodu zobaczyć na własne oczy. To tak jak z duchami: podobno istnieją, ale niewiele osób je widziało.;)
No przecież nie powiedziałam, ze jest. Powiedziałam tylko, ze TS zastąpiła zielona kartę z CF, której już nie wydaja.
no jak to nie udalo ci sie zobaczyc,sa juz od dawna w obiegu
no to co dostanie moja siostra z AdE
No tak to, moja droga. Widocznie ja i moi włoscy znajomi mieszkamy w okolicy mało uczęszczanej przez duchy.;)
W zależności od procedury obowiązującej w danym urzędzie, dostanie papierowe zaświadczenie lub nic (co byłoby dziwne, skoro nie istnieje już zielona karta, która stanowiła li i jedynie rodzaj zaświadczenia o posiadaniu CF). I potem może dostać poczta TS, albo i nie (ja bym jej nie wydala, bo przecież samo posiadanie CF nie oznacza, ze ma się prawo do ubezpieczenia zdrowotnego we Włoszech).
byc moze...ja robilam dowod osobisty,normalny jeszcze,bo aby wyrobic ten elektroniczny musze byc zameldowana ok 2 lat,tak mi powiedziano,ale bylam obecna przy wydawaniu tego elektroicznego.mo..
Sa rzadkoscia. Sa chyba wciaz wydawane tylko przez niektore gminy.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 95
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Brak wkładu własnego