zmiana poziomu życia po przeprowadzce

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 249
zasilki dla bezrobotnych, to chyba nic zlego, jesli zas sa pseudo, to mamy tu problem z kontrola nie z rzadami socjalistow.
W stosunku do USA, czy krajów Dalekiego Wschodu.
Socjalistyczna Unia oparta na dotacjach i zasiłkach jest całkowicie niewydolna.
Bredzenia o tym, że strategia lizbońska miała sprawić, że europejska gospodarka stanie się najbardziej innowacyjną gospodarką świata, między bajki można włożyć.

Socjalistyczna Unia nie stworzyła ŻADNEGO projektu, który byłby czymś rewolucyjnym na rynku, kompletnie nic.
Takie giganty amerykańskie, jak Microsoft, Google,Dell, czy w ogóle cała Dolina Krzemowa powstały dzięki przedsiębiorczości ludzkiej a nie bandzie urzędasów, którzy przyznają dotacje i zasiłki.
Dotacje i zasiłki, które gwoli przypomnienia nie biorą się z jakiegoś mitycznego skarbca lecz są to pieniądze zabrane wcześniej obywatelom.
Piszesz o gigantach,to tak jak gigantyczny Mur Chiński, widzać go nawet z kosmosu, powstał, ale jakim kosztem...myślę, że koszt powstawania wszystkich 'gigantów' jest porównywalny...a Daleki Wschód..ok.1,5 miliarda ludzi, nawet jak kilkaset umrze z głodu, to kto się tym przejmie..
Skąd wiedzieć jak się w tych państwach molochach żyje zwykłym ludziom, zwłaszcza w USA.. media podają wiedzę tylko o 'gigantach', albo o ludziach władzy...
:)
zblizaja sie WYBORY wiec uwaga rad wloski co cos obiecal/ zapowiedzial:Ceny spadają - Włochy będą zakupowym rajem Rząd włoski wprowadził ulgi na zakup niektórych artykułów, głównie energooszczędnych. Celem inicjatywy, na którą przeznaczono 300 milionów euro, jest ożywienie rynku wewnętrznego, dotkniętego kryzysem.
Ulgi wejdą w życie 15 kwietnia http://polonia.wp.pl/title,Ceny-spadaja-Wlochy-beda-zakupowym-rajem,wid,12092237,wiadomosc.html Moim skromnym zdaniem to wybor,y przewyborcze zabiegi politykow..dzwonilam do Wloch i handlowcy gówno wiedza..mozliwe ze ok 1 kwietnia cos bedzie wiadomo szerzej..heheh
literowka : wiec uwaga rzad wloski co cos obiecal/ zapowiedzial:
Śmieszny ten artykulik. Co to niby są te ulgi, które obiecał rząd, ulgi podatkowe? To w takim razie, jak się do tego ma ta obietnica obniżenia cen na te artykuły wymienione w nim? Kto je ma obniżyć, rząd???:)))

A te 300 milionów euro, na co w sumie ma być?
smieszny..bo sa wloskie' preelezioni' heehehehe :D
eeeee tam, zwykle incentivi, jak zawsze. Np. dadza ulge na kupno paneli slonecznych, na ktore i tak malo kogo stac, nie wspominajac juz o wymogach, jakie nalezy spelnic z punktu widzenia planu zagospodarowania przestrzennego.
