zasiłek dla bezrobotnych we włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
31-48 z 48
| następna
kazdy kto traci prace musi sie udac tam..dalam ci linka o tym
......pracodawca powiadamia o tym telematycznie Agencję Zatrudnienia - Centro impiego (poprzez tzw. „C.o.” - comunicazioni obligatorie on line – obowiązkowe komunikaty online), a następnie w ciągu 30 dni (pod rygorem nieważności) zwraca się do pracownika, aby to potwierdził w jednym z poniższych urzędów:

- Lokalnym Urzędzie Pracy (Dtl - Direzione Territoriale del Lavoro),
- Agencji Zatrudnienia (CPI - Centro per l’Impiego),
- w siedzibie wyznaczonej przez CCNL (contratto collettivo nazionale di lavoro – układ zbiorowy pracy),
lub podpisał komunikat telematycznie poprzez „C.o.”.
.... Zgodnie z ustawą 92/12 Reformy Pracy z dnia 18/07/2012 r. weszły w życie nowe przepisy rozwiązywania umowy o pracę przez pracownika.....

http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/226050
tu jak pisze powyzej powinnas potwierdzic swa mobilnosc w Centro :D
Właśnie opublikowałam artykuł na temat mini-ASPI, może się przyda:

http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/05/mini-aspi-czyli-mini-zasiek-dla.html
:D
Bardzo fajny blog, dziekuje bardzo
I jak decyzja?..juz Agencja Zatrudnienia nie taka straszna do odbycia 1 wizyty?
Prace koncze w przyszlym tyg wiec jeszcze sie nie zarejestrowalam, szczerze mowiac to mnie to przeraza, boje sie ze nie bede miala jakichs dokumentow, a urzednicy tutaj wydaja sie jeszcze gorsi od tych w Polsce, mysle, ze w Polsce juz sie chyba duzo zmienilo, i mam wrazenie ze jakos wszysy sa milsi, tutaj to sie nigyd nie zmieni i zawsze beda sie wydawac opryskliwi, ahhh juz sie nie moge doczekac wyjazdu:-) chociaz musze przyznac ze byla to najlepsza szkola w jakiej kiedykolwiek uczylam pod kazdym wzgledem, wiec na pewno bede zawsze bardzo milo wspominac moj pobyt we wloszech:-) a jeszcze mam ostatnie pytanie, jakie dokumenty powinnam ze soba zabrac zeby sie tam zarejestrowac? boje sie ze beda pytac o ten status rezydenta
Powinien wystarczyć dokument tożsamości, ewentualnie umowa z data jej wygaśnięcia. Zameldowanie nie jest konieczne.
Paolo- tu jest łatwiej niż w Polsce..ja załatwiłam wszystko w jednym dniu..w CPI chcieli tylko dowód..wydali papiery potwierdzające rejestrację i poszłam do ASPI..tam sami zrobili domande do IPNS..teraz czekam na odpowiedż (nic nie wypisywałam..sami wszystko robią)
umow sie zkims zaprzyjaznionym z podasz jego adres jako swe domicilio..by mogla tam ewentualana korespondecja do ciebie przychodzic..ta odnosnie infomacji dotyczacej zasilku..umow sie ale na 4 oczy..a Agencji Zatrudnienia pewnym glosem podaj ten adres jako twe miejsce pobytu wIt..I nie mow w Ag Zatrud. ze masz zamiar wyjechac do Pl..nie informuj ich o swoich PRYWATNYCh zamiarach..bo nie ma sensu mowic wloskim urzednikom o swoich prywatnych sprawach,lapiesz? Beda tez chcieli od ciebie twoj numer konta banku wloskiego.. Masz wloskie konto?
Wszystko masz przez forowiczow jak na dloni napisane..wiecej pytan ?
Tak Sette, mam konto wloskie, już wszytsko załatwiłam mam jeszcze jedno pytanie i bylabym bardzo wdzieczna za pomoc, nie mowie dobrze po wlosku i probuje zarejestrowac sie online w sprawie tego mini-zasiłku ale nie moge znależć informacji na ten temat, czy ktoś może orientuje się jaki to jest dokładnie adres internetowy i jak mogłabym sie tam zalogować, dziekuje bardzo i pozdrawiam
Probuje sie zalogować ale nie wiem co to jest Indirizzo PEC
Indirizzo PEC Cittadino - nie wiem jak moge uzyskac ten adresy i czy sa one wymagane zeby zalogowac sie na stronie INPS
http://promotions.register.it/index_pecit008.html?PR=EG11&BID=000&LPAG=pecit008
http://it.wikipedia.org/wiki/Posta_elettronica_certificata
Cytat: PaoloCulo
probuje zarejestrowac sie online w sprawie tego mini-zasiłku ale nie moge znależć informacji na ten temat, czy ktoś może orientuje się jaki to jest dokładnie adres internetowy i jak mogłabym się tam zalogować, dziekuje bardzo i pozdrawiam

Rejestracja na stronie INPS nie jest rejestracja natychmiastowa - po wysłaniu wniosku o nadanie numeru PIN (https://serviziweb2.inps.it/RichiestaPin/jsp/menu.jsp) i otrzymaniu pierwszej jego części na podany numer telefonu lub adres mailowy trzeba poczekać na druga część PIN-u, który zostanie przesłany poczta. Następnie na tej samej stronie musisz aktywować PIN, który w momencie dostarczenia nie jest jeszcze aktywny.

Dlatego najlepszym wyjściem w Twoim przypadku, jeśli Ci się spieszy, byłoby złożenie wniosku za pośrednictwem związków zawodowych (patronato, to nic nie kosztuje) lub telefonicznie.
Cytat: PaoloCulo
Probuje sie zalogować ale nie wiem co to jest Indirizzo PEC
Indirizzo PEC Cittadino - nie wiem jak moge uzyskac ten adresy i czy sa one wymagane zeby zalogowac sie na stronie INPS

Jest to tzw. oficjalna poczta elektroniczna, uwierzytelniona - maila wysłane za jej pomocą maja taka sama wartość, jak list polecony. Podanie adresu PEC nie jest obowiązkowe podczas rejestracji - wystarczy ze podasz numer telefonu komórkowego i/lub zwykły adres mailowy.
Dziekuje za odpowiedz, a jezeli tam zadzwonie to czy bede mogla porozumiec sie po angielsku
czy mozna sie tam tylko zarejestrowac po wlosku, pozdrawiam
Możesz wybrać nawet język polski, nie wiem tylko, czy polski operator jest zawsze dostępny, czy tez są na to określone godziny.

edytowany przez deelaylah: 14 cze 2013
Temat przeniesiony do archwium.
31-48 z 48
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia