Codice fiscale problem >>??

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 95
Jest jak myslalam: eksperyment zakonczy sie w roku 2009, a od 2010 beda obowiazywac odciski palcow / aktualna chyba ich nie mia /. Krotko mowiac zacznie sie moze nowy eksperyment.
linn linn a w jakiej gminie mieszkasz,jesli mozna?
ja jestem zameldowana we Wloszech od 3 i pol roku, ale nie dostalam tego"Zielonego Plastiku" ani nowej karty...
bo wg Wlochow jestem nieubezpieczalna...
tzn. nie pracuje, studiuje i nie wiedza na jakiej podstawie moga mi karte wydac...
pomozcie !!:)
Nie mozna. Tak czy inaczej w takiej, ktora nie wydaje kart elektronicznych / widzialam jak wydawali karte tydzien temu /.
no to wydaje czy nie
Nie bardzo możemy Ci pomoc, bo Włosi maja racje - jesteś "nieubezpieczalna".:) Studenci obecnie przy zameldowaniu muszą przedstawić dokumentacje zaświadczającą posiadanie środków na utrzymanie oraz właśnie ubezpieczenie zdrowotne (europejska kartę zdrowia, jeden z europejskich formularzy E-..., prywatna polisę ubezpieczeniowa lub, w niektórych regionach, płatną rejestracje w SSN).
wlasnie juz kiedys wam napisalam na forum, ze mi do tego nowego ubezpieczenia uznali ta karte europejska zdrowia ( stary modul E111), ale ostatnio dowiedzialam sie, ze jesli sie czasowo wymelduje z mieszkania w Polsce, to poprzez modul 108 moge przeniesc ubezpieczenie(jestem jeszcze ubezpieczona na moich rodzicow - nie wiem do kiedy moge byc tak ubezpieczona we Wloszech, jeste jakas granica wiekowa??)z Polski do Wloch...
Mozecie potwierdzic??
dzieki za info ;)
Gdybym widziala wydawanie elektronicznej, nie napisalabym, ze nie takiej wydaja. Nie sadzisz?
maslo maslane,ale rozumiem,ze tyle razy ile bylas w biurze to nigdy nie widzialas wydawania elektronicznego dowodu osobistego
Dziecino, widzialam ostatnio, ze wydawali dowod osobisty tradycyjny / nie elektroniczny /. Nie jest tak, ze raz wydaja taki, a raz taki. Wniosek z tego, ze tu, gdzie mieszkam wciaz wydaja taki jak kiedys. Jasne?
jak fajnie,ze ktos mnie nazywa dziecina...posluchaj,dowod osobisty wydaja taki,jaki sobie zyczysz,jesli spelniasz odpowiednie kryteria,moze u ciebie dowod w postaci karty jest rzadkoscia,nie wiem gdzie mieszkasz,ale tu gdzie ja jestem(cesena)takie dowody wydawane sa na zyczenie petenta.pozdrawiam
karta niebieska "tesserino sanitario" ma swoja waznosc jesli sie nie myle 5 lat. Bezterminowo nie maja nawet wlosi sprawdzalam mojego meza.Napisany jest termin uplywu na przodzie i odwrocie.Ja tez dlugo czekalam( po odnowieniu dokumentòw na policji) ,az przeslali mi plastik ( w miedzyczasie mialam papierowe) i prawda jest ,ze ostatnio w aptekach jak kupuje sie byle co np. tabletki przeciwbòlowe zadaja tesserino..
Jednak chyba nie:
http://www.comune.cesena.fc.it/cesena/infoarianna/dettAriannaUfficioPrint.asp?CodProc=180
jestem w urzedzie dosc czesto,postaram cie sie to udowodnic
Ufficio
UFFICIO CARTE D'IDENTITA' - SERVIZI DEMOGRAFICI E DECENTRAMENTO

Indirizzo
Piazzetta Cesenati del 1377, 1 | 47023 -Cesena

Telefono 0547.356611 Fax 0547.356268
e-mail [email]

Orari
Da lunedì a sabato dalle 7.50 alle 12.50.

Cosa occorre
CARTA D'IDENTITA' ELETTRONICA (CIE)

1) Avere compiuto 15 anni.
2) Al momento la CIE viene rilasciata solo su prenotazione dalle 11.30 alle 12.50 (servizio attivo dal 20.08.2007). Rilasci in orari diversi da quelli di prenotazione possono essere effettuati dagli operatori compatibilmente con le condizioni organizzative del servizio.
Per prenotarsi:
- via internet nella sezione servizi on-line del sito www.comune.cesena.fc.it;
- via telefono al n. 0547.356611 - 356252 - 356336 (da lunedi' a sabato 7.50-12.50);
- il cittadino potrà prenotarsi on line secondo due modalità diverse:
a) con password e userd dalla casella di posta elettronica identificata PEI ovvero con carta d'identità elettronica, dal link prenotazioni carte d'identità con autenticazione;
b) riportando le proprie generalità, codice fiscale e numero della carta d'identità precendete, dal link prenotazione carta d'identità senza autenticazione
3) Avere il codice fiscale allineato con l'Anagrafe tributaria e l'Indice Nazionale delle Anagrafi presso il Ministero dell'Interno (verifica effettuata con il Comune).
4) Compilare e sottoscrivere apposito modello di richiesta davanti al funzionario incaricato.
5) La vecchia Carta d'identità scaduta o in scadenza (è possibile 180 gg. prima) o altro documento di riconoscimento.
6) € 25,40 per costo e diritti Carta d'Identità (€ 30,80 per rinnovo in caso di smarrimento prima della scadenza).
7) In caso di furto o di smarrimento occorre presentarsi con la denuncia di furto o di smarrimento (va effettuata presso il Comando dei Carabinieri o al Commissariato di Pubblica Sicurezza).
8) Gli stranieri residenti devono portare passaporto e permesso di soggiorno (salvo sia tuttora valido e caricato in Anagrafe o sia documentata la procedura di rinnovo).
9) I minorenni (dai 15 ai 17 anni) che desiderano la carta valida per l'espatrio devono presentarsi con i genitori per l'assenso. Se uno dei genitori non può recarsi in Comune per l'assenso, può inviare via fax l'apposito modello (disponibile presso l'Anagrafe) e la fotocopia della propria Carta d'identità.
Deelayah..wiesz cos na temat odmowy wydania codice fiscale osobie ktora przyjechala do Itali celem poszukiwania pracy?..spotkalam dzis rodaczke odmowiono jej wystawienia nr.CF kazano jej najpierw znalezc prace i mieszkanie..pomozesz?..kogo mamy obsztorcowac?:D
Macie obsztorcować urzędnika, który coś takiego sobie wymyślił - nie miał prawa odmówić jej wyrobienia CF, jeśli okazała dokument tożsamości i podała adres zamieszkania na terenie Włoch. A jeśli się będzie upierać, to kolejnosc jak zwykle:

- niech pokaże przepis, który wymaga posiadania pracy i mieszkania (?!), by moc wyrobić sobie CF,
- pokazać pierwszy rozdział "Guida fiscale per stranieri", opublikowana przez sama Agenzia delle Entrate (http://www.agenziaentrate.it/ilwwcm/resources/file/ebba614c64e89f8/ITALIANO.pdf) - jasno jest napisane, ze wystarczy paszport (w naszym przypadku może być zastąpiony dowodem osobistym, choć nie jest to napisane),
- zazadac rozmowy z przelozonym,
- zagrozic doniesieniem w zwiazku z omissione d'atti d'ufficio,
- w ostateczności naprawdę takie doniesienie złożyć.
sluchajcie zeby wszystkiego dodrze sie dowiedziec co i jak to jest Consolato Polacco a Milano
www.milanokg.it
dzieki Dee..juz dzwonie do niej...
http://www.serbi.info/cittadino.htm
COMUNICATO STAMPA
Agenzia delle Entrate e Politecnico di Torino per gli studenti stranieri
A settembre rilascio del codice fiscale direttamente in ateneo
L’anno accademico 2008 – 2009 parte con un servizio in più per gli studenti stranieri
a Torino: grazie alla collaborazione tra Agenzia delle Entrate e Politecnico, a
settembre saranno attive presso l’ateneo torinese due postazioni temporanee per
l'attribuzione del codice fiscale ai ragazzi stranieri che vengono a Torino per ragioni di
studio.
L’idea di istituire uno sportello dell’Agenzia delle Entrate presso il Politecnico per
l’attribuzione del codice fiscale è finalizzata innanzitutto a semplificare le pratiche di
ingresso nel territorio italiano degli studenti stranieri. L’apertura dello sportello
dedicato presenta inoltre il vantaggio di ridurre il sovraffollamento al front-office del
vicino ufficio delle Entrate di Torino 1, evitando così disagio sia agli studenti che ad
altri contribuenti.
Il servizio sarà attivo presso la sede centrale del Politecnico, in Corso Duca degli
Abruzzi 24, nelle prime tre settimane di settembre (da lunedì 1° a venerdì 19), dal
lunedì al venerdì con orario 9.[tel].00.
L’iniziativa prevede, accanto al rilascio del codice fiscale, la distribuzione di materiale
informativo ed un servizio di prima informazione sulle caratteristiche e sul
funzionamento del sistema fiscale italiano.
Torino, 2008
Witam wszystkich Czy jest tu osobo ktora mi wytlumaczy jak mam zalatwic sobie codice fiscale przez internet Szukalam wszedzie ale nigdzie nie ma Planuje wyjazd na stale i wiem ze bez tego codice nic nie zalatwie Moze ktos mi wytlumaczy co dokladnie musze zalatwic i w jakiej kolejnosci bo jestem kompletnie zielona Z gory dziekuje Bacio
A dlaczego przez internet? Jeszcze nie przyjechalas do Wloch i juz chcesz zaczynac z biurokracja?
Nie wiem czy wydaja jeszcze samo codice fiscale. Teraz w obiegu jest tessera sanitaria.
http://www.agenziaentrate.it/ilwwcm/connect/Nsi/Servizi/Codice+fiscale+-+tessera+sanitaria/
dziekuje Tobie bardzo za strone Z tego co ustalilam to codice fiscale wydaja osobie ktora przebywa na terenie Wloch a tessera sanitaria to jest tak jak by druga czesc ktora otrzymuje gdy podejme prace i mam ubezpieczenie ale nie wiem dokladnie bo kazy pisze inaczej i badz tu madra mi juz glowa peka ale bez codice fiscale nic nie zalatwie i tu jest caly problem
Spokojnie, dostaniesz bez problemu sama kartę z codice fiscale (ja dostałam miesiąc temu, bo upomniałam się na stronie internetowej), to taka nowa, zielona karta plastikowa z kodem kreskowym. Wez pod uwagę, ze CF generowane przez strony internetowe są nieważne jeśli chodzi o ich "oficjalne" używanie, wiec musisz zgłosić się do odpowiedniej terytorialnie Agenzia delle Entrate, gdyż tylko tam dostaniesz ważny CF.

Co do tessera sanitaria, to jest dokładnie tak jak piszesz: otrzymasz ja dopiero wtedy, gdy będziesz miała prawo do opieki zdrowotnej we Włoszech, a wiec np. po podjęciu pracy.
Super jestem Tobie bardzo wdzieczna Deelaylah ze potwierdzilas moje domysly Jesli moge jeszcze o cos zapytac to mozesz mi wytlumaczyc do ktorego Agenzia della Entrate mam sie udac aby wyrobic sobie karte Codice fiscale? mam zamier przeprowadzic sie do Reggio di Calabria wiec musze sie udac do tamtejszego urzedu czy to nie robi wiekszej roznicy i moge zalatwic ta karte obojetnie w ktorym urzedzie we Wloszech?
Co prawda nie Deelaylah, ale odpowiem :) Powinnas pojsc do Agenzia delle Entrate z Twojego miejsca zamieszkania, bo podajesz we wniosku adres zamieszkania (moze byc tymczasowy), natomiast tak naprawde nikt tego nie sprawdza; wystarczy jakakolwiek Agenzia delle Entrate, Twoj paszport no i jakis adres zamieszkania do wpisania we wniosku.
Dziewczyny jestescie super juz teraz wszystko rozumiem Musze jeszcze tylko wynajac mieszkanie w tamtym rejonie A czy przypadkiem nikt sie nie orientuje w sprawie wynajecia mieszkania? Chodzi oczywiscie o kawalerke i dosyc tania
Na szczęście w Reggio Calabria jest tylko jedna Agenzia delle Entrate, wiec będzie Ci łatwiej.;)

Via Plutino, 4
To dobrze ze jest tylko jedna nie bedzie problemu A wiesz moze cos na temat wynajecia mieszkan w tamtym rejonie?
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 95

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Brak wkładu własnego