Wlasnie dostalismy "preventivo" na panele, wydatek minimum 9500 euro. A jak sie reklamuja - "finanziamento totale" tj. kredyt 100%... To nie Niemcy, gdzie jest prawdziwe dofinansowanie i duzo paneli na domach, mimo ze slonca maja tam duuuzo mniej.
ciut z ekonomii..Kryzys niebawem spustoszy kolejny kraj ,,tym razem Portugalia..jak pisalam powyzej..sprawdza sie sie prognoza..Grecja Potugalia..jezscze troche i beda pisac w tych klimatach o Wloszech..http://www.hotmoney.pl/artykul/kryzys-niebawem-spustoszy-kolejny-kraj-12776
Strefa euro w rozsypce....obecnie konserwatywne centrum (Niemcy, Francja, kraje Beneluksu) płaci rachunki za nadużycia rozrzutnych południowców (Hiszpania, Grecja, Włochy, Portugalia)....Warto zwrócić uwagę na fakt, że za programem ratunkowym dla Grecji najgłośniej lobbowały Francja i Hiszpania powołując się właśnie na konieczność pomocy potrzebującym. Jeśli potencjalne bankructwo Grecji można porównać do upadku banku Bear Stearns, to Hiszpania jest europejskim odpowiednikiem Lehman Brothers. Z kolei Francję można by porównać do dowolnego banku inwestycyjnego z pierwszej piątki z okresu poprzedzającego kryzys finansowy – ekspozycja francuskiego sektora bankowego na rynki Grecji, Hiszpanii, Portugalii, Włoch czy Irlandii jest tak wielka, że w przypadku wystąpienia tzw. ryzyka systemowego, niemożliwe będzie wyjście obronną ręką. Calosc: http://waluty.wp.pl/kat,67876,wid,12202056,raportwiadomosc.html
c.d. o Grecji i kryzysie....w Grecji placa minimalna to chociaz 863 euro. Przeliczając po oficjalnym kursie NBP z 29 kwietnia 2010 roku, Grek zarabia minimum 4237 zł brutto. Jest to ponad 3-krotnie więcej niż w Polsce...a placa srednia to na czysto 1355 euro, czyli około 6657 zł pensje w Helladzie są ponad dwukrotnie wyższe niż w Polsce. Nawet jeśli, jak radzą ekonmiści, zarobki spadną o 30 procent,zpowodu kryzysu to i tak Grek zarobi więcej niż Polak...w Itali nie ma minimum socjalnego
"Financial Times": większość krajów UE żyje ponad stan. To jest podłożem problemów starego kontynentu....Dług publiczny Włoch sięga 115 proc.PKB
no to ladny GIPS!..zobaczcie sami nazwe GIPS nadano 4 krajom srodziemnomorskim sprawiajcych najwiecej klopotu Uni Grecji, Włoch, Portugalii i Hiszpanii http://www.pb.pl/a/2010/05/11/Morgan_Stanley_Kraje_Europy_Centralnej_moga_sie_zarazi
Europa przeżyła wielki wstrząs..obecne kłopoty to jedne z najtrudniejszych chwil od czasu wybuchu II wojny światowej, a może nawet od pierwszej...
sytuacja nadal nie jest stabilna i istnieje ryzyko "zarażenia" innych krajów. - Wszystko może się bardzo szybko zmienić, czasami w ciągu kilku godzin ..http://www.hotmoney.pl/artykul/prasa-zagraniczna-europa-przezyla-wielki-wstrzas-13493 pamietajmy o tym ..polecam tą fajna stronka gdzie przystepnie pisza o ekonomi dla tych co ekonomie maja gdzies albo nie wiedza ze istnieje cos takiego jak ekonomia..i mysla o wloskim sloncu tylko..ale tego lata slonca nie bedzie za duzo..wulkan nie da nam o sobie zapomniec i bedzie padalo.. padalo i padalo..wlasnie z winy wulkanu..no coz, jak kryzys to kryzys..:D
Nie przegap:....Zobacz, gdzie chcą pracować Polacy....eksperci podkreślają, że młodzi Polacy rezygnują z emigracji, bo wiedzą, że kryzys zmniejszył ich szanse na obcym rynku pracy...
http://www.sfora.biz/Zobacz-gdzie-chca-pracowac-Polacy-a20229
Przede wszystkim nalezy zwracac uwage na to, z kim sie przestaje:
http://www.ilmattino.it/articolo.php?id=102342&sez=ITALIA
oczywiscie ..jasne, ze to neapolitanski fagas..przydupas czy jak go tam zwal..moze byc i lawstorant..zepsul dobra polacca..sciagnal ją na manowce..to sie nazywa neapoletanski profesjonaliz..a facio niewatpliwie to zawodowiec ,profesjonalista..zreszta caly swiat wie, ze neapolitanczycy to zlodzieje i pol analfabeci. I Napoletani sono la spaccimma della gente...
znalazlam inna historie ..ludzie w depresje popadaja z powodow finansowych w Itali: W Turynie nieuzbrojona kobieta z niemowlęciem w nosidełku w ciągu dwóch godzin napadła na cztery banki. W czwartym zatrzymali ją karabinierzy... http://www.rp.pl/artykul/33,481152.html
Kontrolujmy dalej sytuacje..oto wiesci:.... Na koniec 2011 roku dług Polski wzrośnie do prawie 60 proc. PKB, czyli ok. 900 mld zł/obecnie jest 55%/ Zdaniem ekonomistów, dalsze zadłużanie kraju może zrujnować gospodarkę. aż 40 krajow jest zadłużonych powyżej 60 proc. PKB ..Dług publiczny Włoch sięga 115 proc.PKB
Japończykom obniżenie długu do 60 proc. PKP ma zająć 74 lata! Do 2019 roku z nadmiernym zadłużeniem uporają się Hiszpanie. Grecja czy Islandia zacznie wychodzić na prostą dopiero po 2030 roku .Gigantyczne długi mają także Niemcy
, Brytyjczycy i Francuzi. Ale Europa to nie wyjątek. Po uszy zadłużone są także Stany Zjednoczone, Australia czy Kanada. Ludzie ida ciezkie czasy!.. zaciskajcie pasa..
tu pisze ,ze deficyt budżetowy i zadłużenie publicznego, wynosi w Itali 116 proc. PKB...czyli rosnie..http://www.rp.pl/artykul/33,482328_Fitness_i_woltyzerka_pod_lupa_fiskusa.html Ponadto w artykule opisuja w jaki sposób Italia wzorujac sie na Grecji chce oszczedzac i latac dziury finansowe..beda bardziej cisnac kontrolami finansowymi.Włosi ukrywają przed fiskusem 200 mld euro rocznie.
.... Czy trudność z zachowaniem jedności narodowej nie jest kolejnym problemem, który hamuje wzrost południa Europy?...we Włoszech coraz częściej mówi się o separacji bogatej Północy od biednego Południa......We Włoszech z pewnością tak. Choroba Mezzogiorno, czyli południa kraju - mafia, niewydolny system rządów, powiązania korpucyjne - trawi Włochy od przeszło stu lat
. I nie widać szans na jego rozwiązanie. Berlusconi ma teraz do wyboru, albo uwolnić się od tej kuli u nogi, albo pogodzić się ze stopniowym schodzeniem całego kraju do drugiej ligii gospodarczej. I chyba coraz bardziej skłania się ku temu pierwszemu rozwiązaniu... calosc tu:http://www.dziennik.pl/dziennik/dziswdzienniku/article625956/Niewykluczone_ze_Unia_sie_rozpadnie.html
Do sette di costam....patrze tak i patrze na te Twoje wpisy i musze powiedziec, ze nic pozytywniego jeszcze nie napisales/las. Skoro ta cala Italia jest w/g Ciebie "do dupy" to po co tam siedzisz?????Oczywiscie bez urazy....kazdy ma takie dnie kiedy mysli, ze trawa jest bardziej zielona tam gdzie nas nie ma....ale Ty moj/moja drogi/a to troche przesadzasz :)
Uwaga na niezrownowazonych:
http://www.lagazzettadelmezzogiorno.it/GdM_dallapuglia_NOTIZIA_01.php?IDNotizia=344152&IDCategoria=1
moje wpisy?to nie ja pisalam ,nie zauwazylas? tylko ekonomisci..prognozy nie samoje tylko bardzo uczonych ludzie ..bo poza sloncem wItali istnieje cos takiego jak ekonomia i prognozy ekonomiczne..Przez rok bylam tu nieobecna tego tez pewnie nie dotycztalas..po zaledwie 3 dnich widze ze sie pogorszylo..cale wory smieci na ulicach..fuj fuj..moasto sobie wymyslo program orgaznizacji smieci..wolno wyrzucac raz na tydzien..w jeden dzien szklo winny plastik winny odpady zywnosci..Ludzie nie moga tych pojemnikow trzymac w gorąc w domu , na malym metrazu/ rodzina plus dzieci/bo im smrod przeszkadza i wystawiaja na ulice nie wg planu wywozki ale kiedy chca..a co smieszniejsze to na kazdym pojemniku pisze nazwisko..tak ze bracie moga kontrolowac co jesz.. co palisz..kto ci jaki list przyslal i jakie gazety czytasz..czy pijesz alkohol..szczeka mi opadla..toz to inwigilacja zupelna..Provincia Autonoma!!..mnostwo sklepow polikwidowanych..stoja puste i strasza..wszyscy wlasciciele ,barow maja powazne oblicza..pustki w barach.Widac ze Wlosi do kryzysu podeszli z powaga.Lament wsrod imigrantow ..szukaja pracy,po kilka miesiecy.Rozowo tu nie jest
...bylas nieobecna (rzeczywiscie nie doczytalam). Po co wiec wrocilas do tego "wloskiego dna"? Prawda jest taka, ze niegdzie nie jest rozowo. Ja znam przypadek mojej znajomej, ktora wyjechala do polnocnych Wloch i jest najszczesliwsz osoba pod sloncem. W Rzymie mieszka moja druga dobra znajoma, ktora wreszcie zaczela optymistycznie patrzec na swiat. Na poludniu mieszkaja moi przyjaciele i rodzina mojego chlopa - spedzilam tam troche czasu i jakos nie zauwarzylam zeby tam smierdzialo. Nie podobla mi sie sytuacja ekonomiczno-polityczna w Polsce - tak wiec wyjechalam tam gdzie zaczelo mi byc lepiej. Proponuje zrobic to samo bo inaczej sie zameczysz dziewczyno...bez urazy oczywiscie. Irytuje mnie ten polski zwyczaj narzekania na wszystko: ze slonce swieci, ze pada
skoro zes tak wscibska to cie uswiadomie zema we wloszech mieszkanie a w nim kupe szaf wypchanych moimi ciuchami..traktuje to mieszkanie jako GARDEROBEi drugie takie same w kraju..Wolno mi..i tobie nic do tego.kazdy ma swe zycie a ja nie musze sie przed toba tlumaczyc czy mieszkam c\asow tu czy tam..czy wszwajcari to moja prywatna sprawa...forum jest do wymiany opini,a nie do dociekan w sprawie czyjegos prywatnego zycia na idiotyczne pytanie po co ty tam siedzisz?..pewnie nie zauwazylas, ze jest okres urlopowy i warto letnia odziez przewietrzyc z mej garderoby...jedni zyja ciezko ,inni lzej...c'est la vie :D
nieee to zeby mnie interesowalo Twoje zycie....skoro jednak zyje ci sie tak lekko to po co wybierasz (na czas urlopowy) kraj w ktorym jest pelno smieci i smierdzi???? Tak jak wspomnialam wczesniej -nie interesuja mnie twoje sprawy tak wiec nie musisz odpisywac. Milej jednak by bylo gdybys wykazala troche wiecej kultury, zrozumienia i taktu w rozmowach z innymi. To pomaga...stac sie bardziej optymistycznie nastawionym do zycia - zwlasza w przypadku kiedy jest ono tak lekkie.
pokazalam ci ze Italia jest nie tylko 'do siedzenia' ale i 'do lezenia'
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 249

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa