Uwaga! Również nas mogą wyrzucić... z Włoch

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 87
poprzednia |
Wszedł w życie dekret, który zezwala na wydalenie obywateli Unii Europejskiej z Włoch.

Opublikowany 23 czerwca we włoskim Dzienniku Ustaw dekret, został przegłosowany w ubiegłym tygodniu przez włoską Radę Ministrów. Głównym celem jego przyjęcia było dostosowanie prawa włoskiego do unijnego.

Jeżeli chodzi o obywateli UE, w dekrecie wykluczono możliwość systematycznego sprawdzania obywateli unijnych w celu kontroli spełniania przez nich wymogów pozwalających na legalny pobyt we Włoszech. Kontrole będą dozwolone tylko wtedy, gdy zaistnieją "uzasadnione wątpliwości" co do posiadania przez obywatela UE wystarczających środków utrzymania.
W nowym dekrecie określone zostały także zasady wydalenia z Włoch obywateli Wspólnoty Europejskiej ze względu na zakłócanie porządku oraz bezpieczeństwa publicznego. Zgodnie z rozporządzeniem, będą oni deportowani do kraju przez policję kiedy ich pobyt nie będzie zgodny z „civile e sicura convivenza”
Główną nowością dekretu jest jednak artykuł mówiący o obywatelach UE, którym wręczono z powodu niespełnienia wymogów zezwalających na pobyt dłuższy niż 3 miesiące tzw. „foglio di via”, czyli nakaz wyjazdu z terytorium włoskiego. Jeżeli zostaną oni przyłapani ponownie w Italii i nie będą w stanie zademonstrować, powrotu do ojczyzny, czyli zaświadczenia wydanego przez konsulat włoski w kraju pochodzenia, zostaną deportowani z powodu zakłócania bezpieczeństwa publicznego.

Gośka, to chyba normalne że można a nawet trzeba wydalić osobę jeśli jej pobyt jest niezgodny z prawem danego kraju.
NAS, pracujących legalnie, mających środki na swoje utrzymanie i spełniających warunki nikt nie ruszy.
Dałaś taki tytuł jakby zaczęli robić łapanki na cudzoziemców i wywalali każdego kto im w łapy wpadnie..heheh
pzdr
..jakis duch..wisi nad Italia..chyba Mussoliniego...:D
Nie dostaniesz meldunku i legalnej pracy - wracaj do domu Włoski parlament uchwalił nowe, ostrzejsze normy dotyczące wjazdu i pobytu obcokrajowców na terenie Włoch. Dekret wprowadza nowe i ważne zmiany, które dotyczą zarówno obywateli z poza Unii Europejskiej (tzw. extracomunitari), jak i obywateli unijnych, czyli także nas - Polaków. Będzie dużo trudniej o meldunek.Nowa ustawa (dekret 89/2011 opublikowany w Gazzetta Ufficiale nr 144) zmienia przede wszystkim prawo pobytowe dla obywateli UE. Teraz, aby wpisać się do włoskiego "Anagrafe" (rejestr administracyjny ludności) i otrzymać dowód osobisty (carta di identitá) obywatele 27 krajów Unii muszą złożyć podanie do Urzędu Miasta, w którym zamieszkują i przedstawić dokumenty, zaświadczające o tym, że posiadają środki ekonomiczne na utrzymanie się. Muszą one wynosić przynajmniej równowartość zasiłku socjalnego - 417,3 euro miesięcznie.
Coraz trudniej o meldunek.....
Zameldowania się nie będzie jednak automatyczne. Wysokość wymaganych dochodów będzie określana na podstawie ogólnej sytuacji imigranta - a przede wszystkim, faktu czy wynajmuje on mieszkanie, czy zamieszkuje na prawach gościa lub czy jest właścicielem lokum.

Oznacza to, że dla obywateli UE, w tym także dla Polaków, otrzymanie zameldowania we Włoszech - a więc i wszystkich dokumentów potrzebnych do załatwiania różnych praktyk administracyjnych - od tej pory będzie o wiele trudniejsze. Ustawa ma na celu ograniczenie europejskich imigrantów tylko do tych, którzy mogą się we Włoszech utrzymać samodzielnie i nie muszą korzystać z przywilejów socjalnych, jakie oferuje państwo włoskie swoim obywatelom.

Nowy dekret będzie utrudnieniem dla osób, które myślą o stałym pobycie we Włoszech, a w szczególności dla tych, które przyjechały tu niedawno i żyją w konkubinacie z obywatelami włoskimi.

Nie zmieni ona sytuacji wielu Polaków pracujących sezonowo czy Polek pracujących, jako opiekunki czy pomoc domowa, ponieważ od 2004 r., gdy Polska stała się członkiem UE i przestała obowiązywać nas konieczność posiadania pozwolenia na pobyt (permesso di soggiorno), większość naszych rodaków nigdy nie zdecydowała się wyrobić sobie włoskiego dowodu osobistego. Polki wolą pracować w "systemie zmianowym" - czyli wymieniając się z zaufaną znajomą, co trzy miesiące. calosc tu:http://polonia.wp.pl/title,Nie-dostaniesz-meldunku-i-legalnej-pracy-wracaj-do-domu,wid,13757917,wiadomosc.html

WAZNE: Nowy dekret będzie utrudnieniem dla osób, które myślą o stałym pobycie we Włoszech, a w szczególności dla tych, które przyjechały tu niedawno i żyją w konkubinacie z obywatelami włoskimi.
ale co tak wlasciwie zmienia ta ustawa??? przeciez teraz tez zeby otrzymac wpis do anagrafe trzeba albo miec umowe o prace, albo srodki potrzebne na utrzymanie na caly rok, to minimum socjalne (cos ponad 5 tys euro).. az sie przejde do googla przeczytac jej tresc ;)
..glownie chodzi w niej o tych z Lmapedusy.....http://polonia.wp.pl/title,Nie-dostaniesz-meldunku-i-legalnej-pracy-wracaj-do-domu,wid,13757917,wiadomosc.html
no i pewnie wloskie kobiety cos maczaly w niej palce zeby mezowie nie odchodzili od zon do innych kobiet europejskich..bo te potem ..tylko leza i pachna....i maz na nie kase zuzywa...wiec chca taka do roboty zagonic..albo dac jej mozliwosc tylko 3 mies pobytu w Itali..ahahahah..moze rzad wten spsoob che ograniczyc seperacje i rozwody.Licho wie tych Wlochow!..tylko patrzec a wroca lata 70 i zakza rozwodow..taki najazd zrobily tu europejki i inne nacje....
ahahah niee, jeszcze wieksze utrudnienia w sprawie rozwodow chyba by nie przeszly, strajki by zrobili ;p wlosi i tak sa wkurzeni, ze tak ciezko we tu rozwod dostac. mam znajomego wlocha w warszawie, to opowiadal kiedys, jak sie chwalil swoim kolegom wloskim, ze wzial slub w polsce i potem, jak mu sie odwidzialo, to wystarczyl miesiac, i po rozwodzie.. a tu musza sie meczyc, iles lat separacja najpierw itd.. z tego wiem
ja uwazam ze wloszki same sa troche sobie winne tego,ze wlosi wola cudzoziemki, przynajmniej patrzac na grupe do 30lat. Przede wszystkim nie dbaja o siebie, a wiadomo,ze najpierw to wyglad przyciaga faceta, a potem mozna mu pokazywac jak to inteligentna sie jest i kazdy kto mysli,ze wyglad dla inteligentnego faceta ma drugorzedne znaczenie wg. mnie jest w bledzie. a wloszki masowo farbuja wlosy na blond i mysla,ze to juz o kazdy bedzie ich. nie mowie juz o sposobie ubierania sie. To samo z zachowaniem, rozwrzeszczane, roztrzepane i uwielbiajace dramaty. Zupelnie nie ma w nich kobiecosci, jakbym byla wlochem i bylo mnie na to stac to wolalabym miec kobiete ktora leze i pachnie zamiast takiej ktora lezy i smierdzi
czesc jestem piotrek 44lat od niedawna w Varese chce zapytac czy nieznasz jakiegos sita polskiego lub miejsca w Varese gdzie spotykaja sie polacy
a co to jest to "sito polskie" ????

pzdr
M
chodzi mi o jakas polska strone lub kontakt z polakami badz miejsce gdzie mozna ich spotkac
Piotrek, pierwszy raz piszesz cokolwiek na kompie?? Gdzie przecinki, kropki i jakiekolwiek znaki interpunkcyjne?? Twój tekst jest zupełnie nieczytelny. A sita polskie położyły mnie na obie łopatki.
Wytłumacz mi co konkretnie znaczy czy nieznasz jakiegos sita polskiego ......

ja mam jedno sito w szufladzie, służyło mi do odcedzania makaronu. Teraz używam innego a to stare leży bezużyteczne. Jak bardzo Ci potrzebne to mogę Ci je wysłać. To stare, ma się rozumieć.
edytowany przez Margo49: 11 wrz 2011
przepraszam a ty piszesz,z Varese,czy z,Polski. Bo ja mam, klawiature,wloska ?
Cytat: Piotrek_pepe
przepraszam a ty piszesz,z Varese,czy z,Polski. Bo ja mam, klawiature,wloska ?

sorry, ale to zdanie jest jeszcze mniej czytelne niż poprzednie. Naprawdę masz 44 lata???
Czy może idąc tropem nie używania interpunkcji powinno być 4,4 ?
Pepe wejdz tu http://tematy.forum.gazeta.pl/szukaj/forum/varese wpisz w google: Polacy w Varese
Cytat: Moniskka17
ja uwazam ze wloszki same sa troche sobie winne tego,ze wlosi wola cudzoziemki, przynajmniej patrzac na grupe do 30lat. Przede wszystkim nie dbaja o siebie, a wiadomo,ze najpierw to wyglad przyciaga faceta, a potem mozna mu pokazywac jak to inteligentna sie jest i kazdy kto mysli,ze wyglad dla inteligentnego faceta ma drugorzedne znaczenie wg. mnie jest w bledzie. a wloszki masowo farbuja wlosy na blond i mysla,ze to juz o kazdy bedzie ich. nie mowie juz o sposobie ubierania sie. To samo z zachowaniem, rozwrzeszczane, roztrzepane i uwielbiajace dramaty. Zupelnie nie ma w nich kobiecosci, jakbym byla wlochem i bylo mnie na to stac to wolalabym miec kobiete ktora leze i pachnie zamiast takiej ktora lezy i smierdzi

Ja uwazam, ze poglad, ze Wlosi wola cudzoziemki jest przesadzony. ...Wlosi lubia cudzoziemki ...nawet takie co nie mowia po wlosku a oni sami tylko wloskim wladaja...

Moniskka17 ...rozumiem, ze z niewieloma Wloszkami jestes zaprzyjazniona, skoro piszesz o nich takie rzeczy. Ja znam troche Wloszek (grupa do 30 lat) i jakos wiekszosc z nich dba o siebie. Zle sie ubieraja Wloszki? Nie sadze, jezeli chodzi o srednia, zeby Polki ubieraly sie lepiej...

...'taka, co lezy i smierdzi' ...chyba mialas pecha do Wloszek ...i mysle, ze krzywdzace jest to, co napisalas ...i jezeli Wloszki wiedza, co o nich pisza/mysla polskie dziewczyny ...zrozumiale bedzie dla mnie, jak dojdzie do mnie, ze Wloszki nie przepadaja za polskimi dziewczynami... Wg mnie piszesz nieprawde. ...albo jest to jakies zadufanie lub dowartosciowywanie sie...

W zeszlym tygodniu rozmawialam z pewnym Wlochem, ktory ozenil sie z Ukrainka, ktora (wg tego co prznajmniej on twierdzi), ozenila sie z nim tylko dla pieniedzy, dla 'lepszego zycia', oskubala go z pieniedzy i rzucila dla innego. ...jest tak rozczarowany, ze twierdzi, ze tylko ten Wloch sie zwiaze z cudzoziemka z Europy Wschodniej, ktory nie da rady 'zdobyc' Wloszki. ...powiedzmy, ze mi wcale milo nie bylo tego sluchac ...wiec drugi znajomy wyskoczyl w obronie 'Europy Wschodniej' ...i caly wieczor, to byla jedna wielka duskusja na ten temat...

czasem brak im poczucia gustu i samokrytyki...przeciez bedac niska i gruba z wiszacym brzuchem i grubymi KROTKIMI udami nie mozna sie ubierac,jak je smukla dlugonoga przyjaciolka do tego wysoka/zauwazylam ze duzo wloszek ma krotkie kosci udowe/ w obcisle ubrania i plaskie baletki..brak im samokrytyki..wymaluje sie taka tak ze mozna sie pomylic o 10 lat do przodu Nie dziwie sie ze Ukrainka obskubala Wlocha.. Wlosi maja opinie niezbych lotnych..heh jest tu post pisala pewna forowiczka ze :Wloch sie ozenil z Ukrainką to go obskubala rozwiodla sie i podsunela mlodsza siostre co byla na Ukrainie..Wloch sie ozenil..mlodsza siostra zony obskubala go i sie rozwiodla..hehehehe Jak znajde ten post to przekleje...Boki mozna zrywac taki smieszny post...Dowod na to, ze Wlosi sa niezbyt lotni..mysla tylko 21 palcem ahahahaahaaaa
Sette, ze ci tez nie wstyd, pisac takie rzeczy.
Obrzydliwe sa twoje wypociny.
edytowany przez Magdalena-Malpa: 12 wrz 2011
Zgadzam sie z Marysia2 ,nie wszstkie wloszki sa zaniedbane.Pracuje z wloszkami nieco starszmi ode mnie.Sa to kobiety zadbane,czyste,ladnie ubrane.Na ulicy spotykamy , takie co wygladaja jak koczkodany i te co sa szczuple ,zgrabne i zadbane.A czy w Polsce jest inaczej?Czepiacie sie ich bo nie przepadamy za wlochami/wloszkami.Znam tez polke ,ktora ma 51 lat ,sztuczna szczeka na zawiasach (nie jestem zlosliwa ) i mini ledwo zakrywajace posladki,biala jak snieg (unika slonca).Czy myslicie ,ze taka osoba wyglada estetycznie?Mowimy ,ze wloszki ubieraja sie zle,ale i nie ktore z nas tez.Nastepna polka :mloda z zarosnietymi od brudu pietami w japonkach,w niedopranych wymietych ubraniach.Wiec nie mowmy ze tylko wlosi sa brudasami i nie umieja sie ubrac.Najlepiej ubrana widuje ukrainke heheheh bialy duzy kwiat wpiety w blad wlosy ,krotkie spodenki na dosc pokaznych udach,kozaki do kolan typu kowbojki ,bluzka wpuszczona w spodenki bez rekawow i ogromny pas.Wyglada to tak okropnie ,ze nie morzna oczu odwrocic heheheh
Cytat: Piotrek_pepe
chodzi mi o jakas polska strone lub kontakt z polakami badz miejsce gdzie mozna ich spotkac
znalazlm Ci tylko z Mediolanu z Varese ,nic nie moge trafic http://www.polonia-milano.org/ http://www.polonia-wloska.org/biuletyn_intro_it.html
Cytat: Magdalena-Malpa
Sette, ze ci tez nie wstyd ci pisac takie rzeczy.
Obrzydliwe sa twoje wypociny.

i tcie kurwa mam!...najpierw takie z sieci chca sie spotykac i porozmawiac apotem jak im pisanie na forum..ktore jest FORMA ROZMOWY nie pasi to mowia ze wypociny i to jest twoj FALSZ I ZAKLAMANIE..zwykla wrednosc .I nie zaprzeczaj!..goluym okiem widac...To ho ciapa'..in dialletto Ewentualnie nie czytaj i nie komentuj...!!!!!!!!!! Basta!
marysia musze sprostowac to co napisalam, moja wypowiedz powstala pod wplywem emocji jako odpowiedz do postu sette w ktorym stwierdzila,ze polki odbijaja mezow wloszkom a potem tylko leza i pachna. i to co napisalam odnosilo sie wlasnie tylko do tej grupy, ktora z gory zaklada,ze przyjechalysmy tutaj odbic meza i go oskubac. Poznalam tutaj troche dziewczyn, ktore tak wlasnie mysla, a same sa b. zaniedbane i nie robia nic w kierunku zeby zainteresowac soba plec meska. Faktycznie wyszlo tak jakbym chciala obrazic wszystkie wloszki wiec przepraszam bo naprawde nie to mialam na mysli:)
..literowki...i tu cie k... mam................doppia facciaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Sette, zadna basta:)))
Moge, mam czas i chce.
A ze tobie slowa prawdy sie nie podobaja, no to juz to twoj problem.
Wypociny piszesz i trujesz bo masz kompleksy, ktore wirtualnie prostujesz tym ze udajesz kogos kim nie jestes.
Beeeeeee i fuuuuuujjjjj:))
edytowany przez Magdalena-Malpa: 12 wrz 2011
dziwne..bo wszyscu wokol mnie krzycza..tak trzymac..nogdy sie nie zmieniaj badz soba.....Ci ktorzy wiedza zemnie nie zmienia pozostaje im mnie zaakceptowac..Jestem zwsze ale to zwsze soba..nie akceptujesz tej mysli ze jestem soba/sono UNICA/..to zwaz na to ze ci oswiadczam .ze sie nie zmienie by dostosowac sie to twej oszolomowej wyobrazni na moj temat
Sette, ale ja cie znam, wiec na marne twe pisanie.
Ty nawet nie wiesz ze sie osmieszasz komplementujac sama siebie:))
Przesle ci mailem twe wlasne zdjecie, moze wrocisz na ziemie;)
Koniec i kropka.
Cytat: Moniskka17
marysia musze sprostowac to co napisalam, moja wypowiedz powstala pod wplywem emocji jako odpowiedz do postu sette w ktorym stwierdzila,ze polki odbijaja mezow wloszkom a potem tylko leza i pachna. i to co napisalam odnosilo sie wlasnie tylko do tej grupy, ktora z gory zaklada,ze przyjechalysmy tutaj odbic meza i go oskubac. Poznalam tutaj troche dziewczyn, ktore tak wlasnie mysla, a same sa b. zaniedbane i nie robia nic w kierunku zeby zainteresowac soba plec meska. Faktycznie wyszlo tak jakbym chciala obrazic wszystkie wloszki wiec przepraszam bo naprawde nie to mialam na mysli:)

:-)

W okolicach mojego biurka siedza 4 Wloszki zadbane, ladne i ladnie sie ubierajace ...i wydaje mi sie takze, ze wcale nie mysla az tak zle o Polkach. Jedna juz dwa razy byla w Polsce, jedna wysylala cv, zeby sie dostac do Polski na jakis wolontariat ...a inna kolezanka, ktora siedzi pietro nizej, rowniez zadbana ;-) poprosila, zebym ja polskiego uczyla;-)
ja ucze wloszke rosyjskiego..hehehe..tez mnie prosila..wczoraj robilam za tlumaczke z angielskie cale popoludnie i wieczor..ubrana bylam lekko i przewiewnie stosownie do 34 sto.C :D mam chiljskiego ucznia podstawy konwersacji..10 eu/h wybiera sie do Tybetu..chce rozmawiac z guru w lutym .zostane buddystka w koncu..:D
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 87
poprzednia |