zasiłek dla bezrobotnych we włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 48
poprzednia |
Witam,

Chciałam spytać o zasiłek dla bezrobotnych, pracowałam jako nauczciel w szkole katolickiej pod mediolanem zatrudniona na normalnej umowie jako nauczyciel przez ostatnie dwa lata, ale chce wrocic do Polski w czerwcu i nie chce przedłuzac umowy, mialam umowe na czas okreslony od wrzesnia do czerwca, nie jestem zameldowana we wloszech, mam tylko codice fiscale, i nie wiem czy moglabym sie ubiegac o zasilek we wloszech, w czerwcu wracam tez do Polski. moja dyrektorka w szkole juz wie ze nie zostaje na nastepny rok. i umowa wygasnie mi w czerwcu, dziekuje bardzo za wszelkie informacje i zycze milego dnia
O zasilek mozesz sie ubiegac ..jesli Wlosi sami cie zwolna..z jakiejs przyczyny..np zakonczenie kontraktu,Pamietaj to Pracodawca cie musi zwolnic, nie ty sama.O zasilek zawsze moze sie ubiegagac kazdy kto w ciagu ostatnich 2 lat przepracowal lacznie 52 tyg skladkowe.Nie moze to byc rozwizanie umowy o prace za obopolnym porozumieniem stron,bo ci zasilku nie przyznaja.I nie mozesz..informowac Centro dell Impiego ze chcesz do Pl wyjechac..chyba ze wolisz zasilek transferowy tylko na okres 3 mies. Zasilek jestt dla tych ktorzy obliguja sie ze sagotowi podjac prace..podobno mozna im 2 x odmowic podjecia..w Pl powinnas miec caly czas wlaczony wloski nr telefonu ktory to zostawisz/podasz im w Centro del"Impiego..rozumiesz sa pewne niuanse.ktore stosuja polacy chcacy pobierac zasilek..podczas przebywania w kraju..Wiec znajomym nie trzeba duzoszczegolow mowic ..by ktos nei doniosl potem ze cie nie ma..ukryj potem faktotrzymania/ pobierania zasilku przed znajomymi wIT by nie donosl ktos, ze nie przebywasz wIT..w chwili checi poczucia sie sprawiedliwym obywatelem donoszacym na straniere spryciule
http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/230970#post1472081
Dziekuje bardzo za odpowiedz, ale czy fakt ze nie jestem zameldowana we wloszech, nie mam residenza
wiec nie wiem czy to nie jest przeszkoda, poza tym moja umowa po prostu wygasnie, czy oni w INPS sprawdzaja jakies dokumenty czy trzeba dostarczyc jais list od pracdowcy, bo ja takigo listu nie mam i nie otrzymam.
Pracodawca sam poinformuje Inps ze cie zwalania..to o co pytasz jest w roznych postach na forum..ty od dnia rozwiazania kontraktubedziesz miala ok 5 dni na pokazanie sie w Centro del Impieho..muszisz pilnowac terminow
Dziekuje za odpowiedz ale chyba jendak ne bede sie o nic ubiegac, za bardzo to wszytsko wydaje sie skomplikowane we wloszech, poza tym zamierzam szybko szukac pracy w Polsce i mam nadzieje zaczac pracowac jak najszybciej wiec chyba sobie daruje ten zasiłek. pozdrawiam
Cytat: PaoloCulo
pracowałam jako nauczciel w szkole katolickiej pod mediolanem zatrudniona na normalnej umowie jako nauczyciel przez ostatnie dwa lata, ale chce wrocic do Polski w czerwcu i nie chce przedłuzac umowy, mialam umowe na czas okreslony od wrzesnia do czerwca, nie jestem zameldowana we wloszech, mam tylko codice fiscale, i nie wiem czy moglabym sie ubiegac o zasilek we wloszech, w czerwcu wracam tez do Polski. moja dyrektorka w szkole juz wie ze nie zostaje na nastepny rok. i umowa wygasnie mi w czerwcu, dziekuje bardzo za wszelkie informacje i zycze milego dnia

Możesz ubiegać się o tzw. Mini ASPI - jest to zasiłek, który przysługuje również osobom, którym nie została odnowiona umowa na czas określony. Na złożenie wniosku o przyznanie zasiłku masz dwa miesiące od momentu "utraty" pracy, musisz tez zarejestrować się w urzędzie pracy (Centro per l'Impiego).

Co do zameldowania (a w zasadzie jego braku, pomińmy fakt, ze łamiesz przepisy ;)), to nie powinno stanowić to problemu w momencie składania wniosku o zasiłek (we wniosku możesz podać domicilio). Na stronie urzędu pracy w Lombardii również nawiązuje się do domicilio, wiec powinno być ok.
Tylko ze szkola moglaby podpisac ze mna nowa umowe od wrzesnia.
wiec nie wiem czy sie nie przyczepia do tego, bo ja nie bede tez skladac zadnego wymowienia
umowa po prostu wygasnie i nie podpiszemy nowej. a juz 9 czerwca jade do Polski. a umowa wygasnie mi 7 czerwca, ostatni dzien szkoly. ale dziekuje za wszelkie informacje
Tylko ze szkola moglaby podpisac ze mna nowa umowe od wrzesnia.
wiec nie wiem czy sie nie przyczepia do tego, bo ja nie bede tez skladac zadnego wymowienia
umowa po prostu wygasnie i nie podpiszemy nowej. a juz 9 czerwca jade do Polski. a umowa wygasnie mi 7 czerwca, ostatni dzien szkoly. ale dziekuje za wszelkie informacje

Nie sadze, żeby ktokolwiek czepiał się faktu, ze to Ty postanowiłaś nie odnawiać umowy i mam nadzieje, ze się nie mylę. Umowa wygasa, nie zostaje odnowiona, nie ma zastosowania ani zwolnienie pracownika, ani jego dobrowolne odejście, wiec powinno obejść się bez większych problemów.:)
dlaczego masz darowac 60 proc swej ostatniej pensji rzadowi wloskiemu????:D..odloz wyjazd na tydzien pozniej i zalatw solidnie to co potrzeba do zasilku
no chociaz ten zasilek transferowy na maksymalny okres 3 mies http://m.onet.pl/biznes,ckhrl
dziekuje za informakcje To moze jednak sprobuje postarac sie o ten transferowy, ale czy w takim razie po 7 czerwca kiedy konczy sie szkola i wygasa mi kontrakt powinnam sie udac do biura dla bezrobotnych i tam zarejestrowac sie jako bezrobotna i pozniej udac sie do INPS?
mieszkam w mediolanie czy moze ktos sie orientuje gdzie mozna sie udac w takich sprawach w mediolanie, chociaz pracuje pod , pozdrawiam i zycze milego dnia
Zastanawialam sie tez , poniewaz u nas w szkole wszysy nauczciele maja umowy od wrzesnia do czerwca i nie maja płatnych wakajci letnich i pobieraja wtedy tez jakis zasilek, tylko nie wiem jaki, myslalam ze moglabym sie ubiegac o ten zasilek, wtedy mogalbym powiedziec ze wracam do wloch we wrzesniu i moglabym przynajmnije przez okres wakacji, czyli lipiec i sierpien pobierac jakies pieniadze, mysle, ze tego nie mogliby mi odmowic, i tez za tak ciezka odpowiedzialna prace przez caly rok szkoleny zeby nie miec platnych wakacji letnich to jest niepowazne, tylko czy taki zasilek ma jakas inna nazwe i czy jakos inaczej sie o niego mozna aplikowac. dziekuje jeszcze raz za wszelkie informacje i pozdrawiam
czyli jestes precaria?
twoj pracodawca sam poinformuje INPS, ze cie zwalnia..udaj sie do Centro del Impiego z dokumentami potwierdzjacymi 2 letni okres zatrudniena..czyli umowa rozwiazujaca stosunek pracy,z nr konta bankowego..podalam ci kilka linkowtam bylo w ciagu ilu dni masz sie zglosic w Centro Imp...jesli chcesz transferowy..wlasciwie to ja tego nie stosowalam tyle co wiem to z sieci ,ze rowniez w Pl muszisz sie zglosic w ciagu 7 dni do Urzedu Pracy,,by ci nie przepadl termin mozliwosci otrzymywania zasilku transferowego ..Wlosi powinni ci to objasnik..Byc moze Dee cos podpowie
http://prawo.rp.pl/artykul/204202.html
acha poinformuj sie jak jest rzeczywista wysokosc zasilku transferowego a zasilku dla zwyklych bezrobotnych mobilnych ,przelicz co sie oplaca ..nie znam prawa w tym zakresie.Moze ktos z forowiczow zna i wyjasni?:D
Zastanawialam sie tez , poniewaz u nas w szkole wszysy nauczciele maja umowy od wrzesnia do czerwca i nie maja płatnych wakajci letnich i pobieraja wtedy tez jakis zasilek, tylko nie wiem jaki, myslalam ze moglabym sie ubiegac o ten zasilek, wtedy mogalbym powiedziec ze wracam do wloch we wrzesniu i moglabym przynajmnije przez okres wakacji, czyli lipiec i sierpien pobierac jakies pieniadze, mysle, ze tego nie mogliby mi odmowic, i tez za tak ciezka odpowiedzialna prace przez caly rok szkoleny zeby nie miec platnych wakacji letnich to jest niepowazne, tylko czy taki zasilek ma jakas inna nazwe i czy jakos inaczej sie o niego mozna aplikowac. dziekuje jeszcze raz za wszelkie informacje i pozdrawiam

Dzien po wygasnieciu umowy idz do Centro per l'Impiego. Wniosek o zasilek dla bezrobotnych mozna i tak zlozyc tylko on-line przez strone INPS, wiec teoretycznie moglabys go zlozyc takze bedac w Polsce...Nie musisz nikomu mowic, ze wyjezdzasz do Polski na 2 czy 3 miesiace, co to kogo obchodzi? :P Centro per l'Impiego we Wloszech i tak nie szuka ludziom pracy, wiec nie boj sie, bo na pewno tak latwo nie znajdziesz nowej pracy. :P
Dziekuje bardzo za informacje, chciałam sie tylko spytac jak nazywa sie ten zasiłek przyznawany dla osob, które maja umowy na czas okreslony, czyli tak jak w moim przypadku od września do czerwca, i później podpisuja znowu nowa umowe od wrzesnia, myslalam, zeby ubiegac sie o ten zasiłek tylko na czas wakacji czyli w lipcu i sierpniu i pozniej powiedzialabym, ze od wrzesnia podpisze nową umowe,
wiem, ze u nas w szkole wszyscy nauczciele pobieraja ten zasiłek w czasie wakacji, bo kazdy ma umowe od wrzesnia do czerwca i za wakacje letnie nie dostaja wyplaty (moze dlatego ze to katolicka szkola prywatna nie panstwowa) wiec zastanawialam sie jak nazywa sie ten zasilek i czy o niego tez moge ubiegac sie w taki sam sposob. dziekuje za wszelkie informacje i zycze milego dnia
byc moze to to..bo przeciez jestes precaria http://economia.panorama.it/lavoro/mini-aspi-precari
http://it.wiktionary.org/wiki/precario
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prekariat

Disoccupati e precari, assegni fino a 1.085 euro

http://www.ondatv.tv/index.php?option=com_k2&view=item&id=4406:disoccupati-e-precari-assegni-fino-a-1085-euro
Dziekuje bardzo za informacje, chciałam sie tylko spytac jak nazywa sie ten zasiłek przyznawany dla osob, które maja umowy na czas okreslony, czyli tak jak w moim przypadku od września do czerwca, i później podpisuja znowu nowa umowe od wrzesnia, myslalam, zeby ubiegac sie o ten zasiłek tylko na czas wakacji czyli w lipcu i sierpniu i pozniej powiedzialabym, ze od wrzesnia podpisze nową umowe,
wiem, ze u nas w szkole wszyscy nauczciele pobieraja ten zasiłek w czasie wakacji, bo kazdy ma umowe od wrzesnia do czerwca i za wakacje letnie nie dostaja wyplaty (moze dlatego ze to katolicka szkola prywatna nie panstwowa) wiec zastanawialam sie jak nazywa sie ten zasilek i czy o niego tez moge ubiegac sie w taki sam sposob. dziekuje za wszelkie informacje i zycze milego dnia

W Twoim przypadku powinna to byc ASPI, a nie mini-ASPI, bo jesli ktorys rok z kolei pracujesz w tej szkole, to na pewno uzbieralas sobie 52 tyg. skladkowe w ciagu ostatnich dwoch lat potrzebne do ubiegania sie o ASPI. Musisz tylko dowiedziec sie, czy przypadkiem nie ma jakiegos oddzielnego przepisu dla osob pracujacych w szkole... gdzies kiedys rzucilo mi sie w oczy, ze nauczycielom chyba jakos inaczej licza zasilek...
Prima di tutto, distinguiamo tra “mini-Aspi 2012” e “mini-Aspi”.
La prima è in realtà la DS con requisiti ridotti (nel senso che ha gli stessi requisiti ed è l’unica e l’ultima volta che si potrà richiedere). La sola differenza è che non si può chiamare con il solito nome perché la DS con RR è stata abrogata.

Venendo al tuo caso, puoi chiedere la mini-Aspi 2012 se hai anche almeno un giorno di lavoro prima del 2011. La richiesta va fatta tra il 1° gennaio e il 2 aprile. I contributi non vengono MAI* decurtati e chiederai l’ordinaria a fine contratto (che si chiamerà Aspi) se potrai vantare almeno 52 settimane di lavoro nei 24 mesi precedenti e almeno un contributo settimanale più di 24 mesi prima dell’ultimo giorno di lavoro.

La “mini-Aspi”, invece, è quell’indennità per chi non raggiunge i requisiti dell’Aspi. Sono sufficienti 13 settimane di contributi nei 12 mesi precedenti e NON è richiesto il contributo di anzianità. A differenza della DS con requisiti ridotti e della mini-Aspi 2012, la mini-Aspi va richiesta al termine del rapporto di lavoro proprio come l’Aspi (o la DS ordinaria).

*contributi MAI decurtati. È vero. Tuttavia, se ottieni la mini-Aspi 2012 e al termine del contratto, invece dell’Aspi sarai costretta a chiedere solo la mini-Aspi, le giornate già indennizzate ti saranno detratte da quelle indennizzabili.
zrodlo: http://it.answers.yahoo.com/question/index?qid=2[tel]AA4NXIO
Dziekuje za wszystkie informacje, mam tylko jeszcze jedno pytanie
czy jezeli sie aplikuje o normalny zasilek ale z jakiegos powodu mi go odmowia, czy moge w takiej sytuacji aplikowac sie o ten mini zasilek?
dziekuje i pozdrawiam:-)
A widzieliście co Alex napisał Diabolikowi :

"a differenza tua però non verrò qua a piangere se mi andrà male o a gasarmi delle futili conquiste giunto ai 40."

Niezłe jaja!
Dziekuje za wszystkie informacje, mam tylko jeszcze jedno pytanie
czy jezeli sie aplikuje o normalny zasilek ale z jakiegos powodu mi go odmowia, czy moge w takiej sytuacji aplikowac sie o ten mini zasilek?
dziekuje i pozdrawiam:-)

mozesz, w formularzu o aspi musisz zaznaczyc opcje "w razie odrzucenia wniosku o aspi ubiegam sie z urzedu o mini-aspi".
Czy zeby aplikowac sie o ten mini zasilek tez trzeba zarejestrowac sie w biurze dla bezrobotnych?
pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 48
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia