Slub na Sycyli udzielony Polakom przez ksiedza pol

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 102
poprzednia |
jestem polką i mieszkam w Polsce, chciałabym zawrzec slub na Sycyli, w związku z tym mam pytanie czy ktos z was zna ksiedza polskiego, ktory sluzy w kosciele na Sycyli?
gdzie jest ta cala Sycyla??? :))))LOL
mam nadzieje, ze to pytanie to żart
sycyla?to jaki wariant szachowy,tzw.obrona sycylijska ha!
niue wydaje mi sie by jakis ksiazdz "sluzyl" do mszy,raczej odprawia msze św. Ale tobie to chyba ganc pomada?
przeciez uzyla tego wyrazenia w zupelnie innym znaczeniu. Twoim zdaniem powinno byc "czy zna ktos z was ksiedza, ktory odprawia w kosciele na Sycylii?"
takie wlasnie bylo moje zdanie,bo do mszy to sluzy ministrant..ewentualnie koscielny...ale moze jako nie praktykujace katoliczki nie wiecie o tym .Ksiadz jest SLUGA Bozym , nie jest sluga koscielnym
A co ty wiesz o mojej praktyce religijnej? nie osadzaj blizniego swego..:)
Kiedys ogladalam na tv polonii i nawet nagralam sobie maly dokument o Polakach na Sycylii i tam wystepowal ksiadz polski, ktory sluzy przy parafii wloskiem, problem tylko w tym, ze nie pamietam, czy byla mowa o Palermo, czy Catanii, pamietam tylko, iz byl to kosciol blisko dworca kolejowego.
Jak znajde ten dokument, to dam Ci znac, nagralam, bo sama sie tym tematem interesuje :)
Pozdrawiam
Czesc Wszystkim!
Tego księdza o ktorym mówisz już nie ma a był w Catanii, za dużo się udzielał (ale to nie oficjalna wiadomosc). Mieszkałam w Catanii jakiś czas i nie udało mi się znaleźć tam innego polskiego księdza. Nie wiem można spróbować poszukać w Palermo.
Pozdrowienia
marta
dziękuę za info , spróbuję skontaktować się z parafią włoską w Palermo
Ale wiesz co wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł, zadzwoń albo napisz do konsulatu w ct, rozmawiałam przed chcwilą z moją kumpelą co tam pracuje, ale nie zdąrzyłam się zapytać ale zawsze można spróbować zapytac Konsula. A jak nie to właśnie parafia w Palermo.
Papa
Z tymi księzami, to róznie jest. Może na Sycylii służy ksiądz kościolowi. W Polsce natomiast częściej parafianie służą kościołowi (nie mam na mysli Kościoła). Ksiądz, to pracownik kościelny i wykonuje swój zawód zgodnie z zakresem obowiązkow.
niedawno byl temat ,ze Polka szuka ksiedza na terenie Polski dla swego wloskiego kandydata na meza, by to ksiadz mowil po wlosku, a teraz odwrotnie zapotrzebowanie jest na terenie Wloch dla Polki co poslubia rase sycylijska/pewnie dialekt ksiedza autochtona jest nie zrozumialy/,uczciwa Polka chce wiedziec i rozumiec co slubuje.Bravo
moze kogos zaciekawi:Szok: księżom ufa... 9 procent "miastowych" Polaków! http://www.pardon.pl/artykul/3857/szok_ksiezom_ufa_9_procent_miastowych_polakow
Ta parafia przy dworcu kolejowym o ktorej ktos pisal na gorze to parafia w Katanii. I tego ksiedza juz od jakiegos czasu rzeczywiscie nie ma. I cale szczescie bo byl z niego kawal drania delikatnie mowiac.
ja mam nadzieje, ze to jednak Ty zartujesz:) Sycyla???:D
Walter Trobisch w swojej książce "6 sprawdzianów miłości" stawia kolejne pytania. Cytuje myśl Hemanna Oesera: "Ci, którzy pragną być szczęśliwi, nie powinni wstępować w związek małżeński. Ci, którzy pragną być rozumiani, też nie powinni wstępować w związek małżeński. Ważną bowiem rzeczą jest rozumienie swojego partnera" – i pyta narzeczonych: Czy jesteście w stanie dzielić się swoimi radościami i smutkami? Uczestniczyć wzajemnie w swoim życiu? Czy wasza miłość dodaje wam nowych sił i napełnia twórczą energią – czy też siły i energię zabiera? Czy chcesz, żeby to była matka twoich dzieci? Ojciec twoich dzieci? Jesteś dumna ze swojego partnera? Czy nie tylko się kochamy, ale i podobamy się sobie, potrafimy żyć ze swoimi przywarami? Czy potrafimy sobie przebaczać i poddawać się sobie wzajemnie? Czy nasza miłość przeżyła już lato i zimę, czy znamy się dostatecznie długo?

To tylko niewielka część pytań, które narzeczeni powinni wzajemnie sobie stawiać i domagać się odpowiedzi. W czasach, gdy w progu domu nie staną już swaci i żaden ojciec nie weźmie odpowiedzialności za małżeństwo córki, to oni sami starać się muszą o swój przedmałżeński kurs, szerszy niż obowiązkowe wykłady. Wszystko po to, by ich droga małżeńska była drogą w tylko jedną stronę. Bez powrotu.
wracajac do odpowiedzi na post dowiedz sie w Chiesa dell Eremo di Santa Anna/ w Katanii/ w Aci San Filippo o wieloletniego duspasterza ks.Marian Burniaka wspolzalozyciela i prezesa honorowego Zwiazku Polakow we Wloszech.pozdrawiam
W Palermo jest polski ksiądz - proboszcz Jarosław Andrzejewski Via Trabucco - Cruillas, 109/a 90146 Palermo Tel: [tel]Fax: [tel]E-mail: [email]
Witam wszystkich, ja rowniez szukam polskiego ksiedza na Sycylii. Napisalam do kosciola w ktorym ponoc jest ksiadz Jaroslaw, ale niestety nikt nie udzielil mi odpowiedzi. Czy zna ktos moze a moze ktos slyszal o jeszcze jakims polskim ksiedzu? Za kazda informacje bylabym bardzo wdzieczna. Z gory dziekuje!
Jesli dobrze pamietam, byl chyba kiedys w Monreale.
Witam, jestem wedding planner, organizuje sluby i wszelkiego rodzaju przyjecia na Sycylii, jezeli chcielibyscie zorganizowac wasz slub tutaj, z serwisem fotograficznym na etnie, eksursjami itd. zapraszm na moja strone internetowa www.eventiamo.com Tutaj znajdziecie moj numer i adres poczty internetowej. Z checia udziele wszelkiego rodzaju informacji. Ciaooo
Mam pytanie: czy wasza oferta obejmuje również imprezy, polegające na zrzuceniu drugiej połówki do Etny?
Nie każdy przecież zdążył załapać się na tak atrakcyjnie zorganizowany ślub, więc może przynajmniej tyle.....
Quasi...ja to Cię chętnie do Etny wrzucę/zepchnę to jak?
Powoli! Najpierw trzeba zapracować sobie na takie przyjemności.;)
nie martw się na to aby Cię wrzucić w odchłań wulkanu już sobie zapracowałeś;)
A nie, nie...to Ty sobie musisz zapracować na przywilej wrzucenia mnie.;)
ale pamietaj wykupic wysokie ubezpieczenie
mówisz muszę???

prawda jest taka, że zanim się zorientujesz już będzie Ci za gorąco;)
Powiem Ci tam w sekrecie, że przyjemność nie z tej ziemi:)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 102
poprzednia |